Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Może dlatego Samsung XM-5 znalazł się w tym zestawieniu, ponieważ Francuzi swego czasu produkowali Citroena XM ;-)

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Może dlatego Samsung XM-5 znalazł się w tym zestawieniu, ponieważ Francuzi swego czasu produkowali Citroena XM ;-)

Mało kto wie, ale Samsung jest znanym ( nie u nas ) producentem samochodów. Większościowy pakiet akcji posiada koncern Renault, który pomaga przy projektowaniu i produkowaniu, wykorzystując także technologię Nissana, którego zresztą uratował parę lat temu przed bankructwem.

Co więcej wszyscy patrzymy na Samsungi nie zdając sobie z tego sprawy.

Renault Koleos ( wpadka z nazwą - po grecku jądra) to Samsung QM5

Renault Fluence to nie Megane w wersji sedan, tylko Samsung SM3 produkowany w Turcji.

Renault Latitude, następca wizjonerskiego Velsatisa, to Samsung SM5.

Mało kto wie, ale Samsung jest znanym ( nie u nas ) producentem samochodów. Większościowy pakiet akcji posiada koncern Renault, który pomaga przy projektowaniu i produkowaniu, wykorzystując także technologię Nissana, którego zresztą uratował parę lat temu przed bankructwem.

Co więcej wszyscy patrzymy na Samsungi nie zdając sobie z tego sprawy.

Renault Koleos ( wpadka z nazwą - po grecku jądra) to Samsung QM5

Renault Fluence to nie Megane w wersji sedan, tylko Samsung SM3 produkowany w Turcji.

Renault Latitude, następca wizjonerskiego Velsatisa, to Samsung SM5.

Uważajmy, żeby się nam tu forum samochodowe nie zrobiło ...

To nie jest forum samochodowe, ale musiałem odpowiedzieć na 2 pytania dotyczące kaset. Temat zamknięty.

Dzięki, Amper! :-)

Ciekawe, spodziewałem się tego pytania o Samsunga :-)) Ich przygoda z autami osobowymi nie trwa długo, ale ciężarówki i sprzęt wojskowy produkują od bardzo dawna. Samochody dostawcze miały być nawet sprowadzane do Polski, w 2000 roku były na targach poznańskich.

Aaa, panowie, patrzcie co mam! :-)))

Zamieszczam też foto rewersu opakowania: widać jakie długości poszczególnych modeli występowały w USA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-83217900-1306270101_thumb.jpg

post-15808-0-51248200-1306270115_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne!

A ja chyba mogę się pochwalić kolejnym postępem:

Oczywiście musiało to wszystko zostać zatwierdzone przez futrzaną panią! ;-)

Ukryta Zawartość

post-16389-0-79947400-1306314488_thumb.jpg

post-16389-0-08594200-1306314491_thumb.jpg

post-16389-0-34708000-1306314493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, gratuluję nabytku - jest nas zatem już trzech posiadających tą wersję Maxell'a udxl i.

Natomiast informacje z odwrotu blistra o długościach poszczególnych typów - bezcenne.

Fajne!

A ja chyba mogę się pochwalić kolejnym postępem:

Oczywiście musiało to wszystko zostać zatwierdzone przez futrzaną panią! ;-)

@Maciej,

Gratulacje!! Wygląda to bardzo dobrze, ale to jasne, skoro projekt był nadzorowany przez futrzaną panią! :-)

Czy każdy z tych czerwonych Basfów jest jakoś, choćby w drobiazgach, inny od reszty?

@mwisniewski

To ci dopiero, nie wiedziałem, że masz już C-60! Myślałem, że będę pierwszy... ;-)

Oczywiście że te BASFy się różnią - na każdym co innego jest nagrane! ;-)

Jeśli przyjrzysz się uważnie, zauważysz, że te na 7 i 8 półce od góry mają trochę inne grzbiety od tych na półce 9 od góry. To dwie, choć bardzo podobne serie - w pierwszej Chrome Extra były "srebrne", w drugiej "granatowe", i kaseta była już zupełnie inna, a w tej nowej serii Chrome Maxima miała już wielkie okno - po tym te dwie serie najłatwiej odróżnić. Ale czerwone Ferro Extra I niemal się nie różnią; zresztą nie mam stuprocentowej pewności, czy właściwe kasety są z właściwymi okładkami. Większość tych na półce 7 i 8 ma w okienku biały napis BASF i grubą białą skalę, a dwie mają w ogóle duże okno. Jedna - tylko jedna! - ma na grzbiecie krateczki do zaznaczenia długości. Na większości tych starszych wkładek długość i niektóre inne napisy wykonane są srebrnym nadrukiem.

