Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli czas na drugi mecz :-)

Mój typ : Polska-Rosja 1-1

a to moja nagroda:

wp000236t.jpg

Dla porządku niech każdy kto się przyłączy poda na koniec postu uczestników zabawy i doda siebie.

SirJack7. 1-1 remis.

Hej chłopaki.

Typujemy tylko mecze z udziałem Polaków ?

Tak

To może ja w tzw. międzyczasie wrzucę coś na temat ;-)

Zdobyłem ostatnio TDK OD w długości C46. Kaseta ma bardzo ciekawe, duże rolki - pełne, choć w innych wyższych modelach kaset TDK na rynek japoński spotykałem niemal wyłącznie rolki "ze szprychami". Podobne widziałem jeszcze w TDK MA C-46 pierwszej generacji, przy czym, o ile mnie pamięć nie myli, w tym modelu występowały obie wersje rolek.

Widzieliście może TDK OD46 ze "szprychami"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-74733600-1339371627_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nitowana ?

Ukryta Zawartość

post-42084-0-13372700-1339406673_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka miałem, 2 posiadam i każda miała pełne rolki.

Z moich obserwacji wynika, że tylko OD ma takie rolki i to ją wyróżnia.

Poszperałem i znalazłem MA - były dwie wersje! (foto z eBaya)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-94262100-1339430633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No spoko to ja mówię 2:1 - Rosja wygra hmm a nagroda to niech będzie znowu ta kasetka Zeppelinów (jakoś mi jej nie szkoda a całkiem spoko jest :D )

SirJack7 - 1:1

HeavyMetal_001 - 2:1 dla Rosji

Dopisuję swój typ. Tym razem idziemy żelazówkami :-) Nagroda to TDK AR50.

(>>HeavyMetal, twoja nagroda wyjechała dziś pocztą :-))

SirJack7 - 1:1

HeavyMetal_001 - 2:1 dla Rosji

Diabolik - Polska - Rosja 1:3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Otwartej nie brałbym pod uwagę bo może ktoś zamienił rolki

Ale zafoliowana ma rolki pełne - co dowodzi, iż nie tylko OD takie miała.

Co do tej otwartej - nie sądzę, że ktoś zadawałby sobie tyle trudu żeby zamieniać rolki... Ale może... Bo dziwna sprawa - sprzedawca pisze, że w kasecie ktoś ręcznie wyciął otwory detekcyjne "metal", ponieważ oryginalnie ich nie było. To znaczy, że kaseta pochodzi z samego początku produkcji, pewnie z 1979 roku, a więc na długo przed pojawieniem się OD model'82 (z rokami pełnymi). Z kolei wszystkie późniejsze kasety TDK C-46 (poza najtańszymi) miały znów rolki szprychowe...

Ale zafoliowana ma rolki pełne - co dowodzi, iż nie tylko OD takie miała.

Zgadza się :-)

Trochę mnie to poirytowało bo do tej pory uważałem OD za wyjątek, właśnie z uwagi na te rolki.

o to samo pytalem w amerykanckiej wersji tego tematu :

czy tylko ja uwazam ze duze huby w kasecie CC wygladaja fatalnie? ich jedynym zadaniem bylo szybsze przewijanie c-46, ale za cene zaginania dluzszego odcinka tasmy na poczatku kazdej strony..(dluzszy obwod x tyle samo zwojow z odgniecionym splicerem)

jeszcze jak jest kaseta transparentna to pol biedy, ale wszystkie kasety z "oknem" wygladaja jakby im ktos wsadzil huby od vhs.

totalnie "azjatycki feel" maja te kasety, ale z tego co widze to wielu zbieraczy "jara" sie tym jakby to naprawde nie wiem jak wygladało ;)

Dotarła do mnie ciekawa kaseta-list, w zestawie jest: kaseta, kartonik do wpisania adresata, pudełko z zatrzaskami oraz naklejka na pudełko na którą naklejamy znaczek.

