Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Skompletowałem już cztery kasety z - dość dziwacznej - serii Sanyo SERD. Praktycznie każda kaseta jest inna, w ogóle seria robi wrażenie przygotowanej wyłącznie na niemiecki rynek. Popatrzcie, macie może jakieś inne modele SERD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-071485400 1301620192_thumb.jpg

post-15808-025127500 1301620217_thumb.jpg

post-15808-066279600 1301620236_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> DIABOLIK

Witam!

Diabolik nie myślałeś o zrobieniu stonki internetowej poświęconej Twoim bardzo bogatym zbiorom. Fajnie by było pooglądać fotki Twoich zbiorów poczytać historie kaset, które tak ciekawie opisujesz.

Strona internetowa na pewno znalazłaby się w moich ulubionych i reszty Kolegów z form!

Pozdrawiam.

Udało mi sie zdobyć niebieską BASF Ferro Super I C60 Germany na mniej znanym serwisie w cenie 15 zl wraz z wysyłka :-)

Druga ciekawostka to kaseta firmy Grundig niby nowa we foli ale wygląda jakby była zrobiona domowym sposobem - okładka prawdopodobnie była drukowana na zwykłej drukarce a sama kaseta jest pozbawiona naklejek i napisów - taka sobie zwykła czarna kaseta

Ukryta Zawartość

post-24346-045535900 1301907089_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś trafiły mi się takie TDK:

Ukryta Zawartość

post-22143-010811200 1302103126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś trafiły mi się takie TDK:

Ukryta Zawartość

post-22143-010811200 1302103126_thumb.jpg

ładne te SF-ki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Niech zgadnę, dorwałeś je na jarmarku? ;-) Spotkałem kiedyś faceta z całym pudłem kaset, miał ich 100, może więcej, wszystkie po 50 gr. Już myślałem, że coś złowię, a tu same nagrywane fabrycznie lub pirackie Takt, Poker itp; jeden Stilon bez taśmy i w ogóle wszystko w opłakanym stanie :P

Parę razy udało mi się kupić na pobliskim rynku bardzo fajne kasety, i to naprawdę za niewielkie pieniądze (od 50 gr do 2 zł), np. kilka idealnie zachowanych That'sów i to z fajnymi nagraniami, czy bardzo rzadko spotykaną TDK D "True Mechanism" - przezroczystą z 79 roku, też idealnie zachowaną, kilka TDK SA-X z 82 roku, albo też już może nie tak idealną, ale w niezłym stanie, rzadko spotykaną TDK D z lat 80-tych w wersji z rynku japońskiego, czy That's PH (metal), z nagraniami... znanej stacji radiowej z Torunia! ;-) Kilkakrotnie też udało mi się znaleźć puste pudełko z wkładką, pasującą idealnie do posiadanej kasety bez wkładki, albo odwrotnie, kasetę do posiadanego pustego pudełka z wkładką.

Ale to było parę lat temu. Teraz, gdy zaglądam na rynek przy okazji zakupów warzywno-owocowych, kaset albo nie ma wcale, albo są to właśnie najpodlejsze, i najczęściej bardzo zniszczone kasety z polskich wytwórni pirackich z lat 80-tych i początku 90-tych, i to najczęściej z bardzo niewyszukanymi gatunkami muzyki.

z mojego sklepiku mam 20 metrów do pchelgo targu i rynku w mieście, co środę ludzie handlują "starociami" w tym ogromną ilością płyt winylowych, CD i kaset, ceny są śmiesznie niskie, więc jedyny problem ze "zbieractwem" to moja Pani domu, która ma już po dziurki w nosie tego sprzętu grającego i kolekcji:P

Opróc czystych kaset, facet mial cały karton oryginalnych kaset z wszelaką muzyką...

