Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

v-c dla mnie osobiscie jest bezuzyteczne (wielokrotnie to samo opakowanie kryło rozmaite kasety), c-90 chaotyczne i lo-fi, ale wkleic na szybko konkretna kasete to tylko z c-90.

poza tym amerykanie maja bladzieńkie pojecie o taśmach europejskich i to jest bardzo odczuwalne na tapeheads czy v-c.

Kluczowymi słowami są tu „dla mnie”. Dla kolekcjonera taśm, zwłaszcza zafoliowanych, strona owa na pewno jest ciekawa, choć wydaje mi się, że są na niej błędy.

Amerykanie mają niewielkie pojęcie o taśmach europejskich, bo mało się ich tam sprzedawało, a jeśli już, to często pod innymi nazwami. AGFA chyba nie próbowała sprzedawać tam kaset w ogóle, BASF - pod innymi nazwami, Philips chyba tylko jako PDM, i to dość krótko, trochę próbowało AudioMagnetics, a w latach 80-tych spróbował RAKS. Ale zawsze była to sprzedaż śladowa w porównaniu z markami amerykańskimi i japońskimi.

Tak samo my mamy blade pojęcie o rynku kaset np. w Ameryce Południowej, a rynek USA czy japoński też znamy wyrywkowo, kiedyś z tego, co ktoś przywoził z zagranicy, a teraz głównie z tego, co pojawia się na ebayu czy Allegro. My np. znamy TDK A, sprzedawaną u nas przez jakiś czas zamiast D. W Japonii od końca lat 80-tych zamiast D sprzedawano AE, a kto wie, na jakich rynkach były sprzedawane B i F?

Śliczne! Ciekawe, że amerykańska pro II super ma kolorystykę taką, jak europejska FeCr III.

Nawet nie wiedziałem, że istniało coś takiego jak pro-II super! Masz może jej zdjęcie?

Nie, to oczywiście moja pomyłka, miałem na myśli tę pro II chrome, którą pokazałeś, a obok była pro I super, i „zlały” mi się ze sobą. To ona jest taka niebieska jak FeCr III.

Nie, to oczywiście moja pomyłka, miałem na myśli tę pro II chrome, którą pokazałeś, a obok była pro I super, i „zlały” mi się ze sobą. To ona jest taka niebieska jak FeCr III.

A, no tak. Mam parę różnych FeCr Basfa z tamtego okresu, ale to na pewno tylko niewielka część, zważywszy "kreatywność" firmy :-)

Ta jest najbardziej podobna do pro-II:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trafiła mi się taka kasetka TDK, czy może ma ktoś z kolegów skan lub link do zdjęcia wkładki? Oraz wie coś o niej: rocznik i z jakiego rynku?

Przypomniałem sobie o obietnicy...

I druga strona:

Ukryta Zawartość

post-16389-0-85990300-1344169331_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuję ożywić nieco wątek - oto dość oryginalna kaseta ze szpulkami.

Niby nic specjalnego, ale i wkładka nietypowa, i otwory w szpulach też nieco inne niż zwykle.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-28670900-1344690105_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma ktoś do pary 90-tkę ?

Ukryta Zawartość

post-33485-0-72024900-1344696759_thumb.jpg

post-33485-0-13092400-1344696769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie mam wrażenie, że ta kaseta bardzo niechętnie występowała w wersji C-90, podobnie jak i inne mutacje EQ i SQ - ale mnie się akurat jedna taka 90-tka trafiła. Wygląda tak samo, tylko zamiast pomarańczowego paska na wkładce jest zielony, a to co czerwone - jest niebieskie (na wkładce i na kasecie).

Ma ktoś do pary 90-tkę ?

