Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kolejny problem z magnetofonem msd 1405 ten co mi się nie włączał otóż doprowadziłem go stanu dobrego naprawa zasilania zajęła mi jeden miesiąc i dwa tygodnie i mam kolejny problem magnetofon się włącza ale nie odtwarza kasety kasetę ciągnie lecz cicho w kanałach ?

Proszę o pomoc

Może macie panowie kasety markowane przez znane firmy?

Pokażcie , ja mam jeszcze kasety MC Polskie Nagrania i VHS Tesco.

Ja mam już całe "rodziny" takich kaset. Np. rodzina "mediowa" (Virgin, Sky, BBC, zresztą identyczna z Koniką); "samochodowa" (Daewoo, Toyota, Hyundai, Mitsubishi), "supermarketowa" (Carrefour, Coop).

:-)

Do tego doliczyć należy sieci zagraniczne (Neckermann, Karstadt, Expert, WHSmith...).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-41229800-1352218636_thumb.jpg

post-15808-0-94222400-1352218639_thumb.jpg

post-15808-0-88350200-1352218642_thumb.jpg

post-15808-0-03400100-1352218646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony CHF.....aż mi łzy w oczach stanęły.... 1986 chyba rok, ojciec z RFN przywiózł wieżę i 5 takich kaset, moja pierwsza zagramaniczna.... Gdzie kolega nabył te cuda?

Ja zawsze wszystkie swoje kasety odpakowywałem żeby cieszyć dodatkowo oczy kręcącymi się szpulkami :)

Od jakiegoś czasu jednak zaczynam zbierać kasety zafoliowane; jednak ta folia też ma swój urok. Staram się mieć po kilka sztuk z każdego modelu na wypadek, gdyby naszła mnie jednak ochota którąś z nich "ożywić" w magnetofonie. Wieczorem postaram się coś z moich ostatnich zakupów wkleić.

A te powyższe sony, to niestety tylko "pożyczone".

A to jedna z kilku sztuk ostatniego nabytku: sony UX-S.

Lubię te duże okienka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podczas porządków znalazłem cennik kaset Maxell, prawdopodobnie z lutego 1991.

Pamiętam, że sklep przy Bełskiej w Warszawie zaczął sprzedawać Maxelle w październiku 1990, ale wtedy najtańszy UR kosztował (jako jedyny) poniżej 10.000,- zł. Tu najtańsza kaseta kosztuje już 14.000,- zł więc cennik musi być późniejszy.

W tle niektóre z moich kaset, które wówczas tam kupiłem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napotkałem wczoraj w nocy pod murem Muzeum Neonów. Ocalał, będzie działać! :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Mam kolejny problem z magnetofonem msd 1405 ten co mi się nie włączał otóż doprowadziłem go stanu dobrego naprawa zasilania zajęła mi jeden miesiąc i dwa tygodnie i mam kolejny problem magnetofon się włącza ale nie odtwarza kasety kasetę ciągnie lecz cicho w kanałach ?

Proszę o pomoc

od takich porad jest wątek "Manetofon" (chyba)

przestudiuj dokładnie schemat

Dołączę się do Waszej dyskusji Ci Dżentelmeni z Berlina mają ceny światowe na wszystkie swoje produkty. Nakamichi Dragon za 9000 zł (fakt że tak niezniszczonego deck nie widziałem nawet na zdjęciach). Po za tym w Niemczech jak ktoś jest kolekcjonerem to około 200 euro za coś czego nie można kupić w sklepie to nawet może być okazja.

Czy ktoś z kolegów posiada kasety testowe kolegów z Hiszpanii tech od nakamichi?

Witam

Proszę o pomoc

Sprawdzić należały głowicę i wzmacniacze wstępne i podłączyć np. słuchawki do wejścia dolby ale jak kolega wcześniej napisał to wątek magnetofonu.

Tego typu kasety przeznaczone były do zastosowań "audio-wizualnych", np. do pracy w połączeniu z rzutnikiem slajdów - specjalny magnetofon podłączony do rzutnika (albo wbudowany w rzutnik) odtwarzał podkład dźwiękowy dla pokazu slajdów, a oprócz tego na taśmie zapisane były sygnały sterujące dla rzutnika do zmiany slajdu w odpowiednim momencie. Używano tego np. w muzeach czy do pokazów handlowych, gdzie pokaz był odtwarzany w kółko przez cały dzień - taśma była odtwarzana ciągle przez wiele godzin, codziennie, dlatego musiała mieć zwiększoną wytrzymałość.

Podczas porządków znalazłem cennik kaset Maxell, prawdopodobnie z lutego 1991.

Pamiętam, że sklep przy Bełskiej w Warszawie zaczął sprzedawać Maxelle w październiku 1990, ale wtedy najtańszy UR kosztował (jako jedyny) poniżej 10.000,- zł. Tu najtańsza kaseta kosztuje już 14.000,- zł więc cennik musi być późniejszy.

W tle niektóre z moich kaset, które wówczas tam kupiłem :-)

A 46-tek wtedy tam nie sprzedawali? Tylko 60, 90 i jedna setka? Ja mam taką UD I 46.

