Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

która będzie mniejszym złem - ferro czy chrom? 120 czy 70us?

Dodam jeszcze, że teoretycznie najlepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby magnetofon miał oddzielne przełączniki dla Bias i EQ, oraz płynną regulację prądu podkładu. Wtedy należy ją nagrać przy Bias Fe i EQ 70 mikrosekund, zwiększając regulatorem prąd podkładu o ok. 10-15%. Odtwarzać ją należy jako Cr/70 us. Ma to jednak tę wadę, że w innym magnetofonie z automatycznym ustawianiem typu taśmy będzie odtwarzana jako Fe, z korekcją 120, co da lekkie podbicie wysokich tonów.

Jeśli magnetofon ma połączony przełącznik Bias/EQ, należy ją nagrywać jako Fe, a odtwarzać jako Cr, co trochę obniży wysokie tony. Albo nagrać jako Fe ze zwiększeniem prądu podkładu, i przy odtwarzać też jako Fe, z korekcją 120 us.

Jeśli magnetofon ma przełącznik automatyczny, to nie ma wyjścia - trzeba ją nagrać i odtwarzać jako Fe. Jeśli ma do tego regulację Bias albo autokalibrację, to byłoby to rozwiązanie najbardziej praktyczne, bo tak nagraną taśmę można spokojnie odtworzyć prawidłowo w dowolnym magnetofonie.

Zbiera ktoś fabrycznie zamknięte kartoniki z kasetami ?

Mam dużo chromowych Fuji których nie potrzebuję w takiej ilości, chętnie zamienię na coś innego ostatecznie na gotówkę :-)

Kasety jeszcze z dobrego rocznika, ładnie wykonane i mają skręcaną obudowę kasety, jest to chyba 1991rok, pierwsze pudełka "slim"

Chętnych zapraszam na priv, jak do jutra nikt się nie znajdzie to wystawię na aukcjach.

Zamieszczam fotki zamkniętego kartonika i dla przykładu otwartego żeby było wiadomo o jakiej kasecie mowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33485-0-42273800-1330378484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Orientuje się ktoś czy istniał w ogóle odrębny wzór wcięć który sygnalizowałby typ III? Osobiście takiego nie widziałem.

Mój pierwszy deck SONY TC-FX33 kupiony 25 lat temu miał jak większość podobnych detekcję rodzaju taśmy. Co prawda nigdy nie miałem okacji w tamtych czasach uzywac taśmy typu III ale zauważyłem że w decku ustawienie dźwiegienki 2 do góry (symulowanie grzbietu kasety bez dołka CrO2) podczas gdy 3 jest opuszczona w dół (jak w kasetach metalowych) powoduje aktywacje korekcji typu III (zapalona LED CrO2) ale tylko z wciśniętym przyciskiem CrO2/METAL. Gdy przycisk jest zwolniony takie ustawienie dźwigienek uaktywania METAL niezależnie od pozycji dźwigienki 2. Dźwigienka 3 ma po prostu priorytet. nad 2. A przecież mając 2 zęby można teoretycznie zakodować 4 rodzaje kaset. Dla typu III mogłabyć przyporządkowana kombinacja kasety z grzbietem gdzie brak dołka na CrO2 ale jest dołek na METAL. Prawdopodobnie ze względu na kompatybilność starszych magnetofonów z kasetami METAL takie przyporządkowanie nie było oficjanlnie możliwe i stąd niektórzy producenci dodawali przycisk aktywacji korekcji dla typu III. Co ciekawe wszystkie posiadane przeze mnie modele decków SONY z tamtych lat włączając TC-FX33, 44 i 500 mają identyczny system detekcji typu taśmy.

