Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Takie kasety nie były na ogół dostępne czyste w sprzedaży detalicznej, tylko były kupowane hurtowo przez producentów nagrań, więc trudno powiedzieć. Najprawdopodobniej producenci byli (i są) na Dalekim Wschodzie, zapewne w Chinach. Kiedyś trafiłem na chińską stronę WWW oferującą najrozmaitsze kasety w sprzedaży hurtowej; poniżej jeden ze ściągniętych z tej strony obrazków. Bez trudu można zauważyć, że ta czarna kaseta bywała sprzedawana np. jako That's.

Kasety te były oferowane jako C-0, tzn. bez taśmy, tylko z rozbiegówką. Ale taśmę też można było sobie do nich zamówić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Takie kasety nie były na ogół dostępne czyste w sprzedaży detalicznej, tylko były kupowane hurtowo przez producentów nagrań, więc trudno powiedzieć. Najprawdopodobniej producenci byli (i są) na Dalekim Wschodzie, zapewne w Chinach. Kiedyś trafiłem na chińską stronę WWW oferującą najrozmaitsze kasety w sprzedaży hurtowej; poniżej jeden ze ściągniętych z tej strony obrazków. Bez trudu można zauważyć, że ta czarna kaseta bywała sprzedawana np. jako That's.

Kasety te były oferowane jako C-0, tzn. bez taśmy, tylko z rozbiegówką. Ale taśmę też można było sobie do nich zamówić.

Inne ślicznotki z CHIN

Ukryta Zawartość

post-24346-5221_thumb.jpg

post-24346-12394_thumb.jpg

post-24346-39118_thumb.jpg

post-24346-16994_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z cyklu znalezione w sieci ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się też wreszcie zdobyć amerykańską (i dość tajemniczą) wersję Sony FeCr. Wkładka jest niemal identyczna z europejską (tylko na grzbiecie ma nadruki w kolorach "w negatywie"), za to etykieta kasety jest zupełnie inna - srebrnoszara, ze złotobrązowymi elementami.

Wewnątrz pudełka natrafiłem też na całkiem obszerną "instrukcję obsługi".

sonyfecrus1.jpg

sonyfecrus2.jpg

sonyfecrus3.jpg

Diabolik - jak zwykle same cudeńka ! :-)Liczyłeś ile ich już masz? :-)

U mnie skromniachy, ale jak za mniej niż 1 zł....:-)

1.Emtec - to chyba ostatni chrom tej firmy?

2.PDM - to francuska produkcja?

3.Maxell - niby position high ale o chromie ani wzmianki tak na kasecie jak i na pudełku...?

Ukryta Zawartość

post-19017-0-99626600-1310918662_thumb.jpg

post-19017-0-90221700-1310918673_thumb.jpg

post-19017-0-04093700-1310918689_thumb.jpg

post-19017-0-88106500-1310918701_thumb.jpg

post-19017-0-78065300-1310918715_thumb.jpg

post-19017-0-92718800-1310918726_thumb.jpg

post-19017-0-89412500-1310918738_thumb.jpg

post-19017-0-60007400-1310918749_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik - jak zwykle same cudeńka ! :-)Liczyłeś ile ich już masz? :-)

U mnie skromniachy, ale jak za mniej niż 1 zł....:-)

1.Emtec - to chyba ostatni chrom tej firmy?

2.PDM - to francuska produkcja?

3.Maxell - niby position high ale o chromie ani wzmianki tak na kasecie jak i na pudełku...?

Sony Metal Master, unikalna Hitachi DL i PDM - i to za złotówkę?? W sumie warte są ze stówę. Szczęściarz! :-)

PDM to spółka Philips DuPont Magnetics - produkowała kasety pod marką Philips, Marantz, ICM, Daimon, sprzedawała taśmy Agfie... Miała fabryki w Belgii, Szwajcarii i nie wiem gdzie jeszcze.

Pierwszy raz widzę PDM w takiej wersji. Mam podobną, ale przezroczystą i przez to w nieco innej szacie graficznej (naklejki ktoś wykorzystał z Maxella). Napisy są po angielsku (strona A) i francusku (B).

pdmfe60a.jpg

pdmfe60b.jpg

Za sztukę wyszło ok. 80gr, czyli nie tak tanio ;-))Metal Master - wymagał sporego czyszczenia na mokro - to max co udało mi się z niego wyciągnąć.Wątpliwość mam co w nim ceramicznego - bo dodatkowy wewnętrzny element na pewno z ceramiki wytworzony nie był - chyba jest to po prostu domieszka ceramiki do plastiku, bo swoje waży jak wiadomo ta kasetka.Takiego PDM-a może jeszcze uda mi się zdobyć jak jesteś zainteresowany.Dziękuję za informacje na temat kaset i ich pochodzenia - zawsze mnie to bardzo ciekawi.Jest prawdą, że taśma w metal masterze jest nasycona większą niż normalnie ilością cząsteczek magnetycznych? - słyszałem kiedyś taką informację - nie wiem czy jest ona zgodna z prawdą.

