Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

v12, myślę, że zgodzimy się jeszcze nie raz, nie dwa, a jeżeli będziemy mieli inne zdanie w jakimś przedmiocie, to nie traktujmy tego tak bardzo na serio. Przecież wchodzimy na AS żeby rozmawiać o naszym analogowym hobby, tutaj akurat o kasetach, gdzie indziej o magnetofonach lub winylach :-)

Zapomnij, z nim nie pogadasz, chyba, że w zakresie jego wiedzy wiesz więcej od niego i uzna Cie za swój autorytet.

Gość powinien urodzić się 30 lat wcześniej, wtedy w dobie analogu mógłby się wykazać i może nawet coś osiągnąć, a tak, jest jak jest, śmiga między forami i gdzie go nie wywalą tam siedzi ...czasem coś mądrego napisze, ale w taki sposób, że mógłby tego w ogóle nie pisać i byłoby lepiej....a przecież miało go już nie być, długo nie wytrzymał :-)

Ostatnio koledzy chcieli, żebym poprzegrywał im niektóre moje kasety na mp3, bo bardzo podobały im się nagrania. Zacząłem się bawić w coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość video nie powala - ale widać co gra ;-) Dźwięk oczywiście nagrany bezpośrednio przez wejście liniowe. Może niektórym się spodoba... :-)

Ukryta Zawartość

Wy tu Panowie sobie gadu gadu a tym czasem uciekają wam taaakieeee okazje: ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wy tu Panowie sobie gadu gadu a tym czasem uciekają wam taaakieeee okazje: ;-)

Ukryta Zawartość

E tam zaraz uciekaja;-)

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Nie wiem co myśli o tym V12, ja tylko podkreśliłem że nie wszystkim uciekają takie okazje i pogratulowałem koledze mwisniewski, bo wszystko wskazuje na to ,że to On wyłożył taka kasę na TAKĄ kasete :-). Ja dalej sie żadnej kasety Technicsa nie dorobiłem i przy takich cenach to sie nie dorobię :-).

Pozdro

PS

I jak takie cudo rozpakować?

PS2

Zdaję sie , że swego czasu V12 niezbyt dobrze oceniał ANGROMY pisząc, że nie było żadnej poprawy w dźwięku a koszty produkcji były wysokie i zarzucili pomysł, ale może się mylę. Jeżeli tak było to właśnie dlatego takie ceny kolekcjonerskich egzemplarzy, im coś rzadsze albo bardziej unikalne to cena idzie w górę.

W książce Iwanickiej i Koprowskiego są wykresy z pomiarów dla wszystkich trzech Angromów (I, II i IV), i wyniki są dobre, nawet bardzo dobre, ale nie są wybitne - na poziomie, powiedzmy, Maxella XLI, TDK SA i Maxella MX. Fikuśna technologia naparowywania cząsteczek kobaltu na bardziej typową warstwę magnetyczną nie dała więc jakiegoś rewelacyjnego przyrostu jakości. Angroma typu II widziałem też w jakimś niemieckim zestawieniu, i dostał w nim przeciętną ocenę - ale to było tylko zestawienie wyników, więc nie wiem, co się na te wyniki składało - może np. stosunek jakości do ceny, a ta była wysoka (8 DM, podczas gdy przeciętne kosztowały 4-6 DM).

Wiadomo Macieju, że dzisiaj kupując tego angroma za 670zł nikt nie patrzy czy ta kaseta ma wybitne parametry bo wątpię żeby ktoś ją rozpakował jak tyle za nią zapłacił, trzeba ją traktować jako przedmiot kolekcjonerski, a te jak widać osiągają takie ceny, wiem, że Ty jak i v12 rozpisaliście się już kiedyś o Angromach i nic pozytywnego o tych kasetach nie mieliście do powiedzenia, był to jakiś nieudany eksperyment i kaseta nie powala właściwościami ale v12 uważa, że jak się tu o jakiejś kasecie mówi dobrze to osiąga wysokie ceny :-) Dlatego zapytałem retorycznie z uśmieszkiem gdzie te superlatywy o angromach, że Mirek dał 670zł :-)

No właśnie o to mi chodziło, że osiągnięta cena jest wyłącznie wyrazem rzadkości i "kolekcjonerskości" tej kasety , bo nie jest uzasadniona jej jakością.

Być może doszło do tego, że wystarczy, że o jakiejś kasecie się w ogóle mówi, i to już podbija jej cenę... ;-)

Innymi słowy, cokolwiek tu powiemy o dowolnej kasecie, podbije to jej cenę na Allegro.

Gdybym wierzył w teorie spiskowe, może komuś chodzi o zamknięcie tego wątku? ;-)

E tam zaraz uciekaja;-)

Mirek, gratulacje!! :-))

A ja też mam w końcu swojego Angroma! :-) rzecz jasna używanego. I pod marką National.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-76666500-1353159724_thumb.jpg

post-15808-0-00783100-1353159728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne maja obudowy, bardzo mi się podobają. Szkoda, że tak ciężko z dostępnością :-(. Kurcze , tak sobie myślę, że lepiej było zbierać kasety, magnetofony zajmują więcej miejsca, są mniej warte i jeszcze się psują :-).

Za to chyba bardziej mi się podobają :-) zostanę więc przy swoim hobby.

Pozdro

670 zł jest to rekord na allegro za kasete ,chyba że znacie lepszy wynik ,jestem przekonany że sprzedający nie liczył na to ,a tu masz taki prezie ,sam kiedyś sprzdalem jednego jak to sie mówi białego kruka za 450zl ,ale to poszło za ocean ,pozdrowionka!!!

