Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Zdobyłem kanadyjską wersję TDK D90 z 1982 roku. Dotąd zwracały moją uwagę "kanadyjskie" kasety Maxell (z trzech serii 1985-1988), z charakterystycznym dwujęzycznym nadrukiem w formie rombu. Jednak kanadyjskiej kasety TDK z tak starej serii wcześniej chyba nie widziałem.

Różnice wynikające z konieczności naniesienia podwójnych napisów są niewielkie, ale liczne - praktycznie w każdym miejscu trzeba było zmieścić dwa razy więcej tekstu; w dodatku określenia po francusku są bardziej rozwlekłe.

peweksiany_dziadek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-00349200-1368746788_thumb.jpg

post-15808-0-75042000-1368746788_thumb.jpg

post-15808-0-76928800-1368746789_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Śmieszne , rzeczywiście francuzkojęzyczni Kanadyjczycy mogli nie zrozumieć napisu Normal Position, ale już Position Normale rozumieli bez problemu :-), smieszne czasy to były, ale kasety śliczne, bardzo je lubię :-)

Pzdr

O ile wiem, "Quebecuoises" są na tym tle szalenie wrażliwi i drażliwi, i napisu "Normal position" czy "Dynamic cassette" nie rozumieją dla zasady. ;-)

Ta dwujęzyczność napisów jest prawnie usankcjonowana, przynajmniej na terenie Quebecu, gdzie język francuski jest językiem oficjalnym i obowiązującym.

Ludność Quebecu stanowi ok. 25% populacji Kanady, ale wśród quebecuańczyków ok. 80% to frankofoni; anglofoni to ok. 8% (i mają tam ogólnie przerąbane), i jest ich mniej, niż ludzi, których język ojczysty jest inny niż angielski lub francuski (12%). Na niektórych obszarach miejskich procent frankofonów sięga 98%.

Zaledwie ok. 30% frankofonów zna angielski! Za to 60% anglofonów zna francuski - bo nie mają innego wyjścia.

(przyznaję, zerknąłem do Wikipedii, żeby sprawdzić liczby, ale z grubsza są takie, jak się spodziewałem).

Można więc założyć, że ok. 20% ludności Kanady to frankofoni, i oni akurat też stanowią najsilniejszą grupę nabywczą takich towarów, bo stanowią trzon ludności najbardziej rozwiniętych "cywilizacyjnie" miast.

Jak już się wydało że jestem Peweksianym-dziadkiem ,to przyznam iż chętnie bym się cofnął te 25 lat wstecz, odwiedził jakiś Pewex i ściskając w garści dwa banknoty jedno-dolarowe pozastanawiał się chwile co wybrać: Sony HIP POP, Maxella UR czy też może jakiegoś Basfa....lub TDK IF w mydelniczce. ;-)

Jak już się wydało że jestem Peweksianym-dziadkiem ,to przyznam iż chętnie bym się cofnął te 25 lat wstecz, odwiedził jakiś Pewex i ściskając w garści dwa banknoty jedno-dolarowe pozastanawiał się chwile co wybrać: Sony HIP POP, Maxella UR czy też może jakiegoś Basfa....lub TDK IF w mydelniczce. ;-)

Mmmm... jakież to miłe wspomnienia. :-)

chętnie bym się cofnął te 25 lat wstecz, odwiedził jakiś Pewex i ściskając w garści dwa banknoty jedno-dolarowe

Jacuchna, przecie z dularamy w łapie, to sprzedawca by zakapował i zwinęliby cie ubeki za posiadanie niedozwolonych środków płatniczych w PRL:-))

BONY trza było mieć!

W.

O, mam jeszcze takie coś. Nigdy takiej wcześniej nie widziałem, na VC.com też nie ma.

Opis tylko po angielsku, widocznie to jakaś rzadziej spotykana następczyni budżetowego modelu A z 1987 roku. Ciekawy jest wykres charakterystyki częstotliwościowej - taśma zdaje się radzić sobie dużo lepiej w górnych zakresach.