Wśród naszego grona przyjęliśmy taką zasadę, aby nie udostępniać linków do trwających aukcji. Pozwólcie, że zrobię mały wyjątek. Aukcja nie jest zresztą jakaś wyjątkowa jeśli chodzi o sprzedawane kasety czy cenę. Nie sposób natomiast nie zauważyć opisu. Z takim czymś spotkałem się pierwszy raz, i nawet mnie to trochę rozbawiło. Trzeba przyznać, że sprzedający ma poczucie humoru. Ostatni akapit jest świetny, zresztą sami zerknijcie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie nie wiem dlaczego zostało to usunięte, bo nie sądzę, by było tam coś, co naruszało regulamin Allegro... Może dlatego, że sprzedający użył określenia mniej więcej takiego, że te kasety mają tak okropne nagrania, że można ich użyć jako broni. Oczywiście był to żart - a nagrania rzeczywiście były jakieś biesiadno-rozrywkowe, polskie i niemieckie, i przypuszczam, że faktycznie dla wielu osób byłyby niestrawne.

Opis był trochę zabawny, i piekielnie rozwlekły.

Ja zdążyłem przeczytać ten zabawny, z dość wyszukanymi słowami i zwrotami opis, były tam zwroty m.in. naśladujące regułkę dodawaną w reklamach telewizyjnych lekarstw "...skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.."itp, sądzę że chodziło o naruszenie zasad użycia takiej formułki,

generalnie opis z duuuużą wyobraźnią twórczą ;-)

Niezależnie od tego, co jest na tych kasetach, nie powinni usuwać aukcji z tego powodu. Kiedyś nawet przypadkowo natknąłem się na allegro na szpulę z taśma celuloidową do projektora z filmem erotycznym ;-) Jakoś takich aukcji nikt nie usuwa!

>> DIABOLIK

Witam!

Diabolik nie myślałeś o zrobieniu stonki internetowej poświęconej Twoim bardzo bogatym zbiorom. Fajnie by było pooglądać fotki Twoich zbiorów poczytać historie kaset, które tak ciekawie opisujesz.

Strona internetowa na pewno znalazłaby się w moich ulubionych i reszty Kolegów z form!

Pozdrawiam.

Czy stronę internetową to nie wiem, ale chodzi mi coś po głowie od dłuższego czasu :-)

Dzięki za docenienie! :-)

No właśnie nie wiem dlaczego zostało to usunięte, bo nie sądzę, by było tam coś, co naruszało regulamin Allegro... Może dlatego, że sprzedający użył określenia mniej więcej takiego, że te kasety mają tak okropne nagrania, że można ich użyć jako broni. Oczywiście był to żart - a nagrania rzeczywiście były jakieś biesiadno-rozrywkowe, polskie i niemieckie, i przypuszczam, że faktycznie dla wielu osób byłyby niestrawne.

Opis był trochę zabawny, i piekielnie rozwlekły.

Ja z kolei przypuszczam, że mogło chodzić o zdanie: "odbiór osobisty możliwy, ale prawdę mówiąc mam obawy co do spotkania z psychopatą, który to kupi". Dla mnie bardzo zabawne i świadczące o dużym dystansie do świata u sprzedawcy, ale możliwe, że ktoś poczuł się urażony i doniósł. To dopiero musiał być psychopata - bo nie sądzę, by ludzie z Allegro czytali opisy; oni raczej reagują na donosy?

No i może był trochę za długi, dowcipy się nieco gubiły.

Dzisiaj znalazłem, 3 sztuki SONY FX 90...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jakieś lata 90-te, może wczesne 90-te, bo jeśli dobrze pamiętam, to taką właśnie FX I kupiłem chyba w 94 roku - ale oczywiście mogła być o rok czy dwa starsza.

FX II to była, jak nazwa wskazuje, taśma typu II.

Wydaje mi się, że nie były one z założenia przeznaczone na polski rynek.

Może pochodzić nawet z końca lat 80-tych, sądząc po szpulkach.

A to "I" faktycznie jest tak napisane, że nawet nie rzuca się w oczy, nie pasuje kompletnie do "FX".

FX II miała, jeśli dobrze pamiętam, taką samą szatę graficzną, tylko FX II było niebieskie. W każdym razie dopiero jak się je zobaczyło obok siebie było wyraźnie widać, że to FX I i FX II.

