Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

A co powiecie na to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

> John, a co to za kaseta? Nigdy nie widziałem takich szpulek.

He, ja do niedawna też nie ;)

Wkrótce bliższe szczegóły i inne szpulki, niektóre fikuśne inne bardziej tradycyjne.

No jeszcze Was trochę potrzymam w niepewności. Potem wkleję fotkę która rozwieje wszelkie wątpliwości. A na razie zdradzę nieco szczegółów. Taśmy mają 2x19 min i są wykona w BARDZO limitowanej wersji. Są skręcane, mają ekran a rolki osadzane są na metalowych ośkach.

A to przypadkiem nie cuda wycięte samodzielnie z czegoś takiego? :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż, potrzeba matką wynalazku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Upolowałem kiedyś dwie sztuki na amerykańskim eBayu. Drogie były (chyba 12 dolarów za sztukę, ale jeszcze w czasach gdy dolar kosztował dwa złote), choć bez pudełek ani etykiet. Wydały mi się bardzo obiecujące, ale jeszcze nie wpadłem na to co z nimi zrobić :-)

Poza tym chyba ktoś dawał tu linka do jakiegoś hurtownika w Chinach i nie wiem, czy tam przypadkiem nie było modelu kaset właśnie bez wycięć w szpulkach.

A te twoje rolki są z papieru? Czy to jakieś gotowe okrągłe etykiety?

Sposób druku wymusił skorzystanie z dobrodziejstw papieru. Rysuje się fajnie, drukuje się na laserówce też fajnie ale wycinanie ... niech szlag trafi taką żmudną i nie dającą wcale ładnych efektów metodę i to mimo nowiutkiego ostrza w nożu do tapet. Najgorsze są krzywizny, proste linie idą całkiem łatwo i pozostaje gładka krawędź. Dlatego właśnie nie dałem zdjęć z bliska samej kasety ;) Na bliskim i ostrym zdjęciu od razu było by widać z czego to jest zrobione. Szukam teraz jakiejś folii o grubości do ok.0,3mm , kolorowej, nieprzeźroczystej, dającej się łatwo wycinać a przede wszystkim nieelektryzującej się. Potrzeba też zupełnie przezroczystych kaset a tych miałem niestety tylko 6. Mam do zrobienia jeszcze jedną, będzie nosiła całkiem uzasadnioną nazwę "revolver".

Ot, taka zabawa.

W owym czasie nasi producenci też oszaleli na ponkcie kaset R2R ... pamiętam te targi poznańskie, gdy zobaczyłem to cudo ZRK_RMS_501 na stoisku ;) Nigdy nie wszedł do produkcji ... ciekawe, czy ktoś to ma?

A tak swoją dogą jaka taśma siedzi w środku?

Fotka zaporzyczna ze strony Unitra-Klub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A tak swoją drogą jaka taśma siedzi w środku?

Może ta? Kolory się zgadzają...

:-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nagrywam właśnie na SA90 (ta z kratkowanym oknem) i różnica pomiędzy sygnałem źródła a tym co się nagrywa jest na ok. 3dB. Czyli ze źródła jest 3dB a z taśmy ledwo -1 lub 0 dB. :/

Taśma jest chyba do wywalenia, nie ?

Nagrywałem SA100 z tego samego rocznika i żadnych spadków nie było, tak samo jak na ostatniej wersji SA90. Nawet nagrywając starą Maxell S-LN (niebiesko-czarna) nie miałem takiego spadku i nagranie wyszło całkiem porządnie.

A propos kalibrowania - gdzie szukać informacji odnośnie taśm do których były kalibrowane decki denona ? Mam nadzieję, że nie korzystali tylko z własnych taśm.

I przy okazji jeszcze pytanie (mimo, że to nie ten wątek) - ile wart jest deck SONY TC-K7B mkII w idealnym stanie ? Mam okazję kupić i nie wiem do jakiej kwoty się targować.

Jeśli Denon sam się w instrukcji nie chwalił, to trudno będzie taką informację znaleźć. Powinno to jednak być w instrukcji serwisowej.

Pamiętaj jednak, że taśmy o tej samej nazwie produkowane są często przez wiele lat. Przykładowo, TDK D jest na rynku od mniej więcej 75 roku, TDK SA - chyba od 77, TDK MA - od 79, i przez lata taśmy zmieniły się mimo tej samej nazwy. TDK SA, do której magnetofon został skalibrowany, dajmy na to, w 81 roku, była inna od dzisiejszej. Dlatego informacje o tym do jakich taśm magnetofon był kalibrowany, albo np. tabelki z instrukcji, pokazujące zalecane ustawienia prądu podkładu, po paru latach stają się bezużyteczne, bo zmieniły się taśmy. Stąd też różne ustawienia pokręteł po kalibracji na taśmach z różnych okresów. Zauważyłem np. dużą różnicę pomiędzy MA z 79 i MA z 82, i podobnie było z MA-R z tych lat!

Domyślałem się tego co piszesz odnośnie "rocznika" taśmy ale chciałem przynajmniej zawęzić poszukiwania. Deck jest z 1986 więc kalibrowany był najprawdopodobniej do jakiejś popularnej taśmy z pierwszej połowy lat '80-tych. Niestety nie mam do niego żadnych papierów a możliwe do ściągnięcia serwisówki zawsze są płatne.

Jest szansa pokalibrować sobie deck samemu do określonej taśmy w domowych warunkach ?

Na płytce znalazłem takie 3 pary chyba adekwatnych potencjometrów

zabawny facet ma nierozmagnesowane kasety

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Nierozmagnesowany" facet jest zabawny tylko w tym, że nie zna dobrze j. polskiego i pisze jak pierwszak. Poza tym jego opis ma sens. Chodzi o kasety do dyktafonów. Nie nagrywa się na nich umpa-umpa, tylko zapewne konferencje, notatki służbowe itp. Przed sprzedaniem kasety się rozmagnesowuje (czyli kasuje poufne nagrania), podobnie jak dyski twarde. A więc te nie są skasowane, czyli de facto - nowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.