Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ma ktoś zdjęcia otwartych kaset z tej serii to proszę wrzucić, dzięki.

To tak na szybko, z serii późniejszej (1982-84). Jutro dorobię więcej, mam też jedną LH z serii 1978.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-43328700-1345948650_thumb.jpg

post-15808-0-66816800-1345948653_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, tu następne foty. Jak widać LH-X ma obudowę nieco "przejściową" między serią '78 a '82. Stara skorupa, ale odlew numeru strony i etykieta już zamienione.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-86758300-1346004168_thumb.jpg

post-15808-0-76546200-1346004170_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze z serii "najnowsze nabytki" - zdobyłem Marantza MM4 w długości C-46, oczywiście identycznego z odnośnym Philipsem.

Ciekawe, że kaseta jest włożona do pudełka na odwrót - stroną B, inaczej niż pozostałe Marantze z tej serii. W przypadku kaset japońskich nigdy nie spotkałem się z podobnym odstępstwem od reguły.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-16512300-1346013898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CHĘTNIE BYM KUPIŁ TE MAGAZYNY OD CIEBIE..

Magazyny? Od kogo? ;-)

Z innej beczki: Maciej już kiedyś pokazywał podobne zdjęcie - ciąg dalszy bałaganu naklejkowego u Basfa. Udało mi się zdobyć dwie kasety z niedopasowanymi etykietami.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-65772900-1346101092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypomnę moje zdjęcia - a mam takich „pomieszanych” kaset BASFa jeszcze kilka.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-58557100-1346102404_thumb.jpg

post-16389-0-43123400-1346102408_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej!

Czy ktoś z Was powie mi coś więcej na temat kasety Memorex Studio Tape typ1 ?

Ja pierwsze słyszę. Chociaż trzeba przyznać, że bardzo elegancka obudowa z nietypowym oknem (a raczej nietypowej grubości "ramką").

Ja pierwsze słyszę. Chociaż trzeba przyznać, że bardzo elegancka obudowa z nietypowym oknem (a raczej nietypowej grubości "ramką").

Heh... a ja miałem nadzieje, że jak czegoś nie ma w googlach to jest właśnie u Ciebie :-)

No trudno, pozostanie w takim razie tajemniczą kasetą, chyba, że któryś z kolegów coś jeszcze nam powie, zobaczymy.

Katastrofa. Jednak ikeowski paździerz to nie był dobry pomysł. Szuflady w końcu nie wytrzymały obciążenia i mam zablokowany dostęp do 760 kaset. Wszystko się pozacinało, można wyciągnąć tylko całość, ponad 80 kg. Nie dam rady. Żeby się tam dostać będę musiał chyba użyć siekiery. Zdjęcia Agfy, Basfa, Maxella i TDK zawieszam do odwołania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, kurczę! Współczuję! Okazuje się, że dobrze zrobiłem, decydując się na zrobienie prostych półek, i zrezygnowałem ze zrobienia/kupienia szuflad na część kaset. Na pewno wyszłoby drożej, a, jak się okazuje, mogłoby być mniej trwałe. Kasety „w masie” są jednak pioruńsko ciężkie. Cieszę się też, że praktycznie niemal zrezygnowałem z szafek wiszących - z wyjątkiem kilku małych, wszystkie stoją całym ciężarem na podłodze, górą zakotwiczone w ścianie.

A meble z Ikei często robione są z płyty komórkowej a nie z pełnej płyty wiórowej - w ten sposób są znacznie lżejsze. Kiedyś stojąc w kolejce do cięcia płyt wiórowych w Castoramie widziałem, jak facet przede mną dał im do przycięcia elementy jakiejś szafki kupionej w Ikei. Jakie było jego zdziwienie gdy po przecięciu okazało się, że jest to puste w środku i oczywiście po przecięciu nie nadawało się już do niczego!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a najtańsza chromówka kosztowała wtedy ? No właśnie ile, kto pamięta ?

Nie wiem ile kosztowała w latach 80-tych najtańsza chromówka, ale gdy w 87 r. kupiłem w Pewexie 3 kasety, to poszła na nie niemal cała moja pensja !!! (po przeliczeniu wydanych dolarów na złotówki) I tak: TDK SA 90 kosztowała 2,70 USD, Maxell XLII-S 90 - 2,90 USD, a Maxell MX 90 - 5,20 USD (gdy brałem metalówkę, to inni ludzie patrzyli na mnie jak na wariata/bogola (?) Takie to były czasy, a 1 dolar kosztował 1000 zł.

Co do tych kaset z Twojego zdjęcia, to pamiętam ceny Sony EF 90 i TDK A 90 - kosztowały po 1,00 USD. Bardzo byłem też zaciekawiony, dlaczego TDK AD-X 90 (bądź co bądź "tylko" żelazówka) jest o 10 centów (2, 80 USD) droższa od chromówki SA 90 (od chromówek innych firm była droższa jeszcze więcej) i głównie z tej ciekawości w jakiś czas potem ją kupiłem. No i po nagraniu na nią czegoś już wiedziałem.......do dzisiaj to jedna z ulubionych moich kaset.

