Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dla porządku - kaseta z serii 353 Focus:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak widac rolki tez tego samego typu co that's/

i pytanie: obydwie firmy korzystaly z elementow wykonanych przez trzecią strone; czy that's robil te kasety dla basf'a,ktory wtykal tam swoje nosniki?

a i to niekoniecznie ,bo tasma tp II rozni sie tak cholernie od CE/CS/CM ze podejrzewam ze to w ogole nie chrom..

Jedna z firm z Hong-Kongu oferuje następujące kasety jako C-0. A między nimi jest...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że niekoniecznie tak być musi, a, przede wszystkim, jaką mamy pewność, że ową kasetę kiedyś produkował sam BASF, a nie ktoś dla BASFa, na jego zlecenie? Pojęcia marki i producenta w chwili obecnej rozeszły się, i często trudno się połapać, kto robi co dla kogo.

No to też prawda, jednak jak patrzę na te dwa zdjęcia powyżej, to szczerze mówiąć, kaseta Basfa wygląda mi na bardziej stabilniejszą już na pierwszy rzut oka, a ta niefirmowa na taką dość delikatną i z kiepskiego plastiku. Ale być może jest to błędna ocena. Druga sprawa, że zdjęcie wszystkiego nie oddaje.

Jak było naprawdę - możemy tylko zgadywać.

Mogło być np. tak, że kasety owe produkowało Taiyo Yuden (jako That's as:IV), a część produkcji szła pod marką BASF 353 Focus. Poza tym, jest też wersja tej kasety wykonana całkowicie z tworzywa przejrzystego (ale kształt "okienek" jest taki sam) - takie były That's as:I i as:II, mam też taką kasetę pod marką General)

A później firma Taiyo Yuden zaprzestała produkcji i przekazała formy wtryskowe jakiejś firmie w Hong-Kongu, albo też owa firma po prostu bezczelnie skopiowała projekt That'sa.

Ale mogło być też tak, że kasety te produkowała (i nadal produkuje) właśnie owa firma, i od początku robiła je dla That'sa i dla BASFa, a także pod marką General i może jeszcze jakimiś innymi.

..i moim zdaniem zdaniem tak wlasnie bylo.

nie wazne czy to hong-kong, hanoi czy dzakarta - jakość produktu okresla suma zainwestowanych pieniedzy.

bardzo watpie zeby akurat 353/ as:IV byly podrabiane przez kogokolwiek.

dawno temu kiedy kasety musialy byc dopracowane placono za inne tworzywa,formy,rolki (!) etc..

taiyo produkuje nosniki,basf tez -wiec wcale mnie nie dziwi ze samą kasete produkuje ktoś inny, a ze

wykładali na to porzadną kase to dostawali porzadne kasety.

tak jak z butami - mozesz kupić chinskie nike ktorych nie zedrzesz przez 3 sezony na asfalcie; a mozesz trafić serie ktora rozsypie sie po drodze do domu.

w masówce marka nie znaczy juz nic - trzeba wyparzec konkretny produkt i na "oko" dojsc za ile i przez kogo zostal dla ciebie zrobiony.

A propos długości: nie spotkałem żadnych "połówek" czy innych części minuty, z wyjątkiem małych napisów na odwrocie kaset o nieparzystej liczbie minut. TDK AD45 (potem przeszli na 46) deklaruje "2 x 22,5 min.". Tak samo na Audio Cassette C-99 jest napisane "2 x 49,5 min.".

Co do faktycznego czasu grania, zamieszczałem kiedyś skan wkładki kasety Cleran (poniżej; Hong Kong, sprzedawana we Francji), której producent uczciwie obiecywał tylko 129 metrów taśmy. W magnetofonie (chyba Technics) dawało to ledwie 45 min i 15 sekund na stronę. Zdecydowanie dłuższe były Maxelle (135 metrów) - ok. 47 min. 50 sekund. A najdłuższa okazała się tania Fuji DR - ponad 48 minut!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto nietypowe metraże - bo nietypowe długości :-))

Dziś już mało kto zamieszcza takie informacje. A tu proszę bardzo: na samym froncie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze odpakowany Basf 353 CRII z najtańszej serii Live (foto z eBaya).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto produkty intrygującej szwajcarskiej firmy ICM.

Wszystkie identyczne.

