Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe no spieszylem sie do roboty i nie wkleilem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 14 Sie 2010, 10:26

>A ta kaseta Blue Sky to chyba jakaś podóba BAFS'a....

Dlaczego od razu "podróba"?! Obecnie normą jest zamawianie wyrobów u różnych producentów przez różne firmy, pod dowolnymi markami. "Marka", "firma", "producent" to nie jest to samo!

Blue Sky to marka jednego z hipermarketów, chyba Carrefoura, i pod tą marką zamawia on różne tanie wyroby elektroniczne u różnych producentów.

Dlatego na pewno nie jest to "podróba", tylko BASF/Emtec i Carrefour pewnie zamówili kasety u tego samego dostawcy. Mam zresztą identyczne kasety firmowane przez Memorexa!

Kupiłem dziś Sony HF robione w Tajlandii; faktycznie, zupełnie inne niż te z Meksyku, ale są zupełnie IDENTYCZNE z kasetami TDK FE z najnowszej serii Life On Record, też produkowanymi w Tajlandii. Różnią się jedynie szpulkami, natomiast kaseta jest dokładnie taka sama, taki sam też jest bardzo intensywny (i trochę nieprzyjemny) zapach. Taśma też "na oko" wydaje się być zupełnie taka sama, ma dokładnie taki sam odcień.

I, co również ciekawe, na opakowaniu TDK wspomniana jest firma Imation, a przecież Imation to wydzielona kilka czy kilkanaście lat temu część koncernu 3M, czyli Scotch...

Kto się w tym połapie?

Popatrzcie jakie cudo znalazłem u kolegi.

Kaseta z fabrycznym stemplem "pozagatunkowa" - najwyraźniej jakiś odpad produkcyjny ze Stilonu. Może naklejek zabrakło i stąd ta klasyfikacja?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, 14 Sie 2010, 16:57

>Popatrzcie jakie cudo znalazłem u kolegi.

>

>Kaseta z fabrycznym stemplem "pozagatunkowa" - najwyraźniej jakiś odpad produkcyjny ze Stilonu. Może

>naklejek zabrakło i stąd ta klasyfikacja?

Podobnie wybrakowana jak moje MUZY.

na 10 szt. 3 kolory kaset, i bardzo skromne okładki.

Ukryta Zawartość

post-26690-100000036 1281801244_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A pudełko zbiorcze przebija wszystko co pamiętam z opakowań w PRL-u. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maciej,

Obudowy SONY HF Made in Thailand i TDK FE są faktycznie niemal identyczne, różnią się tylko kolorem i szatą graficzną. Jednak pudełko i etykietki - całkiem inne, zazwyczaj bywały takie same jak w przypadku tej Blue Sky, ma etykietę identyczną jak dzisiejsze Emtec'i.

Myślę, że to już zależy od tego, co zamawiający zamówi. Np. szpulki tych kaset TDK i Sony z Tajlandii są inne - charakterystyczne dla danej firmy, i w tym zakresie zapewne zamawiający (tzn. TDK i Sony) uparli się by te szpulki oddawały indywidualność firmy. Ale np. ich zapinki mocujące taśmę wydają się już być zupełnie takie same! Podobnie jest z wkładkami i nalepkami - są bardziej typowe dla firmy, szczególnie TDK.

A pudełka, choć inne, też mają wiele wspólnych szczegółów (np. wzmocnienia, itp.), sugerujących tego samego projektanta i pochodzenie z tej samej fabryki.

Producent zapewne jest skłonny do pewnej elastyczności w stosunku do zamawiającego i w jakimś zakresie jest w stanie dostosować się do wymagań - byle by to nie było zbyt kosztowne. Pewnie więc znaleziono jakąś równowagę pomiędzy kosztami a indywidualnością marki.

>kubs881010, 14 Sie 2010, 21:26

>Ta poza gatunkowa jest jakaś dziwna, bo ma numer strony 2 po stronie ze śrubkami, w Stilonie zawsze

>było odwrotnie, czyli 1 tam gdzie śrubki , a 2 z tyłu.

A nie zawsze. Mam kilka Ferrum Maxi i Ferrum Forte i różnie bywa - nawet częściej śrubki są po stronie 2.

Diabolik, 15 Sie 2010, 05:03

>A nie zawsze. Mam kilka Ferrum Maxi i Ferrum Forte i różnie bywa - nawet częściej śrubki są po

>stronie 2.

