Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, wydaje mi się, że oficjalnie CD-ing Metal w ogóle nie funkcjonował na rynkach europejskich - choć może się mylę. Na pewno nie widziałem go nigdy w sprzedaży, bo gdyby był, to bym kupił. Ale wydaje mi się, że nie było go też w prospektach.

Zgadzam się z Maćkiem, nigdy nie widziałem takowego w Europie - seria CDing miała za zadanie wypełnić nisze dla ludzi kopiujących CD na kasety i potrzebujących różnych długości akceptowalnej jakości taśmy za akceptowalną cenę ... dlatego np. chromy CDing to SF

Cding Metal, które mam kupiłem we Włoszech w okolicach roku 2000 w jak najbardziej normalnym sklepie nazwijmy to RTV. Dałbym sobie rękę uciąć, że widziałem je takze w Media Markcie zaraz jak sklepy te weszły na polski rynek.

cles - wrzuć jej fotkę ... nie chcę cię sprawdzać ! chcę mieć ją w kolekcji fotek ;) bo nigdy nie widziałem ...

CO do marek obecnych na rynkach japońskim i amerykańskim jest wiele takich przykładów

AUREX - toshiba; Lo_D - hitachi w kasetach LoD był Maxell; Optonica - sharp; Victor - Technics

Trio - kenwood; A&D = AKAI podobnie jak w US Philips występuje zwykle pod nazwą Magnavox.

Następna seria moich nazbieranych fotek :)

Widziałeś Maciek TDK DSX i apropo japońskiego nazewnictwa TDK AE, no i na deser TDK SA-XG (słyszałem nigdy nie dotykałem ani nie nagrywałem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100001480 1193337125_thumb.jpg

post-4300-100001481 1193337125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Alez proszę Cie bardzo, zdjęcie jakkolwiek z netu, moja wygląda identycznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cles, 25 Paź 2007, 20:27

>Cding Metal, które mam kupiłem we Włoszech w okolicach roku 2000 w jak najbardziej normalnym

>sklepie nazwijmy to RTV. Dałbym sobie rękę uciąć, że widziałem je takze w Media Markcie zaraz jak

>sklepy te weszły na polski rynek.

Cóż, głowy za to nie dam, bo mi trochę szkoda, ale jestem niemal pewien, że nigdy nie widziałem CD-ing Metal w sprzedaży w Polsce. Przyznaję, że mogły być w MM (ale ja ich tam nie widziałem!), bo na początku firma chyba po prostu ściągała do polskich sklepów co miała w magazynach na Zachodzie.

Dzięki cles, przekonałeś mnie - zwykle na opakowaniu było napisane co jest naviniete wśrodku - szkoda, że nie mozna jej odwrócić ;) Mnie cały czas pasuje do filozofii MA ...

Coś mi się momieszało w porzednim tekscie Victor to czywiście JVC ... w ramch przeprosin ładne zbliżenie Angromka ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DS-X mam, moim zdaniem to nowe wcielenie SF na rynku USA. Wcześniej SF funkcjonowała tam jako SD, której nie należy mylić z taśmą SD z końca lat 70-tych, która była taśmą normalną o bardzo wysokiej dynamice (chyba poprzednik AD).

AE to chyba A lub D z rynku japońskiego.

Mam jeszcze TDK F i TDK B; obie przezroczyste, wyglądają jak podstawowe kasety, takie jak FE, T1 czy D z obecnej produkcji.

MA-XG, SA-XG ani MA-R z metalowymi ramkami niestety nie mam.

Cles,

Ja nie wątpiłem w to co mówisz o CD-ing Metal, bo wiem, że takie kasety były (chyba np. w USA), widziałem ich zdjęcia np. na e-bay, ale nigdy nie widziałem ich u nas w sprzedaży. W polskich prospektach TDK były tylko CD-ing 1 i CDing 2.

Co do DSX raczej nie bo jak byk stoi normal (może ARXa?). Ja z tych kasetek - normali widziałem jeszcze typ J - mam gdzieś fotę - poszukam.

No to Yamaha studio EX - śmierdzi TDKą z lat 80ych nie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, potaśtało mi się, DS-X stoi na półce obok niemal identycznego SD z tej samej serii. To oczywiście Normal, a kolor taśmy jest identyczny z AR.

