Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Diabolik, 20 Cze 2010, 21:18

>Ho ho, socket, ten Basf rzeczywiście niezwykły! Ja mam taką setkę, ale Chrome Extra z długością

>oznaczoną z kolei na czerwono.

>To ciekawe, bo od kilku wcześniejszych serii Basf nie stosował już podziału kolorystycznego względem

>długości.

Prawdopodobnie chodziło o zwrócenie uwagi nabywcy na niezwykłą długość - stąd wyróżnienie kolorem.

Basf, na początku faktycznie wyróżniał swoje taśmy w długości C-100. Pamiętam swojego pierwszego srebrnego Basfa Chrome Extra. Normalnie długość taśmy była zaznaczona na niebiesko. Ten sam Basf w długości C-100, długość taśmy miał wyróżnioną na różowo. Ale był to taki róż, że w stosie różnych kaset od razu rzucała się w oczy ta właśnie "setka".

A Ferro Extra I w tej długości to faktycznie dość rzadki okaz.

W roku 89-90 TDK dostarczała kasety do akcji promocyjnej R.J.Reynolds Tobacco Company - dołączane przy kupnie 2-3 paczek papierosów Salem / Camel. Kasetę Salem widziałem kiedyś na zdjęciu zamieszczonym przez Diabolika. Więcej informacji o całej akcji promocyjnej można znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Przepraszam za nieco wyblakłe zdjęcie - w rzeczywistości niebieski jest bardziej niebieski a zielony bardziej zielony.

post-25577-100000040 1277115724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

MaciejLK, 20 Cze 2010, 20:02

>I TDK CD-ing z tej serii (chyba pierwszej) w Polsce chyba też nie był oficjalnie sprzedawany

Istotnie. Nigdy ich u nas nie widziałem (ale np. CDing II już tak). Kupiłem je we Włoszech na Ebayu. Miałbym jeszcze inną długość taśmy, ale koleś mnie orżnął.

CD-ing I i CD-ing II z późniejszej serii były w Polsce w normalnej sprzedaży. Natomiast ta pierwsza seria (na zdjęciu) chyba nie była w ogóle rozprowadzana w Polsce, przynajmniej oficjalnymi kanałami dystrybucji TDK. A w tej pierwszej serii były nie tylko CD-ing I i CD-ing II, ale także CD-ing Metal, której nie było już w serii późniejszej.

Witam,

Mam pytanie odnośnie kasety BASF Chrome Maxima w wersji z 1988 roku.

Czy ktoś z Was ma może wersję bez czerwonego paska w dolnym prawym rogu, jeżeli nie samą kasetę to może chociaż jej zdjęcie.

pzdr

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Nareszcie udało mi się wyciągnąć (prośba, groźbą, na litość itp.) od kolegi japońską wersję kasety Maxell XLII. w Europie i USA obowiązywało jeszcze oznaczenie UDXLII.

Ciekawe, że wkładka japońska jest "bogatsza", zaopatrzona w dodatkowe skrzydełko - później było dokładnie odwrotnie, to wkładki EUR/USA były ładniejsze, większe, w pełni zadrukowane.

Ukryta Zawartość

post-15808-100000034 1277129395_thumb.jpg

post-15808-100000035 1277129395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, to śliczna ciekawostka! Widziałem wcześniej te kasety w wersji tylko na zdjęciach na japońskich stronach.

Ciekawe jest to, że w Europie zmiana nazwy (z UD-XL na samo XL) i obudowy kasety nastąpiła jednocześnie, natomiast w USA jeszcze do następnej serii kasety w nowej obudowie były sprzedawane pod starą nazwą - może dlatego że nazwa UD-XL była już wtedy dość mocno ugruntowana na rynku amerykańskim, i firma bała się jednocześnie zmienić i nazwę, i samą kasetę? Klient rozpoznawał markę/nazwę i bał się całkowitych nowości - może firma obawiała się spadku sprzedaży jeśli zniknie zarówno znana nazwa jak i znana kaseta jednocześnie?

Ja mam taką ale zafoliowaną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A, i co ciekawe, ten Maxell przyjechał (czy raczej został przysłany pocztą) dawno temu ze Stanów, a nie z Japonii. Co wskazywałoby na to, że kasety przeznaczone na rynek japoński trafiały też do USA!

I jeszcze piękne szpulki z rynku japońskiego: SONY HF-PRO 46

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

XLIS new niestaty jeszcze nie mam.Jest śliczna.Jak widać XLI i XLII mają nową szatę graficzną folii ale kasety jeszcze starą.Natomiast XLIS i XLIIS mają kasetę też już w nowej grafice.

a bardzo proszę - foto z vintagecassettes.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Green Apple, 22 Cze 2010, 15:21

>XLIS new niestaty jeszcze nie mam.Jest śliczna.Jak widać XLI i XLII mają nową szatę graficzną folii

>ale kasety jeszcze starą.Natomiast XLIS i XLIIS mają kasetę też już w nowej grafice.

