Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, Łukasz, ja też nie jestem dealerem Sony, ale do tej pory uważam, że UX-Pro to jedna z moich najlepszych chromówek. :) Dużo kaset wysokich modeli się przez moje ręce przewinęło. Ale UX-Pro, żadna inna chromówka nie pobiła, mogła jedynie stawać na równi z nią. Ale jako, że UX-Pro były różne, to postaram się wygrzebać zdjęcie tej o której mówię. :)

A mówię konkretnie o tym modelu. Mam dwie takie sztuki i bardzo je sobie chwalę. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak, pierwszy i również moim zdaniem najlepszy model UX-PRO. Nieco późniejsze, których obudowy były jeszcze skręcane, a nie sklejane też były świetne, jednak ta jest ideałem. Można pokusić się jeszcze o porównanie z UX-Master, jednak ona pojawiła się w następnej serii. Miała taśmę UX-PRO zamkniętą w całej ceramicznej obudowie. Nie mam jej, ale kiedyś długo słuchałem - też pięknie grała. Może ktoś ma pomysł na rywala dla UX-PRO?

TAKA SOBIE SBIERANINA ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ten niski szum to teoria, czy dla Twojego ucha rzeczywiście znikomy? Właśnie ją sobie odpaliłem, no i... no ja go słyszę. Nagrana była na Nakamichi DR-1 przy włączonym Dolby B, koncert Metalliki Eindvoven '96. Gra to dobrze, ale jak dla mnie brakuje troszkę kultury, równowagi góry i dołu - dół jest czasem bardziej uwypuklony, czasem mniej - nie wiem czemu tak - taka trochę rozchwiana ta taśma.

lucas22

Każdy całe życie lobbuje wszystko na czym komuś zależy. Dobrych rzeczy, które znajdują szerokie zainteresowanie nie trzeba lobbować. Kasety ze zdjęć nie są do sprzedania.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe wydanie MAXELL-a ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosze Prosze +2,5 dB na żelazówce to nawet lepiej niż na złotej chromówce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mniej popularna ...

Ukryta Zawartość

post-19798-100009807 1215728769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie no,tak to nie bedziemy rozmawiac mam nadzieje: kulture i wypukłość proponuje zamienić Hz'ami i milisekundami.

szum CD IIF słychać - szum kazdej kasety slychac w tym ux -pro takze.

-nie ma tasmy ktora nie szumi przy 4,76 cm/s - ale kazdy szum ma inne spektrum,i tak szum sonowki jest na moje ucho bardziej uciazliwy niz that's gdyz ten drugi szumi chudziutko miedzy 14 a 22 khz (wyzej nie mierze).

no i porownujemy szum golej fabrycznie tasmy,a nie "ciszy" nagrywanej" przez magnetofon.

[choc mozna i jedno i drugie jak sie komus nudzi]

tak sie zastanawiam skąd ta krytyka XR u was, bo tak jak nie lubie wiekszosci 4rek to XR'ki sa bardzo dynamiczne. wszelkie perkusyjne sprawy zachowują i atak i punch'a ("docisk" pomiedzy 30 a 100 ms wybrzmienia) ;

Panowie szum szumem jak napisał v 12 a ja mam inne doświadczenie ,cięta taśma mimo zapewnień producenta o czystości tak naprawdę nie jest czysta kaseta dopiero świeżo rozpakowana kaseta potraktowana gauserem daje nam miarodajny obraz szumu faktycznego to takie moje doświadczenie

Bębny które podają taśmę do cięcia samoistnie wnoszą szum na taśmę każda fabryka używała troszkę różniących sie maszyn ,pierwszy kto mi o tym powiedział był facet z odpowiedzialny za projektowanie magnetofonów w Tandbergu

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

That's CDII/F nie jest zły, nie mogę powiedzieć. Bardzo dobrze się spisuje. Szumi jak każda taśma. W porównaniu z UX-Pro jednak nie wypada lepiej. Mi bardziej jednak odpowiada UX-Pro. That's-a zaliczyłbym jednak do tych taśm, które nie wypadają przy UX-Pro blado. That's raczej należy do tej nielicznej grupy kaset, które myślę, że można postawić na równi z UX-Pro.

Co do XR-ki. Cóż, no ja nie byłem nią specjalnie zachwycony. Brzmi jak najbardziej poprawnie i kulturalnie i można z niej być zadowolonym, jednak po taśmie wysokiego kalibru jakim z pewnością są taśmy IEC IV można spodziewać się czegoś więcej. W porównaniu z Metal-S nie powala na kolana. Według mojego odczucia, naprawdę dobre chromy jak np. UX-Pro czy XL-IIS wypadają korzystniej niż Metal-XR.

