Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Napisze wprost wczoraj dotarł do mnie znajomy z kasetami z zza Odry :) TDK MA-XG 10 SZT Metal master Sony 6szt i kilka BBC ,Thats , Maxelll razem 37 pięknych wspaniałych dla mnie nie osiągalnych kiedyś kaset nawet dzisiaj patrząc na ceny na aukcjach jak obliczyłem to na aukcji musiałbym za nie dać około 1200 zł i tak zaniżona kwota . Na szczęście spokojnie będę mógł siąść w zimowy wieczór i rwać folie pozdrawiam .

Zapomniałem dodać to był prezent:)

audiomagia.blogspot.com

v12>>>>troche niezrozumiały jest ten twój zachwyt starociami, z lekceważeniem jednocześnie egzemlarzy typowo kolekcjonerskich , że nie powiem nostalgicznych.I takie ceny nie maja.Ty masz zasadę prześmiewczą, że jestem dobry bo kupuję tanio.To takie śmieszne kupczenie ,nie wydaje ci sie?.Żeby ci jednak popsuć dobre samopoczucie to dodam że poruszony twoimi wynurzeniami kupiłem dobre ,najlepsze kasety Firmy TDK i porównałem z nowymi fmy TDK.Przyjąlem zasadę że porównam tasmy dobrych firm ale rózniących się ok 10 -15lat/

Wniosek jest ciekawy.Dobre kasety stare sa dobre ,ale nowe nie są gorsze, a bywa że śa lepsze.A nawet dodam że te kasety (mimo że tej samej firmy i tego samego typu) róznią sie rodzajem tasmy(kolor) ,wyglądem zewnetrznym parametry maja takie same a nwet lepsze ze wskazaniem na nowsze. Porównywa łem pasmo ,maksymalne wysterowanie,szumy na jednym decku Alpfine A180 przygotowanym przezemnie. Wziałem pod lupe nawet takie smieszne casety jak TDK ding dong cr.Nie były gorsze od innych chromów TDK.Panowie zapominacie że firmy wycofując się z produkcji kaset compactów duzo inwestowały w taśmy do magnetowidów i kamwidów.I takie pakowały do kaset.Nie będę przytaczał parametrów bo wiekszości to nic nie da ,a nawet badanych typów bo nie chce znowu podkrecać handel.Ale ta jakość taśm to jeszcze jeden wasz mit i wiara o przekraczaniu granic.

ażeby było jasne, że te porównania decków i taśm sa o kant du.....to dodam że tasma chromowa nagrana z poziomem -10 dB 400hz daje pasmo 15-16khz a z poziomem -20dB 400hz pasmo 22-24khz.Nagrywając na poziom wysterowania szczytowy decka nic nie wiecie o zawartości częstotliwości i jej poziomu.Najczęsciej walicie na maxa.I daj wam boże szczęscie.Zależnie od poziomu ustawienia biasu możecie mieć górke na poziomie od 0- 5dB w zakresie czest.9-13 khz.Min bias-max zakres czest-maks górka.itd itd.Generalnie tasmy nie róznią sie az tak berdzo.A więc snieszą mnie rozwarzania o wysterowniu z dokłd 0.5 db/Dokładnośc tasm wzorcowych jest +- 1 db nowych a gorsza starych a wahania poziomu nowych taśm bywaja na poziomie 1 dB.

a co do waszych wspaniałych obudów kaset -pozwoliem sobie rozebrac zrówno te drogie stare jak i nowe .Nie ma róznic jakościowych.Od pewnego czasu jakość kast-obudów jest stała i dobra.Pozwołem sobie podewagować również z pomiarami na takimi zwykłymi jak i takimi Ceramicznymi.Wiadomo że niedobre obudowy mogą powiększyć fluuter i firmy cudowały ,aż przestały.Pomierzyłem najlepsze obudowy jak i przeciętne, ale dobre, dobrych firm.Flutter decka przykrywał wszystko co tworzyły casety .Panowie dajcie sobie spokój z tymi mitami.Sami sobie te mity napedzacie .Siadzcie czasami i pomyslcie.Zasada jest prosta.Kupuje dobrej firmy produkt- pamietając ze ta fima tez musi walczyć o przetrwanie.

