Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, dziękuję za okazane współczucie i gotowość pomocy! :-)

Ale najbardziej zdumiało mnie, że zdjęcie połamanych szuflad ściągnęło 68 osób :-D chociaż nie widać tam ani jednej kasety. Kto i po co? :-D

1 - ściągniecie - pracownik d/s jakości z ikei

67 - ściągnięć - pracownicy firm z konkurencji :)

mnie zawsze szokowalo to ile plyt kumple upychali do ikeowskiego expedita 5x5 - sam uzywam malych - 2x2 jezeli ktorys "poleci" to pol biedy - ale 1600-1800 plyt na dmuchanej sklejce - nie wiem czy bym zasnał ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

^jak patrze na takie foty na usta cisnie sie najczestsza fraza padajaca w filmach a'la spike lee: "muthafucka's crazy" ;)

Ukryta Zawartość

Witam szanownych kolegów kaseciarzy,

na bieżąco śledzę ten wątek na AS, długo się nie odzywałem, ale dziś jest okazja pochwalić się nie byle czym! Otóż będąc na wczasach na obcasie włoskiego buta, zmęczony bezczynnym wylegiwaniem się obok sznownej małżonki na plaży, wybrałem się na przechadzkę do centrum miasteczka, gdzie znalazłem sklep elektroniczny z prawie setką kaset NOS w idealnym stanie! Oczywistym jest fakt, że wyczyściłem ich zasoby do zera, ku wielkiej uciesze właściciela, który powiedział, że bezskutecznie próbował się pozbyć tych kaset co najmniej od dobrych kilkunastu lat (sic)! Oto i fotki kupionych kaset, moim łupem padły Denony DX7 i DX8 oraz (chyba rzadko spotykane?) Pioneer'y M1a.

Ukryta Zawartość

post-26705-0-52477600-1346680843_thumb.jpg

post-26705-0-41585700-1346680862_thumb.jpg

post-26705-0-76857800-1346680901_thumb.jpg

post-26705-0-13296300-1346680917_thumb.jpg

post-26705-0-59508300-1346680935_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wybrałem się na przechadzkę do centrum miasteczka, gdzie znalazłem sklep elektroniczny z prawie setką kaset NOS w idealnym stanie!

no jasne, i pewnie zapłaciłeś za wszystkie 100euro :-)

Witam szanownych kolegów kaseciarzy,

na bieżąco śledzę ten wątek na AS, długo się nie odzywałem, ale dziś jest okazja pochwalić się nie byle czym! Otóż będąc na wczasach na obcasie włoskiego buta, zmęczony bezczynnym wylegiwaniem się obok sznownej małżonki na plaży, wybrałem się na przechadzkę do centrum miasteczka, gdzie znalazłem sklep elektroniczny z prawie setką kaset NOS w idealnym stanie! Oczywistym jest fakt, że wyczyściłem ich zasoby do zera, ku wielkiej uciesze właściciela, który powiedział, że bezskutecznie próbował się pozbyć tych kaset co najmniej od dobrych kilkunastu lat (sic)! Oto i fotki kupionych kaset, moim łupem padły Denony DX7 i DX8 oraz (chyba rzadko spotykane?) Pioneer'y M1a.

No to pozazdrościć, gratuluję łupu i samego farta! ;-) Tam nie mogą się ich pozbyć, a my bylibyśmy zdolni się o nie pozabijać... Już wiem, gdzie jechać w następne wakacje! :D Hehe

Z serii "najnowsze nabytki" : dotarły do mnie dwie kasety Fuji z serii FR .

Razem z FR Metal tworzą ładny komplecik . :-)

Ukryta Zawartość

post-26690-0-30983500-1346703997_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wynik nudy w niedzielne popołudnie :-)

post-19067-0-69882600-1346704870_thumb.jpg

post-19067-0-50429100-1346704893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wynik nudy w niedzielne popołudnie :-)

Mnie by było szkoda tak obijać i brudzić kasety.

Ukryta Zawartość

Bardzo się nie poobijają, pobrudzić też się nie pobrudzą, bo od czasu do czasu zdarza mi się posprzątać... ;-)

Profanacja kaset !