Widziałem na zdjęciach trochę taśm Yamaha - faktycznie wyglądają jak TDK z lat 80--tych (ta konkretna wygląda na lata 82-83/4).

Wróciłem właśnie od magnetofonu gdzie sprawdziłem Optima metal, MA metal i CDing metal. Każda z taśm jest inna. Na Soniaku 950ES najlepiej gra Optima. Na TEAC 6030 wszystkie bardzo dobrze z lekkim wskazaniem na Optimę.

Wniosek jest jeden. Na pewno są to 3 różne taśmy metalowe wymagajace innych ustawień BIAS i REC LEVEL.

Wracając do wcześniej poruszonego tematu limitowanej serii Cue. Tam była taśma SA nie SF jak mówił Mackiek.

>>> cles, pewno masz racje trza rozpoznać, szkoda, że nie masz oryginalnej folii tam zwykle pisze ... co do Cue zgadzam się i też wcześniej o tym wspominałem, że tam była SA - miałem kilka takich ale juz nie mam :( ktoś pożyczył i nie oddał ...

Jeżeli chodzi o wygląd (kolor) wczoraj robiłem doktorat z odcieni AR-ów z różnych linii i lat - moje róznią się między sobą ... Zawsze się zastanawiałem czy utrzymując brand np. SA czy i jak bardzo jakościowo oraz kompozycyjnie taśmy różnily się między sobą ... nie chce mi się wierzyć, że SA z lat 80ych jest identyczna z tą leżącą dziś na połce w MM ???

Na dobranoc HF i UX w białym pudełeczku :) wraz z kolegami ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie kolejne lata przynosiły inne nośniki. Często było napisane w opisie "new SA" i wykresik stare SA vs nowe SA. To zresztą słychać.

Na CDing Metal z tyłu na nie ma nic szczególnego napisanego. Nie ma odniesienia do innych serii. Są tylko wyliczone dostępne długości.

nikx,

To taśmy Sony z rynku japońskiego. Chyba tylko tam dostępne były HF-Pro (taśma HF-ES w obudowie z ceramiczną prowadnicą taśmy, jak w UX-Pro) i taśma UX Master (zapewne taśma UX-ES/Pro w ceramicznej obudowie jak Metal Master).

Taśmy oczywiście zmieniały się przez lata i były (zapewne) ulepszane (albo też obniżano koszty ich produkcji - któż to może wiedzieć poza producentem). D jest obecna na rynku chyba od 1974/75 roku, SA - chyba od 75 albo 76, a MA i AD - chyba od 79. Przez te lata zmieniły się i taśmy i kasety, ale z chwilą gdy TDK wypromowało i ustaliło na rynku wysoką pozycję tych marek, nie ryzykowali zmiany nazw rozpoznawanych przez klientów i wysoko cenionych modeli. Szukałem w pamięci, ale chyba żadna inna nazwa taśmy nie utrzymała się na rynku przez tyle lat.

Jak to dobrze (czasem) być chomikiem...

Można się potem pobawić w ekshibicjonistę (Ja wam pokażę!!!)!

Oto folia od Cue, która rozwiewa wątpliwości, czy taśma to SF czy SA.

Nie mam, co prawda, folii od czarnej Cue. Może czarna Cue miała taśmę SA (choć w to wątpię - cena była ta sama).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyjeżdzając z roboty w poznaniu prowadziłem w licytacji 6ciu kaset sony metal, wpadłem do chaty (mieszkam w okolicy poznania więc dosyć długą chwilę jechałem) wpadłem przed komputer patrzę jakiś dupek wygrał dał 50gr więcej... brak słów

No, no, tylko nie dupek! ;-)

Żartuję, ale uważaj, bo to mógł być ktoś z forum...

A serio: tak to bywa. Mnie też parę fajnych aukcji przeszło przed nosem, z różnych powodów (a to zapomniałem, a to coś się stało i musiałem wyjść z domu, a to byłem w pracy...).

To jest ból dla tego czasem jednak lepiej zalicytować znacznie wcześniej i jest czas na reakcję w ostatniej chwili.niezdecydowani, szukający okazji wcześniej odpadają a zostają tylko zainteresowani

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No tak, ale co zrobić, jeśli nie można być przy komputerze w chwili tuż przed zakończeniem aukcji, żeby przebić ew. innych licytujących w ostatniej chwili?