Znalezione w sieci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6361-100002098 1178864124_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

trzezwe podejscie - i do pewnego punktu sie zgadzam.

kupowanie tdk ma-r za 30eur bawi mnie do lez.

kolekcjonowanie kaset typu smm czy ma-xg z danego rocznika bo sa ladne albo ze wzgledu na metalową prowadnice rowniez.

wywalanie 70 pln na kasete nakamichi w ktorych smiga nic innego jak tasma tdk (ale ta "audiofilska" - ze srodka szpula ,yo!) to tez nieprzecietny joke - dotąd ok.

na dzien dzisiejszy brykam na ar-x'ach bo mi slicznie ogrzewaja elektronike ktorej czesto gesto slucham. fakt ze 30-50hz wypada srednio ale i tak to usuwam przed zapisem na rzecz 55-73hz +/-

zabawne ze model arx trzymal fason do konca i zszedl z tasmy zanim spotkalo go to co np SA.

czy SA z 85go brzmi inaczej od tej z 97go? roznice pomiedzy nowymi sa minimalne - ale pociagnij je po glowicy 300 razy..i zobaczysz dlaczego szukam tych z 85go.

(swoją droga nigdy nie lubilem chromow tdk - a juz sa-x najbardziej - byly ok jak ktos mial decka bez reg biasu -

tam gdzie basf zamulal tam sa-x "cykala" i wygladalo ze jest lepsza*)

..ALE porownaj francuską sony ux-s z 96go (pierwsza seria z czerwonym guideblockiem) z tym co teraz widac w marketach i a..o - tu doslownie nie ma czego porownywac - kompletnie rozne produkty powiazane logo i oznaczeniem.

jeszcze bardziej drastyczny przyklad - potestuj tdk D z lat 80tych -tą z jasnobrązową taśmą z tym co ten model oferuje od roku ok.2000 .

itd..

"Nagrywając na poziom wysterowania szczytowy decka nic nie wiecie o zawartości częstotliwości i jej poziomu.Najczęsciej walicie na maxa.I daj wam boże szczęscie"

^ja osobiscie wypuszczam line out z decka do line in karty pci sygnal pomyka przez soundforge'a uzbrojonego w analizatory waves i steinberg'a (peak/rms)- wydaje mi sie,ze to spokojnie wystarczy.

natomiast szum nowej tasmy badam identycznie tylko dla klarownosci odczytu podbijam to gain'em o 30 dB -

nawet jezeli to wprowadza jakies zaklocenia to sa one raczej malo istotne; roznice miedzy tasmami widac wyraznie (chyba,ze nie wystepuja)

generalnie nie zamierzam juz więcej wydawać w badania ,bo nie widze powodów aby kupowac taśmy za 70 zł.Te badania kosztowały mnie kilkaset zł.Stare, nowe sa drogie.Co do rzniecia głowic nie wypowiadam sie -nie te badania.Po prostu nowsze tasmy śa bardziej z tych magnetowidowych ,nawet lepszych parametrycznie ale może twardszych mechanicznie.Ale to nie jest takie proste -ocena rzniecia.nawet firmy badały to długo.Obecnie nawet żelazowe I bardziej przypominaja w wygladzie chromy, jak i w parametrach.

Ukryta Zawartość

woohoo łoj bedzie wysyp super rzadkich hajendowych tedeków na łalegro łoj puannie bedzie ;)

Ukryta Zawartość

Im więcej bzdur wypiszemy w tym wątku tym droższe będą kasety na Allegro. Nim Marek-41 wybrał dla mnie i kupił na Okęciu dwa JVC- BR7000ERA a Rafaell załatwił mi swoim własnym sumptem ich transport do Krakowa, masturbowałem się mimo sędziwego wieku cięciem taśmy magnetowidowej na pół i nawet dokonałem cudu przeciąłem taśmę 1/2 " na 3 paski 2 x 3.8 + 1 x 4.4{odpad} jedno co wiem ustawiając wajchę w CR-240 w skrajnej prawej pozycji [chrom] uzyskiwałem rewelacyjne wyniki a taśma jak wiadomo nic wspólnego z chromową oprócz koloru nie miała i była żelazowokobaltowa. A więc nie podgryzajmy Panowie w pijanym widzie gałęzi na której chcemy usiąść. I jeszcze jedno z innej beczki niekoniecznie dwa wałeczki + dwie rolki dociskowe muszą być lepsze od jednego wała jak Polska cała i dwóch ciężkich kręcących się przeciwbieżnie kół zamachowych.

Pozdrawiam

Zbyszek

korwin>>oczywiście ,masz racje.Ale koniec z mitami.Tak samo Hitachi kasjela dwa capstany ,a moje Kenwood jeden capstan pomierzone ,ten sam fluuter -a nawet w instrukcji serwisowej to samo.

Ja generalnie w tematyce naszej ferromagnetycznej zauważam tendencję do przegięcia pałki w drugą stronę - tj. popadania w fascynację parametrami technicznymi, jakością mechaniki przy pogardzaniu Wartościami Audiofilskimi. I z tego biorą się później bałwochwalcze peany na cześć Dwóch Wałów itp.

Rozkosznie jest podziwiać solidne ciśnieniowe odlewy, grube w talii silniki, koła zamachowe wielkie jak u maszyny parowej z "Ziemi obiecanej", szklistość głowic i wskazówki Analogowych Manometrów gibające się na boki niczym biodra hawajskich dziewcząt ale to tylko mamienie oczu.

