Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat jeśli chodzi o trwałość niemieckich nośników mam dokładnie przeciwne doświadczenia

Ja tak samo - biały osad zostawiały mi nowe, kupione w sklepie, Agfy CRX i PDM-y CD (więc całkiem młode modele, z przełomu 80/90), oparte na CrO2.

Płaty nośnika schodziły mi za to z Agfy Stereochrom.

Z kolei dziwaczne drop out'y powodujące przerwy w muzyce, wystąpiły na Fuji FRII i Sony Metal-S.

Fiu, fiu. Nieźle, 122 dolary za odfoliowaną kasetę. Kupiłem ją kiedyś chyba za niecałe 30.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoją drogą, ciekawe, czy to ten sam gość, który mnie pięć lat temu okradł (też zarejestrowany w Rumunii i ma takie same kasety).

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze pamiętam, wziął pieniądze a nie przysłał kasety, prawda?

Pamiętam te aukcje z Rumunii właśnie jakieś 5 lat temu - to jedyny raz gdy widziałem Maxella CR na sprzedaż, ale sprzedawca wydał mi się wtedy jakiś mało wiarygodny.

A ten Pioneer N3a już $190 i jeszcze prawie dwa dni do końca - ciekawe, ile osiągnie?

Jeśli dobrze pamiętam, wziął pieniądze a nie przysłał kasety, prawda?

Pamiętam te aukcje z Rumunii właśnie jakieś 5 lat temu - to jedyny raz gdy widziałem Maxella CR na sprzedaż, ale sprzedawca wydał mi się wtedy jakiś mało wiarygodny.

Właśnie tak było. Jednego CR na szczęście przysłał, potem nastąpiła katastrofa (z innego konta): nie dość, że nie przysłał drugiego, którego nabyłem na zapas (jakoś supertanio) to jeszcze mnie namówił na zieloną Agfę LNS i coś jeszcze. Potem zniknął, dostał szybko masę negatywów z całego świata. To były czasy taniego dolara, w sumie straciłem jakieś 150-180 zł.

Niee no, przy tym poziomie cen to ja sobie nigdy żadnego Angroma nie kupię... :-/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niee no, przy tym poziomie cen to ja sobie nigdy żadnego Angroma nie kupię... :-/

hehe, widziałem jak walczyłeś, ale moim zdaniem sam sobie robisz krzywdę wbijając dużo wcześniej wysokie ceny.

Ale mam satysfakcję, że Mirka też przebili :-D

W ogóle sekcja polska to mocny punkt na mapie kasetowego rynku.

+

0

Też chciałem powalczyć o te technicsy, ale u tego gościa mam bana, nie wiem dlaczego, może kiedyś coś zareklamowałem u niego i się wkurzył :-)

Te cholerne Angromy nigdy nie były popularne (natomiast zawsze były drogie, nawet za czasów swej nowości), stąd ceny. Mnie udało się parę lat temu ustrzelić jedną HG na Allegro, oczywiście używaną, za sumę, którą wtedy uważałem za szaloną - była to wtedy moja najdroższa kaseta, a przy obecnych cenach był to pikuś.

Co ciekawe, mimo zaawansowanej technologii naparowywania warstewki metalu na niżej leżący nośnik "właściwy" (we wszystkich typach) taśmy te wcale nie były rewelacyjne dźwiękowo - zyskały bardzo przeciętne oceny w niemieckich testach, a wykresy z pomiarów w książce Iwanickiej i Koprowskiego też nie wykazują jakichś wybitnych właściwości. Były więc krótko produkowane, raptem ze dwa lata albo i nie (chyba 86-87).

to istota tej "pasji" - gdyby bylo tanio nie byloby sie czym chwalić. im wyzej przywalisz tym wiecej osob zainteresujesz.

cena tasm typu IV nie brala sie z ich wlasciwosci elektroakustycznych tylko z kosztow uzyskania koncowego pigmentu.

