Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

jakieś pół roku temu kupiłem 40 TDK Ferric 90 po 25 groszy/szt też w TESCO były w kuble z porozrywanymi proszkami pakowane po 5 z ceną 2,5 zł. Na poczatku myślałem, że to cena za sztukę a okazało się, że za paczkę .... wziąłem wszystkie, choć nie jest to szczyt jakości ale żal mi ich było ... ;) Leżą teraz w magazynku i za 20 lat sprzedam je po 50 zł za sztukę :)

Wlasnie zakupilem TDK MA 50min Metal Position, ciekaw jestem jak to zagra :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

paul_67, 7 Cze 2008, 19:22

>Nagraj i napisz!!!

Spoko jak tylko dojdzie do mnie deck :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

a ja wykopałem z szuflady 12 szt. Basf 60 chrome maxima II i 2szt. Basf 90 chrome maxima II - wszystkie w foliach !!! a nawet 10szt. 60-tek jeszcze w zbiorczej folii. Całkiem o nich zapomniałem bo niestety nie używam już deck'a. Kupowałem jeszcze w Baltonie.

A ja jak sie uda kupie SONY METAL - ES 60 TYPE IV :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś lekko cisza zaległa. :) Pewnie wszyscy przerzucili się na nośniki cyfrowe, hehe. :) A ja nie, ja zdecydowanie zostaję przy kasetach. A to moje ostatnie nabytki, które wczoraj przyszły. Może nic szczególnego i wyszukanego, ale z tych starszych rocznikowo, więc oko i ucho cieszy. :)

TDK SA z 1987, chyba stosunkowo dość rzadka u nas (dość popularne były te wcześniejsze srebrno-złote i te późniejsze z szerokim przezroczystym oknem na całej długości).

Ukryta Zawartość

post-18407-100001527 1213201436_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedna, również TDK SA ale ciut nowsza bo z 1991, ale równie świetna jakościowo.

PS.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale na szybko telefonem robione.

Ukryta Zawartość

post-18407-100001525 1213201573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja takie coś ostatnio zdobyłem. Gwiezdne wojny, ale w fatalnym wykonaniu :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100001523 1213204816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gotyk1, powiem Ci, że ja mam podobnie, z tym, że w moim przypadku ta granica roczników jest przesunięta lekko w dół. Ja preferuję najbardziej okres 1983-1992. Chociaż nie powiem, że nie zerknę na starsze czy nowsze. Jak dorwę np. kasetę z 1978 przykładowo to też chętnie biorę. Ale ulubiony przedział czasowy to ten co wspomniałem. :)

O EF w ogóle trudno znaleźć jakieś materiały pisane (np. dane techniczne producenta), bo wszyscy producenci kaset przeważnie mieli w ofercie jakąś taką najtańszą wersję na biedne rynki, którą się nie chwalili i której nie umieszczali w prospektach i katalogach. Dlatego niemal nie sposób znaleźć w prospektach kaset takich jak Sony EF czy FX, TDK A czy FE Ferric, Maxell UE, Basf/Emtec Sound, itp. Tylko raz znalazłem gdzieś Sony EF - jest to kaseta "niższa" od HF, i, jak pamiętam, ma trochę gorsze parametry elektryczne - niższą wysterowalność, i pewnie wyższe szumy (a przynajmniej owa wersja miała, bo było to już parę lat temu, i nie wiem jak obecna wersja ma się do ówczesnej - kasety są już zupełnie inne, nie wiem jak taśma).

tych SA z szerokim oknem 1990-91 mam tony i bardzo je lubie. nie mają tego retro smaku kaset z 82-84 ale sa bardzo precyzyjne i estetyczne.

przy c46-c60 sa do tego bardzo trwałe. jedyne co martwi to zaokraglone kanty pudełka - to początek epoki w ktorej rzeczy najwazniejsze zaczely ustepowac drobiazgom..

