Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam w takim razie. Wydawało mi się, że to był pierwszy tak w miarę normalnie na rynku.

A wiesz, jak ten pierwszy wyglądał?

Pudełko jest na VC. Jak wygląda kaseta, niestety nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pierwszy w historii (i pewnie nie ostatni) "pure chrom" i jednocześnie maxell XL ;)

Ukryta Zawartość

Już rok temu albo i dawniej ta sama kaseta była wystawiania (nie wiem, czy przez tego samego sprzedającego, może z innym nickiem), jako Pure Chrome Maxell XL II... Powtórka z rozrywki.

Te idiotyczne i pełne błędów opisy aukcji zasługują chyba na osobny wątek na forum, tyle tego jest.

"Chromowe" Maxelle i TDK to już klasyka. Co jakiś czas pojawia się taśma szpulowa Zonal, w której opisie sprzedający rozwija skrót RTR (czyli reel to reel) jako real to real, poetycko opisując wyjątkowy realizm nagrań...

Ukryta Zawartość

^pudło.

to agfa sprzedawana w 1991 -zaprojektowana, powleczona i rozwieziona po magazynach w 1990 - to w 100% produkt agfa.

..ale był blisko

+ powodzenia; na pokładzie tej łajby robi się tłoczno ;)

Ukryta Zawartość

Te idiotyczne i pełne błędów opisy aukcji zasługują chyba na osobny wątek na forum, tyle tego jest.

"Chromowe" Maxelle i TDK to już klasyka. Co jakiś czas pojawia się taśma szpulowa Zonal, w której opisie sprzedający rozwija skrót RTR (czyli reel to reel) jako real to real, poetycko opisując wyjątkowy realizm nagrań...

W wielu sklepach sprzedawca słysząc "poproszę żelazową" podawał chromówkę. Bo wielu ludzi myśli, że "Normal" to "Normal", a "żelazo" to chrom albo jeszcze lepiej metal.

Och, ludzie często stawiali znak równości pomiędzy "żelazowa" i "metalowa", no bo żelazo to metal. Inna rzecz, że w terminologii fachowej (PN, itd.) dla taśmy "normalnej" używano terminu "żelazowotlenkowa", jeśli dobrze pamiętam.

Wielokrotnie też słyszałem o taśmach "chromowanych" (jak błyszczące ozdóbki na samochodzie). ;-)

Magnetofon był urządzeniem zbyt skomplikowanym dla laika. Jakieś typy taśm, przełączniki, jakieś "redukcje zakłóceń" (= Dolby), regulacja poziomu... Kto by się w tym połapał? Komu by się chciało zadawać sobie trud połapania się?

Trzeba by, o zgrozo, przeczytać instrukcję, a może nawet jeszcze jakąś książkę?!

I jeszcze trzeba głowice i rolki czyścić! Komu by się chciało?

CD wkłada się do odtwarzacza, naciska Play, i gra.

Panowie, a może ( o ile nikt już tego nie poddał pod dyskusję) o ile chcecie, zrobimy coś takiego:

Klasyczna | Rock | Jazz | POP| Blues| Metal | .......

TDK

Sony

Maxell

Toshiba

Fuji

BASF

lub zamiast muzyki wstawić rodzaje magnetofonów. Tak by każdy młody fan magnetofonów wiedział, co z czym jeść:) Wiem, że tabela będzie zrobiona na podstawie bardzo subiektywnych odczuć, ale uśredniając je, możemy stworzyć coś ciekawego :)

nie dość że pasuje to jeszcze jest za nisko.

największym brakiem tej listy jest SKC i poźniej saehan/samsung, natomiast są niej trade marki, pod którymi te taśmy sprzedawano ;)

BASF

SKC

SONY

Toshiba/aurex*

(...)

FUJI

TDK

Hitachi

a to, że japonczycy ustawiali swoje decki pod "zaprzyjaznione" UD i SA niczego w globalnym układzie sił nie zmieniło.

natomiast podział na gatunki jest zbyt ogólny...

trzeba dobierać taśme pod charakterystyke danego utworu: spektrum(Hz) , zakres dynamiczny poszczegolnych pasm, fragmenty ciche vs głosne - tego nie mozna uogólnic w zaden sposob.

* - dla dociekliwych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie dość że pasuje to jeszcze jest za nisko.

największym brakiem tej listy jest SKC i poźniej saehan/samsung, natomiast są niej trade marki, pod którymi te taśmy sprzedawano ;)

BASF

SKC

SONY

Toshiba/aurex*

(...)

