Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za pozytywna opinie.Do nie dawna jeszcze nie byłem jakimś specjalnym fanem kaset analogowych.Można powiedzieć ze poszły w zapomnienie ale dzięki temu forum i tobie diabolik odkryłem ze coś w nich jest a muzyka grana z nich mimo gorszej jakości niż CD czy DVD ma w sobie to coś :-). Jak będę miał coś nowego ciekawego na pewno podzielę się tym na forum.

Diabolik, 3 Cze 2009, 15:13

>Aaaa, szczęściarz!

Właściciel BASFa, widząc moje wychodzące z orbit oczy i cieknącą ślinkę, chciał mi ją po prostu dać, ale żeby nie wyglądało, że ją wyłudziłem, i żeby obie strony były zadowolone, po prostu przegrałem ją na inną, co najmniej równie dobrą kasetę, i oddałem mu w jego oryginalnym pudełku z książeczką, itd. Mnie na tej okładce nie zależało, tylko na samej kasecie, on nie stracił nagrań, a na jakiej to jest kasecie jest mu chyba wszystko jedno. Co prawda kopia nie może być lepsza od oryginału, ale starałem się, by nie była wiele gorsza.

Maxelle to stare modele UD z początku lat 80-tych; jedna ma na grzbiecie nadruk "Maxell UD", a druga, choć na etykiecie ma napis "Maxell UDI", to na grzbiecie ma nadruk "Maxell XLI New Epitaxial". Jest to o tyle ciekawe, że oznaczenie UDI (zamiast po prostu UD) zaczęto stosować dopiero po wprowadzeniu UDII, czyli po 84-85 roku, a wtedy Maxell już nie stosował tego rodzaju obudowy kasety! Może dla producentów kaset nagranych dostarczał jeszcze kasety starego typu, np. z zapasu, albo z niewykorzystanej do końca linii produkcyjnej?

Mi się też udało zdobyć mały rarytasik. UR w żadkiej długości 16.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

steve191, 5 Cze 2009, 00:46

>Wiem że może wtrącam się w wątek ale mam pytanie gdzie wy ludzie zdobywacie takie kasetki??

Część na naszym ulubionym serwisie aukcyjnym All.... :-), część na osiedlowym bazarze, a ciekawe okazy egzotyczne (np. zafoliowane wersje japońskie) głównie na amerykańskim ebayu. Drogo jest (zwłaszcza teraz) ale czego się nie robi dla powiększenia kolekcji...

Green Apple, 4 Cze 2009, 20:41

>Maxell jak i inni producenci mieli wiele rodzajów kaset.Ale jak zacząłem zbierać wersje japońskie

>to stwierdzam że to dopiero jest ogrom.

Tak, od pewnego momentu (myślę, że od początku lat 80-tych) oferta na rynku japońskim była większa niż na innych rynkach, i Japończycy na swoim własnym rynku oferowali więcej różnych modeli, a od pewnej chwili - także bardzo szeroką gamę długości taśmy. Razem robiło to wrażenie niesamowicie szerokiej gamy oferowanych produktów, co było trochę naciągane (np. te niesamowite długości - podobno lansowano je jako dokładnie dopasowane długością do dowolnej płyty CD czy składanki jaką chciałoby się przegrać/nagrać). Widocznie producentom udało się skutecznie wmówić japońskim konsumentom, że pod koniec absolutnie nie może zostać pusta taśma, ani też nie można na niej dograć nic innego, np. ulubionego utworu jeszcze raz... ;-)

A jeśli chodzi o typy - to sporo było modeli robionych tylko na Japonię, np. cała ceramiczna Sony UX-Master - poza Japonią dostępny był tylko Metal Master, czy biały Denon HG-M (typ II) - poza Japonią dostępny był tylko metalowy MG-X.

Japończycy bardzo lubili też taśmy typu I (normalne) i produkowali je w dużej gamie. Np. TDK na rynku japońskim ok. 86 roku wprowadził taśmy AR i AR-X, jako uzupełnienie ówczesnej oferty, która składała się z D (=AE), AD, AD-X, AR, AR-X. Tymczasem w Europie ciągle dostępne były tylko D, AD i AD-X, do 88 roku, w którym wycofano AD-X, i na jej miejce wprowadzono AR i AR-X. Tymczasem w Japonii ciągle były dostępne zarówno AD-X jak i AR i AR-X.

Podobnie było u Sony - w USA można było kupić tylko HF i HF-S, w Europie - HF, HF-S i HF-ES, a w Japonii - HF, HF-S, HF-X, HF-ES i HF-Pro.