co do angromów - mozna na nie polowac latami albo kupic pierwsza lepsza kasete vhs , wziać nóz do pizzy i pociac wzdłuż, efekt bedzie zgodny z oryginalem - tasma jest rzadka bo eksperyment zakonczyl sie fiaskiem. computape i vsh to jedno, a mc to drugie. sprobowali - nie wyszlo, odpuscili - jesli ktorys z inzynieró ktory wyleciał za ten pomysl z pracy dozyl naszych wesolych czasow i przypadkiem podglada aukcje zbieraczy kaset albo zrywa boki ze smiechu albo szuka nerwowo solidnego kawalka sznurka..

jesli ktos ma czas i ochote podrazyc temat nagromow - moze zaczać tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to istota tej "pasji" - gdyby bylo tanio nie byloby sie czym chwalić. im wyzej przywalisz tym wiecej osob zainteresujesz.

Ja tam wole kupić taniej niż drożej i myślę, że każdy tak woli, podwójna radocha. Zauważyłem, że zainteresowani tematem nie zwracają uwagi na cenę tylko na samą kasetę, a czy zapłaciłeś 1 czy 100 bez znaczenia, nikt o to nie pyta.

przegapiłes ostatnie 30 wpisów przypadkiem czy celowo?

80% postów w tym temacie mniej lub bardziej bezposrednio dotyczy cen, diabolik postawił znak równosci miedzy kwotą wydaną na kasete a zaawansowaniem "pasji" (i miedzy poswiecaniem temu czasu a idiotyzmem)

a ci ktorzy wolą taniej - celują (niestety) z reguły w dobry interesik.

nie tzreba byc einsteinem zeby polaczyc posty z tego tematu z modelami wystawianymi na agro i ich cenami. wysyp EF improved,tdk A czy agfy f-dx to nie przypadek.

tak samo nie przypadkiem najlepsze tasmy dostepne na rynku (Fe+ / Cr+), mimo swej faktycznej rzadkosci sa zbywane milczeniem - zwyczajnie nikt tutaj nie ma ich na sprzedaż ;) i/lub nie wie, w ktorych kasetach byly sprzedawane na rynku konsumenckim.

daleko jeszcze do tapeheads, ale smrodek da się wyczuć dosyć wyraźny;

i broń "boziu" nie zamierzam nikomu psuć interesów - tylko mam uczulenie na cichociemnych i "muszę" się odezwać kiedy mnie ktoś porzadnie podpuści/wk**wi.

a ci ktorzy wolą taniej - celują (niestety) z reguły w dobry interesik.

nie tzreba byc einsteinem zeby polaczyc posty z tego tematu z modelami wystawianymi na agro i ich cenami. wysyp EF improved,tdk A czy agfy f-dx to nie przypadek.

To zapewne do mnie więc Ci odpowiadam.

Lubię kupić taniej niż drożej i to nie ze względu na kasety które wystawiam na all tylko dla większej radochy bo zostanie na inne. Przy czym "tanio" nie oznacza 1zł, czasem tanio to $20 za kasetę którą trudniej zdobyć i mógłbym zapłacić nawet $50

Przy okazji kaset wystawianych na all, jest możliwość kupienia przykładowo 30 kaset xxx to dlaczego nie, 2 zostawiam resztę kiedyś tam sprzedam, ale równie dobrze mogłeś kupić je Ty, czy ja Tobie lub innym zabraniam ?!

Ale nazywaniem tego interesem to gruba przesada.

mnie do tego nie mieszaj - moje zainteresowanie taśmą analogową to zupełnie inan bajka niż to co sie tu dzieje.

a pewne rzeczy wpadaja w oko i nie pozwalają się ignorować - dla przykładu nie trzeba byc ksiegowym zeby polaczyc aukcje usera "helloleox" (wegry) na dojcze bayu z tym co trafia na agro (data, ilość, cena) pamietajac o tym, ze koszty wysylki z HU do pl sa smieszne.