FUJI

TDK

Hitachi

a to, że japonczycy ustawiali swoje decki pod "zaprzyjaznione" UD i SA niczego w globalnym układzie sił nie zmieniło.

natomiast podział na gatunki jest zbyt ogólny...

trzeba dobierać taśme pod charakterystyke danego utworu: spektrum(Hz) , zakres dynamiczny poszczegolnych pasm, fragmenty ciche vs głosne - tego nie mozna uogólnic w zaden sposob.

* - dla dociekliwych:

Ukryta Zawartość

Jak z dziećmi:) to była propozycja, a kropki na końcu świadczą o tym, że to nie wszystko, kolejność mozna zmienić :)

Ukryta Zawartość

Ja noworocznie trochę z innej beczki: chłopaki, może macie w zapasie, sprzedajcie mi wzmacniacz. jakikolwiek, tylko żeby był sprawny. To znaczy, że kiedy podłączam CD i głośniki albo słuchawki, to słychać muzykę. Bardzo proszę. Okropnie mi tego brakuje, a słyszałem, że istnieją takie grające zestawy. Wiecie, muzyka jest bardzo ważna w życiu.

PS. oddam w rozliczeniu ozdobne urządzenie Pioneer A-339, które wygląda jak nowe ale nie gra niestety. Dałem się kiedyś nabrać i niepotrzebnie kupiłem.

Mam pytanie do Szanownych Kolegów.

Chodzi o kasetę Basf CR-EII 90 (na 1 zdjęciu po prawej),

Czy możliwe iż ma ona na wkładce napis Made in France , jest kasetą produkowaną na rynek USA?

Na dole wkładki jest adres: Basf Systems Corporation Crosby Drive Bedford MA 01730.

Po wpisaniu tych danych w google wyskakuje mapa USA.

Obok pokazuję dla porównania Basfa z Ludwigshafen.

Zastanawia mnie to: Made in France, a nie: Made in USA jak na wkładce Basf 90 Performance.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-76296300-1357155367_thumb.jpg

post-26690-0-82992900-1357155383_thumb.jpg

post-26690-0-49360000-1357155413_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no teraz to zes mnie zastrzelił,

jak dla mnie to jest wkładka kasety amerykanskiej, z bedford własnie. wydawało mi sie ze francuską fabryke kaset odpalili duzo pozniej i robili w niej tylko przezroczyste kasety - czego dotyczy to "made in france" trzeba bedzie wyjasnic..

zgaduje,ze w pierwszej fazie unifikacji standardow w basfie rzucili porcje kaset produkcji europejskiej i ladowali do nich swoje amerykanskie tasmy..

ale to poki co tylko domysł,a jak było faktycznie to zrelacjonuje jak tylko sie dowiem..

nie wiadomo też jak wyglądała kaseta która towarzyszyła tej wkładce, jeżeli ktoś ponaklejał jakies zastepcze etykiety to pewnie kasety kładl do pudełek na oko..i ta na zdjeciu to kaseta z ludwigshafen z przełomu duże/małe okno..

Mam pytanie do Szanownych Kolegów.

Chodzi o kasetę Basf CR-EII 90 (na 1 zdjęciu po prawej),

Czy możliwe iż ma ona na wkładce napis Made in France , jest kasetą produkowaną na rynek USA?

Wysłałem maila do osoby od której zakupiłem między innymi tę kasetę z zapytaniem czy może coś o niej pamięta.

Wtedy kupiłem razem 56 kaset w bardzo dobrym stanie, wszystkie miały podrukowane osobne wkładki i grzbiety z opisami.

Nagrania się zgadzają z opisami, a sprzedający twierdził ,że to cała jego kolekcja więc to razem pozwala mi sądzić że kaseta i wkładka to komplet.

Niestety brakuje oryginalnych górnych naklejek z kasety, co utrudnia sprawę.

Może gościu odpisze i coś wyjaśni.

Ale że tak na amen? Nie da się reanimować? Czy kupiłeś bez wnetrzności? :)

Da się, zdenerwowałem się tylko - wygląda na to, że jest kłopot tylko z jednym wejściem. Już opanowałem.

Ale dostałem konkretne propozycje na priva, bardzo dziękuję - wiedziałem, że mogę na Was liczyć :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.