Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze w starym roku wkleję kilka pozdrawiam wszystkich i życzę wspaniałej zabawy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-100005114 1199103565_thumb.jpg

post-4738-100005115 1199103565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

> MAG

Panie MAG, pańska kolekcja też niezgorsza! :-)

Zazdroszczę zwłaszcza Sharpa, NEC (nie mam żadnego!), starej Hitachi UD i tych dziwnych Agf made in Poland.

> Reaper

Najstarsze są w różnym stanie - od ideałów, wręcz jak nowe (TDK OD, Telefunken, Loewe) po stan śmieciowy (Stilon C-120 czy JSP). Większość jednak jest w stanie jak najbardziej nadającym się do użycia.

Fascynują mnie kasety produkowane (czy raczej konfekcjonowane) w latach 80. przez tzw. firmy polonijne. One w większości są tak nieudolnie robione "pod zachód", że aż strach. W moim zestawieniu to są taśmy:

1. zielona 'New Quality Superferro', o dziwo bardzo przyzwoita i taśmowo i w wykonaniu kasety i pudełka, tworzywo dobrej jakości, kaseta nie piszczy przy przewijaniu. Były w sklepach w 1984.

2. 'Reel 60', taśma w porządku, ale kaseta fatalna, piszczy, skrzypi okropnie. Kupiona chyba w 1987.

3. 'Video Sound' - nazwa mówi sama za siebie ;-), śmieć potworny pod każdym względem. Chyba z 1983.

4. Kaseta 'ercz', ta czarna z dużym, żółtym iksem. Nazwa dziwaczna, etykieta krzywa, ale kaseta nawet jakoś wygląda. Taśmy nie sprawdzałem, mocno sfatygowana. Kupiona niedawno, nie znam jej historii.

Nie wiem, czy JSP nie była przypadkiem "polonijną" kasetą. Pamiętam ich wysyp, gdzieś koło 1982 roku. Prawie każdy w szkole miał taką.

To na Nowy Rok jeszcze kilka skarbów ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze....

Ukryta Zawartość

post-15808-100005075 1199118176_thumb.jpg

post-15808-100005076 1199118176_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i znów...

Ukryta Zawartość

post-15808-100005072 1199118225_thumb.jpg

post-15808-100005073 1199118225_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...i na koniec jedna z moich ulubionych :-)

Wszystkiego najlepszego!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkiego najlepszego

Panie Diabolik Wspaniała profesjonalna kolekcja , mam owszem sporo ale głownie od znajomych i przyjaciół ostatnio troche przywiozłem z zachodu ale te co Pan tu wkleja to same Nowe perły pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Wszystkim Przyjaciołom i Kolegom z tego działu , dziękuję za wspaniałą wymianę poglądów , szanujmy się i rozmawiajmy tak dalej jak to miało miejsce (mogę już powiedzieć miało ) w starym roku , także i w Nowym i życząc Zdrowia a dopiero potem więcej dobra , w postaci jakiej sobie wymarzycie .

Jeden może ma marzenie mieć coś bardziej przyziemnego inny aby mieć więcej zdrowia a jeszcze ktoś zdrowszy z większym zasobem portfela wymarzy sobie coś specjalnego , niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia

Nie klasyfikuje Ludzi , nigdy im nie zazdroszczę , cieszę się z tego jak ktoś ma i się cieszy

Bardzo wiele w życiu można osiągnąć , sam tego dowiodłem , że cele w cale nie muszą być odległe a jeśli są to tylko pozornie musimy sami sprawić aby je do siebie przybliżyć , nie jestem poetą i piszę może zawile ale to szczere i proste.

Marzenia to motor życia ......tak to jest moje motto

Z Serdecznymi Pozdrowieniami MAG

audiomagia.blogspot.com

>yogi1

Dzięki za uznanie! :-)

Kolekcja faktycznie wygląda już nieźle!

Ile lat zbieram? Och, trudno powiedzieć. Najstarsze egzemplarze mam z początku lat 80. Potem zbierałem sporadycznie, nigdy jednak nie pozbywając się żadnych okazów; częściej kupując i nagrywając, gdy jeszcze działały wypożyczalnie płyt CD (czyli do 1995 roku).

