Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

A nie lepiej do nagrywania po prostu z winyli? ;-) Ale lepsze te flac'i niż mp3.

A jak nagrywasz flac'a na Audio CD? Próbowałem nieraz i przez Nero się nie da...

A nie lepiej do nagrywania po prostu z winyli? ;-) Ale lepsze te flac'i niż mp3.

A jak nagrywasz flac'a na Audio CD? Próbowałem nieraz i przez Nero się nie da...

Sęk w tym, że ja nie mam tych winyli. Mam tylko pliki w formacie flac. Brzmią wyraźnie lepiej niż mp3. Myślę, że TDK MA nie zawiedzie mnie...

...część winyli nawet jeszcze się ostała, tylko gramofonu brak...

Przed chwilą na międzynarodowym portalu aukcyjnym poszło 300 sztuk BASF LH extra I z ca.1982 roku po 6 CAD za sztukę. Należy teraz spodziewać się wysypu tych kaset na aukcjach.

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

To te?...

rico1973, to chyba najwyższy czas zainwestować w gramofon ;-) Nawet jakiś prosty, ale żeby robił swoje i nie niszczył płyt. Nic nie ma tak specyficznego brzmienia jak winyl :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam, trzech! :-)) A ja byłem pierwszy :-D

Ukryta Zawartość

Witajcie, czy ma ktoś może taką rozfoliowaną kasetkę z w/w linku, spotykałem tylko z białymi nalepkami a ta jest cała zielona ?

Ukryta Zawartość

Ja mam. Etykieta jest zielona od dołu do górnej linii okna, powyżej jest biała w zieloną kratkę.

Te z białymi etykietami i jedynie zielonym paskiem na dole są nowsze.

Jak oceniacie kasetę That`s SUONO?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Prawdziwe Suono czy tańszą serię "Suono format"?

Prawdziwe Suono to bardzo dobra taśma w dobrej kasecie. Mam jedną, coś na niej nagrałem, i bardzo dobrze brzmiało.

Te Suono Format też są dobre, może z wyjątkiem CD/MH, która jest taśmą metalową typu II, i ma wszystkie wady i zalety tego rozwiązania (bardzo wysoka wysterowalność, wysokie szumy, bardzo wysoka czułość - wymaga kalibracji).

Mowa o tej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To jest "prawdziwe" Suono. Chyba naprawdę dobra kaseta. Niełatwo znaleźć jej testy; wiem że była wysoko w jakichś niemieckich rankingach, ale ponieważ nie znam samych testów, to trudno coś powiedzieć. Ciekawostką są wkręty mocujące, wymagające - jeśli dobrze pamiętam - trójkątnego trzpienia do odkręcenia (producent bał się, że ktoś będzie grzebał w środku?!). Sama kaseta jest ponadnormatywnie ciężka.

A porównując nagranie ze źródłem, jeśli dobrze pamiętam, nie słyszałem wielkich różnic. W każdym razie odebrałem ją bardzo pozytywnie. Pytanie tylko, czy ewentualną przewagę nad "zwykłymi" taśmami metalowymi da się w praktyce usłyszeć.

Dzięki Macieju. Wybieram taśmę do nagrania składanki, która będzie w piątek odtwarzana w Klubie Audiofila i Melomana w Warszawie. Też mi się obiło o uszy, że to ta Suono That`s`a, ale nie byłem pewny :) Jeszcze raz dziękuję, jak zawsze można na Ciebie polegać jeśli chodzi o wiedzę!

Dzięki Macieju. Wybieram taśmę do nagrania składanki, która będzie w piątek odtwarzana w Klubie Audiofila i Melomana w Warszawie. Też mi się obiło o uszy, że to ta Suono That`s`a, ale nie byłem pewny :) Jeszcze raz dziękuję, jak zawsze można na Ciebie polegać jeśli chodzi o wiedzę!

Coś tam pokażesz ? Pochwal się jak i co jeżeli bierzesz w udział w tym przedsięwzięciu albo masz jakiś namiar.

Mam i jadę z Technicsem RS-M88 :) Na Type IV od 20Hz do 20kHz :) Obaczymy jak się nagra na tej taśmie :)

Mam i jadę z Technicsem RS-M88 :) Na Type IV od 20Hz do 20kHz :) Obaczymy jak się nagra na tej taśmie :)

No nie bądź wiśnia. Pucuj się gdzie i kiedy. Jeżeli nie technicznie to może chociaż będziemy w stanie cię wspomóc duchowo lub dobrym słowem.

Jak miałbym sprawnego RS-M75 też bym się pokusił. A tak pozostało mi dopingować ciebie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzien dobry

czy takie kasety TDK endless magnetofonowe,

one to sa takie ktore , gdy sie raz cos nagra,

to one graja w kolko?

Jak na aukcji u Pana?'' takie zaptanie u jednej siostry slyszno, huh

Tak, to kasety bezkońcowe, w których taśma określonej długości idzie w pętli. Przeznaczone były np. do odtwarzania wiadomości wychodzącej (dla dzwoniącego) do automatycznych sekretarek, lub w niektórych innych zastosowaniach gdzie wiadomość odtwarzana była "w kółko". Ze względu na specjalną konstrukcję taśmy w tych kasetach nie wolno szybko przewijać ani do przodu, ani cofać, ani używać ich w magnetofonach z autorewersem.

Parę uratowanych :-)

Proszę o informację czy :

1.Sony to wreszcie oryginał czy znów kolejna podróbka wpadła mi w ręce ;-))

2.Troszkę informacji o takim stilonku - osobiście nie spotkałem się jeszcze z takim

3.Basf mi się podoba choć to nic specjalnego - ale taśma prezentuje się bardzo dobrze, przypomina metal z wyglądu.

Ukryta Zawartość

post-19017-078582300 1299431709_thumb.jpg

post-19017-022465900 1299431723_thumb.jpg

post-19017-039986100 1299431738_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A stilon z którego jest roku? Chyba jest z późniejszego okresu niż "typowe" Stilony?

Niestety części kaset (chromowych) nie udało mi się uratować :-( - sprzedający powiedział,

że trochę takich wyrzucił... (uważał, że żelazowe najlepsze..., ale podobno ma gdzieś jeszcze trochę

- mam z nim kontakt i gotowość do ratowania przed zniszczeniem.

Ten Stilon to wcześniejsza wersja. Miałeś fart, ostatnio na allegro podniszczona poszła za ponad 30 zł :P

Ukryta Zawartość

Niezła sumka jak za ferro od JVC ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.