Kaseta jest chyba taka sama, jak CHF, którą zaczęto produkować jeszcze chyba w 79 roku; gdy CHF zmieniła się w HF w 1986 czy 87, ten stary wzór obudowy "zszedł" do niższych, budżetowych modeli, przeznaczonych przede wszystkim na uboższe rynki - takich jak EF czy właśnie FX I. A EF w tej obudowie była produkowana bardzo długo jeszcze w latach 90-tych, więc i FX I mogła.

Witam.

Poszukuję zdjęcia lub skanu wkładki od kasetki TDK SA 60 z 1982r.

Wszędzie niestety występują tylko fotki 90.

Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.

Pozdrawiam Jacek.

Zdjęcie przedstawia wkładkę 90-tki a ja poszukuję 60-tki. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie oto foto dostałem od kumpeli :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, strona z kasetami to świetny pomysł. Zrobić tak by urzytkownicy mogli przesyłać foto by uzupełniać kolekcję. Myślę że brakuje strony na której były by modele kaset rozbudowane o wszystkie występujące długości. No i można by dawać foto rewersu bo czasami tam jest tylko różnica. Dla wielu kolekcjonerów byłaby to informacja co im jeszcze brakuje ,jaka długość taśmy.

Dobry pomysł ze zrobieniem tej strony, fakt. Ale nie byłbym za tym, by każdy mógł sobie dodawać co chce, bo znając ludzi z czasem porobiłyby się jaja, ktoś na przykład porobiłby jakieś alternatywne kasety, jak tu się nawet w żartach na forum zdarzało, przykładowo z prototypem metalowej Stilonki ;-) Na forum można sobie na to pozwolić, owszem, ale jeśli ma być strona po prostu o kasetach, lepiej, aby było to pewne źródło.

Ale oczywiście ludzie mogliby dawać te swoje propozycje, a moderatorzy i administratorzy mogliby pilnować i publikować na stronie tylko prawdziwe dane.

A ta rzeźba kasety super, jeszcze tylko domalować etykietkę i można sobie postawić taką na ogrodzie! ;-)

Diabolik

Takie oto foto dostałem od kumpeli :-)

He he niezła, czy to styropian czy cement? :-)Jak to drugie to możesz z niej zrobić stół w ogrodzie :-)

Ciekawe jakiej firmy (wygląda na stilonkę) ;-)Bo nalepka zdarta:-))

Diabolik, strona z kasetami to świetny pomysł. Zrobić tak by urzytkownicy mogli przesyłać foto by uzupełniać kolekcję. Myślę że brakuje strony na której były by modele kaset rozbudowane o wszystkie występujące długości. No i można by dawać foto rewersu bo czasami tam jest tylko różnica. Dla wielu kolekcjonerów byłaby to informacja co im jeszcze brakuje ,jaka długość taśmy.

No właśnie nie jestem przekonany do kolejnej strony www - myślę, że nie ma sensu kopiować pomysłu. W końcu tych stron trochę istnieje, chyba najlepsza pod tym względem jest vintagecassetes, jest tam nawet sporo moich zdjęć. To dobrze wygląda, bo każde zdjęcie jest identycznie zrobione; gdyby każdy mógł wrzucać swoje rzeczy, szybko zrobiłby się chaos.

Co do wszystkich występujących długości, to myślę, że jest to nie do opanowania. Mamy sporą wiedzę na temat europejskich odmian Maxella i TDK ale co do innych to ja się czuję bezradny. Zresztą coraz bardziej interesuje mnie w kasetach design jako taki, a nie kompletowanie pełnych serii - Maxella zbieram już trochę z rozpędu, żeby mieć choć po jednym modelu każdej długości (dotyczy to wersji na Japonię). Na zbieranie wszystkiego mnie nie stać, także finansowo. Ale oczywiście wziąłbym w miarę możliwości udział w takim projekcie, gdyby powstał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.