_tedekomakselozbieracz_

Ukryta Zawartość

post-15808-0-39479000-1368799248_thumb.jpg

post-15808-0-46215700-1368799249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik,

A mnie się kiedyś trafiła taka używana A90, dokładnie taka, jak ta - dziwne połączenie starej obudowy i nowych szpulek - niestety bez oryginalnej wkładki. Na rozbiegówce nie ma już znaczników sekundowych.

to jak nie ma pasków to 1990 i wzwyż - a jak z tworzywem z ktorego wykonana jest kaseta? TDKi D z 88 trzymam tylko dla samej kasety i szpulek -> EmTeDK D-90 .

tu macie podobny frankentwór:

Ukryta Zawartość

^ kaseta z 1990 (totalna porażka), szata graficzna też. szpulki odlane z formy z 1988 ale tworzywo już oszczędne.

86772203_2_1000x700_audio-kasety-tdk-d90-fotografii.jpg

^najzimniejsze ferro swiata.

Ukryta Zawartość

Tedekomakselozbieracz :-))) Dobre.

Bardzo ciekawa ta TDK A60. W pierwszej chwili zacząłem się zastanawiać czy nie jest to produkt podobny do prezentowanej tu kiedyś Sony HF Gold :-) jednak stwierdziłem, że ta wygląda zbyt oryginalnie. Bardzo interesujący egzemplarz.

Zdobyłem w końcu Agfę Metal w długości C60 (bardzo ładna kaseta, mam słabość do jej temperatury barwowej) i postanowiłem podsumować modele metalowe z obudową Philipsa typu "żyletka". Wyszło mi pięć sztuk - nie wiem, czy są jeszcze jakieś? - dwie generacje Agfy, dwie Philipsa i Marantz.

Philipsa z 1984 nie mam w ogóle, ale z nielicznych zdjęć można wywnioskować, że tam obudowa była już nowsza.

Z pierwszej generacji Agfy Metal mam tylko C-90 (C-60 mam w obudowie Agfy) - stąd niebieska rozbiegówka. Ciekawe, że tylko w Marantzu C-60 rozbiegówka jest nie czerwona, lecz biała.

agfadziadek_philipsofan

Ukryta Zawartość

post-15808-0-31093400-1368895064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co w tych kasetach zawsze mi się niesamowicie podobało, to format etykiety i tak samo przygotowany odlew formy kasety pod tą etykietę, jak to Max nazwałeś typu "żyletka". Racja, przypomina ją kształtem.

Lubię kompletować serie mniej znanych marek - oto skarby marki Fisher, których zebrałem już całe trzy sztuki.

Wszystkie mają wytłoczone napisy "Made in Japan" na pudełkach, ale tylko model podstawowy LN ma odlane logo Fisher na obudowie.

Chromówka ma bardzo ciekawą, zaawansowaną blokadę chroniącą przed zapisem (D.L.L. - Dual Location Lug). W dodatku suwaki różnią się nieco kolorami.

Wkładki też ciekawe - jest co poczytać. W LH jest błąd drukarski - brakuje początków trzech linijek na dole.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-49350900-1369010637_thumb.jpg

post-15808-0-49876900-1369010638_thumb.jpg

post-15808-0-26820500-1369010639_thumb.jpg

post-15808-0-84092800-1369010640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod koniec lat 80-tych czytałem, że Fisher był (wtedy) mocno związany własnościowo z firmą Sanyo, i chyba "wychodzi" to także w kasetach (marka odlana na kasecie, itp.).

To zabezpieczenie przed zapisem bardzo ciekawe; było na to kilka różnych pomysłów różnych firm, ale ogólnie idea nie przyjęła się. Kto pamięta, jakie kasety miały te blokady obrotowe, w postaci obracanego bębna z wyciętym otworem? Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś takie widziałem, ale nie mam takich.

Szkoda, że wymyślono tak umieszczone otwory detekcyjne dla chromu, bo wtedy można by było bez trudu zaprojektować suwak, taki jak w dyskietkach 3,5", płytach MD, czy niektórych lepszych kasetach VHS.