Zestaw ten wyprodukowano w Meksyku dla AudioMagnetics Corp.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-80223300-1339503078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jak jest kaseta transparentna to pol biedy, ale wszystkie kasety z "oknem" wygladaja jakby im ktos wsadzil huby od vhs.

totalnie "azjatycki feel" maja te kasety, ale z tego co widze to wielu zbieraczy "jara" sie tym jakby to naprawde nie wiem jak wygladało ;)

Masz rację :-D

Też uważam, że duże rolki w "czarnej" kasecie to trochę nieporozumienie, ale właśnie chodzi o ten azjatycki sznyt. Ja się jaram wszystkim co jest niezwykłe, nietypowe. Chociaż rozmawialiśmy kiedyś tu o MA-XG w wersji "oczy sowy" - chyba ci się podobała? :-D

Dotarła do mnie ciekawa kaseta-list, w zestawie jest: kaseta, kartonik do wpisania adresata, pudełko z zatrzaskami oraz naklejka na pudełko na którą naklejamy znaczek.

Zestaw ten wyprodukowano w Meksyku dla AudioMagnetics Corp.

Ja mam kilka takich "pocztowych" kaset. Wygląda na to, że były popularne w USA na początku lat 70. (w Japonii nawet dłużej; mam np. taką Sony z końca lat 90.). Pierwsza, z jaką się spotkałem, też była sygnowana logo AM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale z tego co widze to wielu zbieraczy "jara" sie tym jakby to naprawde nie wiem jak wygladało ;)

To proste, wygląda fajnie, inaczej i występuje rzadziej.

Jednym może się podobać innym nie, ale czy warto nad tym się zastanawiać ?

Nie rozumiem tych którzy poparli Twój post, no chyba, że na uwadze mieli techniczne wyrażenia i czegoś dzięki temu się nauczyli :-)

Nie rozumiem tych którzy poparli Twój post, no chyba, że na uwadze mieli techniczne wyrażenia i czegoś dzięki temu się nauczyli :-)

Ja poparłem - ze względu na niejaką atrakcyjność językową, na którą jestem wyczulony :-)

Pytanie na temat: oto moje ostatnie nabytki - widzieliście kiedyś takiego Philipsa i taką Agfę?

Ukryta Zawartość

post-15808-0-71727700-1339519111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wielkim fanem TDK to ja już chyba nie zostane.. nie lubie kiedy fachowcy od marketingu zakładają z góry ze klient jest tepy i słucha oczami..

a broszurki łyka jak pelikan nie kwestionując zawartych w nich informacji. chemików mieli zdolnych i pomysłowych, ale ich koledzy z działu handlowego jak dla mnie przeginali, zwłaszcza na tle porażek w sferze profesjonalnej duplikacji..

miedzy 86ym a 2008 TDK dla mnie nie istnialo,potem wybrzydzanie stalo sie jednoznaczne z glupota ;) i niestety 90% NOS'ów w szufladzie to wlasnie ich tasmy.

co do tasm agfy - wstyd, malo o nich wiem, nie mialem zadnej sprzed serii HR/SR wyprodukowanej juz przez BASF..

a w kwestii philipsów - była taka seria która wygladala bardzo podobnie do kaset JVC UF/UF-S made in switzerland - zwlaszcza tasmy FS-X I ,i UC-X II

ma ktos jakies dane odnosnie pochodzenie tasm w tych kasetach?

@Diabolik,

Mam takie AGFY, ale nie znam ich pochodzenia - nie mam pojęcia, czy to podróbki, czy jedne z licznych kaset produkowanych dla AGFY przez inne firmy.

Philipsa takiego też mam, tyle, że C-90 - to co u Ciebie jest czerwone, u mnie jest niebieskie. Poza tym mam też w takich samych obudowach dwie kasety z serii specjalnych Moving Sound - jedną białą i jedną żółtą, oznaczone FS 60.

@Diabolik,

Mam takie AGFY, ale nie znam ich pochodzenia - nie mam pojęcia, czy to podróbki, czy jedne z licznych kaset produkowanych dla AGFY przez inne firmy.

Philipsa takiego też mam, tyle, że C-90 - to co u Ciebie jest czerwone, u mnie jest niebieskie. Poza tym mam też w takich samych obudowach dwie kasety z serii specjalnych Moving Sound - jedną białą i jedną żółtą, oznaczone FS 60.

