Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ta kaseta jest absolutną rewelacją, mam polecam nawet te n+1 nagrywane i odtwarzane z nośnikiem tak startym że przeświecają i tak będą lepsze od metalu.

Dziękuję za zdjęcie ślicznoty i zap....głosować

Zbyszek

Kurde testowałem dzisiaj własnoręcznie zrobioną kasete z taśmą magnetowidową cięta 1/4 wyszły ze 2 minuty ale dźwięk jest tak niesamowity jak z najlepszych chromów jak mechanike poprawie to będzie moja najkrótsza ale najlepsza kaseta

Daniel22, 21 Paź 2007, 12:04

Gadaj z Korwinem on już ma oprzyrzadowanie i może zacznie zarabiać na nim trochę na te swoje szpulaki z pożytkiem dla pozostałych miłosników taśm

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeśli pomożesz Korwinowi sprzedać trochę jego maszynek z okresu przedłużonego dzieciństwa i znajdziesz tokarza to tak zwani nasi będą mieli taśmę do kaset za tak zwane friko ale muszę was zmartwić taśma magnetowidowa przy tej którą obecnie tnę to jedno wielkie żałosne gówno jeśli stosuje się ją w szpulowym w kaseciaku obleci poprostu jest zbyt wiotka inne parametry ma OK lepsze niż bardzo drogie chromy czy metale audio ale uczeni radziedcy znają inne jeszcze lepsze nośniki jednych mają w sroc a innych niestety już po przecięciu raptem 600 FT. a to naprawdę mało

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Magnetowidowa jest tak cienka źe odrobina czegokolwiek na rolce dociskowej wpływa na przesuw,

Muszę się pozbyć walcarki złotniczej, wiertarki słupowej potężnego silnika z przekładnią itp i za sprzedae dobro zlecić zrobienie elementów do maszynerii tnącej w sposón w pełni profesjonalny taśmę 1/2" na 2 x 1/4 lub 3 x 3.8mm + pasek odpadu.

To wszystko

pozdrawiam

Zbyszek

Bardzo ładny zapas na 3 tygodnie ja już zacząłem zrzucać na JVC BR7000ERA i znowu setkę + hak chromowych kaset będę miał do dyspozycji choć jeśli mam być szczery to lepiej jest wrzucić 4.76 na UHER-ze 4200 i mieć po 1/8" na ścieżkę a na szpuli 13 to jest kilka godzin.

Pozdrawiam

Zbyszek

Oj panowie panowie. A coz to sie nagle stalo, ze WSZYSCY tak nie lubia metalu? Rozumiem, kazdy ma swoje zdanie, ale wypowiedzi, ze chrom jest lepszy sa cokolwiek nie na miejscu. Moze poprostu nie macie sprzetu, ktory prawidlowo sobie poradzi z metalem??

Oczywiscie, to tylko moje przypuszczenia, bo takie Wasze teorie musza sie skads brac.

Szeryfo

Osobiście preferuje bardzo drobno cząsteczkowe żelazo , chrom jak najbardziej a z racji jak to już kiedyś ktoś napisał przeczyszczę raz na dwa dni tor taśmy metalem , ale tak poważnie to każdy ma swoje preferencje i moim zdaniem czyste żelazo , tak zwany metal jest przeceniany , a Uwierz mam na czym szurać tylko ceny tego nośnika są beznadziejne i tyle kupuje kasetę za 3 zł i to wystarczy , moja rodzina jest bardzo muzykalna i ciagle ich sadzałem przed moim wianuszkiem maszyn i jakieś róznic wyłapywali tylko czy te różnice sa warte kaset po 20zł , 30zł hmm.

Sam posiadam bardzo drogie kasety i jakość jest ich bardzo dobra ale na co dzień teraz obecnie moje maleństwa zjadaja 80 procent typu pierwszego i myślę że z dobrym skutkiem pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Szeryfo, 21 Paź 2007, 19:56

>Oj panowie panowie. A coz to sie nagle stalo, ze WSZYSCY tak nie lubia metalu?

No, nie wszyscy! Ja jestem zdeklarowanym zwolennikiem metalu, za co już parę razy dostałem tu po łbie.