Można tylko zalicytować wcześniej bardzo wysoko, i liczyć że inni odpuszczą po dojściu do pewnej kwoty. Ale na to trzeba mieć kupę forsy, i nie mieć potem żalu, że się przepłaciło.

Oto skrócony katalog TDK z pleców blistera kasety SA-XG (rynek amerykański). Jak widać, HX-S to faktycznie metal pracujący w typie II - jako jedyna występuje w rubryce "Special Application Use", cokolwiek by to miało znaczyć.

Do tego widać też model AD-S, którego nigdy na żywo nie widziałem. Od normalnej AD różniła się chyba tylko przezroczystą obudową - "Special C-Thru mechanism".

Poprzedniczką AD-X była kaseta OD (Optimum Dynamic). Na pewno też widziałem kiedyś zdjęcie TDK ED (Extra Dynamic??).

W kasecie Cue na pewno była taśma SF, w czarnym również, tak jak w "mydelniczkach" (IF oraz AR "Special Edition") obu kolorów występowała AR.

Mam Yamahę CR identyczną - obudowa i naklejki - z TDK model 1982. To samo jest z kasetą Technics RT60-MX - bez wątpienia też produkcji TDK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, taśmy OD i ED widziałem na jakiejś japońskiej stronie - to był koniec lat 70-tych i może początek 80-tych.

AD-S była dostępna bardzo krótko ok. roku 86, na pewno w USA, i zapewne też w Japonii. Nigdy jej nie widziałem na własne oczy.

W "mydelniczkach" poza "if" i AR Special Edition sprzedawano też specjalną serię SA - gdzieś widziałem na zdjęciach, ale nie mam.

Na zdjęciu seria taśm "normal" TDK z ok. 75/76 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu popatrzcie kto kupował kasety u Basfa... :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100001452 1193354950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że gdzieś czytałem że magnetofony zarówno B&O jak i Revoxa były kalibrowane do taśm BASFa.

Ale to normalny proceder. Uruchomienie własnej produkcji taśm jest nieopłacalne dla producenta magnetofonów, (poza takimi wielkimi i wielobranżowymi firmami jak Sony), a wypadało mieć w ofercie jakieś kasety, choćby do włożenia do magnetofonu na czas wykonania zdjęć reklamowych, do katalogu. Większość firm japońskich zamawiało chyba u TDK, nie wiem natomiast czy ktoś to robił u Maxella/Hitachi. Na katalogowych zdjęciach Luxmana zidentyfikowałem niektóre kasety jako Fuji - z wyjątkiem tych specjalnych Luxmanów z regulacją położenia kołków prowadzących itd.

Ciekaw jestem bardzo, kto robił kasety firmowane przez Pioneer'a? Mam jedną taką, jest trochę podobna do Fuji z lat 80-tych, ale jednak inna niż wszystko co mam. Czyżby Pioneer naprawdę produkował własne kasety? Wierzyć mi się trochę nie chce!

U Maxella zamawiał Teac - jak głosi pasek na rogu opakowania modelu "open" Ocasse.

Pioneer zamawiał istotnie u Fuji! Mam specjalne wydanie HiFi Choice z 1983 roku i tam jest analiza poczynań producentów w zakresie różnych typów taśm. O marce Pioneer piszą bardzo ciekawie: "...the Pioneer metal cassettes are almost certailny made by Fuji for them". Czyli - w odróżnieniu od np. B&O czy Teaca, którzy otwarcie informowali o prawdziwym wytwórcy i nawet umieszczali jego logo na opakowaniu - u Pioneera to była tajemnica!

Witam

Tak spojrzałem do mojej specyfikacji z Revoxa i był dostrajany do TDK AR-X ferro , BASF chrome Super II , TDK MA

Węc nie tylko europa , poza tym Maciej wspomniał te kasety Luxmana mam takowa jest majstersztykiem i powiem że można nią zdziałać cuda , regulacja położenia nośnika jest bezpieczniejsza od grzebania od razu przy głowach , mozna za pomocą tej kasty sprawdzić jak dalece nie kompatybilne mamy pozostałe maszyny

audiomagia.blogspot.com

nie traktujcie tego jako reklamę ... ale zobaczcie komu TDK sprzedało starą formę do tłoczenia kaset ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.