I ja długo na nią polowałem. Podobnie jak na EQ90.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-80369300-1344708918_thumb.jpg

post-15808-0-61416200-1344708920_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu sobie chlopcy zaszaleli:

denonmd74.jpg

^moze brak mi wyobrazni ale szanse przytarcia jednej paczki o druga w okolicach srodka sa raczej sporawe.

uzywal ktorys z Waści c-74 z duzymi hubami?

Może w jakimś dziadowskim magnetofonie z niecentrycznymi trzpieniami szpulek (widziałem takie). W prawidłowo działającym mechanizmie nie powinno się to zdarzyć, nawet jeśli powierzchnie taśmy znajdą się blisko siebie.

"Stary, źle widzisz" ;-)

Rozbiegówka w Denonach jest barwiona w okolicy zatrzasku, dlatego na zdjęciu powyżej wydaje się ciemna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe jak brzmialoby słowo "xiphoid" wymawiane w reklamie na antenie tvp..

ale fakt, równie paraolimpijskich durnot jak te na tych kasetach:

Ukryta Zawartość

ze swieca szukać..

Ukryta Zawartość

Mnie nie udało się kupić starej SQ 90 - chyba nawet nigdy takiej nie widziałem (choć SQ 60 mam kilka), i EQ 90 też nie mam.

Podsumowałem swoje Philipsy SQ/EQ w obu długościach. Jak widać, wszystkie wypełniają z grubsza regułę "czerwona C60 - niebieska C90" - z wyjątkiem biało-czerwonej SQ, gdzie logo i oznaczenie typu, w zależności od długości, jest na przemian czarne i białe.

Z reguły wyłamuje się tajemnicza seria "Ferro Low Noise" gdzie C60 jest niebieska, a C90 czerwona.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-97653200-1345079172_thumb.jpg

post-15808-0-14325800-1345079177_thumb.jpg

post-15808-0-42414700-1345079181_thumb.jpg

post-15808-0-07466500-1345079185_thumb.jpg

post-15808-0-66340400-1345079188_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, czy te z Hong-Kongu z zamienionymi kolorami to nie są przypadkiem podróbki? A w chyba identycznych obudowach miałem kasety chromowe "hgs", które ktoś kiedyś przywiózł z Niemiec w latach 80-tych. Były paskudne i strasznie piszczały w magnetofonie.

I aż obejrzałem wszystkie moje pomarańczowo-białe SQ żeby zobaczyć, czy któraś z nich to przypadkiem nie 90-tka, ale niestety nie - wszystkie to 60-tki. EQ-I 90-tki też nie mam. Z jakiegoś powodu rzadko się je spotyka - czy naprawdę wyprodukowano ich mniej?

Bo u nas faktycznie królowały 60-tki - Stilony 90-tki spotykało się rzadziej, a Supertony 90-tki były zupełną rzadkością. Dopiero Ferrum Forte i Ferrum Maxi pojawiły się w większych ilościach jako 90-tki.

A czy ktoś widział albo ma kasety ORWO w innej długości niż K-60? Bo ja nie przypominam sobie, bym w ogóle kiedyś widział ORWO 90-tkę, i to nawet z późnych serii, z lat 80-tych.

Stare kasety ORWO były ciekawe - moja pierwsza ORWO (niestety, nie zachowała się), kupiona chyba w 77 roku, ze stemplem „Cena obniżona - towar niepełnowartościowy” czy jakoś tak, składała się z dwóch ściśle identycznych połówek (jak stare kasety Philipsa).

nie kojarze zebym kiedys widzial k-90 ale z drugiej strony nie szukalem.

inna rzecz - sprawilem sobie z ciekawosci basfa FE w obudowie agfy (HR)

wyglada dosc precyzyjnie, ale taka nie jest - jedna z naroznych prowadnic sie nie obraca - kiedy trafia na strone zwijajacą niemal tnie tasme wzdluz "na pol" ..

mialem nadzieje ze jesli obudowa jest "gafowska" to w srodku bedzie pe-649, ale nie, zwykle LH-E w dodatku tylko w jedna strone.. nędza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.