Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem mały przegląd i spróbowałem dokonać (subiektywnego) wyboru kaset, których zdobycie kosztowało mnie najwięcej wysiłku, nerwów, cierpliwości i - często, choć nie zawsze - pieniędzy.

Zrobiłem im zbiorowe zdjęcie. Jak napisałem, wybór jest subiektywny, dlatego jest tam na przykład kaseta Blaupunkt, którą można pewnie kupić na bazarze za dwa złote, ale na którą polowałem bardzo długo, a nie ma modeli topowych. Jednak TDK SA-XG, Maxell Vertex czy Sony Metal Master to kasety, które wciąż łatwo kupić na aukcjach, choć są bardzo drogie. Dlatego, choć są "pożądane" to nie są "poszukiwane", bo nie wymagają specjalnych poszukiwań.

Wyjaśnię obecność kilku modeli:

- Agfa Studiochrom - nic nadzwyczajnego, ale obok popularnych Stereochrom i Superchrom, ta występuje bardzo rzadko.

- Basf LH żółty - ta odmiana trafia się rzadko, w odróżnieniu od bardzo podobnej, bez czerwonych pasków na folii.

- Basf LHS zielony - to dziwaczna odmiana z czarnym pudełkiem i nacięta wkładką, którą należy odwrócić po odfoliowaniu kasety.

- Philips FerroChrom - akurat ten rocznik jest narzadziej spotykany; o wersje późniejsze, z poziomo zadrukowaną wkładką jest zdecydowanie łatwiej.

- Marantz chrom MC2 - żelazowe i metalowe się trafiają (choć bardzo drogo) ale chromowych ze świecą szukać. Udało mi się zdobyć C60 i C90, obie odfoliowane.

- Aiwa i Akai - obie to produkcja TDK, jeszcze bez otworów detekcyjnych dla typu IV.

- Agfa Metal - kosmos, bardzo rzadko spotykany.

- Basf CR-M z dużym oknem - niespotykana, to dzięki lucasowi dowiedziałem się, że mam skarb :-)

...do tego pomyłkowa Agfa FeCr z taśmą FeI, rzadki Teac, pierwszy Philips, pierwsza przezroczysta TDK D... Pozostałe mówią chyba same za siebie.

Już po zrobieniu zdjęcia pomyślałem, że powinienem dołożyć jeszcze Stilona C-120 i chromową kasetę Superton. I Luxmana z regulowanym torem przesuwu w kasecie.

:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do SA-XG to się zgodzę że często bywają tylko że są drogie, ale SA-XG60 to już mega rarytas.Nigdy jej nie widziałem poza jedynym razem gdy ją kupiłem.Nawet wpisując w google SA-XG60 nic nie ma.Niedawno tutaj nawet się zastanawialiśmy czy wogóle była.

Green Apple, 17 Cze 2009, 19:42

>Co do SA-XG to się zgodzę że często bywają tylko że są drogie, ale SA-XG60 to już mega

>rarytas.Nigdy jej nie widziałem poza jedynym razem gdy ją kupiłem.Nawet wpisując w google SA-XG60

>nic nie ma. Niedawno tutaj nawet się zastanawialiśmy czy w ogóle była.

To prawda. Dlatego uwzględniłem też Maxella XLI-S. Co prawda pojawiło się ich kilka ostatnio, ale wszystkie w długościach C90. C60 to wciąż rarytas i nie wiem czy ktoś jeszcze taką ma.

Ja mam i 60 i 90 :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... a jeszcze nie tak dawno (chyba równo rok temu) na forum trwała dyskusja, czy Maxell XLI-S w ogóle występował w gamie 1985...

Wtedy rzeczywiście byłem jedyny w Polsce...

:-))

TDK 65szt. i 35szt. wer.jap, Maxell 84szt. i 26szt. jap, SONY 34, inne 44.Razem 288szt.Ale to się ciągle zmienia bo czekam właśnie na kilka przesyłek.

Może ktoś jeszcze przedstawi inwentaryzację zbiorów?

Green Apple, 17 Cze 2009, 20:47

>I tak moja kolekcja nie umywa się do Twojej. A tak z ciekawości liczyłeś ile masz np. TDK

>,MAXELL,SONY ,BASF i ogółem? Ja zaraz policzę swoje:-))

Hmm, koło 600... (w sumie Maxell, TDK, Basf, Agfa, Sony). Wszystkich jakieś 1500... :-)

Ty się za to wyspecjalizowałeś i masz najbogatszy wybór wersji i długości z połowy lat 80!

