Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

SirJack7, 31 Maj 2010, 22:04

>Witam.

>

>Ja trafiłem takie cudo w starociach ,może ktoś wie jaki to kraj produkcji i w jakich latach?

Wygląda na lata 70-te, lecz nie jestem tego pewien... Reel to pewnie jakaś Angielska lub Amerykańska firma.

musiko, 31 Maj 2010, 21:45

>Dwa nabytki za 10 gr sztuka :-)

>Agfa - czy i jak użytkować w magnetofonie z I, II, IV?

>Memorex - posiada największą blachę w okienku do głowicy, która znajduje się również po bokach

>okienka - jakby wtopiona w plastik, oraz ciekawe szpulki -pierwsze parę minut taśmy "chowa się" za

>dużym bokiem szpulki napoczynając chyba prawidłowe centralne nawijanie - takie moje skromne wnioski

>:-)

Niektóre magnetofony miały osobny włącznik od żelaza a osobny od chromu. Mam polskiego M 8047 i on ma takie właśnie rozwiązanie, od przycisków "Fe" i "Cr" idą strzałki i schodzą się na "FeCr" czyli do nagrywania taśm typu III należy użyć obu włączników. Gorzej jeśli masz jeden przełącznik lub automatyczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie oto cos wpadlo w moje rece. zainteresowani?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

musiko, 31 Maj 2010, 21:45

>Dwa nabytki za 10 gr sztuka :-)

>Agfa - czy i jak użytkować w magnetofonie z I, II, IV?

Piękna Agfa Carat, kiedyś marzenie.

Jeśli nie masz w magnetofonie ustawienia Type III / FeCr, to nagrywaj na Type I, odtwarzaj na Type II. Wtedy brzmienie będzie najbliższe zamierzonemu.

Taśmy FeCr miały łączyć zalety Fe2O3, czyli świetny bas, z mocną stroną CrO2, czyli wysokimi tonami. Ich parametry jednak były niestabilne w czasie, więc jeśli brzmienie Twojej Agfy okaże się fatalne, odłóż ją na półkę jako eksponat. Kiedyś była bardzo poszukiwana i ceniona.

>Ja trafiłem takie cudo w starociach ,może ktoś wie jaki to kraj produkcji i w jakich latach?

Reel to kaseta polskiej produkcji, z tzw. firmy polonijnej, produkowana w 1984 roku. Szata graficzna nawiązuje do kaset Magna, i prawdopodobnie właśnie taśma Magny jest w środku. Nienajgorsza, ale niestety obudowa kasety jest fatalna, strasznie trzeszczy i skrzypi - przynajmniej jeśli chodzi o egzemplarze czarne (akurat takie mam, zresztą od nowości, nagrywane kiedyś na M7009 i M9008).

Oto zdjęcie pudełka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 31 Maj 2010, 23:12

Z kasetą FeCr zawsze będzie trochę kłopotu jeśli magnetofon nie ma pozycji FeCr, bo każde inne ustawienie będzie nieoptymalne.

Korekcja przy zapisie i odczycie powinna wynosić 70 mikrosekund, tak jak dla taśm chromowych i metalowych, ale prąd podkładu powinien być pośredni pomiędzy taśmami normalnymi a chromowymi.

W magnetofonie z przełącznikiem automatycznym nie masz wyjścia - kaseta FeCr jest rozpoznawana jako Typ I, i będzie nagrywana i odtwarzana ze złą korekcją, a do tego za niski będzie prąd podkładu, więc będą podbite wysokie tony.

Jeśli kaseta była już wcześniej nagrana jako FeCr, to przy odtwarzaniu jako Typ I też będą nieco podbite wysokie tony.

Nagrywanie i odtwarzanie jako Typ II będzie możliwe tylko jeśli jest ręczny przełącznik, ale wtedy przy nagraniu będzie za wysoki prąd podkładu i stłumią się tony wysokie. Lepiej, jak ktoś powiedział, nagrywać jako Typ I, a odtwarzać jako II.

Jeśli magnetofon na przełącznik automatyczny i kalibrację bądź autokalibrację, kaseta nagra się jako typ I, a korekcja prądu podkładu w górę powinna dać niezły efekt.

Jeśli magnetofon ma przełącznik ręczny i kalibrację bądź autokalibrację, można ją nagrać jako Typ II, obniżając prąd podkładu.

Jeśli magnetofon ma rozdzielone przełączniki Bias i EQ, Bias należy ustawić na Fe (normal), a EQ na 70 us, i ewentualnie podregulować Bias w górę, albo nastawić Bias na Cr i go obniżyć.

kasetowa ciekawostka z US$ 1,5k :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie dziękuję za informacje, ponieważ mam 3 decki i w każdym jest inaczej - w jednym z nich uda mi się chyba prawidłowo nagrać kasetę - będzie to Yamaha K-1020, no chyba że uda mi się zreanimować starsza Yamahę także - tam mam taki idealny 100% wybór taśmy dla tej Agfy :-)

Diabolik, 1 Cze 2010, 04:35

>>Ja trafiłem takie cudo w starociach ,może ktoś wie jaki to kraj produkcji i w jakich latach?