W nowszych przeważnie okienko nie ma białego napisu BASF, tylko drobną złotą skalę, a na okładkach nie ma już srebrnego nadruku - jest biały. Musiałbym się jeszcze poprzyglądać żeby ew. znaleźć inne różnice. Ponieważ prawie wszystkie to kasety kupione jako używane (trafiły się w różnych "zestawach"), a tylko kilka kupiłem sam nowych, trudno mi gwarantować prawidłowość kompletu kaseta + wkładka + pudełko.

Oczywiście że te BASFy się różnią - na każdym co innego jest nagrane! ;-)

Jeśli przyjrzysz się uważnie, zauważysz, że te na 7 i 8 półce od góry mają trochę inne grzbiety od tych na półce 9 od góry. To dwie, choć bardzo podobne serie - w pierwszej Chrome Extra były "srebrne", w drugiej "granatowe", i kaseta była już zupełnie inna, a w tej nowej serii Chrome Maxima miała już wielkie okno - po tym te dwie serie najłatwiej odróżnić. Ale czerwone Ferro Extra I niemal się nie różnią; zresztą nie mam stuprocentowej pewności, czy właściwe kasety są z właściwymi okładkami. Większość tych na półce 7 i 8 ma w okienku biały napis BASF i grubą białą skalę, a dwie mają w ogóle duże okno. Jedna - tylko jedna! - ma na grzbiecie krateczki do zaznaczenia długości. Na większości tych starszych wkładek długość i niektóre inne napisy wykonane są srebrnym nadrukiem.

W nowszych przeważnie okienko nie ma białego napisu BASF, tylko drobną złotą skalę, a na okładkach nie ma już srebrnego nadruku - jest biały. Musiałbym się jeszcze poprzyglądać żeby ew. znaleźć inne różnice. Ponieważ prawie wszystkie to kasety kupione jako używane (trafiły się w różnych "zestawach"), a tylko kilka kupiłem sam nowych, trudno mi gwarantować prawidłowość kompletu kaseta + wkładka + pudełko.

Nie całkiem widać, zdjęcie ma za małą rozdzielczość.... ale wierzę na słowo!

To niesamowite, jak wiesz nigdy nie przepadałem za Basfami i Ferro Extra z 1988 mam tylko jedną (jedną!), którą dostałem chyba jako gratis przy większym zakupie kaset. I akurat ona ma - jakże rzadko spotykane - kwadraciki! Tak to się w życiu plecie...

A nie boisz się, że tych spod sufitu nie będziesz nigdy wyciągać? Pokryją się kurzem w zapomnieniu.... :-)

Z innej beczki: zdobyłem drugą podróbę starej TDK D. Mam już dwie różne podróby tej samej kasety: KDK i Dynamic.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-08431600-1306356562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam KDK, ale troszkę inną - okładka minimalnie różni się od tej Twojej, natomiast kaseta ma nalepkę starego typu, taką, jak ta kaseta którą ktoś pokazał parę postów wcześniej (biała po prawej i lewej, czerwona po środku, jak stare TDKi.

Ja za BASFami LH, LH-EI, Ferro Extra I, itp. też nigdy nie przepadałem, a tych z 88 roku sam kupiłem bardzo mało, może ze trzy; reszta to kupione na Allegro kasety używane - w większości przy okazji zakupu zestawów.

Jeśli chodzi o te wysoko - to z sięgnięciem ich nie będę miał - przynajmniej na razie - problemów, bo dosięgam ich bez większego kłopotu (jestem dość wysoki), a ze względu na ilość kaset musiałem do bólu wykorzystać każdy centymetr ściany, do samego sufitu.

Nie całkiem widać, zdjęcie ma za małą rozdzielczość.... ale wierzę na słowo!

Te starsze na 7 i 8 półce mają białą ramkę wokół czerwonego grzbietu i przeważnie srebrną liczbę oznaczającą długość; te nowsze na 9 półce nie mają białych pasków przy krótkich krawędziach grzbietu, a liczby są białe.