Ukryta Zawartość

post-891-0-28108800-1330457927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki ręczno-automatyczny przełącznik typu taśmy stosowało Sony na początku lat 80-tych we wszystkich albo prawie wszystkich magnetofonach. Dzięki niemu można było skorzystać z wygody jaką dawała automatyka, a jednocześnie prawidłowo ustawić magnetofon do prawie wszystkich spotykanych taśm. Po naciśnięciu przycisku taśma bez wycięć jest rozpoznawana jako typ III, a taśma z wycięciami jak chromówka - jako typ IV - bo wiele wczesnych metali miało otwory jak chrom. Jedyna taśma jakiej nie można by było prawidłowo ustawić byłaby metalówka w ogóle bez otworów - podobno były i takie, choć ja widziałem jedynie zdjęcia takiej TDK MA-R.

Podobnie rozwiązany ręczno-automatyczny przełącznik ma też magnetofon Dual C-824. Jego ciekawostką jest jednak to, że on ma też "zaprogramowane" automatyczne rozpoznawanie typu III, właśnie tak, jak napisałeś: z otworem takim jak metal, ale bez otworu takiego jak chrom. Wciśnięcie dźwigienki 2 z Twojego zdjęcia bez wciśnięcia dźwigienki 3 powoduje właśnie zapalenie się kontrolki FeCr. Ale nie słyszałem nigdy by jakakolwiek firma z tego skorzystała - nie było takich kaset. Rozwiązanie Duala było więc trochę na wyrost - nikt z tego nie skorzystał, choć takie rozwiązanie nasuwało się.

Magnetofony Techniksa z owego okresu miewały nieco inaczej rozwiązany ręczno-automatyczny przełącznik typu taśmy - był to trójpozycyjny przełącznik suwakowy, z pozycjami Auto - FeCr - Metal. Automatyka działała tylko w pozycji Auto, w pozostałych pozycjach była odłączana, o przełącznik ręczny miał priorytet nad automatycznym, wymuszając pozycję FeCr lub Metal zupełnie niezależnie od wycięć na kasecie. Taki przełącznik, dość niewygodnie umieszczony na tylnej ściance magnetofonu, miały modele RS-M51 i RS-M04, a RS-M280 miał go z przodu pod klapką.

Warto przy tym pamiętać, że Sony najbardziej ze wszystkich producentów lansowało taśmy FeCr (były np. takie taśmy szpulowe) i najdłużej je produkowało - w Europie były dostępne do ok. 85 roku, a w Japonii podobno nawet do ok. 1990.

Ostatnio trafiły mi się takie:

1. Stilon Ferrum Forte c-90
  2. Sony FX 90 made in Mexico
  3. BASF Chrome Super w dwóch wersjach
  4. Fabrycznie nagrana imitacja TDK True Mechanism

.

<p>

Ukryta Zawartość

post-27232-0-26353600-1330512099_thumb.jpg

post-27232-0-36424100-1330512102_thumb.jpg

post-27232-0-84329900-1330512604_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, ta nagrana jest w kiepskim stanie, ale taka mi się trafiła, etykietka oderwana i tandetne tworzywo, kruszejące w rogach.

coś nie weszło:

Niestety, ta nagrana jest w kiepskim stanie, ale taka mi się trafiła, etykietka oderwana i tandetne tworzywo, kruszejące w rogach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego złomu to może się jeszcze nadają te basfy jako popłuczyny dawniejszych basf maxima/ futura. To były możliwe taśmy, chociaż do TDK SA-X było im daleko. Reszta to absolutny szrot.

Stilon ferrum forte używałem na magnetofonie thomson/ unitra b303 w okolicach roku 80. ubiegłego stulecia i rzeczywiście były lepsze od "normalnych" stilonów. Aż się boję co stałoby się gdybym coś takiego włożył do nakamichi.

Hihihi musze sprawdzić, bo na bank posiadam w jakiejś dolnej szufladzie z eksponatami archeologicznymi...

faktycznie ciekawe co taki NAAC z dragona wyciągnąłby ze stilonek :) przez moje ręce przeszło ostatnio kilka z nich i taśmy były w bardzo różnym stanie. Od takich gdzie sygnał praktycznie nie daje się zapisać, ewentualnie jakieś pomruki na -20dB do takich które co prawda jakościowo odstają nawet od TDK FE i odpowiedników, ale poziomy są dość przyzwoite, nawet do +2dB bez zniekształceń. Widać są bardzo wrażliwe na warunki przechowywania. Magnetofon to JVC TD-V562 oraz zamiennie Sony TC-K570.

