Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko się zgadza.Zaskakujące jest tylko to że jak narazie to jedyna kaseta w której zakres się skończył i rozczarowujące że dotyczy to tago modelu, bądź co bądź jednej z bardziej uznanych.

No tak to jest z różnymi modelami decków. Każdy jest wybredny na swój sposób. U mnie Maxellki XL-IIS zachowują się fantastycznie bez względu na serię. Natomiast niekorzystnie mogę się wypowiedzieć dla odmiany jedynie o Fuji JP-II oraz JP-IIx. Mimo, że świetne taśmy, mój 606 ich zwyczajnie nie akceptuje i mu nie smakują. :)

Marku, jeśli masz możliwość (a z tego co pamiętam to poza Pioneerem masz chyba jeszcze Technichsa 905 jeśli nie pomyliłem), to spróbuj nagrać tą maxelkę na innym decku. Będziesz miał porównanie czy brzmi podobnie czy inaczej.

a przypomnij sobie GreenApple gdzie ta kaseta lezala przez ostatnie lata?

nie lubie tych maxellek za to ich "uznanie" ale jesli chodzi o nosnik to są cholernie plastyczne - nagrywam je na bias = zero na kazdym decku; cykajacą elektronike musze lekko gasić - aż sie wierzyc nie chce ze ta tasma sprawia jakis klopot.

ale .. pamietam ,ze mialem magnetofon..ktory wszystko nagrywał bez problemu...oprocz chromówek tdk - ktore zawsze cykały za ostro...i basfów ktore zawsze zamulały...uwielbiał sony ux-pro ,that'sy cdIIf i wlasnie XL/XL iis

o zelazówkach nie wspomne..kazdy je lubi.

to jest wlasnie minus nagrywania tych staroci...mialy zbyt wiele lat na lezakowanie w nieodpowiednim miejscu.

Właśnie dlatego że wygląda tak paskudnie, to nie mam rozpędu do kupowania, szczególnie jak obok stoją TDK SA ;) Ale może ktoś sprawdzał i stwierdzi że jednak warto.

A tak w formie ciekawostki, ostatnio całkiem przypadkowo trafiłem na sklep, gdzie leżały ostatnie dwie sztuki Maxell UDIICD.

a jakie rolki ma to ud IIcd ? tłuste szare "klasyczne" maxellowskie czy takie białawo-szaro-przeswitujace na zębach gowno?

i pudelko: czy wypustki na klapce trzymjace rolki po zamnkieciu sa okrągłe z jednym żebem czy juz z tych pozniejszych trojrammiennych ?

jezeli to starsze udII z porzadnymi rolkami i w ciemnym pudelku z okraglymi "antyrozwijaczami" to powiem ze mi sie tamta kaseta bardzo podobała. (wtedy XL pakowali w taka sama kasete tylko ładowali w nie te sliczne czarne rolki z białymi obwódkami i klipsem)

zeby bylo smieszniej to ostatnia wersja xl (czerwona XL-music) ma w srodku tasme UD z tamtego okresu.

pamietam ze ud I cd to faktycznie byl niewypal ;/

a ostatnie ud IIcd jakie pamietam to przezroczysta kaseta z niebieskiej folii - syf. tasma w ogole nie trzymala toru w tej kasecie ;/

Nie powiem Ci dokładnie, bo nie kupiłem. Nawet miałem taki zamiar, ale pan w sklepie nie przyjmował zapłaty kartą, a gotówki nie miałem akurat ani grosza.

Na 99% to była taka kaseta, tylko to była 46 a nie 90:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobiła na mnie w każdym razie dość niekorzystne wrażenie. Sama kaset z tego co widać było przez folię była z przezroczystego plastiku, taka jak kiedyś kupowałem różne no name na bazarze ;)

Ukryta Zawartość

w tym przypadku miales jednym slowem fart.

kaseta ze zdjecia to juz tylko cień UD II - jak sie wyrobie wrzuce jutro fotke mojego ulubionego modelu. (UD z owalnym oknem bylo tylko cieniem XL'ki;)

ja wolałem tą..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy nowy nabytek dla ożywienia wątku :-)

Na pierwszy rzut oka produkcja TDK, model 1982-1983.

Ukryta Zawartość

post-15808-100005205 1207934182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Producenci magnetofonów, z pewnymi wyjątkami (np. Sony, Hitachi-Maxell, JVC, w dawnych czasach BASF, i może jeszcze paru innych), sami nie produkowali taśm i kaset, bo było to dla nich mało opłacalne. Dla Pioneera kasety robiło Fuji, a TDK robiło kasety dla większości pozostałych (Akai, Aiwa, Kenwood, Yamaha, Matsushita - National, Panasonic i Technics, Nakamichi, itd.). Ale w późniejszych latach część producentów zaczęła korzystać z usług firm koreańskich (np. Akai: SX, HX i GX) i chińskich (Panasonic EP).