To niesamowite, jak wiesz nigdy nie przepadałem za Basfami i Ferro Extra z 1988 mam tylko jedną (jedną!), którą dostałem chyba jako gratis przy większym zakupie kaset. I akurat ona ma - jakże rzadko spotykane - kwadraciki! Tak to się w życiu plecie...

No to rzeczywiście niesamowity "okolicznik zbiegu"! Podobnie zresztą jak ta Twoja Chrome Maxima z tej serii, która ma szersze okno - zupełnie niespotykana! Jak to jest, że facet który nie lubi BASFów ma wszystkiego raptem dwa BASFy, ale oba niezwykłe?!

A nie boisz się, że tych spod sufitu nie będziesz nigdy wyciągać? Pokryją się kurzem w zapomnieniu.... :-)

Nie wiem czemu, ale one, paradoksalnie, jakoś najbardziej wpadają w oko choć są na samej górze - może dlatego, że są najbardziej kolorowe? ;-)

No to rzeczywiście niesamowity "okolicznik zbiegu"! Podobnie zresztą jak ta Twoja Chrome Maxima z tej serii, która ma szersze okno - zupełnie niespotykana! Jak to jest, że facet który nie lubi BASFów ma wszystkiego raptem dwa BASFy, ale oba niezwykłe?!

Tak samo było z zielonym Basfem LH Super - jak już go kupiłem, to akurat tego z odwracaną wkładką, z rozcięciami na trzpienie trzymające kasetę :-)

A z KDK mam jeszcze tę starszego typu - i jej siostrzyczkę pod jeszcze inną marką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak bym miał jeszcze magnetofon to bym powalczył:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Aż się łezka w oku kręci na myśl o tym że sprzedałem 3 lata temu mojego AKAI GX-67 za marne 600zł. SA, SA-X i MA to była podstawa mojej kolekcji nagrań. W zasadzie to mogę napisać że tylko takich kaset używałem. A teraz nikt nie licytuje więc może ktoś tanio kupi.

A tu moje marzenie z tamtych lat. Dzisiaj sobie pewnie bym kupił:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A z KDK mam jeszcze tę starszego typu - i jej siostrzyczkę pod jeszcze inną marką.

No więc ta moja KDK 60 jest bardzo podobna, ale odrobinkę inna, bo na nalepce nie ma w ogóle czerni - to co u Ciebie jest czarne, u mnie jest białe, te cienkie linie są czerwone, a symbol KDK (te splątane krzywe linie) jest po prostu biały na czerwonym. Ale wkładka jest już nowszego typu, niemal dokładnie taka jak pokazałeś wcześniej, ale też są drobne różnice przy symbolu. Kasetę mam oczywiście z drugiej ręki, więc nie mam pewności czy taka była od nowości, ale tego nie wykluczam, bo widziałem - co prawda nowsze - podróbki kaset SONY HF, które też miały pomieszane elementy z różnych serii (nowa wkładka i stara nalepka albo odwrotnie).

Dziękuję, miło usłyszeć pochwałę. Mnie też się podobają ;-), choć z tą precyzją nie jest tak fenomenalnie, robię to głównie "na kolanie", więc różnie to wychodzi.

Zastanawiałem się nad tą bliskością głośników, ale, po pierwsze, jest tam pewien odstęp, a po drugie - nie mam już miejsca! Po prostu inaczej tego nie upchnę.

@mwisniewski

To ci dopiero, nie wiedziałem, że masz już C-60! Myślałem, że będę pierwszy... ;-)

Diabolik, pierwszy opublikowałeś zdjęcia, więc byłeś pierwszy. Oprócz mnie ma ją jeszcze Green Apple.

Witam.