Za sztukę wyszło ok. 80gr, czyli nie tak tanio ;-))Metal Master - wymagał sporego czyszczenia na mokro - to max co udało mi się z niego wyciągnąć.Wątpliwość mam co w nim ceramicznego - bo dodatkowy wewnętrzny element na pewno z ceramiki wytworzony nie był - chyba jest to po prostu domieszka ceramiki do plastiku, bo swoje waży jak wiadomo ta kasetka.Takiego PDM-a może jeszcze uda mi się zdobyć jak jesteś zainteresowany.Dziękuję za informacje na temat kaset i ich pochodzenia - zawsze mnie to bardzo ciekawi.Jest prawdą, że taśma w metal masterze jest nasycona większą niż normalnie ilością cząsteczek magnetycznych? - słyszałem kiedyś taką informację - nie wiem czy jest ona zgodna z prawdą.

Aaa, myślałem, że to stan dopiero przed czyszczeniem...

Faktycznie, nie wygląda najlepiej.

Co do taśmy w tej kasecie - może wypowie się Maciej, on najlepiej z nas zna się na taśmach od strony technicznej...

A co do drugiej kasety PDM, polecam się :-)

Nie wiem, czy Sony Metal Master ma więcej cząsteczek od innych - każda firma w opisach reklamowych kolejnych wersji taśm pisała, że cząsteczki są jeszcze mniejsze, jeszcze bardziej jednorodne wielkością i kształtem, jeszcze równiej, gęściej i bardziej jednokierunkowo ułożone, itd., co miało skutkować zdolnością do rejestracji większej ilości informacji, niższymi szumami, niebywałą wysterowalnością, i czym tam jeszcze. Gdyby to wszystko było prawdą, to cząsteczki osiągnęłyby już chyba wielkość ujemną, a gęstość upakowania byłaby tak wielka, że osiągnęłyby gęstość masową Czarnej Dziury, i nie byłoby już miejsca ani na lepiszcze, ani nawet na podłoże! ;-)

A serio - Sony Metal Master to jedna z najlepszych na świecie taśm metalowych. W teście amerykańskiego Audio uzyskała, jak pamiętam, 91%, podczas gdy najlepsza w teście taśma, MA-XG, dostała 92%. Trzecia od góry miała chyba 88. Test wskazywał na parametry generalnie przewyższające wszelkie inne taśmy poza MA-XG.

Obudowa jest z jakiegoś kompozytu ceramicznego i jest krucha - należy uważać, by jej nie upuścić ani nie uderzyć mocno, bo może pęknąć - tak przestrzega Sony na wkładce z instrukcją. Zabezpieczenia przez zapisem nie są wyłamywane, tylko są to wyjmowane plastikowe wkładki, które można włożyć odwrotnie. Sony zaleca też jej użycie wyłącznie w sprzęcie Hi-Fi wysokiej klasy, natomiast przestrzega przed używaniem jej w samochodzie, bo do tego nie jest zupełnie przeznaczona, a niektóre systemy wyrzucania kasety w odtwarzaczach samochodowych mogą sobie nie poradzić z jej dużym ciężarem.

Testy chyba wykazywały prawdę - faktycznie dokonane na niej nagranie brzmi wyśmienicie,w Philipsie mogę jej nieco dopiec bez przesterowania.Mimo nieco zniszczonej obudowy taśma na szczęście jest w dobrym stanie - w jakich latach była produkowana ?Dziękuję Macieju za informacje.

Inne ślicznotki z CHIN

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są jeszcze inne Acme

ACME1_UF_I_90.jpg

ACME2_UF_I_60.jpg

ACME2_UCH_II_60.jpg

ACME3_UF_I_60.jpg

ACME3_UCH_II_90.jpg

Ukryta Zawartość

Sony Metal Master była produkowana jakoś na początku lat 90-tych, na fali mody na kasety metalowe super-hiper-extra, gdy niemal każda firma poza "zwykłymi" kasetami metalowymi wypuszczała jedną taką kasetę o unikalnej konstrukcji i przeważnie z bardzo dobrą taśmą, ale kosztującą kilkakrotnie więcej od tych "zwykłych". Pierwszą i przez długi czas jedyną taką superkasetą była TDK MA-R, wypuszczona już w 79 roku jako uzupełnienie "podstawowej" MA. Potem MA-R została zastąpiona przez MA-XG, potem pojawiła się nowa, zupełnie inna wersja MA-XG, i Sony dołączyło z Metal Master i później z Super Metal Master (ok. 1993) (bardzo podobną, ale jeszcze bardziej wymyślną, w aluminiowym pudełku), Maxell wypuścił Vertexa, That's - Suono, Denon - MG-X.

Fajna i ciekawa.

Wydaje mi się że kiedyś taki właśnie Denon sprzedał się na ebay za ok. $100 - byłem bardzo zaskoczony tak wysoką ceną za taką w sumie podstawową i nie wyjątkowo unikalną kasetę. (choć fakt, nie było ich tak bardzo wiele i u nas nie jest tak łatwo ją zdobyć).