Magnetofony są DLA USZU głównie, a skoro jeden wałek sprawia iż z taśmy dobywają się pienia anielskie, to już nie poprawiajmy pana boga i obsady chórów niebieskich nie dublujmy bo jak glosi Pismo - takie jakie są "są dobre".

dwa wały = gówniany mini-magnesik kasujacy.

a tasma przechodzac przed widly "klasycznego" eraser'a w jednowalowym deku napina sie tyle ile trzeba.

ale zeby przezyc potrzebna byla bielsza biel.

jak dla mnie - jeden tępy,zadbany wał.

z reszta dwa capstany to zaledwie wstęp dla rookie'ch - audiofilia własciwa zaczyna sie od trzech ;)

Ukryta Zawartość

^dwie oferty -obie z PL ;)

a to dopiero poczatek - bo wkleje tego linka jeszcze pare razy :D

teraz na allegro za sprawa niejakiego "goldrake" kroluje stwierdzenie "nieznana w europie".

proponowalbym podejrzec gdzie austriacki "88plus88" nabywa swoje kasety opatrzone wylacznie japonskimi znakami. kaseta opisana po angielsku to przy tym ostatnie g**** ;)

czy to okiem kolekcjonera czy uchem ****fila

Ukryta Zawartość

A moze zrobić podwątek "Najstarsze kasety audio"" :)

Ukryta Zawartość

post-2992-100002022 1178971506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj

Myślę że ten wątek wystarczy a i tu można wklejać zdjęcia starszych kaset przecież nie wszystkie kasety nowe sa śliczne a te starsze mają jakiś urok może wkleję coś od siebie pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Irek350

Pisaliśmy o tym wcześniej CC jest dzieckiem Philipsa-a w 1963 roku poczytaj wcześniej a i dużo w necie na ten temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

te tasmy najlepiej sie sprawdzaja u mnie>Starych rarytasów nie mam niestety

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Posiadam całe pudło starszych kaset ale nie nagrywam na nich są to raczej muzealne eksponaty nie powiem wszystkie no prawie jakieś 90 procent w idealnym stanie jak by wczoraj zjechały z taśmy

A mam produkcji CCCP , DDR , Krajowe , Orwo , Basf , Agfa jedna nawet Chińską wiele przeróżnych wybryków ciekawe nawet ostatnio odkurzałem te moje zbiory

audiomagia.blogspot.com

Ja przyznam sie ze słuchałem jako dziecko kaset z jakiegos stereo przenosnego magnetofonu.kasety miałem droga paczek z Niemiec najlepszej jakosci.Róznie bywało jako ze kradli na Poczcie jak zawodowcy.Niestety dotarło do mnie (zapomniałem) ze całe pudło poszło do smietnika.A przypomniała mi o ty moja Mama z okazji wizyty na starych smieciach.Minę miałem nie bardzo tęga bo switała nadzieja ze jednak sie zachowały.

Grundig High Fidelity

v12

Nie jestem znawca ale chyba nic specjalnego w sumie .Zła nie jest ale ja lubie ten chrom maxell najbardziej.

Mozliwe ze na innym decku zabrzmi lepiej.Dzwiek bardziej w ciepła strone i łagodną .ten chrom maxell IIs to bardziej wyrazisty dzwiek i prawdziwsze brzmienie.Zaznaczam ze za duzo to tych tasm nie testowałem.te 4 rodzaje na zdjeciu plus 6-7 z tych lepszych.Mechanicznie chyba takze ten Maxell lepszy od that.

Grundig High Fidelity

Sąsiad z kamienicy zostawił mi dosłownie na wycieraczce AGFĘ STARLING {[)I(] DOLBY ZAIKS BIEM STEREO nie podana długość nagrania nie opisana} oraz nieśmiertelnego Stilon GORZÓW ferrum forte C-60 sztuk kilka . Odsłuchuję nagranie ma ponad 25 lat Starling jest rewelacyjna [ferro] nie zwiększył się poziom szumów góra taka jak w książkach piszą a do dołu za cholerę przyczepić się nie można a więc panowie od CD, MD i Flascha uprasza się uprzejmie nie pier**lcie o niezwykłej degradacji zapisu magnetycznego wprost proporcjonalnej do wieku kasety.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Opakowka tej Agfy wyjątkowo nieciekawa czarnuch nierozbieralny z małym okienkiem

z agfy najmilej wspominam SR-s II - grala jak chrom super basf'a (bo pewnie to to samo ;)

a wygladala chyba jeszcze ladniej niz maxell'ki z owalnym oknem..

szkoda,ze nie mam pojęcia gdzie to wszystko sie porozłaziło ;/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.