Naprawdę ich szkoda, kto jak kto, ale Ty czyli użytkownik tego nośnika powinien o tym wiedzieć i raczej się takimi zabawami tutaj nie chwalić, no chyba, że kasety z podłogi to twoje "klocki" do zabawy a do decków wkładasz inne.

wy tu gadu gadu , a okazja dekady wisi i czeka:

Ukryta Zawartość

rozlałem pomidorówke jak to zobaczyłem ;)

Ukryta Zawartość

wy tu gadu gadu , a okazja dekady wisi i czeka:

Ukryta Zawartość

rozlałem pomidorówke jak to zobaczyłem ;)

Goście raczej sondują rynek - czekają na maile z ofertami cenowymi. Spójrz na czas trwania aukcji.

No chyba, że trafi na lottomilionera...

Ukryta Zawartość

Czy to cena za jedną sztukę?? :O

A skoro mowa o tej kasecie, to nie wiem, czy zauważyliście pod koniec pierwszej części Terminatora, że na takiej samej Sarah Connor nagrywała dyktafonem (chyba) swój dziennik. Dziwne, kto by marnował taką kasetę na nagrywanie mowy ;-)

A skoro mowa o tej kasecie, to nie wiem, czy zauważyliście pod koniec pierwszej części Terminatora, że na takiej samej Sarah Connor nagrywała dyktafonem (chyba) swój dziennik. Dziwne, kto by marnował taką kasetę na nagrywanie mowy ;-)

Lepiej nagrywać mowę na MA-R niż układać domino z fajnych kaset :-)

Jak na produkcję filmu wydaje się milion zielonych to jakie to ma znaczenie :-)

Goście raczej sondują rynek - czekają na maile z ofertami cenowymi. Spójrz na czas trwania aukcji.

No chyba, że trafi na lottomilionera...

^zerknij na ceny pozostalych wystawionych przedmiotow, to nie sonda tylko polowanie na barana bez paypala ;)

co do nagran mowy - w przeddzień ekterminacji gatunku nagrywalbym mowe na cos bardziej trwalego niz tdk.

Goście raczej sondują rynek - czekają na maile z ofertami cenowymi.

Ja szwabowi napisałem takiego maila, że mu w pięty wejdzie (mam nadzieję, że nie poskarży się allegro za "nieprzyjazny" mail od Polaka) W pierwszym momencie pomyślałem, że może niechcący kliknął to "0", że miało być 99 a nie 990 zł za tę MA-R 60.

A swoją drogą ma do sprzedania zacne klocki , wizualnie wyglądają bardzo dobrze, tylko te ceny....

mysle ze z niego taki niemiec jak ze mnie chrześcijanin ;)

u mnie w takich chwilach włacza sie tryb "albo albo" - czy mając luźnego tysiaka kupie sobie ...kasete, czy podjade do sideone'a na chmielna i wyjde z 30 ep'kami ...

nawet stawiajac sie w roli kolekcjonera czegos-tam, ktory zapisu magnetycznego nie rozumie i nie zamierza - skoro potrafi uzywac przegladarki to pewnie wie, ze za te sama kwote moze kupic to samo + o wiele wiecej - wiec o co tu chodzi?

1. zeby rozbujac podupadajace forum? ;)

2. zeby dokarmic i tak juz upasiony weris aukcyjny?

3. zwrocic na siebie uwage i pochwalic sie kolekcja?

4. przygotowac podloze pod sprzedax drogich produktow, ktorych ceny beda sprawialy wrazenie relatywnie strawnych na tle "pierwszego rzutu"

nie mam bladego pojęcia.

nie mam tez pojecia czemu w japonskich ux'ach siedzi CrO2 a we francuskich i wloskich odpowiednikach zelazo z cobaltem.

albo co za debil wrzuca na c-90 fotki kaset marki X z tasma/szpulkami tasmy Y - nuda?

a na deser taka kwestia:

maxec010.jpg

^jedna z najbrzydszych kaset jakie posiadam (i przy tym jedna z lepszych) - w moim przypadku jest to UR i szpulki sa pelne, bez tych kiczowatych falbanek (a'la tylna felga ursus'a c-330)

jezeli mam sentyment do basf'a fe za jego trwalosc to ta tasma jest rownie trwala mimo sporego połysku - i tu pytanie do fanów tasm "japonskich" - czy ta formula UR byla pakowana do innych rocznikow czy po 86ym zostala zmodyfikowana?

maxell raczej niechetnie rozgrzebywał cos co dziala, ale zanim nakupuje bubli wole zapytac ;)

Lepiej nagrywać mowę na MA-R niż układać domino z fajnych kaset :-)

Jak na produkcję filmu wydaje się milion zielonych to jakie to ma znaczenie :-)

Hehe, skończ mi już docinać ;-)

^zerknij na ceny pozostalych wystawionych przedmiotow, to nie sonda tylko polowanie na barana bez paypala ;)

co do nagran mowy - w przeddzień ekterminacji gatunku nagrywalbym mowe na cos bardziej trwalego niz tdk.

