Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki pomocy kolegów z forum udało mi się skompletować całą serię TDK D z 1982 roku.

Moim zdaniem wyglądają świetnie.

Ech, ubiegłeś mnie, to był mój pomysł ;-)

Ja z kolei skompletowałem, zdaje się, wszystkie odmiany Agfy z 1979 roku. Jest tego więcej niż się wydawało. Dostrzegam tu dwie oddzielne serie, nie tylko z kasetami różniącymi się budową. Widać również ewolucję w zastosowaniu znaku, hmm, "słońca". Znak czarny w kasecie Stereochrom zmienił się w znak srebrny, a z kolei srebrny w kasecie Superchrom "awansował" do koloru złotego.

agfax61.jpg

agfax62.jpg

agfax63.jpg

Dzięki za zdjęcia Neckermannów! Powiedz mi jeszcze, czy ich kolor odpowiadał poszczególnym długościom lub typowi taśmy? I czy w ogóle robili coś oprócz typu I?

Trudno powiedzieć. Co do długości, to porównując pudełka wydaje się, że czasem tak a czasem nie ;-/ We wzorach samych kaset też jest bałagan.

Nie spotkałem też żadnej kasety innej niż typu I.

Znalazłem ostatnio na bazarze bardzo dziwną kasetę TDK A. Jest w kiepskim stanie (zmokła pewnie z dziesięć razy) ale jeśli chodzi o jakość papieru i druku to wkładka wygląda zawodowo, a naklejka na kasecie (odłazi, ale to od wody, raczej nie była przeklejana) też zdaje się być oryginalna. Faktura plastiku obudowy również przypomina tę znaną z TDK. Widzieliście kiedyś coś podobnego?

tdkax1.jpg

tdkax2.jpg

tdkax3.jpg

Jako, że drążę temat japońskich Maxelli, to dorzucę jeszcze serię XLI z wycięciami. Dajcie znać czy to komplet, czy jeszcze brakuje jakiejś długości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dsc1232b.jpg

dsc1233v.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Diaboliku,

Wydaje mi się, że kiedyś widziałem (chyba na jakim zdjęciu, a nie w realu) taką okładkę do TDK A, natomiast na pewno nie widziałem takiej kasety TDK. Myślę, że albo jest to podróbka, albo samoróbka, tzn. ktoś przekleił z uszkodzonej kasety nalepki itd. Kaseta bowiem jest zupełnie nie jak TDK: TDK chyba nigdy nie stosowało częściowo czernionej folii ślizgowej, i nigdy też nie widziałem kasety TDK w której rozbiegówka zamocowana by była do rdzenia szpulki za pomocą pojedynczego bolca - wręcz przeciwnie, TDK chwaliło się stosowaniem podwójnych zaczepów jako pewniejszych i dających lepszą krągłość szpulki.

Diaboliku,

Wydaje mi się, że kiedyś widziałem (chyba na jakim zdjęciu, a nie w realu) taką okładkę do TDK A, natomiast na pewno nie widziałem takiej kasety TDK. Myślę, że albo jest to podróbka, albo samoróbka, tzn. ktoś przekleił z uszkodzonej kasety nalepki itd. Kaseta bowiem jest zupełnie nie jak TDK: TDK chyba nigdy nie stosowało częściowo czernionej folii ślizgowej, i nigdy też nie widziałem kasety TDK w której rozbiegówka zamocowana by była do rdzenia szpulki za pomocą pojedynczego bolca - wręcz przeciwnie, TDK chwaliło się stosowaniem podwójnych zaczepów jako pewniejszych i dających lepszą krągłość szpulki.

Też o tym pomyślałem, ale przypomniałem sobie, że te oryginalne naklejki w TDK A były przyklejane fabrycznie i nie sposób było ich odkleić (podobnie jak w kasetach Basfa) nie zdzierając i przy tym nie niszcząc. Zresztą z drugiej strony tej kasety są nieusuwalne resztki jakiejś etykiety - nie udało mi się tego normalnie doczyścić, być może są to właśnie resztki porządnie przylepionej fabrycznej etykiety. Też myślę, że to jednak podróbka.