@MaciejLK i @eskwadrat dziękuję za odpowiedzi.

Trafiłem chyba na złe stoisko, gdzie facet miał sporo winyli z okładkami i bez, stare żelazka, telefony, książki, znaczki, banknoty, puszki po kremach, itp. Następnym razem musze się wybrać gdzie indziej, albo na Allego.

Te chromowe BASFY mają jeszcze złote i tłoczone napisy, nie to co Emteki i Emtec-BASFy, które już mają zwykły i nietrwały nadruk.

A te Chrome Super w tych dwóch szatach graficznych też występowały pod marką Emtec, ale już w zupełnie innej obudowie. Znalazłem w sieci ich zdjęcia. Mam z nich tą pierwszą, bez dopisku "Quality", i ma ona już kiepski nadruk.

Ukryta Zawartość

post-27232-0-56095700-1330590096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe co taki NAAC z dragona wyciągnąłby ze stilonek

NAAC tu akurat wiele nie pomoże - to układ automatycznej regulacji azymutu głowicy odczytującej, poprawiający odtwarzanie dowolnej kasety, szczególnie nagranej na innym magnetofonie. Marnego nagrania na marnej taśmie to nie poprawi.

NAAC tu akurat wiele nie pomoże - to układ automatycznej regulacji azymutu głowicy odczytującej, poprawiający odtwarzanie dowolnej kasety, szczególnie nagranej na innym magnetofonie. Marnego nagrania na marnej taśmie to nie poprawi.

cóż. palnąłem gafę, zapomniałem do czego służył NAAC, niewiedzieć czemu skojarzyłem go z ATC z tehcnicsów..

Polecam super stronkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na dzisiejszy wieczór !!!!

Ukryta Zawartość

Polecam super stronkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na dzisiejszy wieczór !!!!

Mi się najbardziej podobają te:

yhjdthldlhdflhfdhljk.jpg

e96e9d732933ad839d288c8.jpg

5bd47dcd3d226a386da4a81.jpg

8cce8d52c6d1efe2d8deeec.jpg

a5f63a71ec3e96f97ba89b3.jpg

ad0bde0765b263a699ec065.jpg

7efdbd20c22fc84c3cd79f4.jpg

b9145ed15db4a5939655cb2.jpg

abe56646ede96a822011544.jpg

f1eab882d90d4290993f39f.jpg

ffe6c03587a5397a126d200.jpg

5bf67d1b9efe90f24090495.jpg

a te nie:

b3f0a52d22cc899fbcb6925.jpg

73b3f44bae9607e4cba5822.jpg

74fb08a20864328bc316b73.jpg

251ac41ee3226204d38186e.jpg

Ukryta Zawartość

faktycznie ciekawe co taki NAAC z dragona wyciągnąłby ze stilonek :) przez moje ręce przeszło ostatnio kilka z nich i taśmy były w bardzo różnym stanie. Od takich gdzie sygnał praktycznie nie daje się zapisać, ewentualnie jakieś pomruki na -20dB do takich które co prawda jakościowo odstają nawet od TDK FE i odpowiedników, ale poziomy są dość przyzwoite, nawet do +2dB bez zniekształceń. Widać są bardzo wrażliwe na warunki przechowywania. Magnetofon to JVC TD-V562 oraz zamiennie Sony TC-K570.

@MaciejLK i @eskwadrat dziękuję za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o Stilony - to moja Finezja 1 zdziała z nimi cuda! :-) "Niskoszumowe" czy "Low-Noise" nagrywa bez zniekształceń ani ubytku tonów wysokich, a nie wdaje się przy tym większy szum. To po prostu tak wyregulowany prąd podkładu, bo na Ferrum Forte i innych lepszych kasetach, już nieco przebarwia sopran ;-) Mogę później wrzucić kilka próbek dźwięku z kaset nagranych na niej.