Ja na przykład mam mało odmian japońskich, ot, żeby mieć jakiś przykład. Także długości mają dla mnie drugorzędne znaczenie - najważniejsze to zdobyć konkretny model. Chociaż, gdyby było mnie stać, pewnie bym walczył...

A jeżeli spojżeć przez pryzmat finansów i przyjąć że jedna kaseta jest warta średnio $15-20 to się nie chce wierzyć jakie kwoty wychodzą.

To fakt Maxelle z lat '80 staram się mieć wszystkie modele i wszystkie długości i z każdego rynku.Na drugim miejscu jest kolekcja TDK.

witam szanowne grono :)

ja musze swoje policzyc sa to przedewszystkim kasety TDK z zbierac zaczelem dopiero niecaly rok temu... wiec sa to sporadyczne egzeplaze i raczej mniej kilekcionerskie poprostu biore narazie co mi sie trafi... :( bo juz wybor jest coraz mniejszy ...

to to co mi sie udalo zgromadzic z pojedynczych egzeplazy

1. europa i stany cz.1

2. europa i stany cz.2

3. Wersje japonskie lub azjatyckie

to tyle reszty kaset nie opisuje bo to nie tdk a takze jest ich troszke rozne modele, 2 nowsze Basfy, kilka modeli Sony, troszke mowszych Maxellek itp...zdjecie pogladowe wkleilem na poprzedniej stronie jak stoja na kominku, reszte czystch kaset jest w szufladach tylko TDK SA i SONY UX-PRO po dwie szuflady, czekaja na nagrania :)

Pozdrawiam Wojtek

Ukryta Zawartość

post-11402-100002247 1245268092_thumb.jpg

post-11402-100002248 1245268092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Nie wiedziałem, że posiadam tak ekstremalnie rzadką kasetę;

Ukryta Zawartość

post-15869-100002245 1245268307_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

markam, 17 Cze 2009, 21:51

>Nie wiedziałem, że posiadam tak ekstremalnie rzadką kasetę;

To jest wersja chyba późniejsza, produkcji PDM/Philipsa dla Agfy.

Wcześniejsza wersja (w bardzo podobnym opakowaniu) to była typowa kaseta AGFY, w krateczkę z okienkiem bez skali, z mechanizmem SM i bez otworów detekcyjnych Typu IV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słyszał ktoś o TDK T1 czy jakoś tak??? bo mi kumpel mówił że ma taką le ja jej nie kojarzę co to za jedna warto zawracać sobie nią głowę czy odpuścić żebractwo aby sprzedał oddał za darmo hmm jak myślicie.

No i kolejne trzy do kolekcji:P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

galad, 18 Cze 2009, 09:45

>Słyszał ktoś o TDK T1

Tak, to była kaseta produkowana dość krótko pod koniec lat 90-tych, umieszczona niżej niż D (a pewnie nieco wyżej niż Ferric).

Reaper, 18 Cze 2009, 23:27

>TDK D180?? 180 minut??

O tak. Mam trzy różne modele TDK D180, a a wiem o jeszcze jednym.

Firma TDK produkowała kasety C-180 (tylko model podstawowy D) między 1973 a 1982 rokiem. Później zniknęły. W Japonii jednak jeszcze niedawno można było kupić kasety Sony, Axia i chyba też Maxell o długości C-150.

Pisałem już kiedyś o D C-180 i zamieszczałem zdjęcia, ale to było dość dawno...

Na górze dwa zdjęcia wersji z 79 roku, na dole wnętrze wersji z 82 - ale, poza samym kolorem kasety, są one właściwie identyczne. Wersja z ok. 75 roku ma inną obudowę (bardziej "klasyczną"), i trochę inne są te elementy poprawiające prowadzenie taśmy. Sama taśma jest prawie przezroczysta, pomarańczowa, ma tak bardzo niską czułość i wymaga tak niskiego prądu podkładu, że nie daje się poprawnie skalibrować w żadnym magnetofonie (TDK zaleca specjalnie zwiększyć poziom zapisu), i w zasadzie nadaje się tylko do zapisu mowy.

Ciekawe są instrukcje - zaleca się unikanie przewijania taśmy inaczej niż na całej długości, od końca do końca. Należy unikać częstego zatrzymywania i cofania taśmy, a najlepiej nagrywać i odtwarzać taśmę w jednym przebiegu, od początku do końca. TDK zaleca też bardzo staranne oczyszczenie głowic, wałka i rolki dociskowej tak, by nie było na nich żadnych zanieczyszczeń które mogłyby spowodować zakłócenia w przebiegu taśmy. Zaleca się też użycie świeżych baterii które zapewnią dostatecznie duży moment napędowy niezbędny dla takiej taśmy, oraz rezerwę energii potrzebną do przejścia taśmy na całej długości.