Dzisiaj przeglądając neta trafiłem kilka ciekawostek.Np. TDK SA-XG została przetestowana przez Audio w '87 roku i stwierdzono że jaest bardzo droga a w teście wypadła kiepsko. Z kolei ceny kaset w '92 roku w USA wyglądały następująco: TDK MA-XG $18,99, MAXELL METAL VERTEX $14,99, SONY METAL MASTER $10,99. Nijak się mają te ceny do dzisiaj uzyskiwanych na aukcjach ale też i proporcje się zmieniły.

Dzisiaj przeglądając neta trafiłem kilka ciekawostek.Np. TDK SA-XG została przetestowana przez Audio w '87 roku i stwierdzono że jaest bardzo droga a w teście wypadła kiepsko. Z kolei ceny kaset w '92 roku w USA wyglądały następująco: TDK MA-XG $18,99, MAXELL METAL VERTEX $14,99, SONY METAL MASTER $10,99. Nijak się mają te ceny do dzisiaj uzyskiwanych na aukcjach ale też i proporcje się zmieniły.

Robiłem porządki i znalazłem taką ciekawostkę. Mini disc jakby z tej serii :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

A ja odkryłem u znajomego w piwnicy skarb.

Facet wygrzebał karton w którym 15 lat temu schował to co na załączonych zdjęciach.Razem ok.60 szt.Prezentuję te najlepsze.Wszystkie są w stanie sklepowym i za śmieszną cenę.

Wszystkie znam oprócz TDK-SF.Może mi ktoś napisać jak się plasują w rankingu?

Pozdrawiam Wszystkich Zakręconych Taśmologów

Ukryta Zawartość

post-18697-100005123 1208095943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A-1 trafiony zatopiony - AR-X ;)

co do historii pokroju sa-xg - fakt ze komiczne ceny chwyta ta kasetka,ale podglądając us bay'a najwieksze komedie rozgrywają sie wokol metal vertex maxell'a - niebrzydkie to to,ale to kompletny absurd. za te pieniadze mozna kupic bardzo dobrą szpule 1/2" wiec nie rozumiem..

ladne to to,ale bez żartów - 4,76cm/s za 60 usd? ;D

musiałbym mieć jakiś ciężki komplex z dziecinstwa zeby polowac na takie eksponaty.

(i poluje ale na plyty,nie na kasety, ktore nagrywam po to,zeby złożyć w ofierze zamiast tych pierwszych)

v12

vertex maxell musimy zrozumieć coś takiego że jak coś ma nr 00001 i wyszło w małym nakładzie to jest klasa .............tak nas uczą :) bombonierka z normalnej serii a bombonierka z ładnym błyszczącym opakowaniem jest na pewno ładniejsza ale czy lepsza :)

vertex był tańszy od metal master i tdk maxg nawet tego z plastiku bo kosztował 15 dolców a teraz jest na wagę wszelkiego złota ehhhh paranoja

audiomagia.blogspot.com

Jak mawiał Tosiek Walendziak: Nie wiem, nie wiem, lubię mieć to w domu.

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rozumiem, ze mozna wyskoczyc z wiekszej sumy za white label czy test press'a plyty ktora zmienila moje spojrzenie na muzyke..

..ale LTD + serial# na nosniku w sumie bawi niz podnosi jego wartosc.

(mnie osobiscie,bo na pewno znalazloby sie i kilku takich, ktorzy wola to zamiast kobiety ;)

lza sie w oku kreci :-)

jestem z rocznika 1973,wiec te kasety to moja piekna mlodosc,no i poczatek zainteresowan sprzetem audio :-)))

ach to byly czasy....to byly kasety

kiedys kupowane w pewexie,choc mnie rzadko bylo stac,potem gdzies na bazarach od prywatnych importerow :-))))

PANOWIE,DZIEKUJE WAM ZA TEN WATEK...

przynajmniej wiem,ze w swoim sentymencie do tego co jest "stare i dobre" nie jestem sam :-)!!!!

no wzruszylem sie normalnie kapke..chlip :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Moje skromna kolekcja.

Ukryta Zawartość

post-17072-100004669 1208719552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracam do kolekcji znalezionej przez MP4, parę wpisów wyżej.

1) TDK SA C90, oliwkowo-złoto-czarne, rok 75-77, chyba pierwsza seryjnie produkowana taśma Typ II wykonana nie z dwutlenku chromu, tylko tlenków żelaza modyfikowanych kobaltem, zwanych sybstytutami chromu. U TDK technologia ta nazywała się Super Avilyn (stąd nazwa taśmy)

2) Maxell UD-XLII - nieco tylko późniejsza (chyba od 1976), również oparta na tlenkach żelaza modyfikowanych kobaltem; u Maxella nazywało się to Epitaxial

3) Agfa Stereochrom - podstawowa taśma chromowa Agfy z przełomu lat 70-tych i 80-tych. Wg mojego doświadczenia ma dość niską czułość i wymaga niższego prądu podkładu niż obecne taśmy typu II, obecnie należałoby na niej nagrywać tylko na magnetofonach z kalibracją. Produkowana była chyba jednocześnie w różnych wersjach, bo przy tej samej szacie graficznej spotyka się różne obudowy kaset. Niektóre miały mechanizm SM.