Tak, mam też Moving Sound (białą) - zawsze mi się podobało to dziwacznie duże okno :-). Nie wiem jednak jak wygląda MS w folii (chyba, że miały przezroczysty celofan). Podobnie z tą Fe-I.

Brązowa Agfa to raczej na pewno nie podróba; zresztą wkładka nawiązuje stylem do zielonej LNS, tyle że jest zaprojektowana w poziomie. Poza tym kaseta przyjechała do mnie z USA, tam chyba podróbki kaset niemieckich się nie trafiały?

Jeszcze co do podróbek: udało mi się kupić (a długo polowałem) podróbę Sony CHF. Miałem taką, kupioną w czasach dzikiego kapitalizmu (1989/90), ale brakowało mi zafoliowanej. Ta nowa niewątpliwie pochodzi z tej samej partii, co kupiona dwadzieścia lat temu :-D.

Jak widać, folia jest podrobiona całkiem dobrze, gorsza jest poligrafia (niedbały wydruk na wkładce, brak symbolu kasety na grzbiecie), a najgorzej wygląda etykieta kasety. Nie dość, że jest krzywo rozplanowana, to ma wyraźnie szersze boki, ze względu na konstrukcję obudowy. Rozbiegówka też zamiast kolorowa (czerwona w C60) jest biała, matowa. Jakość dźwięku, z tego co pamiętam, była koszmarna.

Dostałem też podróbę Sony EF - tę mam tylko otwartą, ale i tak dają się porównać. "Niby-EF" jest niepokojąco podobna do kasety Sonic, nieudolnie udającej EF. Znowu te same kłopoty z poligrafią i szersze boki na etykiecie.

(dla ciekawych: widziałem, że ktoś od nas kupił więcej CHF, więc pewnie niedługo pojawią się na naszym portalu aukcyjnym:-))

Ukryta Zawartość

post-15808-0-31894100-1339542704_thumb.jpg

post-15808-0-64513300-1339542707_thumb.jpg

post-15808-0-82254800-1339542710_thumb.jpg

post-15808-0-01217100-1339542714_thumb.jpg

post-15808-0-57026400-1339542717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, moje Moving Sound są używane (a biała bez wkładki), więc nie wiem, jak wyglądała folia.

Brązowe Agfy dotarły do mnie w dużym komplecie kupionym na Allegro, więc nie znam ich historii.

nie lubie kiedy fachowcy od marketingu zakładają z góry ze klient jest tepy i słucha oczami..

jest rok 2012, hello ! :-)

A jeżeli chodzi o lata osiemdziesiąte to TDK produkowało tyle modeli, że mogłeś sobie wybrać, duże szpulki i tak występowały rzadko, w Europie już w ogóle, no i przecież były inne bardziej popularne długości niż 46.

Czyli czas na drugi mecz :-)

Mój typ : Polska-Rosja 1-1

Gratulacje

Silnej wiary chłopak :-)

Jeszcze co do podróbek: udało mi się kupić (a długo polowałem) podróbę Sony CHF

Jeszcze co do podróbek: udało mi się kupić (a długo polowałem) podróbę Sony CHF

Widziałem je na all, już myślałem, że jakiś naiwniak dał się nabrać a tu proszę .....heh

...co do tdk to ja im tych duzych hub'ów za zle wcale nie mam az tak bardzo - ot optyczna niedorobka - szpulka wielka a kaseta z oknem dla malych.

ja ich nie lubie za brak logiki - jesli puszczaja na rynek tasmy niegodne z IEC

i na sile szukaja podbicia wysokich Hz tzn ze celuja w klienta z tanim deckiem pozbawionym kluczowych ustawien.

w tym samym czasie upychaja czasteczki magnetyczne kosztem łącznika i walcują tasmy na błysk co dla ich trwalosci jest zabojcze..wiec wymagaja decka z super transportem, delikatnym take-up'em w dodatku trzymanego w suchym pomieszczeniu - to w koncu dla kogo te kasety byly produkowane?