Dzięki pomocy kręgów "bardzo" zbliżonych do vintagecassettes.com w temacie Maxell'i z wycięciem (1985-1987) na rynek japoński udało mi się ustalić co następuje:

1. Maxelle UDI oraz UDII z "wycięciami" występowały w dwóch wersjach "POSITION NORMAL" i "Normal Position 120eq". "POSITION NORMAL" jest z 1987 roku, "Normal Position 120eq" jest wcześniejsze 1985-1986.

2. Pokazana przeze mnie wcześniej seria UDI z roku 1985-1986 to komplet jeżeli chodzi o długości. Kasety te występowały tylko w 6 wersjach: 30,46,54,60,90,120. Pozostaje mi tylko znaleźć pasującą do nich 120'tkę. Niestety nie wiem jakie długości występowały w późniejszej serii POSITION NORMAL, ale się dowiem ;-)

3. Japońska seria XLI z roku 1987, którą miałem przyjemność przedstawić to również komplecik, istniały tylko długości 46,54,60,90.

4. Dodatkowe udało się ustalić, że wersje UDII z 1985-1986 roku, podobnie jak późniejsza seria XLII z 1987 roku występowały tylko w czterech wersjach długości 46,54,60,90.

Co do tej TDK A, były w ogóle takie okładki? Jeśli to oryginalny twór TDK, to pewnie pochodzi z jakiejś limitowanej serii. A co do kasety - to chyba do niczego już nie dojdziemy, bo to teraz pomieszanie z poplątaniem... Jak zauważyliście, nietypowe dla TDK szpulki, obudowa po jakiejś kasecie "no-name" i czerwona rozbiegówka, której TDK nie stosowało. Jakość druku na wkładce jest dobra i (na zdjęciu) wygląda na oryginał (oczywiście sama wkładka). Może fabrycznie była tam zapakowana normalna TDK A?

Dzięki pomocy kręgów "bardzo" zbliżonych do vintagecassettes.com w temacie Maxell'i z wycięciem (1985-1987) na rynek japoński udało mi się ustalić co następuje:

1. Maxelle UDI oraz UDII z "wycięciami" występowały w dwóch wersjach "POSITION NORMAL" i "Normal Position 120eq". "POSITION NORMAL" jest z 1987 roku, "Normal Position 120eq" jest wcześniejsze 1985-1986.

2. Pokazana przeze mnie wcześniej seria UDI z roku 1985-1986 to komplet jeżeli chodzi o długości. Kasety te występowały tylko w 6 wersjach: 30,46,54,60,90,120. Pozostaje mi tylko znaleźć pasującą do nich 120'tkę. Niestety nie wiem jakie długości występowały w późniejszej serii POSITION NORMAL, ale się dowiem ;-)

3. Japońska seria XLI z roku 1987, którą miałem przyjemność przedstawić to również komplecik, istniały tylko długości 46,54,60,90.

4. Dodatkowe udało się ustalić, że wersje UDII z 1985-1986 roku, podobnie jak późniejsza seria XLII z 1987 roku występowały tylko w czterech wersjach długości 46,54,60,90.

Hej, kiedys widziałem u diabolika UDI 100, jeżeli to nie bylo "fake" a raczej nie było to jeszcze tej musisz poszukać ;)

A tak w ogole to gratuluje zbiorów !

Też składam serie UDI i jakos słabo mi idzie, skąd je wykopałeś, pochwal sie prosze ;)

Hej, kiedys widziałem u diabolika UDI 100, jeżeli to nie bylo "fake" a raczej nie było to jeszcze tej musisz poszukać ;)

A tak w ogole to gratuluje zbiorów !

Też składam serie UDI i jakos słabo mi idzie, skąd je wykopałeś, pochwal sie prosze ;)

UdI 100 Diabolika to wersja na EUR, a w dodatku eksperymentalna. Być może w Japonii też istniało coś takiego, ale na pewno poza standardem, czyli poza oficjalnymi katalogami producenta.

Jeżeli chodzi o źródło kaset, to wyznaje zasadę, że wszystkie sposoby są dozwolone, a poważnie to pilnie obserwuj portale aukcyjne no i oczywiście wymiana.