4) Basf Chromdioxid II SM - podstawowa "chromówka" Basfa z ok. 79 roku. Miały albo starsze owalne okienko, albo nowsze, szerokie, obejmujące szpulki.

5) TDK A - najbardziej podstawowa taśma typu I (normal) z ok. 86 roku. Na niektórych rynkach nie występowała. U nas Pewex sprzedawał ją zamiast D.

6) TDK SA (złota) - 1986. Standardowa taśma typu II, Super Avilyn. Używana przez wielu producentów magnetofonów do kalibracji fabrycznej.

6) TDK AR-X - 1988 rok. "Najwyższa" taśma TDK typu I (normal), wykonana z cząsteczek Avilyn (tlenek żelaza modyfikowany kobaltem). Bardzo dobre parametry, ale także dość wysoka czułość, raczej do nagrywania w magnetofonach z kalibracją czułości taśmy (poziomu).

7) TDK SF - 1988 rok. Podstawowa taśma TDK typu II, wykonana z cząsteczek Avilyn. O "oczko" niżej niż SA

8) TDK SA (niebiesko-biało-srebrna) - 1988. Standardowa taśma typu II. Używana przez wielu producentów magnetofonów do kalibracji fabrycznej.

Maciej,

taka drobna poprawka, albo raczej prośba na naprowadzenie na właściwy tor w przypadku TDK A. Napisałeś, że Pewex sprzedawał ją zamiast TDK D, ale czy aby na pewno? Ja zawsze sądziłem, że TDK A była sprzedawana równolegle z TDK D, ba wydaje mi się nawet, że TDK A nigdy nie miała zastąpić TDK D, czego zresztą dowodem może być fakt, że TDK A dość szybko zniknęła ze sprzedaży po jej stosunkowo niedługim okresie bytności, a TDK D po kolejnych metamorfozach przetrwała w zasadzie aż po dziś dzień. Jeśli się mylę, proszę popraw mnie.

Oficjalnie, najniższą umieszczaną w katalogach taśmą TDK była D, ale co ciekawe, pod koniec lat 80-tych w naszym Pewexie D nie była dostępna w ogóle! Zamiast niej sprzedawana była A, i tak już było do upadku Pewexu - mimo tego, że na rynkach światowych D była oczywiście dostępna jako model najniższy. U nas w sprzedaży D pojawiła się dopiero gdzieś w roku 91. Mam zresztą także TDK A z późniejszej serii, w identycznej obudowie jak przezroczyste D. Nie wiem, z jakiego rynku tutaj dotarła - nie była u nas w normalnej sprzedaży.

Każdy z dużych producentów kaset (TDK, Maxell, Sony itp.) miał w swojej ofercie najtańsze modele, które nie były umieszczane w oficjalnych prospektach i katalogach. Oficjalnie najniższą taśmą TDK była D, podczas gdy u nas można było kupić A, a w niektórych innych krajach B, F, J... W Japonii najniższa taśma TDK nazywała się w latach 90-tych AE - chyba był to odpowiednik D. Natomiast spotykanych u nas taśm TDK FE Ferric i T1 przeważnie nie sposób znaleźć w żadnych prospektach ani katalogach - tak jakby nie istniały. T1 udało mi się znaleźć tylko w jednym prospekcie; FE Ferric nie ma w żadnym!

Podobnie było u Maxella - oficjalnie najniższą taśmą był UR, podczas gdy można też było niekiedy kupić S-LN. Maxell UE, S czy SQ też tak jakby oficjalnie w ogóle nie istniały!

U Sony najniższą taśmą w katalogach i prospektach była od dawna HF. Taśm takich jak EF, FX, ZX próżno szukać w prospektach - też tak, jakby w ogóle nie istniały! EF udało mi się znaleźć tylko raz, w jednym prospekcie, mimo tego, że jej kolejne wersje są u nas dostępne od końca lat 80-tych. Mimo to, oficjalnie jakby jej nie było!

U Basfa taką "nieistniejącą" serią w latach 80-tych był niebieski LH, a ostatnio - seria Sound.

Wydaje mi się, że każda firma miała/ma jakąś najtańszą taśmę, przeznaczoną na tzw. biedne i mało wymagające rynki, która przeważnie nie figuruje w żadnych oficjalnych katalogach czy prospektach; czasami tylko udaje się ją znaleźć w materiałach kierowanych na jakiś konkretny rynek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.