Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam też taką oto ciekawostkę. Jak się dowiedziałem od zbieracza z Niemiec, wewnątrz jest normalna taśma magnetofonowa, zgodnie z etykietą. W Orwo najwyraźniej znajdowały się nadwyżki obudów od kaset komputerowych i wkładano do nich normalne taśmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-05748000-1331831018_thumb.jpg

post-15808-0-32488400-1331831027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyszły dziś do mnie 22 nowe Stilony :-) Na pewno niektórzy z Was widzieli aukcję.

Przypomniałem sobie też o próbkach dźwięku, które miałem wrzucić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta była nagrana na Polskim M 9108

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a ta na Finezji 1. Oba nagrania zgrałem odtwarzając też na Finezji. Jest różnica, prawda? :-)

post-19067-0-29634500-1331931194_thumb.jpg

post-19067-0-16582700-1331931202_thumb.jpg

post-19067-0-81687600-1331931209_thumb.jpg

post-19067-0-35729400-1331931217_thumb.jpg

post-19067-0-45759100-1331931226_thumb.jpg

post-19067-0-04204300-1331931233_thumb.jpg

post-19067-0-19939700-1331931240_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedzieliście, że Grundig robił kiedyś maszyny do szycia? :-)

(foto przez szybę, stąd bliki).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@RS-TR373, zawieszone na ścianach Altusy to widok z pokoju mojej młodości. Szafka na kasety także wygląda identycznie. Niestety teraz domy budują tak, że nie tylko rogów jelenia, ale nawet szczura się nie powiesi, nie mówiąc o zacnych kolumnach. Widzę też że pijesz Żubra, jesteś może z okolic Białegostoku? Pozdr

Chyba chodziło nie tyle o przestrzeń, co o materiał z którego robi się ściany. Na ścianie z płyty kartonowo-gipsowej chyba trudno powiesić coś cięższego od małego obrazka bez dodatkowych wzmocnień. Kiedyś śmialiśmy się z amerykańskich domków, w których w filmach akcji facet "z jednego kopa" przechodził przez trzy ściany, a teraz to i nasza rzeczywistość. ;-)

W takim razie, jakie taśmy wkładali do kaset komputerowych? Do niegdyś popularnych u nas Commodorów, wystarczały kiepskie taśmy żelazowe.

No, właśnie nie zawsze wystarczały - często zawodziły i trzeba było wgrywać program kilka razy żeby w końcu się załadował.

Do kaset komputerowych wkładano bardziej wytrzymałą mechanicznie taśmę, zapewniającą trwałość po wielu odtworzeniach - jak możemy wyczytać na tej ulotce Agfy z 1983 roku (już ją tu kiedyś zamieszczałem).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy ktoś wie z którego roku pochodzą poniższe kasety?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić różnych rodzajów kaset do zapisu danych komputerowych - ta AGFA PC 15 była przeznaczona do komputerów domowych, do użycia w całkiem zwyczajnych magnetofonach, z dość zwyczajną taśmą żelazową w środku.

Natomiast obudowa kasety ORWO z wcześniejszego postu Diabolika pochodzi z zupełnie innej klasy kaset - takiej, jak np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Te kasety miały wycięcie na grzbiecie i zupełnie inną taśmę - podobną do taśmy video - chromową i bardzo cienką, która zupełnie nie nadaje się do użycia w normalnym magnetofonie - nie da się tego wysterować wyżej, niż -20dB, niskich tonów nie ma wcale.

Takie kasety były przeznaczone do wczesnych streamerów, w których pracowały z szybkością 90 ips (228.6 cm/s)! Używało się tego do profesjonalnego backupu, bo przy transferze rzędu 86 KB/s komputer domowy zapchałby się w jednej chwili.

Ukryta Zawartość

Fajny "pe-er-elowski" klimat masz w tym pokoju.

Jak jest i dywan w kwiatki to w ogóle miodzio.