Poza tym wszystkim potrzebna jest też odrobina cierpliwości. Nie wiem jak długo zbierasz serię UDI, ale mnie to zajęło ponad 2 lata, a i tak uważam, że poszło mi bardzo szybko w porównaniu z innymi obszarami jakie bezskutecznie staram się zebrać jak np. Technics angrom, albo basfy na rynek japoński.

Te maxellki to wg. mnie jedne z najpiękniejszych kaset.

Mi się trafiły dziś :

Ukryta Zawartość

post-19017-0-54005600-1315773195_thumb.jpg

post-19017-0-00177500-1315773208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swojego czasu też zbierałem kasety :)

Uzbierałem to co chciałem mieć w swojej kolekcji.

Przy okazji trafiły mi się dwie książki " kasety magnetofonowe i magnetowidowe " .

Jedną sobie zostawiam a drugą chętnie oddam za 10zł ( koszta wysyłki ).

Kto pierwszy na PW

Dużo można nauczyć się z tej książki. Zarówno o historii taśm , budowie , rodzajach .

Jest dużo zdjęć z pomiarami kaset z lat 80tych

Te maxellki to wg. mnie jedne z najpiękniejszych kaset.

Mi się trafiły dziś :

Ta Maxellka UR Original jedną z najpiękniejszych? Oj nie wiem, czy też na pewno jest oryginalna, bo zdaję się, że tą kasetę podrobił Emtec/Basf, pochodzi ona z ostatnich lat więc już jest dość uproszczona i do pięknych raczej nie należy:()

Ech, ubiegłeś mnie, to był mój pomysł ;-)

Ja z kolei skompletowałem, zdaje się, wszystkie odmiany Agfy z 1979 roku. Jest tego więcej niż się wydawało. Dostrzegam tu dwie oddzielne serie, nie tylko z kasetami różniącymi się budową. Widać również ewolucję w zastosowaniu znaku, hmm, "słońca". Znak czarny w kasecie Stereochrom zmienił się w znak srebrny, a z kolei srebrny w kasecie Superchrom "awansował" do koloru złotego.

agfax61.jpg

Ta seria AGFY też chyba była podrabiana bo mam jej podniszczoną wkładkę z napisem A-FA , ale kaety już dawno nie mam.

post-27232-100000065%201282395592.jpg

Ej, Musico pisał o Maxellkach wspomnianych wcześniej, gdzie Koledzy chwalili się pozbieranymi przez siebie seriami, a nie o tych swoich zdobyczach które pokazał na zdjęciach. Ta Maxell UR z tej serii, praktycznie identyczna z Emtekami, faktycznie do najpiękniejszych nie należy. BASF Ferro Standard to była kaseta najniższa w linii, niedostępna nawet na niektórych rynkach. Ale ta SA-X z 86/87 roku jest fajna, choć jak dla mnie troszkę już za bardzo złota... ;-) trochę jak garnitur złotych zębów... albo gruby złoty łańcuch na szyi "dresika" ;-) TDK odrobinę przesadziło. Zresztą Maxell XLII-S z owego okresu wyglądał bardzo podobnie - też taki złociutki aż do bólu.

MaciejLK

Ej, Musico pisał o Maxellkach wspomnianych wcześniej, gdzie Koledzy chwalili się pozbieranymi przez siebie seriami, a nie o tych swoich zdobyczach które pokazał na zdjęciach. Ta Maxell UR z tej serii, praktycznie identyczna z Emtekami, faktycznie do najpiękniejszych nie należy. BASF Ferro Standard to była kaseta najniższa w linii, niedostępna nawet na niektórych rynkach(...)

Dokładnie jak Maciej pisze:-)Chodziło o powyższe maxelki ,nie moje :-)

A do mnie wędruje już paczka ponad stu kaset z lat 70 i 80tych,chyba będzie coś ciekawego :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-0-33000700-1315851428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawie wyglądają te tdk, (no może bez tdk ad). Można prosić zdjęcia en face?

Moja seria TDK z lat 84-86 (mały pasek i duże okno), zamieszczam fotkę ponieważ chciałbym w końcu skompletować ją całą, Panowie, jeżeli macie brakujące mi modele oraz długości z tej serii to chętnie kupię - dobrze zapłacę lub wymienię na inna kasetę lub kasety, według mojej wiedzy brakuje mi chyba tylko AR, natomiast mam spore braki w długościach.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobaczę co mam na zbyciu i dam Ci znać.

