Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

edit:

zanim dowiem sie szczegolow:

"ME tape uses PEN, polyethylene naphalate, as the base film run through a chamber where metal (cobalt) is vaporized and vacuum deposited directly onto the base film. Panasonic Angrom used a "seed layer" of cobalt oxide on the PEN film--not a coated pigment--before the deposition, but the total thickness is still only 0.16 microns. BASF licensed this technology from Panasonic to manufacture ME video tape."

ok - TP IV to tasma basfa.

co do TP II reference master - pisalem gdzies ze do pierwszej serii uzyli tasmy maxell'a - to nie tak - kupili od maxell'a porcje samego tlenku, naniesli go sami przy okazji badajac go "pod lupa" by nastepna serie zrobic juz samodzielnie, przy okazji wprowadzajac kilka korekt..

kaseta wyszla paskudna, natomiast tasma super.

dzial handlowy probowal odgryzac sie w serii "fantastic sound" i dorzucil od siebie zabojczy uklad totalnie chybionych napisow, dzieki czemu wyszedl im niezły potworek, ale po wsadzeniu do kieszeni ów potworek robi swoje jak pavel nedved za najelpszych lat w juvenstusie ;)

Wreszcie jestem.

Mam pytanie odnoszace sie do załaczonego zdjecia: czy przedstawione kasety są sobie równoważne jakoscia nośnika, czy jest w nich wyraźny faworyt. Przepraszam, że sam nie dokopałem sie w necie do danych, ale wiem że macie tę wiedze od ręki, więc bardzo prosze wybaczcie:-)

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale to podstawowe modele doskonale rozpoznawalne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam pytanie odnoszace sie do załaczonego zdjecia: czy przedstawione kasety są sobie równoważne jakoscia nośnika, czy jest w nich wyraźny faworyt

Według mnie maxell UR 90 i TDK D (prawy górny róg) są faworytami.

Zdecydowanie najsłabsza z nich jest Scotch BX, która ma słabą dynamikę i niskawą czułość, nie jestem też wielkim entuzjastą tego BASFa, któremu brakuje trochę wysokich tonów. EF są gdzieś pośrodku. Za najlepsze uważam D i UR.

Dziekuje za opinię. Faktycznie Maćku ten BASF na Sonkach kuleje w górze, jednak na starszych DUALach, tych z rozbudowaną korekcją zapisu i na Toshibach wychodzi podobnie do EF. Również zapisany w HiCom i ADRES więc i prawdopodobnie w DBS wygładza pasmo i daje dźwiek bardzo organiczny (wokalistyka).

Co prawda sporą przesadą byłoby stwierdzenie, że nie ma złych i dobrych kaset, tylko są magnetofony i kasety niedopasowane do siebie, ale można zaryzykować stwierdzenie, że dobra jest ta kaseta, do której magnetofon jest skalibrowany, a zła - ta, do której magnetofon nie jest skalibrowany. Basf Ferro Extra po kalibracji przeważnie gra zupełnie nieźle. Zwykle wymaga lekkiego obniżenia prądu podkładu i zwiększenia poziomu - zresztą tak jest z większością podstawowych kaset typu I.

Witam wszystkich

Mam 2 pytania

1 jaki magnetofon taki lepszy do nagrywania kaset technics sony aiwa pioneer sharp akai marantz ?

2 jaki silniczek pod Finezję chodzi głównie mi jakie obroty lewe czy prawe i jakie napięcie 6v czy 12v ?

Pozdrawiam Czekam na odpowiedzi

na temat drugiego - nie mam pojecia, natomiast pierwsze zbyt ogolne - temat zjada wlasny ogon, bo jest w nim wszystko, ale nawigacja w zasadzie niemozliwa..

zwazywszy na date - nie patrz na specyfikacje tylko na stan. tor to jedno , elektronika to drugie, wiele rzeczy wychodzi dopiero w tescie praktycznym.

to specyficzny sektor - za stowke mozesz uplowac kumpla na 10 lat, a rownie dobrze mozesz wywalic kilka tysiakow na cos co sie jedynie ladnie nazywa i wygladem budzi zazdrosc..

dobrze jest tez sciagac z netu serwisowki i podgladac do jakich tasm (w danym okresie) byl kalibrowany konkretny model - jego stan najlatwiej bedzie ocenic nagrywajac dobrze znany material na swieza kasete "domyslna" dla danego modelu.

pole manewru jest waskie - jezeli planujesz japonski magnetofon chcac-nie-chac powinienes nabyc kilka tdk D, SA i maxelli UR i XL II z okresu produkcji docelowego decka.. zeby raz-ciach wiedziec czy wszystko dziala i na ile zostalo "poprawione" przez poprzednich uzytkownikow i...czas ;)

Kupiłem dzisiaj dwie kasety Sony HF - 60 i 90 - produkcji indonezyjskiej.