Dzięki ;-) A mam taki dywan! :D

Takie kasety były przeznaczone do wczesnych streamerów, w których pracowały z szybkością 90 ips (228.6 cm/s)! Używało się tego do profesjonalnego backupu, bo przy transferze rzędu 86 KB/s komputer domowy zapchałby się w jednej chwili.

228 cm/s?! Przecież nawet przewijanie nie osiąga takiej prędkości! Wierzyć się nie chce... Zwykłą 90-tkę przewinęłoby w ciągu 0,5s! No i taśma by się zerwała...

228 cm/s?! Przecież nawet przewijanie nie osiąga takiej prędkości! Wierzyć się nie chce... Zwykłą 90-tkę przewinęłoby w ciągu 0,5s! No i taśma by się zerwała...

No bez przesady, C-90 ma 130 metrów, więc starczy na dobrą minutę przy tej prędkości. Do zerwania taśmy jeszcze daleko.

Chyba chodziło nie tyle o przestrzeń, co o materiał z którego robi się ściany. Na ścianie z płyty kartonowo-gipsowej chyba trudno powiesić coś cięższego od małego obrazka bez dodatkowych wzmocnień. Kiedyś śmialiśmy się z amerykańskich domków, w których w filmach akcji facet "z jednego kopa" przechodził przez trzy ściany, a teraz to i nasza rzeczywistość. ;-)

"Jak Terminator na zapleczu salonu gier" w T-2. Dwie warstwy papieru a po srodku wata. Mieszkam co prawda w domu z bloczkow betonowych ale od wewnatrz jest tzw.drywall czyli popularnie karton-gips i musze kupowac specjalne sruby z kotwicami zeby na takim czyms powiesic polke ma ksiazki. A jak przekrecisz gwint w takim gipsie to dziura jest wielkosci kciuka i korkiem od wina trzeba zapchac... ;)

Masakra. Pozdr

No bez przesady, C-90 ma 130 metrów, więc starczy na dobrą minutę przy tej prędkości. Do zerwania taśmy jeszcze daleko.

Przepraszam, teraz jeszcze raz przeczytałem swoją wypowiedź i zauważyłem błąd ;-) Ale prędkość i tak duża.

Przepraszam, teraz jeszcze raz przeczytałem swoją wypowiedź i zauważyłem błąd ;-) Ale prędkość i tak duża.

Ale prędkość i tak duża.

Dlatego taka kaseta jest zrobiona bardzo dokładnie i solidnie. W środku są metalowe rolki, w ogóle nie ma ekranu ani blaszki dociskowej. Mam gdzieś kasetę Teac CT-600, przy okazji sprawdzę, ile w niej jest tej taśmy, bo na oko znacznie więcej, niż w kasecie audio - taśma jest bardzo cienka.

Ciekawostka: w pobliżu końca taśmy są w niej dziurki, żeby streamer wiedział, kiedy ją zatrzymać. Inaczej rzeczywiście mogłaby się zerwać.

Jak patrze na te wszystkie kasety to az serce mi szybciej bije przypominajac dlugie noce spedzone kleczac podczas nagrywania audycji prowadzonych przez B.Fabianskiegi itp.ech lezka sie w oku kreci.

Wlasnie w tej chwili nastrajam sie sluchajac muze lat 80' z magnetofonu Aiwa AD-F 880 przed mocno zakrapiana impreza:)

robix

Nie należy mylić różnych rodzajów kaset do zapisu danych komputerowych - ta AGFA PC 15 była przeznaczona do komputerów domowych, do użycia w całkiem zwyczajnych magnetofonach, z dość zwyczajną taśmą żelazową w środku. Natomiast obudowa kasety ORWO z wcześniejszego postu Diabolika pochodzi z zupełnie innej klasy kaset - takiej, jak np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Te kasety miały wycięcie na grzbiecie i zupełnie inną taśmę - podobną do taśmy video - chromową i bardzo cienką, która zupełnie nie nadaje się do użycia w normalnym magnetofonie - nie da się tego wysterować wyżej, niż -20dB, niskich tonów nie ma wcale. Takie kasety były przeznaczone do wczesnych streamerów, w których pracowały z szybkością 90 ips (228.6 cm/s)! Używało się tego do profesjonalnego backupu, bo przy transferze rzędu 86 KB/s komputer domowy zapchałby się w jednej chwili.