W celach wybitnie kolekcjonerskich gromadzę kasety od około dwóch lat. U mnie to kwestia priorytetu - nie mam rodziny, mieszkam w wynajętej kawalerce, od dawna nie mogę spłacić długu na karcie kredytowej, ale za to kasety faktycznie mam, że ho ho! :-) W sumie około 600 różnych typów. To nie jest bardzo dużo, ale za to staram się utrzymywać porządek w kolekcji. Cenię sobie niemal wyłącznie modele sprzed 1990 roku, zwłaszcza Maxell, TDK, Agfa, plus dziwne oryginały, w tym produkcję czasów PRL. Za to mam względnie mało Sony, Basfa, That's czy Fuji. Nadwyżki na bieżąco sprzedaję, żeby nie zginąć pod naporem kartonów.

Przy okazji liczę, że kasety to dobra lokata kapitału. Gdy ostatnio słynny komplet Teaca z siedmioma wymiennymi szpulkami osiągnął na eBayu cenę 365 dolarów, a byle Yamaha przekroczyła 200, pomyślałem, że może "w tym szaleństwie jest metoda"! Może za 50 lat "czarny Maxell MX" albo "pierwszy metal TDK" będą takimi rarytasami jak dziś "Graf Zeppelin" albo "czerwona Gujana" wśród filatelistów? :-)

Pozdrowienia noworoczne dla wszystkich kasetomaniaków!

hm,czy kasety to dobra lokata kapitału ? raczej to chwilowa moda , a ceny z e bayu to żaden wymiernik,ale życzę w powodzenia w powiększaniu kolekcji,Moja przygoda z kasetami rozpoczęła się wlatach70 tych i po wieloletniej przerwie wróciem do nagrywania na kasety,Zbieram kasety w celu nagrania muzyki a nie podziwiania "martwych"pudełek,ale każdy lubi co chce.Pozdrawiam

Ależ jedno nie wyklucza drugiego! Dla mnie ideałem jest sytuacja: mieć jedną kasetę normalnie do użytku i drugą taką samą zapakowaną. Zresztą parę stron wcześniej spieraliśmy się, czy kolekcjonowanie kaset ma sens - "kolekcjonerom" i "użytkownikom" za nic nie udało się dogadać :-) Co oczywiście nie wyklucza wspólnej pasji jednych i drugich.

A co do mody, to myślę, że jest wręcz przeciwnie. O modzie możemy mówić, gdy pewien wzorzec zachowania staje się obowiązujący, choćby wśród młodzieży - teraz modne są mp3, mp4, bluzy Nike, i nie wiem co jeszcze. Tymczasem kasety na Allegro czy eBayu licytuje ledwie garstka tych samych nicków. Liczba kasetomaniaków jest tak mała, że spokojnie mieści się w kategorii "freak" i w statystykach jest zupełnie pomijalna :-))

A jeżeli jestem użytkownikiem i kolekcjonerem naraz? Mam rozdwojenie jaźni? Czy filatelista nie może wysyłać listów? Czy osoba wysyłająca listy nie może zbierać znaczków? :-)

Znów zaczyna się ta sama dyskusja! I oczywiście obie strony pozostaną nieprzekonane! ;-)

Nie wiem, co jest złego w tym, że kogoś bawi kaseta jako taka! Rozumiem, że możnaby się dziwić, gdyby kasety kupował ktoś, kto np. w ogóle nie ma magnetofonu - wtedy rzeczywiście byłoby to czyste kolekcjonerstwo. Ale jeśli ktoś kupuje różne kasety dla ich różnorodności, a oprócz tego jeszcze coś na nich nagrywa i słucha, to co w tym złego?

Oczywiście całkowicie racjonalna osoba kupująca kasety wyłącznie do nagrywania kupi 100 takich samych sztuk modelu kasety, który najlepiej współpracuje z danym magnetofonem... i nie zrozumie tego, że ktoś inny będzie wolał kupić 100 RÓŻNYCH kaset, bo go to bardziej bawi...

Witam.