Hm, no czas się ujawnić :-)) Doszła więc mogę przedstawić całą rodzinkę w komplecie. Oczywiście rodzince 90 bo 60 i 46 jeszcze niekompletna :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tanio i drogo znaczą dla mnie zawsze to samo i funkcjonują wyłacznie w odniesieniu do jakosci produktu, kosztów produkcji i dystrybucji w danym regionie.

najlepsze nosniki magnetyczne stosowane w formacie CC produkowane były miedzy 1996 a 2007, z mocnym akcentem na rok 2005)

czy bzik na punkcie składowania i ogladania czegokolwiek daje wolną rękę w definiowaniu "taniego" i "drogiego" - to już inna para kaloszy..

a pewne rzeczy wpadaja w oko i nie pozwalają się ignorować - dla przykładu nie trzeba byc ksiegowym zeby polaczyc aukcje usera "helloleox" (wegry) na dojcze bayu z tym co trafia na agro (data, ilość, cena) pamietajac o tym, ze koszty wysylki z HU do pl sa smieszne.

Hobby jest drogie i trzeba sobie jakoś pomóc, ja się tego nie wstydzę, ale jeżeli myślisz, że pokazując kartonik TDK A miałem ochotę go komuś tutaj sprzedać to powiem grzecznie - czepiasz się Panie :-)

Koszty przesyłki z Węgier są śmieszne mówisz? Moim zdaniem tak samo wysokie jak z innych krajów, 4.5euro za sztukę w przypadku Węgier, z Twoich ust to brzmi tym bardziej dziwnie bo Ty jak masz wydać 20zl na kasetę to się trzęsiesz :-)

Hm, no czas się ujawnić :-)) Doszła więc mogę przedstawić całą rodzinkę w komplecie. Oczywiście rodzince 90 bo 60 i 46 jeszcze niekompletna :-(

Ukryta Zawartość

Ładny komplecik . :-)

Więc to kolega nabył tą słynną XLI-S 90 NEW , przez którą jest zażarta dyskusja o pasji zbieractwa. ;-)

Ukryta Zawartość

czasem hobby jest drogie - ciezko dostac juno-60 ponizej 4k czy jupitera za mniej niz 20k ale kasety?

no zlituj ze się ;) równie mądrze byłoby kupić 1 kg ziemniaków za 45 pln bo takie same widziało sie w 1983 w pewexie ;)albo tankować po 24 pln/litr bo jazda samochodem to moje "hobby".

pewne rzeczy kosztuja grosze, inne nie. po to szyja zwieńczona jest głową żeby umiec je od siebie odróznić.

z kompletowaniem maxell'ek bedzie troche roboty bo dochodza jeszcze wersje szpulek: czarne z biała obwódką i białe z pomaranczowa dla kazdej długosci ;) - z lub bez "new".. no i wredne barany z nieźle ogarnietym fotoszopem.

diabolik postawił znak równosci miedzy kwotą wydaną na kasete a zaawansowaniem "pasji" (i miedzy poswiecaniem temu czasu a idiotyzmem)

Powyższa bzdura świadczy tylko o tym, że mówimy różnymi językami. Niniejszym czuję się w obowiązku zaprotestować - nigdzie nie stawiałem tego rodzaju znaku równości a sprowadzenie moich wywodów to tak prostackiego wniosku uważam zwyczajnie za niesprawiedliwe.

Proponuję, byśmy dali temu temu tematowi spokój, może kiedyś uda się go obgadać osobiście, wtedy widać nie tylko co kto mówi, ale i w jaki sposób - wtedy łatwiej zrozumieć czyjś punkt widzenia.

Ale mam satysfakcję, że Mirka też przebili :-D

W ogóle sekcja polska to mocny punkt na mapie kasetowego rynku.

No niestety przebili, ja nie mam z tego powodu satysfakcji, wolałbym aby te taśmy były w Polsce - u mnie czy u Diabilika - wszystko jedno.

Generalnie widzę ostatnio ogromny wzrost cen rzadkich taśm, nie cieszy mnie to :-(

Ukryta Zawartość

Widziałem ze mnie przebiles, gratuluje. Mnie pozostanie pewnie czekanie kolejne 10 lat na pojawienie sie tej taśmy albo na likwidację Twojej kolekcji;-)

No niestety przebili, ja nie mam z tego powodu satysfakcji, wolałbym aby te taśmy były w Polsce - u mnie czy u Diabilika - wszystko jedno.