W swoich zbiorach mam tylko jednego Denona, który czeka na rozpakowanie ....

Podoba mi sie ten "metalowy" denon - bardzo ładna kaseta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna i ciekawa.

Wydaje mi się że kiedyś taki właśnie Denon sprzedał się na ebay za ok. $100 - byłem bardzo zaskoczony tak wysoką ceną za taką w sumie podstawową i nie wyjątkowo unikalną kasetę. (choć fakt, nie było ich tak bardzo wiele i u nas nie jest tak łatwo ją zdobyć).

Pamiętam tę aukcję, ale wtedy chyba chodziło o nietypowy model podstawowy JVC F1 a nie Denona... Ten mój bywa co pewien czas na ebayu. Ale mogę źle pamiętać.

Nie, to pewnie mnie pamięć zawiodła...

Za to ostatnio pierwszy metal Hitachi poszedł za 102 euro...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niezbyt poszukiwane ale brakujące w kolekcji :)

1.TDK D60 rynek USA rocznik 2001-03

2.TDK SA90 rynek USA rocznik 1988

3.TDK D90 rynek EUR rocznik 2001-05 (raczej ostatnia TDK D jaka wyszła na rynek Europejski dodany napis ..Life on Record.. pod logiem TDK )

Ukryta Zawartość

post-11402-0-08176900-1311190081_thumb.jpg

post-11402-0-94568000-1311190116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

i jeszcze jedna inna Acme na niemieckim forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ACME%20MS400%2060..JPG

Ukryta Zawartość

z tymi zewnętrznymi linkami zawsze jest problem bo jak później serwery się zmienia lub linki zdechną to będziemy mieli ładne forum z białymi kartami :( bez żadnych zdjęć....

Ja wiem ze to lepiej wygląda i jakoś ładniej to wszytko widać to nasz wspaniale kasety :) ale co potem ?? Kiedyś to przerabiałem na innym forum...i była potem straszna kiszka... :(

pozdrawiam Wojtas

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ukryta Zawartość

ACME%20MS400%2060..JPG

Takiej Acmy nie widziałem jeszcze - w sumie miałem tylko jedna sztukę [ najbardziej popularna - zielona] z braku pieniędzy nie miałem żadnego wyboru - za kasetę dałem jak pamiętam 5ty zł, basfa ferro extra kosztował 10 tys zł - nagralem na niej Radioramę -the best of - ale nigdy tej kasety nie słuchałem ze względu na brak jakości, muzyka nagrana była cicho - mimo ze wysterowałem ją prawidłowo [deck unitry] - po tym przypadku wiedziałem ze lepiej poczekać i kupić droższą basfe, tdk czy maxell niż jakieś no name

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ta ACME MS400, u nas najpopularniejsza, w wersji czarno-zielonej, mą bardzo marną taśmę, o bardzo niskiej czułości, i wymagającą niskiego prądu podkładu żeby były jakieś tam tony wysokie - dlatego na magnetofonach bez kalibracji nagrania wychodzą bardzo cicho. W magnetofonach z kalibracją często okazuje się ona niemożliwa - odchyłka parametrów taśmy przekracza zakresy regulacji.

Uratowane od zapomnienia na pchlim targu :

-BBC CDS Chrome 90 - mam podobną konike KX-HR90 [foto nr 2] - wiec prawdopodobnie konika albo ktoś inny robił kasetę dla BBC

-TDK AD o długości C120 jako ciekawostka

-oraz stara poczciwa Maxell UL 60

-moja wariancja na temat Maxella ala Reel 2 Reel

oraz T-shirt jako sobie sprawiłem w prezencie oczywiście temat przewodni kasety - hobby całkiem przyjemne, nie groźne ale troszkę kosztowne

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-0-60066300-1311279358_thumb.jpg

post-24346-0-38071800-1311279409_thumb.jpg

post-24346-0-75261700-1311279421_thumb.jpg

post-24346-0-45967400-1311279431_thumb.jpg

post-24346-0-49509500-1311279632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta ACME MS400, u nas najpopularniejsza, w wersji czarno-zielonej, mą bardzo marną taśmę, o bardzo niskiej czułości, i wymagającą niskiego prądu podkładu żeby były jakieś tam tony wysokie - dlatego na magnetofonach bez kalibracji nagrania wychodzą bardzo cicho. W magnetofonach z kalibracją często okazuje się ona niemożliwa - odchyłka parametrów taśmy przekracza zakresy regulacji.

Ale na tych ACME Ultra Ferro i Ultra Chrome pisze że mają taśmę BASF.

Widziałen tu jeszcze niedawno ACME No1, imitującą nowe Sony EF / HF

Może mają, skoro tak jest napisane...

Ja mówiłem o wersji MS400 - jest bardzo marna.

Mam magnetofon Fishera CR-9070, który w trakcie autokalibracji pokazuje na skali, jak prąd podkładu i czułość mają się do wartości standardowych - w przypadku MS400 jeden i drugi parametr mają wartości najmniejsze na skali magnetofonu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.