Do mnie zawitała kolejna partyjka kaset. Wyłącznie z powodów sentymentalnych, gdyż zbyt dobrze ich nie wspominam. Sony EF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A 46-tek wtedy tam nie sprzedawali? Tylko 60, 90 i jedna setka? Ja mam taką UD I 46.

Właśnie nie. Sądzę, że to dlatego, że w Polsce nie było tradycji kupowania kaset C46. Nie oferował ich ani Stilon, Ani Wiskord, ani nie sprowadzał Peweks. To była u nas egzotyczna długość i pierwsi prywatni importerzy też widocznie się ich trochę obawiali, podobnie jak C120.

A ja tymczasem rozpakowałem ciekawa kasetę JVC. Intrygująca jest wzmianka o "Double Injection". Dotyczy zapewne obudowy zaprojektowanej w duchu "New trend design".

Ukryta Zawartość

post-15808-0-61525300-1352778344_thumb.jpg

post-15808-0-95890200-1352778347_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście radość z posiadania pewexowskiej kasety w latach 80-tych była duża, lecz szybko okazało się, że zwłaszcza góra na tej taśmie była zbyt uboga. Jak dla mnie nie miała startu do żelazówki TDK D z tego samego okresu. Ale sentyment pozostał. I to u wielu jak mniemam tak samo sądząc po ich wygórowanych i nie mających pokrycia w jakości cenach na aukcjach. Za kwotę 3x mniej kupiłem porządny i markowy chrom z 1989 roku, oczywiście także nowy i fabrycznie zafoliowany.

v12,

nie znam ich z tą formą graficzną napisów - to były prototypy, czy wyprodukowano jakąś serię handlową z takim wzornictwem? Prawdę mówiąc, podobają mi się bardziej, niż te "handlowe".

DeeS,

Sony EF pojawiła się w Peweksie jakoś wtedy, gdy zniknęła z niego TDK D i na jej miejsce weszła TDK A. Więc w pewnym sensie nie było wyboru, jeśli ktoś był w stanie wysupłać $1. Poza tym D była droższa. Zarówno EF jak i A to były najtańsze modele na "biedne" rynki "trzeciego świata" i nawet nie były wymieniane w ogólnych katalogach produktów, bo były "poniżej skali".

to są prototypy - z ta szata graficzną nie trafily do produkcji bo i trafić nie mogły.

dział handlowy basf'a zaliczył juz jedna ciężka wpadkę i raczej nie mógł sobie pozwolic na kolejną:

image5310.jpg

co do cen sony EF - mialem do niej wielki sentyment o czym niechcący tu wspomniałem, to samo zrobiło kilka osób i bach - "kasetowa ekipa importowa" (głównie w osobie rg_custom_shop aka HQTech) wyżarła cały zapas EF improved z dojcze-bey'a i wywala je po 45pln (i wzwyż) na agro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

było kilka niskich modeli, ktore w pierwszym (lub drugim,lub trzecim -ale tylko tym jednym konkretnym) sezonie swego rynkowego bytowania

były karmione bardzo dobrą taśmą, ale pisac o tym tutaj nie ma sensu..

nie bedzie żaden podrzędny agro-cwaniaczek robił kasy na mojej wiedzy zdobywanej czesto latami.

tymbardziej że ta sama kaseta i zewnetrzna folia z roznych sezonów ukrywała zupełnie inna taśmę - trzeba sporo sprytu żeby poznać która jest która.

także można uznać sony EF czy TDK D i A za "spalone" - do tego dochodzi ten załosny PRL'owsko-Pewex'owski PR..

ale i tak najwiekszy "podziw" wzbudza u mnie to ,ze w 2012 ludzie maja całe kartony fatalnie podrobionych HF i EF-cos takiego powinno spłonąć ze wstydu 25 lat temu; mało tego - udaje im sie to dziadostwo sprzedac... drozej niz prawdziwe sony na aukcji obok..

60tek EF tez na agro nie zabraknie przez wiele miesiecy ;)

Ukryta Zawartość

^przeuroczo musiał gość zagotować fachowców od "kolekcjonerskich roczników" ta aukcją ;)

..swoją drogą po kiego grzyba te gierki z ukrywaniem loginów skoro po komentarzach mozna dojsc w 5 sekund co, kto i ile kupil ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

v12 jak zwykle się popisałeś w swoim stylu.

Maciej zadał pytanie a ty (nie zasługujesz na duże litery) jak zwykle musiałeś zupełnie niepotrzebnie dodać coś od siebie nie na temat, korzystając z okazji bo ktoś o coś zapytał - żałosne.

Przechodzisz kryzys wieku średniego ? Rozumiem, ale przestań publicznie obrażać ludzi !

Za kogo ty się uważasz ? Masz w pewnym zakresie wiedzę większą od innych i myślisz sobie że Bogiem jesteś?

Wkurza Cię to, że ktoś może zarobić na kasecie a Ty na swojej wiedzy NIE ?! To mogłeś się uczyć chińskiego i teraz korki udzielać za fajną kasę a nie ludziom dupy obrabiać publicznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.