Proszę jednak o wyjaśnienie klucza doboru, chodzi mi o "mały pasek".

Zobaczę co mam na zbyciu i dam Ci znać.

Proszę jednak o wyjaśnienie klucza doboru, chodzi mi o "mały pasek".

"mały pasek" czyt. wąska naklejka na kasecie, tak jak to widać na fotce.

Jak coś masz to pisz, poszukuję też maxella UDI 60 z 1985-6 roku, jest jedna w Rosji ale nie mogę się z gościem dogadać ;)

Czy to jest dobra taśma żelazowa?

Kupiłem takie ale zżera mnie ciekawość czy jest coś warta, a paczka dojdzie za kilka dni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słabsza - poniżej D czy HF. Nagrywałem na niej muzykę, ale kaseta w zasadzie do sprzętu przenośnego i raczej do mowy niż muzyki. Ale oczywiście coś tam się na niej nagrywa. Może kalibracja coś poprawi.

Ostatnio wpadły mi te kasety. I mam następujące pytania:

1. Z którego roku są Maxell XLII-S 90, SONY UCX 60, UX-S 90, oraz TDK AD 60? (Na vintagecassettes.com nie znalazłem w ogóle tej UCX oraz AD, a XLII-S i UX-S nie widać przez folię.

2. Czy te SONY UCX nie były przypadkiem produkowane tylko chwilowo? Jakoś się z nimi nie spotykam i nie mogłem jej właśnie znaleźć na vintagecassettes...

Tak poza tym, to pamiętam, że nie tak dawno temu ktoś rzucił tu hasło założenia strony poświęconej kasetom. To byłoby dobre, bo vintagecassettes nie jest tak dokładne, przydałaby się strona, na której np. prezentowana kaseta byłaby pokazana dokładnie, tzn. zdjęcia i folii, i samej kasety, wkładki itd; oraz jej pełny opis.

Ukryta Zawartość

post-19067-0-98852900-1316013669_thumb.jpg

post-19067-0-97360500-1316013676_thumb.jpg

post-19067-0-88626400-1316013687_thumb.jpg

post-19067-0-16823100-1316013694_thumb.jpg

post-19067-0-35067000-1316013701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

XLII to wczesne lata 90-te, XLII-S - nieco późniejsza (~95), Sony UCX - mniej więcej połowa lat 80-tych (85-86), UX-S - mniej więcej połowa (może nawet druga) lat 90-tych, AD - 1985/86, SA - 1984/85.

Pomysły stworzenia takiego katalogu kaset on-line (albo i dostępnego np. w pdf-ie) padały już wielokrotnie, ale to robota dla dużego zespołu ludzi na wiele miesięcy, biorąc pod uwagę ile tych kaset było w rozmaitych wersjach. W najlepszych latach wielkie firmy produkowały nawet i po 8 - 10 i więcej typów kaset, każdą z nich w różnych długościach, w wersjach na różne rynki, a często i równolegle w różnych fabrykach. Wiele kaset było produkowanych przez innego wytwórcę, a jedynie pod marką i na zlecenie innej firmy. Do tego dochodziły jeszcze różne wersje i edycje specjalne (takie jak Sony Hip-Pop, BASF Futura, TDK Cue czy DiskJack, edycje milenijne na 2000 rok, itd.). I co rok, a najdalej co dwa lata, oferta była odświeżana i zmieniana. To może oznaczać konieczność skatalogowania 100 - 150, a może i więcej kaset za każdy rok! I mam tu na myśli tylko kasety dużych, znanych firm. W dodatku nie zawsze dostępne są dokładne informacje nt. lat produkcji poszczególnych kaset i czasem można to określać tylko w przybliżeniu. Trzeba by było przede wszystkim w jednym miejscu zgromadzić wszelkie dostępne materiały informacyjno-handlowo-reklamowe, pozwalające precyzyjniej określić lata produkcji, a także wszelkie dostępne zdjęcia kaset zapieczętowanych i rozpieczętowanych. To zadanie dla kogoś, kto dysponuje ogromnymi ilościami wolnego czasu, albo robiłby to w ramach obowiązków zawodowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.