Kaseta to ewidentny Maxell, szpulki i rozbiegówka też maxellowskie, taśma dość ciemna, ale zupełnie pozbawiona tego typowego maxellowskiego zapachu. Przy kalibracji wymagała lekkiego obniżenia prądu podkładu. Prowizorycznie nagrałem na niej coś z radia - OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Существует микро-катушки?

Google translator pomylił się - w tym kontekście катушки to po polsku szpulki, a nie cewki.

Ale fakt, That's/Triad pod koniec lat 80-tych stosował w 100-tkach mniejsze szpulki, żeby wcisnąć więcej taśmy.

Możliwe że to niedokończony projekt.

Za to znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

na tym filmie pokazano prototyp kasety magnetofonowej.

post-26690-0-58660500-1345735248_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widział ktoś ten film cały?
<br>

A on w ogóle powstał? Bo to zdaje się jest prośba o datki na produkcję dopiero?

Oj, nie odświeżyłem strony :-)

na tym filmie pokazano prototyp kasety magnetofonowej.

To nie prototyp, to standard 8-track, rozpowszechniony w USA przed czasami CC. Jest ich mnóstwo na eBayu.

po co ktos mialby klasc mniejsze szpulki do c-100?

przeciez to zupelnie inne tworzywo (PEN) ciensze i mocniejsze niz PET c-60 /c-90 ?

upychali 50minut stanrdardowej c-90? mieli goscie fantazje ;)

w przypadku pozostalych marek wysoka cena c-100 brala sie wlasnie z potrzeby zastosowania duzo drozszego filmu, widocznie taniej bylo zaprojektowac i odlac mniejsze szpulki.

W 2011 Oxford English DIctionary usunął hasło "cassette" i "cassette deck"... Smutne!

Tworzywo PEN stosowano chyba tylko do niektórych taśm, np. metalowych napylanych próżniowo, Myślę, że Tayio Yuden próbowało upchnąć więcej taśmy o grubości 9 mikronów, czyli standardowej 90-tki, zmniejszając szpulki. Widocznie jednak coś było nie tak z tym pomysłem, skoro się z niego wycofali. Na pewno mniejsze szpulki wymagały nieco większej prędkości obrotowej przy końcu taśmy, i zmieniało się też naprężenie taśmy, itd.

A na filmie faktycznie nie pokazano prototypu CC, tylko kasetę RCA, która nie weszła do szerszej produkcji, a potem kasetę 8-track. Jeśli dobrze pamiętam, poza kasetą RCA stworzono jeszcze jakąś inną kasetę, podobną do CC, która też się nie rozpowszechniła - i nie chodzi mi o Elcaset.

Tu jest fajny filmik z kasetami:

Ukryta Zawartość

Najbardziej odjechana jest ta Optics ze szpulkami w spiralę - w głowie się kręci, gdy się na to patrzy.

A tu jest filmik reklamowy z tą kasetą RCA Victor:

Ukryta Zawartość

A tu gość ma niezły zapas:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z serii "najnowsze nabytki": udało mi się uzupełnić bardzo przyjemną graficznie serię kaset Schneider - do pary żelazówek dołączył chromdioxid. Ach co za zapach!

Ukryta Zawartość

post-15808-0-59118800-1345789246_thumb.jpg

post-15808-0-65411700-1345789249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę wspomnień :-)

Tak to kiedyś wyglądało, eh :-)

... na półeczce pod deckami w "studiu nagrań" (Rybnik - rynek)

...w wakacje kilka razy dziennie tam chodziłem i wpatrywałem się w decki technicsa oraz te kasety, właśnie te, sam typ I, a były to lata 85-88 chyba z uwagi na ceny który zaczynały się od 1600zł za TDK D60, a najtańsza chromówka kosztowała wtedy ? No właśnie ile, kto pamięta ?

Chciałbym spotkać tego Pana który wtedy to prowadził, ciekawe jak to wspomina.

Piszę o tym, bo kto wie, może kiedyś tu zajrzy i do mnie napisze :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukam informacji na temat tej serii basfa, ile ich było w tej serii bo chciałbym skompletować całą, to chyba rok 1980 tak?

Jeżeli ma ktoś zdjęcia otwartych kaset z tej serii to proszę wrzucić, dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To seria produkcji japońskiej i na tamtejszy rynek, u nas bardzo trudna do zdobycia.

Tu orientacyjne informacje:

Ukryta Zawartość

Pewnie Diabolik wie coś więcej.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.