dla bogatych głucholi niedoslyszacych wysokich Hz, zaczytanych w broszurkach drukowanych za pieniadze producenta, jakos nie widze tu dla siebie miejsca ;)

tak na powaznie to byl uklad tdk z nakamichi - delikatna tasiemeczka ziejaca wysokimi + glowica z bardzo waska szczelina - dla tych ktorzy lawine wysokich stawiaja na rowni z "jakoscia dzwieku" to musialo byc Coś ;)

do tego ich kasety byly naprawde sliczne, tylko znow - wezmy serie z 88go - cala uwaga i dbalosc o detal skierowany jest na odlew zewnetrznej strony obudowy, kluczowe elementy prowadzace tasme sa badziewne a zdarzalo sie,ze tasma w ogole nie podrozuje srodkiem kasety i wymaga decka z pełnym prowadzeniem przez glowice.

w ogole cala ta gra o podbijanie wysokich, tez sie dawalem na to nabrac az dotarlo do mnie czemu słuzyły normy IEC i jak sie mialy do zapisu/odczytu z dolby B/C.

z koncernów japonskich najbardziej podchodzila mi taktyka sony, to co bylo wazne bylo porzadne, a blyskotki dla oka pomijali dzieki czemu byli sporo tansi on tdk ,maxell czy taiyo. do tego dosc dlugo mieszali zelazo z chromem wiec icj typ II naprawde dobrze trzymał zapis.

Nowy nabytek: TDK AD C46 rocznik 1979, pomiędzy dłuższymi kolezankami ;-)

Gratulacje

Silnej wiary chłopak :-)

A dziękuję.

Należy wierzyć w naszych w końcu wreszcie jesteśmy gospodarzami takiej imprezy. :-)

Ukryta Zawartość

post-26690-0-47438900-1339687404_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy nabytek: TDK AD C46 rocznik 1979, pomiędzy dłuższymi kolezankami ;-)

Też mam wszystkie trzy! :-) Co ciekawe, dopiero kilka dni temu zdobyłem C90 w idealnym stanie, dotąd miałem niekompletną i opisaną.

A oto najbardziej romantyczna z kaset "pocztowych". Długość 10 minut. Jak widać na odwrocie opakowania, są wersje też na inne okazje (Happy Birthday, Thank You, How Are You?). Pudełko ma lepkie paski silikonopodobne, przyklejające się do kasety. W komplecie koperta.

With Love.

:-)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-19648800-1339719867_thumb.jpg

post-15808-0-55012900-1339719895_thumb.jpg

post-15808-0-53461200-1339719924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po przerwie :-)

Że też nie wpisałem mego typu wyniku meczu - dawałem 1:1 :-)

Kilka uratowanych, tylko chrom skręcany - reszta klejona - to roczniki 1984 ?

Ukryta Zawartość

post-19017-0-58806200-1339752529_thumb.jpg

post-19017-0-13236900-1339752541_thumb.jpg

post-19017-0-61658500-1339752550_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prędzej 74... ;-)

Ta fioletowa jest bardzo stara - to przełom lat 60-tych i 70-tych. Pozostałe to lata 70-te (~73-75), przy czym ta czarno-niebieska jest nieco nowsza od pozostałych - jakiś 78 mniej więcej.

Ciekawe jest to, że te kasety, przeznaczone wyłącznie na rynek japoński, mają te "tytuły" w większości po angielsku.

Może producent liczył na wypromowanie ich oraz eksport?

Fajna kaseta, w sam raz na romatyczne wieczory ;-)

'MaciejLK

"Prędzej 74... ;-)

Ta fioletowa jest bardzo stara - to przełom lat 60-tych i 70-tych. Pozostałe to lata 70-te (~73-75), przy czym ta czarno-niebieska jest nieco nowsza od pozostałych - jakiś 78 mniej więcej."

Nie powiem ,że nie ucieszyła mnie Twoja informacja :-)To miło ,że to takie staruszki :-)A szczególnie Philipsy :-)

Dziękuję za informacje :-)

Diabolik - liczyłeś już może swoje wszystkie kasety ? :-D Twoja kolekcja jest powalająca :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.