A co do działania ATC w Technics'ach - daje to efekt. Ale ten układ jest dość czuły i niektóre egzemplarze, lub po prostu podniszczone Stilony nie dają się już skalibrować. Ale kiedy już się uda, można uzyskać całkiem ładny efekt nawet na "Niskoszumowych", ale tylko wtedy, gdy nagrywamy do max. -2 dB. Powyżej tego, dolne pasmo ulega zniekształceniom. Niestety - coś kosztem czegoś... Magnetofon to RS-BX601.

Jeśli chodzi Ci o samą mechanikę kaset - to nie jest jeszcze źle. W sporadycznych przypadkach zdarza się, że ciężko chodzą. Mam jeden egzemplarz C-90, który całkiem się blokuje, ale to jeden na kilkadziesiąt tych moich kaset :-) A co do samej taśmy - "Niskoszumowe" i "Low-Noise" można nazwać "papierem ściernym na głowice", ale są gorsze taśmy. Te staram się użytkować raczej w Polskich deck'ach i ogólnie magnetofonach niższej klasy, bo szkoda mi niszczyć głowice w magnetofonach trójgłowicowych - takie głowice są drogie i trudno je znaleźć, jak wszyscy wiemy. Ale do taśm w Ferrum Forte i Ferrum Maxi nie mam zastrzeżeń.

Ja mam takie pytanko- gdzie najczęściej kupujecie kasety (oprócz aledrogo oczywiście) ??? Mam trochę, z lat '80 '90 ale niestety przez ostatnie 10 lat stały u rodziców w piwnicy i są zdziesiątkowane przez wilgoć itp sprawy. Chciałbym wrócić powoli do magnetofonu, bo przez przypadek natknąłem się w szufladzie na kasetę Nicka Cave'a . Po włączeniu przypomniało mi się kilka przyjemnych rzeczy z młodości walczącej i ten czar i magia. Kupiłem juz nawet Pioneerka CT-F500 może to nie szczyt marzeń ale gra fajnie. Sony i sanyo jakie posiadałem odeszło do krainy wiecznych łowów. Pozdrawiam

Niestety z nowymi kasetami jest już bardzo marnie. W sklepach elektronicznych i w supermarketach w najlepszym razie - jeśli w ogóle - można kupić tylko najprostsze kasety podstawowej jakości, takie jak TDK Ferric i TDK D, Sony EF i HF, czasem Maxelle UE albo UR. Coraz rzadziej się trafiają i są coraz droższe.

Tak jak pisze Maciej - ciężko dziś kupić kasetę, a jeśli już, to zupełnie podstawowy model. Warto jednak poszukać na allegro. Polecam także zakręcić się po "pchlich targach", czasami jakieś dziadki mają na kocykach coś ciekawego.

No to miałeś szczęście z tymi TDK SA - u mnie w Łodzi nie ma ich nigdzie w sprzedaży już od dawna. Sam kupiłem Leclerc'u ostatnią kasetę UX-S jaką mieli na półce - powinienem ją chyba w ramki oprawić?

Pozwólcie, że zaprezentuję najnowsze zdobycze:

Skompletowałem wreszcie parę Maxelli UDXL, w obu długościach (ciekawe, czy istniały C46?).

Wreszcie udało mi się skompletować budżetowe Philipsy - długości różnią się mocno kolorystycznie, więc dopiero w komplecie prezentują się odpowiednio. To ciekawe, że te kasety występują tak rzadko, a już zdobycie zafoliowanej to marzenie ściętej głowy.

Udało mi się też wreszcie zdobyć Hitachi Metal z 1988 roku. Cała ta seria, choć pochodzi z końca lat 80., wykorzystuje obudowy, które w Maxellach występowały na początku dekady.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-41726700-1331767974_thumb.jpg

post-15808-0-15934600-1331767993_thumb.jpg

post-15808-0-41729800-1331768002_thumb.jpg

post-15808-0-89283100-1331768008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.