Całkowicie pywatną sprawą każdego z nas jest to jakiego typu i w jakim celu kasety kupujemy sprzęt i rodzaj nagrywanego materialu określa stosowany przez nas nośnik elektroniczny jazgot najlepiej brzmi nagrany na metalu nie nadającym się zupełnie do zapisu muzyki klasycznej ferrro i chrom stosujemy naprzemiennie przy nagrywaniu wokalu i instrumentów strunowych jazz brzmi genialnie tylko wtedy kiedy został nagrany na superferro. Nigdy jednak nie należy się zarzekać i trzymać jednego tylko producenta i jednego rodzaju kasety jak pijany płotu, najciekawsze są bowiem te efekty które powstały zupełnie przypadkowo [np przy nagrywaniu na ferro z ustawieniem na Cr lub odwrotnie]

Pozdrawiam

Zbyszek

"najciekawsze są bowiem te efekty które powstały zupełnie przypadkowo [np przy nagrywaniu na ferro z ustawieniem na Cr lub odwrotnie"

^i glownie dla takich wpisow w ogole jeszcze tu zagladam ;)

gdybyś jeszcze umial tym zarażać...

Nie zasługuje na szacunek ta małpa która mając wannę pełną kurków kręci tylko jednym, ja nie przepuściłem o ile dobrze pamiętam, żadnemu, często efekty były żałosne i velmi szpatne ale te kilka nagrań w tym jedno na mikrofonie Shure, zawiniętym w rajtki koleżanki i wytłumionym jeszcze skarpetką to najwyższe osiągnięcia zapisu analogowego i to nie tylko mojego, w jednym z moich pierwszych zapisów stereo mikrofon od lewego kanału dyndał pod sufitem podwieszony do n+1 napełnionych wodorem prezerwatyw ten od prawego kanału trzymany był w ręce Nie myli się tylko nieboszczyk a błądzenie jest rzeczą ludzką i naprawdę przyjemną kiedy jest tańcem na brzegu przepaści w MKE-271 zamiast 3=V przysoliłem 12 =V w AOI ECM-1090 często zamiast paluszka pakuję pastylki 6 x 1,2, jeden z moich przenośnycj kasetowych ma przesuw nie 4.76cm/sek tylko 9.5

Pozdrawiam

Zbyszek

Może nie powinienem tego pisać ale wolność tomku w swoim ...

Ktoś zbiera kasety i ich używa - OK nie używa też OK; w czym to komu przeszkadza?

Jedyne, czego nie mogę znieść to to, gdy je ktoś z premedytacją niszczy - zbyt dużo szacunku dla tego kawałka historii mam ...

Odwiedziłem kilka lat temu kolegę - mieszka w bloku - a jego ojciec - emerytowany górnik przerobił mieszkanie na kopalnię. Całe jest na czarno, stemple oczywiście i kable na ścianach z wielkimi puszkami, lampki górnicze w siatkach przy stropie - oprócz tego na ścianach wiszą różne gadżety górnicze i rodzina to akceptuje ... mieszkają razem i są szczęśliwi. Jak widać ludzie mają znacznie bardziej hardcorowe jazdy niż nieszkodliwe zbieranie kaset czy nagrywanie muzyki ... ;)

Korwin apropo mikrofonów - jeden z forumowych wątków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję ale nie skorzystam, zimą koty jedynie dokarmiam, w marcu je nagrywam w lecie sąsiadom którzy puszczają mi pseudirock tzw polskie łomoty odtwarzam o 10 debilceli głośniej.

Dobranoc

Przed chwilą odcedziłem psinę i idę spać

Zbyszek

PS w Krakowie ziąb i wiatr mocno piździ

Zgadzam się, że przetwornik elektroakustyczny w postaci kota słychać by było jeszcze co najmniej przez kilka minut po wyłączeniu wzmacniacza... ;-) nie wiem jednak, czy kot byłby tym zachwycony. Poza tym, trudno liczyć na powtarzalność efektów, i chyba nastąpiłoby szybkie zużycie i wyczerpanie przetwornika.

Dlatego pozostanę przy przetwornikach tradycyjnych (cewka, magnes, membrana, itd.).

W centrum też słonecznie i zimno... i wieje jak cholera! -8, odczuwa się jak -20.

Kto w nocy wstaje, rano leje jak z cebra a w południe idzie spać, niech Wam się przyśnią Thats-y EX-90, zbyt zimno na wycieczki krajoznawcze po sklepach i serwisach.

Pozdrawiam Misia Yogi i pozostałe niedźwiedzie

Zbyszek

Ja kolekcjonuję kasty dla siebie. Nie myślę o tym, żeby nabierały wartości w celu sprzedania ich za kilkanaście lat.

Dlatego na nie nagrywam. Lubie je oglądać i lubie ich słychać.

Nigdy ich nie opisuję, tylko wkładam do środka kartkę, na której jest napisane co jest nagrane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.