>

>Reel to kaseta polskiej produkcji, z tzw. firmy polonijnej, produkowana w 1984 roku. Szata graficzna

>nawiązuje do kaset Magna, i prawdopodobnie właśnie taśma Magny jest w środku. Nienajgorsza, ale

>niestety obudowa kasety jest fatalna, strasznie trzeszczy i skrzypi - przynajmniej jeśli chodzi o

>egzemplarze czarne (akurat takie mam, zresztą od nowości, nagrywane kiedyś na M7009 i M9008).

>

W ogóle niemal wszystkie kasety produkcji "firm polonijnych" przeważnie były fatalne, bo były produkowane na własnych formach wtryskowych i z bardzo marnych tworzyw, przeważnie zbyt miękkich, i kasety te nie "trzymały" wymiarów, miały krzywe, niecentryczne rolki i podłe szpulki, często nie całkiem okrągłe, z rozbiegówką zaczepioną jakimś ohydnym wystającym zaczepem, odkształcającym kolejne zwoje taśmy, często plastikową "blaszkę" ekranującą (!!!), i były wiotkie, łatwo przeginały się, i, jak pisze Diabolik, skrzypiały przy tym i trzeszczały, taśma źle się układała, itd. Generalnie były koszmarne, może z nielicznymi wyjątkami.

musiko, 31 Maj 2010, 23:10

>RS-TR373 - dzięki za informacje.Ciekawe jak by nagrać na 70 i bias tez 70?

Postaraj się o magnetofon z kalibracją taśmy to nie będzie problemu.

Muszę się pochwalić - podejrzewam ze tak kaseta była już pokazywana na tym forum ale tym razem ja stałem się szczęśliwym jej posiadaczem - mowa o MAXELL VERTEX - która obok Sony METAL MASTER oraz BASF STUDIO - należą do najcięższych [wagowo] kaset jakie posiadam w swojej kolekcji,...

A propo - nie znalazłem żadnych informacji na temat tej kasety - produkcja mam nadzieje ze to japońska - mam też pytanie o oznacza nr powyżej napisu METAL VERTEX ? - czy jest to numer serii?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-100002273 1275415562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe kasety z Włoch MAGNEX Studio 1 oraz Studio 2

Ukryta Zawartość

post-24346-100002270 1275415796_thumb.jpg

post-24346-100002271 1275415796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akai, 1 Cze 2010, 20:06

>A propo - nie znalazłem żadnych informacji na temat tej kasety - produkcja mam nadzieje ze to

>japońska - mam też pytanie o oznacza nr powyżej napisu METAL VERTEX ? - czy jest to numer serii?

To jest numer seryjny tej konkretnej kasety. Na allegro jest właśnie aukcja Verteksów, a na niej fotografia karteczki - listu do klienta, w którym jest to wyjaśnione.

Mam nadzieję że o takie zdjęcie chodziło - pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich,

od bardzo dlugiego czasu czytam ten watek, sam jestem posiadaczem czterech magnetofonow i calkiem pokaznej ilosci kaset. Chcialem sie pochwalic swoimi najciekawszymi (moim zdaniem) okazami, nie przypominam sobie aby ktos wczesniej wklejal ich fotki.

Najpierw egzemplarz produkowany przez kogos (moze ktos wie przez kogo?) dla AIWY (nie sadze aby AIWA sama robila dla siebie kasety). Nad otworem prawego capstana jest widiczne logo AIWA wytloczone w plastiku. Ciekawa jest rowniez papierowa naklejka imitujaca szpulki - logo AIWA oraz symbol kasety C-90DX sa nadrukowane w taki sposob, aby byly czytelne zarowno w stacjonarnych magnetofonach jak i w boomboxach, gdzie glowice sa montowane odwrotnie.

Ukryta Zawartość

post-26705-100002213 1275471371_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz cos dla amatorow kaset ze szpulkami :) Jest to produkt sygnowany nazwa producenta wysmienitego sprzetu studyjnego, austriackiej firmy AKG. Kaseta jest wykonana calkiem przywoicie z przydymianego plastiku, zas w srodku siedzi tasma chromowa o bardzo dobrych parametrach. Rowniez w tym przypadku pytanie do znawcow tematu - moze ktos z Was wie, kto produkowal te kasety dla AKG i jaka tasme dla nich konfekcjonowano?