Powklejam troszke nowości co doszły do mnie po powrocie z urlopu w Polsce :)

1. TDK AD-C90 AUDA USA i EUROPA 1977

2. TDK B-90 EUROPA 1990-91

3. TDK CDing-1 60 EUROPA 2001-05

4. TDK CD-POWER 110 USA 1997-2001

5. TDK DS2-60 JAPAN 2002-05

6. TDK DS-90 JAPAN 1984

7. TDK NANA-60 JAPAN 2000-01

8. TDK SA-54 JAPAN 1993-94

9. TDK SD-C90 USA i EUROPA 1973-74

10.TDK ENDLESS EC-1M 1minuta kaseta bezkońcówkowa o długości 1 minuta

11.TDK SM10 PROFESSIONAL USA

i takie pytanko do Was mam czy TDK na rynek europejski z rocznika 1990-91 wersje D,AD,AR,AR-X są takie same jak w latach 1992-95 ? tak wynika ze strony :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy może wkradł się błąd ?

post-11402-0-01921900-1306883952_thumb.jpg

post-11402-0-30546400-1306884002_thumb.jpg

post-11402-0-54845800-1306884053_thumb.jpg

post-11402-0-33064300-1306884077_thumb.jpg

post-11402-0-06720300-1306884103_thumb.jpg

post-11402-0-97405700-1306884126_thumb.jpg

post-11402-0-88440300-1306884165_thumb.jpg

post-11402-0-04563100-1306884193_thumb.jpg

post-11402-0-40968600-1306884229_thumb.jpg

post-11402-0-22671300-1306884534_thumb.jpg

post-11402-0-83913500-1306884554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Witam.

Powklejam troszke nowości co doszły do mnie po powrocie z urlopu w Polsce :)

Fajne okazy, u nas niedostępne:)

Zresztą teraz to jakiekolwiek kasety są u nas niedostępne:(

Te kartonowe opakowania to tańsza wersja "paperback" modeli z tej samej serii. Sony produkowała takie same - na znanej stronie podane są nawet ceny. Rezygnując z plastikowego pudełka można było zaoszczędzić chyba 50-100 jenów na sztuce.

Z kolei napis "Nobility" wskazuje, że to chyba podróba. Ja mam tę samą kasetę oznaczoną markami KDK i DAK. Może ktoś kiedyś wsunął podróbę do oryginalnego pudełka.

A te papierowe TDK (chyba właśnie czerwona i biała C-90) występowały nawet w "Czterdziestolatku", (odcinek "Pocztówka ze Spitzbergenu" z Janem Nowickim). Niestety, to nie ja wypatrzyłem... ;-/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne okazy, u nas niedostępne:)

Zresztą teraz to jakiekolwiek kasety są u nas niedostępne:(

Co Ty pleciesz? Można jeszcze dorwać TDK D, TDK FE, BASF Sound I i II, Emtec CE i CS II, SONY EF, HF i UX-S, Maxell UR i może jakimś cudem TDK SA. Musisz tylko wyczaić dobry sklep. W centrum handlowym "Świt", do którego mam 15-20 minut drogi busem można znaleźć wszystkie te kasety na stoisku RTV, za wyjątkiem TDK D i TDK SA.

Dziwne, że nawet w Media Markt są teraz tylko SONY HF, nie wiem jak u Was...

witam .

czy naprawdę nikt nie wie co jest z tymi rocznikami ? :(

.....................

i takie pytanko do Was mam czy TDK na rynek europejski z rocznika 1990-91 wersje D,AD,AR,AR-X są takie same jak w latach 1992-95 ? tak wynika ze strony :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdraiwm Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

witam .

czy naprawdę nikt nie wie co jest z tymi rocznikami ? :(

.....................

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdraiwm Wojtek

Może to coś ci pomoże, znalazłem zdjęcia kolekcji TDK z 1988 i 1990 roku. Co do reszty może ktoś kolegów ma jakieś katalogi z lat 90/95 lub zdjęcia kaset. Chyba tylko tak możesz rozwiać swoje wątpliwości. Pozdrawiam Jacek.

I jeszcze reklama TDK z 1995r.

Znalazłem. Na stronie 152 tego forum jest kilka katalogów TDK z lat 90.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-21648800-1307267286_thumb.jpg

post-26690-0-69191300-1307267298_thumb.jpg

post-26690-0-11182500-1307268163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiotone, może różnicę widać dopiero po zdjęciu folii? Czasami tak bywa, że kaseta różni się np. etykietą czy wkładką. Jest tak przykładowo w przypadku TDK FE, kiedyś miały zupełnie inne etykietki i wkładki, a folia od lat jest ta sama. Różniły się też zaciskami i tym, że niektóre były sklejane, a niektóre skręcane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.