Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Jesli ktos z Was jest na nowym forum to zapraszam założyłem wątek Kasety Magnetofonowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

To i ja wraz ze świątecznymi pozdrowieniami pozwolę sobie załączyć foto zawartości szuflady numer 1.

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne macie te kolekcje, naprawdę. Ale oglądając te zdjęcia zadaję sobie cały czas jedno pytanie. Czy to jest tylko kolekcja w sensie obiektów kolekcjonerskich, wystarcza sama świadomość posiadania i ładny widok na półce, czy też używacie tych kaset? Bo ja np. mam owszem trochę kaset w folii na półce, ale one po prostu czekają na odpowiedni materiał do nagrania i na pewno wkrótce tej folii już nie będzie. A już tym bardziej nie mogę i nigdy nie będę mógł się poszczycić posiadaniem jakiejś cennej, starej kasety w folii - gdybym nawet taką miał, to bym ją od razu nagrał :)

Ja to robię tak. Zbieram kasety różnych producentów i modeli. Jedną odstawiam na półkę do kolekcji, nierozfoliowaną. Drugą z danego typu rozfoliowuję i nagrywam. Mam wówczas informację jak dane kasety wypadają jakościowo. Te co mi przypadły najbardziej do gustu, zbieram w większej ilości i czekają na nagranie ich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedno jest pewne - kasety idealnie nadają się do kolekcjonowania. Są po prostu śliczne, szczególnie zafoliowane. Ilekroć kupowałem kasety, zawsze mi było (i jest) szkoda zerwać folię i gdyby nie względy czysto ekonomiczne, też bym je kupował dla samego postawienia na półce. Mówię oczywiście o tych pięknych czasach, kiedy kasety można było kupić w każdym kiosku i w wielu sklepach.

Dla mnie idealną jest sytuacja, gdy mam taką samą kasetę otwartą i zafoliowaną, najlepiej w różnych długościach (jeśli miało to znaczenie estetyczne, jak różne kolory oznaczeń długości).

Lubię mieć każda kasetę inną, lubię kojarzyć konkretną muzykę z urodą danej kasety, nawet jeśli nie zawsze oznacza to trzymanie najwyższej jakości dźwięku.

Oto zawartość szuflady numer 3 - większość to kasety używane.

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ajajajaj... Śliczne!

To fakt, nadają się do kolekcjonowania idealnie. Już za sam fakt, że to wymierający gatunek należy im się szacunek i odrębna półka. Do tego dochodzą względy sentymentalne. Z jaką radością nabywam teraz zafoliowane kasety jakie pierwszy raz kupowałem w połowie lat osiemdziesiątych. Nadal jednak staram się nie zwariować i za wyjątkiem jednej z kaset nie zapłaciłem za żadną z nich więcej niż 20 pln. Pomimo tak nisko postawionej poprzeczki nigdy dotąd nie posiadałem aż tylu kaset typu IV co teraz i dodam, że większość z nich kupiłem w tym roku. Jednak jak to już powiedziano, na widok starych normali Fuji, Maxella czy TDK człowiek podnieca się bardziej niż nowszych metalówek.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

"kasety idealnie nadają się do kolekcjonowania. Są po prostu śliczne, szczególnie zafoliowane."

^to samo (niestety) możnaby powiedzieć o paczkach papierosów ;)

gdybym juz miał coś zbierać przez sentyment to taśmy,ktore były jedna z pierwszych rzeczy jakie w zyciu miałem w reku - te trochę szersze niz 1/8" ;)

co do zdjęć - widzę tam kasecinę ktorej nigdy nie miałem - tdk OD - raz na jakiś czas wpada mi w oko ,ale pojęcia nie mam co tam w niej siedzi.

Ja też kojarzę muzykę z konkretnymi kasetami. Np. TDK D albo Maxell UR to Italo Disco, TDK MA-X to Jean Michel Jarre. Każdy z nas ma pewnie muzykę która mu się kojarzy z daną kasetą. Może to jest śmieszne ale jaka frajda nagrywać teraz a muzykę na takie kasety. Można się poczuć jak 20 lat temu, tylko lepiej bo wtedy to miałem kilka tylko takich kaset.

TDK OD to w 1979 szczytowy model żelazowy TDK, bezpośredni przodek AD-X. Skrót pochodzi od "optimum dynamic" (tak jak AD to "acoustic dynamic", a stara - jeszcze żelazowa - SD to "super dynamic"). W latach 70. obok D i SD gamę zamykała ED ("extra dynamic").