Jak widać na zdjęciu, nad częścią z drzwiczkami przechodzi karnisz, a szafka dochodzi do samych drzwi balkonowych. Drzwiczki zrobiłem tylko po to, by osłonić znajdujące się tam kasety przed bezpośrednim światłem słonecznym. Na pozostałych, odkrytych półkach kasety są już jakoś tam częściowo osłonięte firankami, zasłonami, itd. Poza tym nie wykluczam dorobienia drzwiczek do pozostałych szafek.

Tak na marginesie, to co na zdjęciu to mniej więcej 1/5 szafek i 1/6 kaset...

A za drzwiczkami nie ma akurat szczególnych skarbów - ta szafka jest takiej wielkości, że akurat mieszczą się w niej moje AGFY, Philipsy i PDMy. Największe skarby z nich to oczywiście rzadko spotykane metale i FeCr... ;-)

A drabinka (składana z 2 stopniami) faktycznie jest w zestawie (i kupiłem ją właśnie robiąc te szafki), ale jestem na tyle wysoki (186), że wspinając się na palce sięgam na górne półki wystarczająco wygodnie by sięgnąć albo odłożyć kasetę. ;-) Kolega śmieje się, że zrobiłem sobie kasetową boazerię, bo półkami na kasety zabudowałem każdy wolny skrawek ściany w pokoju i przedpokoju, likwidując nawet lustro w przedpokoju (miałem je przewiesić na ściankę szafy, ale jakoś tego do tej pory nie zrobiłem... ;-)

agfy , philipsy, pdmy - moje ulubione marki - ten sam model z dwoch fabryk to tasma i kaseta z naj-najwyzszej polki, lub koreanski syf.

niestety niemcy zostali soczyscie wyedukowani w temacie i te co trzeba ida bardzo drogo ;/

Jedne z ostatnich moich nabytków, TDK SA-XS w rozmiarze C90:

Ostatnie z tych jeszcze w ładnym pudełku, z elegancką wkładką i nalepkami (osobno), skręcane "złotymi" śrubkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To moje kasety Agfa z szafki „za zamkniętymi drzwiami”. ;-)

Filmik robiony rok temu, parę jeszcze przybyło. Więcej filmików na razie nie mam. :-(

Ukryta Zawartość

pózno ale będę konsekwentny wspominając wielkich co odeszli chyle czoła przed tym człowiekiem Jon Lord odszedł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,co teraz nagrywać bednarka płakać się chce ............................................................................................................... ale pojechał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Katastrofa. Jednak ikeowski paździerz to nie był dobry pomysł.

Eh, szkoda, że tak daleko od siebie mieszkamy, chętnie przyszedłbym w odwiedziny z jakimś trunkiem, pomógłbym Ci przy szafce, poznał kolegę osobiście (spokojnie, mam żonę :-)) no i najważniejsze - nacieszył oczy i duszę Twoją kolekcją kaset.

No tak /Katastrofa. Jednak ikeowski paździerz to nie był dobry pomysł/ teraz zobaczyłem faktycznie tragedia, Diabolik za daleko mieszkasz polecił bym szwagra -stolarz zrobil by dembowe szafki i wytrzymały by same TDK MA-R czy TDK MA-XG ,a na poważnie stolarz naprawdę potrzebny albo w ikei z płyty MDF niech przytną pozdrowionka DS

Katastrofa. Jednak ikeowski paździerz to nie był dobry pomysł. Szuflady w końcu nie wytrzymały obciążenia i mam zablokowany dostęp do 760 kaset. Wszystko się pozacinało, można wyciągnąć tylko całość, ponad 80 kg. Nie dam rady. Żeby się tam dostać będę musiał chyba użyć siekiery. Zdjęcia Agfy, Basfa, Maxella i TDK zawieszam do odwołania.

Ważne że kasety nie ucierpiały. Jakieś miejsce na nie wykombinujesz. Jak nie to ja je przygarnę ;)

Witajcie, Kasetomaniacy :)

Ostatnio przytaszczyłem z pewnego sklepu... sporo ciekawych zafoliowanych, NOWIUSIEŃKICH kaset :) - kilka z nich jest generalnie do spieniężenia - 2x Sony UX-S 90, 1x Sony CDit 90 II w "slide case" i, również sztuka TDK CDing2 90. Wszystkie to, jak pewne wiecie, chromy.

Oprócz tego - ale już nie na sprzedaż... hm, dołączę foto - tak, zrobione kablem od prodiża.

dsc00732kopiowanie.jpg

Pozdrawiam :)

Panowie, dziękuję za okazane współczucie i gotowość pomocy! :-)

Ale najbardziej zdumiało mnie, że zdjęcie połamanych szuflad ściągnęło 68 osób :-D chociaż nie widać tam ani jednej kasety. Kto i po co? :-D

Kto i po co? :-D

Lubimy przyglądać się cudzym nieszczęściom. Wbrew pozorom, to całkiem pozytywny, naturalny mechanizm przetrwania, pozwalający unikać tragicznych w skutkach pomyłek innych osobników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.