Witam wszystkich kaseciarzy. Od dawna śledzę ten wątek ale pewnie dość pasywnie bez własnych wpisów.

Przez dłuższy czas uzbierała mie sie niewelka kolekcja kaset (i magnetofonów ) i mam niektóre egzemplarze kaset w nadmiarze które chętnie wymieniłbym na inne . Nie chce ich wystawiac na allegro bo interesuje mnie raczej wymiana na inne egzempalarze. Wiec pytam czy ktoś jest zainteresowany

Np mam kasety AGFA ME IV Pure metal HDX 5 szt które wymieniłbym na inne

Pozdrawiam wszyskich zakręconych na małe szpulki -)))

PS.

Ja na nich nagrywam z radia i jestem zadowolony, na tyle, że nabyłem trochę na zapas:) na skonsumowane 20, jedna "ześlizgnęła" się z rolek. Sprzętu nie mam zabójczo rewelacyjnego, ale naprawdę dają u mnie radę.

Witam!

Jeżeli chodzi o te z ostatniego wysypu na a... i w Saturnie to kupiłem kilka sztuk i jestem zadowolony. Moje decki dobrze je kalibrują i ładnie się na nich nagrywa , oczywiście jak na żelazowki, lepsze od TDK Fe w moim odczuciu.

Pozdro

Te SONY HF Made in Thailand mają skorupy Maxella; taśma jest OK, jeśli uwzględnisz, że to taśma klasy podstawowej, 20 lat temu zalecano takie taśmy do zapisu mowy w dyktafonach, a do zapisu muzyki co najwyżej w radiomagnetofonach przenośnych. Teraz już nie ma wyboru.

Oooooo właśnie, tę nabywam od jakiegoś czasu drogą kupna w salonie Sony.

Ale te właśnie są produkowane w Meksyku, a przynajmniej tak stanowi etykieta:)

Przepraszam, pomyliłem się, miałem na myśli najnowsze SONY HF Made in Indonesia.

Kupiłem takie w nowej formie graficznej, i pochodzą bez wątpienia z Indonezji a nie z Meksyku, i mają obudowy i szpulki Maxella.

Ta wcześniejsza wersja z Tajlandii z kolei miała obudowy typowe dla TDK (np, FE).

Sama taśma w nich niczym się nie wyróżnia, ani pozytywnie, ani negatywnie.

Same kasety wzoru Maxella czy TDK są lepsze od tych z Meksyku, w których taśma potrafiła się niezbyt równo nawijać.

PS. Maxwell to kawa...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ostatnio koledzy chcieli, żebym poprzegrywał im niektóre moje kasety na mp3, bo bardzo podobały im się nagrania. Zacząłem się bawić w coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=-XvXHyFVk-M

Jakość video nie powala - ale widać co gra ;-) Dźwięk oczywiście nagrany bezpośrednio przez wejście liniowe. Może niektórym się spodoba... :-)

Muzyka i sprzęt z epoki;-)

20 lat temu zalecano takie taśmy do zapisu mowy w dyktafonach, a do zapisu muzyki co najwyżej w radiomagnetofonach przenośnych.

^otóż nie.

wkraczamy na terytorium sztuczek marketingowych i sprytnie pomyslanych logotypów i ikonek.

gdyby taśma klasy basf'a lh-e, czy sony hf lub maxell UR nadawała sie tylko do

zapisu "mowy" nigdy nie stałaby się standardem przemysłu muzycznego,a już na pewno nie na 20-kilka lat.

zeby zejsc z półki, najdrozsza tasma np XL II s musiała swiecic 5-ma "gwiazdkami",

wtedy dla UD zostaja 4, a dla UR 3.

nie wiem co powstrzymało maxell'a od wejscia na rynek profesjonalny, ich ferro szumiało kilka db ciszej od basfa i do nagrywania z dolby B było idealne.

niemcy tesowali konkurencje na wszystkie sposoby - ścieranie, remanencję, szybki zapis - maxell wypadał lepiej we wszystkich testach, a jednak poza saudyjskimi kasetami Thomsun nawet nie spróbowali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^osobiscie miałem jedynie kasetę Barry'ego White'a ,która niestety zdmuchiwała wszystkie moje "najlepsze próby" na tdk SA-x czy dwuwarstwowych chromach, moglem sobie kręcic biasami , czułosciami do woli, na kazdym decku ta kaseta zmuszała do głebszego zastanowienia: co jest kurna grane ;)

dopiero RMGi fwrro plus pozwoliło mi na podobny zapis w domowych warunkach..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^otóż nie.

wkraczamy na terytorium sztuczek marketingowych i sprytnie pomyslanych logotypów i ikonek.

gdyby taśma klasy basf'a lh-e, czy sony hf lub maxell UR nadawała sie tylko do

zapisu "mowy" nigdy nie stałaby się standardem przemysłu muzycznego,a już na pewno nie na 20-kilka lat.

W końcu jakiś normalny post bez zbędnych emocji, "książkowych" filozofii itp z którym zgadzam się w 100%

R-3002078-1311944966.jpeg

R-2954952-1308968304.jpeg

moj barry był z 86'go. a kaseta nazywała się thomsun UR-60 ;)

widze, że wczesniej nie przejmowali się niczym i pisali to co widac ^^

R-1233705-1202558821.jpeg

^swoja drogą trzeba bedzie zapolować na LN i UD i zobaczyć (biorąc pod uwagę dzisiejszą datę" jak radzili sobie z teoretycznie gorszą i lepszą taśmą niz UR.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.