Ukryta Zawartość

post-26705-100002210 1275471858_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na koniec cos bardziej pospolitego, ale brawo za pomyslowosc dla projektanta - dwie siostry SONY CHIARA. To juz lata 90-te, kiedy plyta CD wypierala z rynku kasety i producenci probowali roznymi chwytami marketingowymi zachecic jakos klientow do kupowania kaset audio. W srodku siedzi tasma stosowana w sztandarowej chromowce SONY - modelu UX. I tu rowniez pytanie do znawcow - czy wersja czarna wystepowala tylko w dlugosci 70min a biala 50min?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akai, ja w swoich zbiorach mam rowniez chromowke wloskiego Magnexa, ale w innej wersji niz Twoja.

Ukryta Zawartość

post-26705-100002207 1275473171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koniu76,

Mam wrażenie, że spotkałem swoje alter ego :-)

Już kiedyś pokazywałem te kasety: i Aiwę, i Sony, i Magnexa Studio 2. Zresztą Magnexa mam też w jeszcze jednej wersji.

Nie mam tylko tej AKG ze szpulkami. Niezły rarytas, gratulacje!

Co do Sony Chiara, rzeczywiście wszystko wskazuje na to, że biała występowała tylko jako C-50, a czarna jako C-70.

Zresztą Aiwę, Sony i Magnexa mam z Włoch - podejrzewam, że i tam leży źródło Twojego zaopatrzenia?

Diabolik, masz w 100% racje, od kilku lat mieszkam we Wloszech. Nie jestem jednak kolekcjonerem zafoliowanych kaset, lecz skupuje na pchlich targach (tzw. mercatino dell'usato) niepotrzebne juz nikomu kasety, ktore przywracam z powrotem do zycia, karmiac nimi moje decki ;) Jak pewnie sie domyslasz, glownie mozna tu dostac przede wszystkim wszelkie modele kaset SONY - cala produkcja na Europe pochodzila z Wloch i Francji. Pozdrowienia dla wszystkich z upalnej juz Italii :D

koniu76, 2 Cze 2010, 12:06

>akai, ja w swoich zbiorach mam rowniez chromowke wloskiego Magnexa, ale w innej wersji niz Twoja.

Moje kasety Magnex tez pochodzą z Włoch, tą twoja kasetę MAGNEX STUDIO też już widziałem w internecie przyznam się że moja mi się bardziej podoba - jestem zwolennikiem kaset w których są małe okienka itp, fajna ta AIWA ....

pozdrawiam

A propo Magnexa zostawiłem dla siebie 3 kasety Studio I oraz 2 x Studio II muszę jedną z nich rozfoliować i przetestować na moich deckach, z tego co pamiętam DIABOLIK pisał na forum ze kaseta jak i taśma pochodzą od 3M czyli scotch .... zobaczymy ile są wartę

pozdrawiam

Panowie, wszedłem niedawno na holenderską stronę oudio.nl opisującą z sentymentem stary sprzęt audio, jak zaznaczają, do 1975 r. W linkach odsyłających jest ciekawostka - A huge collection of brochures and catalogues - gdzie wyświetlają się alfabetycznie loga firm i ich katalogi. Np. katalog BASF, oprócz taśm i kaset ma też sprzęt audio (to a propos naszych dyskusji parę stron wcześniej o kasetach produkowanych przez firmy znane przeważnie ze sprzętu audio, tu jest odwrotnie). Dobrze zeskanowane, aż by się chciało przenieść w tamte czasy...

Skoro już mowa o katalogach itp. moja mama kiedyś znalazła i dała mi katalog jakiegoś sklepu z okolic 90-tego roku. Coś pięknego :-) Całe zestawy wieżowe pięknie zareklamowane z kasetami Maxell UD XL II, aż chciałbym mieć wehikuł czasu i przenieść się w czasy, kiedy ten katalog był aktualny... Oczywiście nie obyło się także bez reklam jamników ;-) Ale i one miały swój urok, mam jednego nawet bo mam do tego sentyment i przydaje się jak na przykład robię grilla z kolegami ;-)

Jeśli kasety pochodziły z tego samego okresu co reszta sprzętu, to musiało być znacznie wcześniej niż 1990, bo UD-XLII w starym kształcie produkowano chyba do 1982 roku, i zastąpiono zupełnie nowym modelem w nowej obudowie pod prostszą nazwą XLII, przynajmniej w Europie. W Japonii nazwa XLII została wprowadzona jeszcze wcześniej, bo widziałem zdjęcia Maxelli ze starego typu obudową i nazwą XLII (już bez UD), a z kolei w USA w 83 roku wprowadzono kasety w nowych obudowach, ale ciągle ze starą nazwą UD-XLII. Niemniej jednak, tak czy tak, musi to być I połowa lat 80-tych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.