Ukryta Zawartość

post-15808-100000358 1215007620_thumb.jpg

post-15808-100000359 1215007620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze Daimon.

Tylko szpulki nieco inne, reszta się zgadza (łącznie z pudełkiem, kształtem wkładki itd.).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto inne szwajcarskie ciekawostki - kasety Watson.

Ciekawe, że wykres na kasecie Superferro sugeruje lepszą dynamikę w zakresie wysokich częstotliwości niż kaseta chromowa. No i te eleganckie wkładki! Srebrna i złota :-))

Ukryta Zawartość

post-15808-100000354 1215008310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając jeszcze do BASF'ów. Ja wolę jednak nieco starsze modele. "Chwaliłem się" już ładnymi chromówkami BASF'a, teraz czas na żelazówki... Niestety czegoś brakuje w kolekcji:-( Zapewne wiecie czego...

Ukryta Zawartość

post-19568-100000352 1215011759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lucas22, 2 Lip 2008, 17:15

>Niestety czegoś brakuje w kolekcji:-( Zapewne wiecie

>czego...

Jeśli dobrze pamiętam, w tej serii był jeszcze niemal niespotykany LH Super I. Nie mam nawet zdjęcia. Zamieszczam zdjęcie (zapożyczone z sieci) jego odpowiednika z następnej serii - też praktycznie nie do zdobycia ani wtedy, ani teraz.

W teście amerykańskiego AUDIO ~83-84 roku wersja Super I miała wyniki niemal identyczne z Maximą I, co chyba podważało zasadność utrzymywania produkcji modelu Super, i zniknął on z oferty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o ile typ II basf'a z racji uzytego nosnika nie nalezy do moich ulubionych tematow, o tyle I-nki basf'a to niezłe osiagniecie. nie-do-za-je-...cha-nia + trwały zapis.

najwiecej ich na niemieckim ebayu,ale wysylki stamtąd sa drozsze niz z uk/usa ;/ wiec niestety górą

są "importerzy" ktorzy mają czas na wycieczki za miedze.

a warto na pewno.

No i brakuje jeszcze wszystkim znanej LH Extra. :) A niebieskiej LH Super z tej nowszej serii, nigdy wcześniej nie widziałem na żywo. Nawet w okresie kiedy była produkowana była ciężka do zdobycia.

Powiem szczerze, że pytając o brakującą kasetę miałem na myśli LH Extra I (LH-E I), natomiast o LH Super I ktoś mi kiedyś opowiadał, ale potraktowałem to jako bujną wyobraźnię opowiadającego:-) Czy naprawdę ona istniała??? Ma ktoś zdjęcie, czy link do zdjęcia?

Przyznaję, że ja też chyba nigdy nie widziałem kasety LH Super I z tej serii, z której lucas22 pokazał kasety zafoliowane powyżej, serii pośredniej pomiędzy wcześniejszymi zielonymi a późniejszą niebieską, której zdjęcie zamieściłem. Może więc jej w ogóle nigdy nie było?

Ale niebieskiej LH Super I też chyba nigdy nie widziałem w sprzedaży, i jej nie mam, a zdjęcie udało mi się znaleźć w sieci.

WITAM

Pochwalę się czymś archaicznym ale jeszcze ciekawym ;-)

Ukryta Zawartość

post-19798-100000287 1215113855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kaset ze szpulkami to Teac chyba był jedyną firmą, która robiła te kasety dobrze. Z tego co nie raz i nie dwa słyszałem i czytałem na temat kaset szpulkowych, to były z nimi różne problemy, począwszy od sprych oporów kręcenia aż po zagniatanie taśmy pod wpływem źle układającej się rolki. Natomiast Teac był ponoć pod tym względem wzorcowy, i była to ponoć jedyna firma, której kasety szpulkowe bez problemy spełniały też się pod kątem użytkowym. Po te pozostałe to spełniały się już jedynie pod kątem wizualnym, ale użytkowo były do d... eee... do bani. :)

I podobno takie ( mało znane w Polsce) były w testach niezłe, ale jak to było naprawdę wie tylko ten co je przetestował ;-)

Ukryta Zawartość

post-19798-100000284 1215115366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TERAZ .... JUŻ SĄ

Ukryta Zawartość

post-19798-100000282 1215115639_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.