A to masz fart, bo ja, choć widziałem takie ze śrubkami na stronie 2, nie mam takiej ani jednej (jak mi się wydaje). Było ich chyba znacznie mniej.

kubs881010, 14 Sie 2010, 21:26

>Ta poza gatunkowa jest jakaś dziwna, bo ma numer strony 2 po stronie ze śrubkami, w Stilonie zawsze

>było odwrotnie, czyli 1 tam gdzie śrubki , a 2 z tyłu.

A to akurat nic dziwnego, np. każdy BASF jest skręcany od strony 2. Mam też 4 Stilonki Ferrum Forte C-60 skręcane po drugiej stronie, ale to bywało tylko w obudowach z podłużną krateczką. Widziałem też Ferrum Maxi z taką obudową, niepotrzebnie tak to mieszali...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najciekawsze kombinacje odbywały się w Kasprzaku - jak widać zdarzało się, że na obudowie z wytłoczoną dwójką naklejano etykietę "strona A".

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, to był szczyt! ;-) Mam na przykład podróbki TDK D z lat 90-tych i na każdej z nich jest oznaczenie "A", a na dole są dwie kropeczki co oznacza stronę B, i na stronie B jest ten sam paradoks ;-) Widziałem też kasety ORWO które były skręcane z obu stron, tak samo ciekawie skręcony jest ten Twój Philips z 1963 roku, którego pokazywałeś na filmie.

Kupiłem na szrocie taką kasetkę Dindy Super.

Kaseta wygląda na robioną dla celów reklamy.Co ciekawe widać że z tej samej matrycy można tłoczyć wersje chromowe i metalowe. (dodatkowe otwory są zaślepione cienką warstwą plastiku). W internecie znalazłem tylko zdjęcie czarnej kasety w wersji 90-minutowej,moja jest przeźroczysta.

Czy ma ktoś podobną lub taką samą?

Brakuje mi wkładki,może ktoś ma zdjęcie lub skan?

Ukryta Zawartość

post-26690-100000069 1281966441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomniałem wkleić zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż są też kasety, które nigdy wkładek nie miały. Pakowane po kilka sztuk w foliowe blistery, jak na przykład Fliptape albo niektóre Mallory, jeśli mnie pamięć nie myli.

Pamiętam też, że w kryzysowych wczesnych latach 80. w woreczki foliowe pakowano kasety Superton C-60, po trzy sztuki. Ależ miałem problem, żeby zdobyć do nich choćby puste pudełka!

Diabolik, 17 Sie 2010, 00:54

>Chociaż są też kasety, które nigdy wkładek nie miały. Pakowane po kilka sztuk w foliowe blistery,

>jak na przykład Fliptape albo niektóre Mallory, jeśli mnie pamięć nie myli.

Tak, w ten sposób supermarkety na Zachodzie sprzedawały niektóre najtańsze kasety dalekowschodniej produkcji. Kupowano je i przywożono do Polski, i wystawiano do sprzedaży w komisach, stąd je pamiętam.

A polskie kasety też tak bywały czasem sprzedawane, ale z zupełnie innych powodów! Często też bywały sprzedawane w takich czarnych okładkach z miękkiego tworzywa (jak książeczka), obłożonych folią trzymającą wkładkę kartonową. W ten sposób były głównie sprzedawane gotowe kasety nagrane Muzy, ale trafiały się też czasem czyste.

Może te Dindy Super nie miały faktycznie wkładek, pewnie to był jakiś No-Name, chociaż moja nie kaleczy słuchu.

A co do wkładek o których wspomniał Maciej, nawet to już chyba prezentowałem...

Miałem też kiedyś Extona w innej wersji, tak wogóle macie jakieś inne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój nowy nabytek: Luxman XN II 60. Ma ktoś może zdjęcie rozfoliowanej? Trochę mi szkoda rozpakowywać :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Znalazłem ciekawy opis w sieci, co wy na to?

Ukryta Zawartość

post-26690-100000080 1282075342_thumb.jpg

post-26690-100000081 1282075342_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

socket7!, 17 Sie 2010, 21:11

>Mój nowy nabytek: Luxman XN II 60. Ma ktoś może zdjęcie rozfoliowanej? Trochę mi szkoda

>rozpakowywać :-)

Piękny Chrom, rzeczywiście szkoda rozpakowywać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.