Pamiętam, że kilka miesięcy temu w TV leciał program streszczający całą historię zapisywania dźwięku i uznano, że najtrwalszym nośnikiem jest płyta winylowa i że, "młode pokolenie będzie przekazywało testamenty w formie dźwiękowej na winylach" - coś w ten deseń... Kto się z tym zgadza? Słyszałem, że dobra taśma przechowywana w dobrych warunkach po 200 latach nada się do użytku, ale nie wiem ile w tym też prawdy...

A co do TDK - to ich trwałości raczej nie można nic zarzucić.

v12,

A czy żelazowe BASFy są takie trwałe, to bym nie powiedział... Często po kupieniu kilku sztuk, czy to w foliach, czy używanych w bdb stanie, z taśmy wydzielał się lepik, zdarzało mi się też, że taśmy w tych kasetach po prostu posypały się - podobne doświadczenia mam z taśmami szpulowymi. Kupiłem kiedyś dwie zupełnie nowe LP-35 i chyba z 10 razy musiałem przewijać je przez flanelkę, żeby oczyścić je z tego lepiku i luźnego nośnika...

RS - co ty wypisujesz?

byly dwie szkoly i zwiazane z nia strategie sprzedazy -

niemiecka - maltretowanie czasteczek w reaktorze i nanoszenie mieszanki na nosnik w takim stanie by nie wymagala skrajnej polerki.

japonska natomiast zakladala skrajne znecanie sie nad powleczona juz tasmą by zapewnic tasmie jak najlepszy kontakt z glowicami celem zapisu/odczytu jaknajkrotszych fal - efekt owszem byl, ale za cene pogorszenia wlasciwosci mechanicznych, co bylo jednym z dwoch powodów odrzucenia tasm tdk przez wszystkie duze wytwornie "plytowe".

i o ile poliuretanowe wiazanie agfy owszem sie sypie o tyle nigdy w zyciu nie widzialem kruszacego sie basf'a lh-d - czy jakiejkolwiek innej tasmy pochodxacej z ludwigshafen - co innego basf usa, tamtejszy oddzial cial koszty produkcji az do roku 86 kiedy na ostro do akcji wkroczyl terry o 'kelly ktory mial za zadanie redefinicje marki basf na rynku usa.

w TV leciał program streszczający całą historię zapisywania dźwięku i uznano, że najtrwalszym nośnikiem jest płyta winylowa

Płyta winylowa na pewno jest nośnikiem bardzo trwałym (najstarszą mam z 1956 r.i jest super, pomijając kapitalne brzmienie - nie to, co dzisiejsze winyle ze zripowanymi na nich cd), ale czy najtrwalszym? Chyba jeszcze za mało upłynęło czasu dla płyty winylowej i kasety cc, żeby je można było ze sobą pod tym względem porównywać (może nasze wnuki?) No i musiałyby być spełnione uczciwe warunki porównania, tzn. taka sama ilość odtworzenia czarnego krążka i kasety audio, a z tym mógłby już być problem.

pytanie jest niefortunnie zadane - czy chodzi o trwalosc "spoczynkowa" czy spadek jakosci/wiernosci podczas wielokrotnego odtwarzania.

bo jesli to drugie, to smiem twierdzic ze moje 15 letnie dyski w pececie trzymaja dane nieco lepiej niz skrobany drutem plastik ;)

(chyba ze seagate'y bo przy tym gównie vinyl faktycznie wyglada niezłomnie ;)

RS - co ty wypisujesz?

byly dwie szkoly i zwiazane z nia strategie sprzedazy -

niemiecka - maltretowanie czasteczek w reaktorze i nanoszenie mieszanki na nosnik w takim stanie by nie wymagala skrajnej polerki.