Później SD zamieniono na AD, ED na OD, a w 1982 OD stała się AD-X. Z kolei SD wróciła w latach 80. na niektórych rynkach jako chrom. Tylko podstawowa D się nie zmienia :-)

dzieki.

czyli niewiele tracę trzymając sie ad-x'ów.

co do nagrywania kaset - czy dzisiaj jest to az taka frajda? tylko pod warunkiem,ze nagrywam je z płyt.

często gesto współczesne CD nagrywane równolegle jest tak adynamiczne, ze minimalny spadek dynamiki podczas zrzutu na tasme zamula dzwiek do reszty.

z kolei przy zrzucie 12"tki na 1/8 warto mieć pod reką dobrego hi-pass'a itd itp...

najwiekszą frajda dla mnie osobiscie jest mixdown prosto na kasete ;)

Na poprawę nastroju;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomyłka czy pułapka? ;)

Ukryta Zawartość

v12, 28 Mar 2008, 02:01

>wygląda na pomyłke.

>ciekawe jednak co by zrobił gdyby ktoś zaspany pyknął sobie "buy it now" ... ;)

Chyba by odpuścił - mam nadzieję.

Jakiś czas temu słyszałem w radio, że zakończył się proces o bardzo tanią sprzedaż czegoś drogiego - chyba samochodu - na Allegro, wynikającą z pomyłki przy wpisywaniu ceny "Kup Teraz". Sąd uzasadnił to tym, że okoliczności jasno wskazywały na pomyłkę i kupujący nie mógł się z tym nie liczyć.

Ukryta Zawartość

Ciekawe zestawienie.

Ukryta Zawartość

^ Do V-savage

W moim konkretnym przypadku przy korzystaniu z tego sprzętu jaki posiadam są to kasety rewelacyjne, klasą odbiegające od innych najbliższe do UR-ów są That's-y - komuś mogą nie odpowiadać ponieważ to co na mikrofonie jest na taśmie niema żadnego udobrzenia typu podbicie/obcięcie. Jest to tak zwana taśma wierna. Oczkiem w mojej głowie są dwa UHER-y CR-240 z ustawionymi fabrycznie głowicami Bogen [permalojowe bez zadnych fanaberii kasująca i uniwersalna], pozostałe służą przeważnie do odtwarzania

Pozdrawiam

Zbyszek

Z UR te chodzą świetnie. Wydawałoby się że jest to zwykły, podstawowy model a gra bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testowałem dzisiaj XLIIS. Wydawałoby się że powinna grać świetnie. Nic bardziej mylnego. Przy kalibracji automatycznej zabrakło skali przy podbijaniu wysokich tonów. Po zakończeniu kalibracji dzwięk był bozbawiony krystaliczności i przejżystości wysokich tonów.Nawet ręczna korekta biasu nie nadrobiła tego. Jak dotąd jestem bardzo zawiedziony serią XLIIS. Te czrne też nie są zbyt dobre. Najlepsze z nich wszystkich są te starsze modele. Dziwne ale już nawet UDII czy UDI gra lepiej. Natomiast MX są rewelacyjne.

Ukryta Zawartość

post-14246-100005976 1206906534_thumb.jpg

post-14246-100005977 1206906528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Apple, 30 Mar 2008, 21:48

>Testowałem dzisiaj XLIIS. Wydawałoby się że powinna grać świetnie. Nic bardziej mylnego. Przy

>kalibracji automatycznej zabrakło skali przy podbijaniu wysokich tonów. Po zakończeniu kalibracji

>dzwięk był bozbawiony krystaliczności i przejżystości wysokich tonów.Nawet ręczna korekta biasu nie

>nadrobiła tego. Jak dotąd jestem bardzo zawiedziony serią XLIIS. Te czrne też nie są zbyt dobre.

>Najlepsze z nich wszystkich są te starsze modele. Dziwne ale już nawet UDII czy UDI gra lepiej.

>Natomiast MX są rewelacyjne.

To jest kwestia ustawień fabrycznych danego magnetofonu. U mnie np. na moim Akai GX75 Maxelle XLII i XLIIS wypadają świetnie, UDII nieco gorzej, a UR bez rewelacji, choć przyzwoicie.

Bardzo dobrze sprawują się też Sony UX-Pro, UX-S i UX-ES.

Podobnie miałem z deckiem Pioneera CT757

Typowe w niektórych magnetofonach. Np. Sony TC-K611S nie można skalibrować do chyba najpopularniejszej metalówki: TDK MA - nie można osiągnąć dostatecznie wysokiego prądu podkładu nawet przy skrajnym położeniu regulatora (i to nie tylko moje doświadczenie). Ale Sony Metal SR/XR kalibruje się OK.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.