Ukryta Zawartość

post-16389-100002147 1245366604_thumb.jpg

post-16389-100002148 1245366604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu poruszałem wątek logotypów wytłaczanych na pudełkach. Nie ma w tym nic zaskakującego jeśli chodzi o pudełka TDK czy Sony, ale czasem zdarzają się logotypy wytłoczone na kasetach marek "no-name".

Właśnie natrafiłem na taki przejaw luksusu na kasecie Mark II, odrobinę znanej u nas dzięki prywatnemu importowi w latach 80.

Uzbierałem już pięć różnych modeli Mark II. Ciekawe, że na tych kasetach (czterech modelach w podobnej szacie graficznej) podane jest pasmo przenoszenia! Low-noise przenosi ledwie 30-8.000 Hz, High-Energy 30-10.000 Hz. Studio-Quality (z pięcioletnia gwarancją) ciągnie już do 16.000 Hz, a chromowa Super Chrom aż do 20.000 Hz.

:-))

Ukryta Zawartość

post-15808-100002144 1245368188_thumb.jpg

post-15808-100002145 1245368188_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik,

A zwróciłeś uwagę, że na okładce tej przezroczystej Mark II jest napis "True Mechanism Dynamic", zapewne wzorowany na tej przezroczystej TDK D z 75 roku, której przezroczysta obudowa też jest nazwana "True Mechanism"?

MaciejLK, 19 Cze 2009, 11:55

>A zwróciłeś uwagę, że na okładce tej przezroczystej Mark II jest napis "True Mechanism Dynamic",

>zapewne wzorowany na tej przezroczystej TDK D z 75 roku, której przezroczysta obudowa też jest

>nazwana "True Mechanism"?

A faktycznie! Zresztą TDK D to wszak "Dynamic" Cassette.

I kasety też są odrobinę podobne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dostałem dość rzadką XLIS60. A oto rodzinka w komplecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to dobrze, że ja nie mam takiego hopla, żeby zbierać różne długości. 90-tka, bo popularniejsza, 60-tka, bo rzadka, 46-tka, bo ma fajne rolki, 180-tka, bo długa, 1-ka, bo krótka, 54-ka, bo z Japonii, 119-tka, bo nietypowa... Nie, nie, zagraciłbym się:-)

Faktycznie, zebranie wszystkich długości niektórych kaset w edycji japońskiej z lat 90-tych byłoby chyba niemożliwe, bo produkowali je w kilkunastu długościach od 10 do 150 minut!

Mimo to, niektóre z tych taśm naprawdę warto mieć, bo różnią się od pozostałych nie tylko długością i grubością taśmy. Kolejne modele jak 50, 54, 60, 64, 70, 74, 80, 90, 94 itd. przeważnie niczym istotnym nie różnią się - jeśli już, to kolorem opakowania, ale np. wspomniane przez Ciebie 46 przeważnie faktycznie miały inne szpulki, co już zmienia wygląd kasety, a 180-tka jest tak niezwykłą taśmą (i zdecydowanie inną od krótszych wersji), że też warto ją mieć. Nie wiem jak 150-tki, bo nie mam żadnej, i czy jedynie mają jeszcze cieńszą taśmę niż 120-tki, czy też mają jakieś dodatkowe rozwiązania zapobiegające plątaniu się tak długiej taśmy.

Mam jednego starszego That'sa z lat 80-tych w długości 100, i on ma mniejsze od standardowych szpulki, pozwalające upchnąć w kasecie więcej taśmy o standardowej grubości 90-tki. To też jest dość rzadko spotykana ciekawostka.

A ponadto, niektóre kasety, choć nominalnie produkowane w kilku różnych długościach, w niektórych z nich były bardzo słabo dostępne - taką kasetą jest np. TDK SA-XG - sama w sobie rzadko spotykana i obecnie droga (za czasów swej nowości zresztą także), a do tego niemal zupełnie niespotykana w długości 60. Druga taka przykładowa taśma to Maxell XL-IS z lat 83-84-85 - bardzo rzadko spotykany, a jeśli już - to raczej w długości 90. Taka kaseta w innej długości to zdobycz.

Poza tym, można zbierać kasety wg różnego "klucza", stawiając sobie jako cel skompletowanie różnych zestawów - albo marki, albo rocznika, albo modelu czy serii, albo długości. Nie sposób zebrać wszystkiego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.