Różnice w grafice kaset XLS...? Oj, ja tam nic nie widzę... serie 1983 i 1085 wydają mi się identyczne. Ale zdarza się, czasem nie dostrzegam oczywistych różnic. Pomocy!

socket7!, 22 Cze 2010, 13:07

>I jeszcze piękne szpulki z rynku japońskiego: SONY HF-PRO 46

Witam

W kasetach 46 min z dużymi szpulkami jest jakiś urok ta SONY HF-PRO 46 jest śliczna.

Ja mam tylko taką , i bardzo mi się podoba . ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy nabytek na bazarku.

Takiej tu nie widziałem.

Pozdr. Jacek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna ta Cheiza!

A ja mam taką ślicznotkę. Super ten "high out put" pisany oddzielnie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzisiejszy zakup, 4 kasety za funcikia:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...no wolałbym z napisem BASF, ale EMTEC też ujdzie... w sumie to najbardziej zależy mi na tych kasetkach co imitują dawne szpulowce, mam tylko jedną taką...i za cholerę nie mogę wyczaić kolejnych...

sniper00, 23 Cze 2010, 13:06

>w sumie to najbardziej zależy mi na tych

>kasetkach co imitują dawne szpulowce, mam tylko jedną taką...i za cholerę nie mogę wyczaić

>kolejnych...

Te kasety były dość popularne w latach 80-tych, ale większość "poważnych" producentów się w nie nie "ładowała", z wyjątkiem może National/Panasonica i Teaca. Generalnie powodują one problemy eksploatacyjne (zwiększone opory spowodowane tarciem szpul o ścianki kasety), no i nie można do nich załadować zbyt wiele taśmy - 60-tki mają bardzo cienką taśmę, chyba taką jaka jest stosowana w 120-tkach, a to przekłada się na nierewelacyjną jakość.

W sumie więc efekt jest głównie wizualny, i to tylko w magnetofonach z początku lat 80-tych, które miały kieszenie z bardzo dużym przezroczystym okienkiem, eksponujące kasetę. Efekt muzyczny jest już gorszy.

A w nowszych magnetofonach, z czasów gdy w kieszeniach pojawiły się "stabilizatory kasety" itp. i kasety prawie nie widać, efekt wizualny jest żaden.

Ale fakt, jakiś czas temu można ich było trochę kupić zarówno na Allegro jak i na ebay, a ostatnio jakby zniknęły.

w przypadku "zabytków" funkcjonalność schodzi na dalszy plan, te kasety, to było niespełnione marzenie z czasów, gdzie audio można było oglądać na trudno zdobycznych katalogach z zachodu:P ...

Zawsze jakiś ładny deck za dewizy, a w nim kasetka ze szpulkami w stylu "szpulowca"...

Oczywiście masz rację. Te kasetki były wyjątkowo atrakcyjne. Pierwszą taką (i przez długie lata jedyną) kupiłem sobie w Słupsku w komisie chyba w 1986 roku, gdy przez dwa albo trzy tygodnie "bawiłem" zimą w Ustce. To było coś! Niestety, taśma okazała się dość marna, a do tego, po kilku latach, przezroczyste tworzywo z którego była zrobiona kaseta skruszało i zaczęło pękać, przede wszystkim w rogach, gdzie były śrubki. I w końcu kaseta po prostu rozleciała się. Szpulki przełożyłem do innej, zwykłej przezroczystej kasety "no name" - miałem ich kilka i wybrałem taką, która dawała najwięcej "luzu" szpulkom, ale i tak szpulki się w niej zakleszczają - za silnie trą o ścianki kasety mimo okrągłych wkładek ślizgowych z przezroczystej folii.

Później, już na przełomie lat 80-tych i 90-tych można było czasem trafić na taką kasetę nagraną z naszych "wytwórni" TAKT albo Starling, a także firmowane przez nie kasety czyste. A potem zniknęły.

Ciekawostką jest to, że producenci magnetofonów wkładali takie kasety do magnetofonów żeby zrobić atrakcyjne zdjęcia, natomiast kasety te z ich marką właściwie nie były nigdy dostępne w handlu. Np. na zdjęciach widziałem takie kasety ze szpulkami firmowane przez Kenwood/Trio, ale chyba nigdy nie było ich w sprzedaży.

Diabolik, 23 Cze 2010, 05:06

>Fajna ta Cheiza!

>

>A ja mam taką ślicznotkę. Super ten "high out put" pisany oddzielnie :-)

Kasety marki Orchid, jeśli pamiętam, Iwanicka i Koprowski zaliczyli do klasy "kaset wadliwych"... podobnie jak Mark II, Time Ton, International, Silver, itd. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.