A w latach 90-tych Japończycy wprowadzili wiele innych modeli, np. nieznane u nas w ogóle TDK SR czy SR-X, i wiele innych modeli, bardzo często także w obudowach zupełnie u nas nieznanych. Trudno się w tym połapać...

Produkują jeszcze BASF CM II? Dzisiaj dorwałem taką w sklepie, wydawało mi się że już ich nie robią ale nie mam pewności, może zachowała się po prostu w magazynie...

Nie, na pewno jest to jakiś stary zapas. Przede wszystkim, marka BASF przeszła w EMTEC jakieś 10-12 lat temu, a w ostatnich latach oferta została bardzo ograniczona.

wedlug strony emtac juz kaset audio nie produkuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś znalazłem w szufladzie. Kupiłem to gdzieś około 1988 roku. Jest nagrana i brzmi całkiem dobrze.

Ukryta Zawartość

post-15869-100003258 1244230096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

FANN to była chyba jakaś tzw. firma polonijna z lat 80-tych. Pod tą nazwą widziałem bardzo różne kasety, m. in. przezroczyste kasety Daimon z taśmą CrO2.

Ta na zdjęciu "nawiązuje" graficznie do TDK AD-X.

Pudełko i etykieta są marnej jakości, natomiast sama kaseta i taśma na przyzwoitym poziomie.

Oryginalny AD-X to chyba jedna z najlepszych żelazówek. Pamiętam, że kosztowała tyle co chrom.

Coś takiego jeszcze znalazłem;

Ukryta Zawartość

post-15869-100003177 1244311952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze;

Ukryta Zawartość

post-15869-100003175 1244312003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już chyba bardziej znane;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jajcasz77, 5 Cze 2009, 19:13

>wedlug strony emtac juz kaset audio nie produkuje

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, wygląda na to, że Emtec zwinął już całą produkcję kaset audio. Jakiś czas temu kupowałem jeszcze "u idiotów" Sound I (wyglądające zresztą jak Maxelle), ale już ich nie ma od jakiegoś czasu. Zresztą Maxelle UR i UE też już z moich "idiotów" zniknęły... Zostały tylko Sony EF i TDK D. SA chyba ostatnio nie widziałem...

Natomiast w moim Leclercu można kupić meksykańskie UX-S.

Wszystko jednak wskazuje na to, że za rok już się nowej czystej kasety nie kupi, może poza kilkoma specjalistycznymi sklepami internetowymi...

Ukryta Zawartość

>Wszystko jednak wskazuje na to, że za rok już się nowej czystej kasety nie kupi, może poza kilkoma

>specjalistycznymi sklepami internetowymi...

lub aukcje w ostatecznosci przejscie na cd niestety :(

Reaper, 7 Cze 2009, 10:08

>A jakie to sklepy internetowe?

Co jakiś czas na forum pojawiały się linki do jakichś dostawców kaset, prowadzących sprzedaż hurtową i detaliczną - takich sprzedawców miałem na myśli.

MaciejLK, 7 Cze 2009, 00:58

>Wszystko jednak wskazuje na to, że za rok już się nowej czystej kasety nie kupi, może poza kilkoma

>specjalistycznymi sklepami internetowymi...

a na aukcjach najbardziej zjechany stilon bedzie kosztowal 20 pln

Mam problem z BASFem Ferro Extra I, już druga mi się taka trafiła :-/ Tyle że ta teraz była zafoliowana, nagrałem jakiś czas temu i była OK. Teraz słucham i nagle taśma zaczyna piszczeć sama od siebie a pisk nanosi się na głowicę i słychać go w kolumnach! Czym to jest spowodowane?

Witajcie :)

wklejam kilka ciekawszych i tych mniej ciekawych najnowszych nabytkow.... :)

1. calosc

2. dziwna kaseta bez pudelka czas C-30

3. Scotch starszy takze ciekawy :)

Ukryta Zawartość

post-11402-100002844 1244662323_thumb.jpg

post-11402-100002845 1244662323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

cd...

1.Scotch

2. Kaseta Maxell robiona dla sklepow w Angli pod inna nazwa Boots FI-90

Ukryta Zawartość

post-11402-100002841 1244662416_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd...

1. TDK CDPower

2. TDK D-90 roczik 1986 rynek USA i Kanada

3. TDK D-30 i 90 roczniki 1988 takze rynek USA i Kanada

Ukryta Zawartość

post-11402-100002838 1244662666_thumb.jpg

post-11402-100002839 1244662666_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.