Dibunia, no nie powiem ładna ta Twoja zbieranina. Robi wrażenie i cieszy oko. Ale wiesz? Skoro mówisz, że ta zieranina nie jest do sprzedania, to powiem Ci że to nie problem. Ja ją bardzo chętnie przyjmę za darmo. ;)

Parametry deklarowane przez producenta swoją drogą, a ucha nic nie uszuka. Każdy producent, mimo pewnych standardów, badał je w typowych tylko dla siebie warunkach. I patrząc na tył kasety możemy powiedzieć - ta lepsza, ta gorsza, ale... Najlepiej nagrać to samo, na tym samym sprzęcie i dokładnie odsłuchać. Ja tak swego czasu robiłem i dla moich uszu UX-PRO okazała się liderem wśród chromówek i lepiej reprezentowała dźwięk niż 80% kaset metalowych. That's podbił moje serce tylko SUONO, reszta jest co najwyżej na 4+ (podkreślam - dla mnie).

błagam ;) moze sie czepiam ale "chromowki" robil tylko basf i pdm + "licencjaci".

reszta to "kobaltożelazowki" typu drugiego. owszem opisywane jako "chrome class" lub "position high (CrO2)" ale to tylko dlatego,ze statystyczny konsument nosnikow audio byl i jest raczej głupiutki i trzeba mu wszystko podtykac w formie mozliwie ujednoliconej ;) co by bidula nie zbłądził..

co do testowania - ucho jest wazne w kwestii: podoba mi sie/ nie podoba mi sie ; slysze/nie slysze.

ale czlowiek ulega tylu sugestiom ze jednak wykresiki tez sa wazne.

np. sony to plastik,wszedzie widze ich skrzeczące komóreczki itp. wiec to logo przyprawia mnie o mdłosci , ALE 25 lat temu pracowali tam ludzie ktorzy juz w wiekszosci nie zyja.mieli inne priorytety i ich produkt z dzisiejszym sony NIC wspolnego nie ma.

a jednak na starcie Logo TDk vs logo Sony wiele osob na dzien dobry stawia sony na przegranej pozycji.

jesli chodzi o aspekt "muzykalnosci" nosnika i wszelkie porownania na tym gruncie to nie ma inne metody jak dany zestaw sciezek nagrac na wszystkie tasmy na kilku roznych dekach i porownac.

to chyba oczywiste ;)

e tam,to na pewno nie ta ;)

przezabawnie sie czyta forum mając allegro w drugim oknie. mozna sie bawic we wrozke.

czytajac ten watek dokladnie wiem jakie kasety beda pchane w dziale "nośniki" w nastepnym tygodniu.

śmieszne to, ale skoro działa - to czemu nie korzystać.

powodzenia.

proponuje osobny wątek dla osob o dochodach powyzej 10k /m-c, ktore dyskutują wylacznie o uzywanych przez siebie tasmach, a nie o "rarytaskach" za ktore opłacają czynsz i rachunki.

nno dobra.. pomęczylem A/B tego that'sa i przy UX-Pro jest anemiczny faktycznie.

ładnie wygladza srodek okolo 3khz ale wole sonowke. kalibracja tej tasmy "na ucho" to czysta przyjemność.

v12, a jednak UX-PRO - i za to kolegę lubię;-) Ale jeszcze bardziej za wpis o "rarytasikach" - brawo! A tak na poważnie to dibunia przegiął - zrobił z forum jarmark. Już wcześniej napisałem, że zarzucił nas zdjęciami, jednocześnie nie pisząc nic merytorycznego. Życzę owocnych aukcji, a na przyszłość doradzam trochę inteligentniej je promować.

Ukryta Zawartość

^tych mam najwiecej. bardziej podobaly mi sie te z duzym oknem,ale narzekać nie moge; transport super,taśma sztywna/płaska - przy dolby C można nagrywac bardzo cicho -wtedy rozpietosc dynamiczna jest uszczuplona w zasadzie znikomo.

Ukryta Zawartość

Ta seria była jeszcze całkiem przyzwoita. Z tym, że tu pojawiły się klejone obudowy. Raczej nie osłabiło to jakości mechaniki, ale mam wrażanie, że dopóki były skręcane wyglądało to solidniej.

Witam

Co do kaset Sony UX-S, UX-Pro, UX mam także wyrobioną opinię. Seria UX-Pro jest jedyna i godna uwagi. Pozostałe modele serii niczym nie wyróżniają się i można je porównać co jawyżej z TDK D i to tych z lat 90-tych ponieważ z lat 80- tych TDK D przewyższają parametrami wysterowania w sposób bardzo słyszalny.

Panowie Forumowicze. Kto z Was może pochwalić się znajomością modeli i opisać ich atuty : That's SUONO, Maxell MX 90 ( lata 80-te), Sony Metal XR, SUPERTAPE Metal, Scotch Metal,TDK Metal MA-XG, Maxell Vertex?

Pozdrawiam

Green Apple

Oczywiście, że nie do sprzedania. Jeśli ktoś z Forum chciałby coś więcej wiedzieć to jest PW, natomiast już raz się rozpędziłem prawie z ofertą na Forum a przecież nie wolno, więc będę zawsze pisał, że nie są do sprzedania nawet jeśli są to nie na forum.... .

Pozdrawiam

Green Apple

To jeśli już to jeszcze bylo coś znacznie ciekawszego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ręce opadają... Na podstawie czego ta opinia została wyrobiona? Chyba nagrania na jakiejś miniwieży albo boomboxie. Cała seria UX była udana. Począwszy od UX, który był bardzo przyzwoity, poprzez UX-S, na którym nagrany dźwięk w pewnych aspektach przewyższał nawet UX-PRO (szczególnie wysokie tony), UX-ES z taśmą taką jak UX-PRO, tylko w nieco gorszej obudowie (bez ceramicznej prowadnicy) i wreszcie samej UX-PRO z rewelacyjnymi basami i - o czym już wspominaliśmy - niesamowicie niskimi szumami. I jeśli ktoś pisze, że TDK D jest lepsza niż UX-S to ręce opadają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.