Racja! Dzięki za uporządkowanie! Istotnie, czym innym są "kasety komputerowe" o długości 10-20 minut, a czym innym kasety do streamerów.

Przyjrzałem się swoim eksponatom i natrafiłem na ciekawą rzecz. Dwie kasety (Teac CT-600N i Maxell CS-600XD) mają budowę taką jak piszesz: taśma jest długa (183 metry, z grubsza tyle co w C-120), kasety nie mają żadnego docisku; do tego są jednostronne (druga strona jest "unusable"), dlatego mają na grzbiecie tylko jeden ząbek blokujący przed zapisem).

Co ciekawe, w miejscu połączenia taśmy z rozbiegówką jest kawałek metalicznej folii, takiej jak w systemach Auto-Stop w magnetofonach szpulowych albo w starych kasetach Sony serii Auto-Sensor z lat 70. Pewnie miała ona podobne zadanie jak otwory, o których piszesz - żeby streamer mógł "zorientować się", że taśma się kończy.

Jednak w nowszych kasetach tego typu, jak Basf Compusette czy Verbatim budowa jest już inna: kasety są dwustronne, taśma jest sklejona normalnie, bez żadnych "dodatków", są też normalne blaszki dociskowe z filcem. Na kasetach nie ma żadnych informacji o długości taśmy (czy obowiązywał jakiś jeden standard?), w pudełkach nie ma wkładek, niczego. Taśma też przypomina normalną taśmę magnetofonową.

post-15808-0-27874500-1332709919_thumb.jpg

post-15808-0-49722100-1332709922_thumb.jpg

post-15808-0-54842200-1332709923_thumb.jpg

post-15808-0-00514500-1332709947_thumb.jpg

post-15808-0-68632700-1332709992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Nominalnie do 120 kg na jednym haku, o ile pamiętam, przy obciążeniu działającym na ścinanie. Osobiście traktuję to z ostrożnością, i półki z książkami ważące po 50-60 kilo sztuka wieszam na dwóch hakach. Trzyma jak beton.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie kto może mi powiedzieć coś więcej na temat tej kasety? W latach 80-tych przypominam sobie bardzo popularne Sony CHF z tej samej chyba serii. Jakościowo są średnie ale przy odpowiednim ustawieniu biasu zachowują się poprawnie (Sony TC-K 700ES).

post-1457-0-77554700-1332943339_thumb.jpg

To kaseta z taśmą pseudo-chromową, czyli wykonaną prawdopodobnie z cząsteczek tlenku żelaza dotowanych kobaltem, produkowana na przełomie lat 70-tych i 80-tych. Zastąpiła taśmy z prawdziwego chromu. W Japonii nazywała się JHF, a w USA - EHF, przy czym EHF miała inną kolorystykę - była beżowa. W 1982 albo 83 roku została zastąpiona przez UCX-S, a jeszcze nieco później dodano do serii "niższą", podstawową pseudochromówkę UCX. Dźwiękowo chyba nie wyróżniała się niczym szczególnym, ale specjalnie profilowana folia w kasetach tej serii, zwana "SP Mechanism", przyczyniała się do bardzo równego układania się zwojów taśmy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wielkie dzięki;-) Czyli dobrze skojarzyłem podobieństwo do CHF? Dźwiękowo jest tak sobie choć i tak lepiej niż niektóre Basfy czy Agfy.

To kaseta którą miałem na myśli (zdjęcie zapożyczone):

post-1457-0-45621200-1332952759_thumb.jpg

Tak, to ta sama seria. Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz tę serię.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.