japonska natomiast zakladala skrajne znecanie sie nad powleczona juz tasmą by zapewnic tasmie jak najlepszy kontakt z glowicami celem zapisu/odczytu jaknajkrotszych fal - efekt owszem byl, ale za cene pogorszenia wlasciwosci mechanicznych, co bylo jednym z dwoch powodów odrzucenia tasm tdk przez wszystkie duze wytwornie "plytowe".

i o ile poliuretanowe wiazanie agfy owszem sie sypie o tyle nigdy w zyciu nie widzialem kruszacego sie basf'a lh-d - czy jakiejkolwiek innej tasmy pochodxacej z ludwigshafen - co innego basf usa, tamtejszy oddzial cial koszty produkcji az do roku 86 kiedy na ostro do akcji wkroczyl terry o 'kelly ktory mial za zadanie redefinicje marki basf na rynku usa.

Dziwne, jakoś Japońskie taśmy zawsze wydawały mi się najbardziej trwałe. Cóż, jestem tylko człowiekiem i każdy z nas ma prawo się pomylić, ale dobrze wiedzieć.

A co do teorii o trwałości kaset audio, to obiło mi się o uszy (czy może gdzieś wyczytałem), że robiono badania polegające na celowym postarzaniu produktu - to na ich podstawio ponoć stwierdzono, że dobra taśma wytrzyma te 200 lat w dobrych warunkach.

A jeśli chodzi o trwałość ze względu na eksploatację, to jak wszyscy wiemy, nośniki cyfrowe nie tracą jakości, zamiast tego pojawiają się błędy. A pod tym względem trwalsza wydaje mi się taśma/kaseta od płyty winylowej.

nie mowie ze wszystkie japonskie tasmy byly nietrwale, tylko konkretnie w tdk probujac gonic parametry tasm hitachi

wyczyniali cudactwa ktore oslabialy tasme.

XL z 88 (owalne okno) to byla ich najlepsza tasma (jakosc /trwalosc/zwijanie etc) zdaniem i moim i ich najwiekszego rynkowego rywala z europy. gdyby nie formuła Cr+ to bylaby jedyna opcja typu II (obok TP II) na jaka bym stawiał.

(o trwalosci UR juz pisalem - w ogole nie bardzo lubie i rozumiem koncepcje ich linii UD I /XL I - ot wymuszona przez rynek oferta - majac w katalogu tasmy UD II / XL II mogli z powodzeniem ograniczyc sie do supertrwalego UR a fe-co typu 1go sobie odpuscic, ale dzial handlowy rzadko kiedy zyl w zgodzie z laboratorium..

no i bylo jeszcze taiyo - niektore jak CD IIFjuz na starcie wygadaly jak koryto wyschnietej rzeki ale em-X sa bardzo trwale, mialem/mam ich w uzyciu kilkanascie i z zadna nie bylo najmniejszego problemu, wygladaja ja UD II przemalowane na metalloy ;) zadnych koryt, zalaman etc tasma blysk.

co za debil wrzuca na c-90 fotki kaset marki X z tasma/szpulkami tasmy Y - nuda?

Pewnie ten sam co wstawił jako prawdziwą: Stilon Metal Quadro, podróbkę kasety wykonaną przez kolegę RAAV,a

o której pisano na tym forum w listopadzie 2010 roku.

Widziałem kiedyś w necie chyba na flickr zdjęcia kaset w których ktoś pozamieniał rolki na wyjęte z kaset innych marek. Wyglądało to ciekawie kolorystycznie.

Podobny zabieg jak na avatarze kolegi Hip Pop`a.

Może ten co wstawia te zdjęcia do C-90 ich nie weryfikuje w żaden sposób, po prostu szuka w necie i wkleja.

Zdjęcie tej Stilon Metal Quadro nie wystąpiło chyba nigdzie indziej niż na tym forum, więc ktoś je stawił tam celowo lub nie pofatygował się poszukać innych zdjęć lub opisów tej kasety by zweryfikować jej prawdziwość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ech, panowie, raz się żyje! :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-19105800-1347035543_thumb.jpg

post-15808-0-89865300-1347035546_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ech, panowie, raz się żyje! :-)

To teraz się mogę spokojnie przyznać ;-)

Swoją XLI-S też rozpakowałem , tego samego dnia co przyszła. :-)

Zastanawiam się co na nią nagrać.

PS: Diabolik czyżbyś miał dwie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.