Pobawiłem się trochę MA-XG i przy okazji przetestowałem mojego decka - małego TEAC'a serii Reference 500, w którego zdolności nagrywania kaset typu IV niezbyt wierzyłem. No i... miłe zaskoczenie! Nagrywa, kasuje i znowu nagrywa, bardzo ładnie - pokrętło poziomu nagrywania wystarczy ustawić na 2/3 - 3/4 maximum. No to chyba odpakuję i przetestuję Vertexa:-)

Ukryta Zawartość

post-19568-100001318 1213460724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja nie mam dobrych doświadczeń z tymi MA-XG. Fakt ,dźwięk był w porządku ale kasety bardzo często miały feler w kilku miejscach polegający na tym że jeden kanał zanikał.Nieraz trochę a nieraz prawie całkiem.Trwało to zazwyczaj w kilkanaście sekund i zawsze w tych samych miejscach na danej kasecie.

..bo co lepsze odcinki tasmy szły dla nakamichi ;)

osobiście z wielka frajda pozbywam się i zafoliowanych, i jesli znajdzie sie frajer - tych testowanych także.

przy pomyslnych wiatrach za jedną XG mam 5ciopack ux-sów z "tamtych lat" a jako smiertelnik niczego nie kolekcjonuje.

nagrywał ktoś na tej kahttp://www.allegro.pl/item382975380_kaseta_tdk_professional_sm_90_nowa_w_folii_.htmlsecie

ja tak według mnie to odpowiednik SA-X a Szanowne Dinozaury co sądzą

te kasety to dopiero żart ;)

PRO a cienka jak dupa węża.

multitrack - jak kazda kaseta - az 4 sciezki,w porywach do 8miu na tascam 238 - (jak kazdusieńka inna kaseta)

i te dane techniczne - dokladnie to samo co SA,ale zamiast jakiejś bajeczki dali dane liczbowe i tasma stała się PRO ;)

za 60tkę warto dac do 10-12pln, 90tek nie polecam w ogole. master ma trzymać a nie falować i wietrzeć.

Przesłuchałem dokładnie całą MA-XG, którą nagrałem - nic nie zanika. Koncert Dire Straits - Vaison 1996 taśma prezentuje bardzo dobrze, ale... nie doskonale. Również zamieniłbym ją na 5-ciopak UX-ów z "tamtych" lat;-)

Ukryta Zawartość

^mozna ? mozna! ;)

osobiscie polecam za polowe ceny nabyć 4pack takich samych z usa. user: dr.bo lub rextudio.

jeszcze ciekawsze eksponaty z japonskimi nadrukami wystawia pan les*74.

czym musialby mi je wyslac zeby w sumie wyszlo 200pln?

do glowy przychodzi mi tylko F-16 ;)

Ukryta Zawartość

z góry przepraszam za określenie,ale dosłownie rozpierdalają mnie ludzie na allegro ;)

na ebayu tez trafiam wesołków,ale polskie podwórko nie ma sobie równych:

Ukryta Zawartość

miłych zakupów ;))

Ukryta Zawartość

Faktycznie, jak się czasem patrzy na niektóre aukcje to trzeba stwierdzić, że niektórzy mają nasrane i to zdrowo. Lucas, a kto mu to kupi? No raczej nikt, to fakt, ale zdarza się, że znajdzie się czasem taki, co ma jeszcze bardziej zdrowo nasrane niż sprzedawca i kupi. :)

na tym samym allegro stoi niemal nietkniety ka6 es - wiec co wolisz 7 kaset sony hf-pro czy jeden z lepszych deckow jakie w ogole mozna dzis kupic? ;)

a jeszcze zostanie ci na dobra kasete zeby go rozgrzać ;)

mysle ze to michael palin wystawia nas na probe ;)

Dzień dobry, czy te taśmy wychodziły w różnych wersjach kolorystycznych, czy poprostu tak wyszły ciemno na tych zdjęciach? Na drugim zdjęciu wersja klasyczna

Ukryta Zawartość

post-15888-100001137 1213716654_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.