Generalnie widzę ostatnio ogromny wzrost cen rzadkich taśm, nie cieszy mnie to :-(

Widziałem ze mnie przebiles, gratuluje. Mnie pozostanie pewnie czekanie kolejne 10 lat na pojawienie sie tej taśmy albo na likwidację Twojej kolekcji;-)

Są pozytywne strony tej sytuacji:

- kaseta jest w Polsce (chociaż wczesniej tez prawie była - przecież Les to Polak)

- ubył mi jeden bardzo poważny konkurent ;-)

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Faktycznie nie ma co ciągnąć tego wywodu o cenach bo kolega v12 tego klimatu nie czuje albo poprostu te ceny są dla niego astronomiczne i dlatego to krytykuje. Skoro coś pojawia się raz na bardzo długi czas albo nigdy wcześniej nie było a chcemy mieć to w swojej kolekcji i do tego jest kilku podobnie pragnących to naturalne jest że tylko ceną możemy to zdobyć która jest proporcjonalna do naszego pragnienia no i możliwości. A co do ceny paliwa za 24zł/litr to nie jest zorientowany bo auta to też moje hobby i paliwo rajdowe kosztuje 50zł/litr :-) gdy chcę sobie pośmigać po torze.

Powyższa bzdura świadczy tylko o tym, że mówimy różnymi językami. Niniejszym czuję się w obowiązku zaprotestować - nigdzie nie stawiałem tego rodzaju znaku równości a sprowadzenie moich wywodów to tak prostackiego wniosku uważam zwyczajnie za niesprawiedliwe.

^

"

Sięgając do wspomnianego przykładu, jeżeli ktoś spędza 200 godzin w internecie na poszukiwaniu czegokolwiek to nie jest pasjonatem, ale bez mała psychopatą, ponieważ odbiera te 200 godzin choćby własnym dzieciom, żonie, spacerom, obcowaniu z ludźmi, czytaniu, chodzeniu do kina, dbaniu o higienę itp.

^no to muszę trzymać na dystans fachowców od psychiki bo dokopanie sie to technicznych detali kluczowych dla zapisu i odczytu przy 4,76 cm/s zajęło mi nie 200 godzin, a kilka lat.

co gorsza najlepsze możliwe nośniki produkowano jeszcze w latach 2005-2007 i są wciąż relatywnie tanie.

na czym scigaja sie domorosli rajdowcy - nie wiem. mnie nic ponizej F1 nie rusza zupełnie.

a czy pracuje z analogowymi syntezatorami dlatego,ze 20 czy 200 pln to dla mnie wysoka kwota, to juz sobie ocencie sami.

dla mnie wniosek jest jeden -kolekcjonerstwo i inteligencja nie idą w parze.

^no to muszę trzymać na dystans fachowców od psychiki bo dokopanie sie to technicznych detali kluczowych dla zapisu i odczytu przy 4,76 cm/s zajęło mi nie 200 godzin, a kilka lat.

Czas to pieniądz, zatem Ty więcej wydałeś na swoje hobby niż my wszyscy na nasze kasety do kupy wzięci :P

Więc skończ nas posądzać o marnowanie kasy :-)

ku jasnosci - pisząc F1 miałem na mysli pojedynki senny z prostem i villeneuve'a z pironim - ta dzisiejsza F1 z DRS'em itp to jakies zarty.

szkoda tylko ze w 94tym bolidy nie byly równie pancerne jak dziś. GP na imoli praktycznie zabiło F1 na 10 lat.

dla mnie wniosek jest jeden -kolekcjonerstwo i inteligencja nie idą w parze.

I nie widzisz w tym zdaniu niczego niestosownego? Przecież to tak jakbyś napisał, że X jest idiotą (bo coś tam zbiera). Czy publiczne wytykanie komuś jego słabości, gustu, zainteresowań, jest przejawem inteligencji?

Dla mnie dramatycznie nudne jest oglądanie wyścigów, z F1 i żużlem na czele, ale nie przyszłoby mi do głowy by pisać, np. na forum "śliczne i szybkie samochody", że: "dla mnie wniosek jest jeden - oglądanie F1 i inteligencja nie idą w parze".

Taka jest między nami różnica.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.