W ogóle, gdy o tym pomyśleć, po jakiego grzyba w kasecie DWA otwory detekcyjne dla chromu, tak jakby taśma mogła być inna w jedną stronę, a inna w drugą? Wystarczyłoby zrobić jeden otwór, dokładnie pośrodku kasety. Wtedy nikt chyba jeszcze nie myślał o tym, że będą potrzebne jeszcze inne otwory, dla innych typów taśm (metalu).

To co w tych kasetach zawsze mi się niesamowicie podobało, to format etykiety i tak samo przygotowany odlew formy kasety pod tą etykietę, jak to Max nazwałeś typu "żyletka". Racja, przypomina ją kształtem.

Nie tylko niezwykły kształt etykiety jest szczególną cechą tych kaset Philipsa - są to chyba jedne z najwcześniejszych znanych mi kaset ze szczególną, wzmocnioną konstrukcją obszaru styku głowic z taśmą, odpowiedzialnego za jej prawidłowe prowadzenie - dopiero sporo później, na przełomie lat 80-tych i 90-tych pojawiło się trochę kaset, posiadających oddzielny "Guide block" (pomijam MA-R i MA-XG/SA-XG z metalową albo kompozytową ramą).

Te kasety Philipsa mają bardzo wzmocniony ten obszar, a otwory na bolce ustalające kasetę w magnetofonie stanową część dolnej połówki kasety (tej bez śrubek, strony 2), nawet te na stronie 1! W pewnym sensie są to jakby mocne tulejki, przechodzące "na wylot" przez całą kasetę, a połówka kasety stanowiąca stronę 1 ma na nie specjalne otwory - mam nadzieję, że widać to na zdjęciu, nie chce mi się rozbierać kasety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie tylko niezwykły kształt etykiety jest szczególną cechą tych kaset

Ależ oczywiście, że nie Maćku natomiast jest to dość charakterystyczny element, który jako pierwszy - dla takich srok wizualnych jak ja - rzuca się w oczy. :-) A ponieważ wszystko co choć nieco się różni przyciąga wzrok, to zawsze to w tych kasetach zauważałem. Jeśli natomiast chodzi o guide blocki, to tak na dobrą sprawę zwróciłem na nie dopiero uwagę gdy dostałem w ręce Sony UX-Pro z 1987. Wówczas je zauważyłem bo nie sposób było nie dostrzec w szarej obudowie białych elementów wyróżniających. Ot taka srocza natura. :-)

Chromówka ma bardzo ciekawą, zaawansowaną blokadę chroniącą przed zapisem (D.L.L. - Dual Location Lug). W dodatku suwaki różnią się nieco kolorami.

Diabol, interesujące rozwiązanie. Wygląda na dość zaawansowane. A w kwestii odmienności koloru, to czy ta różnica nie jest przypadkiem wynikiem wyblaknięcia?

A w kwestii odmienności koloru, to czy ta różnica nie jest przypadkiem wynikiem wyblaknięcia?

Na pewno nie. Nie widać tego dobrze na zdjęciu, ale jedna "zasuwka" jest czerwona, druga brązowa.

Jeszcze jedno świadczy to tym, że Fisher i Sanyo to prawie to samo: na kasetach jest miejsce na zaznaczenie włączenia systemu redukcji szumów Super D, a to przecież rozwiązanie firmy Sanyo!

Pewnie zauważyliście, że ostatnio pojawiły się rzadkie francuskie Basfy, w pełnej folii. Kto chciałby wiedzieć jak kaseta wygląda w środku - zaspakajam ciekawość :-)

_wasza_rozpakowaczka_

Ukryta Zawartość

post-15808-0-18922200-1369149652_thumb.jpg

post-15808-0-92691700-1369149652_thumb.jpg

post-15808-0-62233300-1369149653_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od strony estetycznej... hm... Trochę w stylu "szwagier ma komputer"... ;-)

Ja myślę, że inspiracja przyszła stąd:

Ukryta Zawartość

post-15808-0-81155400-1369153775_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.