Metal może nie zawsze jest koniecznie potrzebny, ale jego wysoka wysterowalność na wysokich częstotliwościach często się przydaje. Dobór taśmy powinien zależeć od możliwości magnetofonu (nie wszystkie sobie radzą z taśmą metalową, często nie osiągają dostatecznie wysokiego prądu podkładu) i od nagrywanej muzyki - jeśli ma dużą zawartość głośnych tonów wysokich, tylko taśma metalowa przeniesie je poprawnie. Na innych taśmach (typu I i II) nasycenie taśmy przy 10 kHz następuje już przy poziomie od -7,5 dB na przeciętnych taśmach do -4 dB na najlepszych nośnikach, a taśma metalowa przeważne znosi ok. 0 dB. Głośny sygnał o wysokiej częstotliwości zostanie w takim przypadku stłumiony na taśmie typu I lub II, i to nawet 4-6 krotne, podczas gdy taśma metalowa przeniesie go poprawnie - i to jest największa zaleta taśm metalowych w stosunku do pozostałych. Pod innymi względami taśmy metalowe mają parametry porównywalne z dobrymi pozostałych typów. MOL (poziom maksymalnego wysterowania) przy 315 Hz jest porównywalny do bardzo dobrych taśm typu I (w rodzaju AR, AR-X, HF-ES, XLI), szumy są minimalnie niższe. Taśmy typu II mają przeważnie niższy MOL, ale też i zauważalnie niższe szumy (czasem o ponad 5 dB).

Taśmę i poziom wysterowania przy zapisie trzeba zatem dobierać do rodzaju nagrywanej muzyki, aby maksymalnie wykorzystać jej potencjalną dynamikę.

Zgadzam się co do metalu, nikt nie kwestionuje jego "wyższości" nad resztą taśm, ale tak jak właśnie napisał Mag wyżej czy to jest to warte takich pieniędzy, skoro można na pozostałych taśmach dobrze nagrać.

pozdrawiam!

UX-Pro i ZII są bardzo dobre, ale ciągle nie mają tak wysokiej wysterowalności na wysokich tonach (SOL) jak taśmy metalowe.

Właściwość tę ma natomiast Denon HD8, bo jest to taśma metalowa przeznaczona do zapisywania z prądem podkładu takim jak taśmy chromowe. Ma zatem MOL i SOL zbliżone do taśm typu IV, co okupione jest wyższymi szumami i czułością wyższą o prawie 3 dB, co powoduje, że należy jej używać w zasadzie tylko w magnetofonach z kalibracją poziomu (czułości). Podobnymi taśmami (metalowymi do pracy jako typ II) są jeszcze np. That's EM-X i CD-MH i mało u nas znana TDK HX-S, i, o ile pamiętam, Memorex CRX, i jeszcze Realistic Supertape Premium M II. Niektóre z nich mają też prąd podkładu sporo odbiegający od normy - a więc do użycia tylko z pełną kalibracją.

dyniaudio, 21 Paź 2007, 20:19

>Zgadzam się co do metalu, nikt nie kwestionuje jego "wyższości" nad resztą taśm, ale tak jak

>właśnie napisał Mag wyżej czy to jest to warte takich pieniędzy, skoro można na pozostałych taśmach

>dobrze nagrać.

>pozdrawiam!

Ale jeśli na taśmie metalowej można nagrać lepiej? Może warto dołożyć?

Przede wszystkim trzeba się zastanowić czy warto, tzn. jaką muzykę nagrywamy? Jeśli jest dużo tonów wysokich (np. syntezatory, głośna perkusja, trójkąty, cymbały), to trzeba albo użyć taśmy metalowej, albo używając taśmy typu I lub II obniżyć poziom zapisu tak, by nie przesterować taśmy, tzn. by wysokie częstotliwości nie skompresowały się przez nasycenie taśmy - ale obniżenie poziomu zapisu zwiększy szumy przy odsłuchu.

Po prostu należy dobierać taśmę do nagrania.

Co prawda gdzieś, kiedyś czytałem wynurzenia jakiegoś Amerykanina, który wszelkich nagrań dokonywał wyłącznie na TDK MA-XG - bo nie chciał się godzić na żadne kompromisy...

fajnie jest pogadać o tym co dobre, co najlepsze itp. Rozumiem, też metalową ostrożność Korwina. Jednak całą tą dywagację powinniśmy zacząć od tego co chcemy nagrać .... czy mowę, czy wielką orkiestrę symfoniczną czy głosik kobiecy unplagged w zadymionej knajpce czy wreszce rockowe łojenie ... Każda z nich ma swąją specyfikę ... plusy i minusy ... o kasetach stworzinych do magnetofonów samochodowych i walkmanów nie wspomnę ... kiedyś wrzuciłem ulotkę TDK na rapidshare ... chyba jeszcze jest w tej zakładce kilkanaście dni wcześniej - tam jest prosto słupkami pokazane co z czym jeść - choć bez szczegułów.

Kasety Metal są extra - ale do tego trzeba decka przez duże D i paru chwil na prawidłową kalibrację - potem mozna oczekiwać rezultatów.

Mam obecnie takie taśmy, że ten metal jaki był na kasetach to jest szajs, i proszę brać jeszcze jedno pod uwagę prędkość przesuwu i szerokość ścieżki tak zwane łomoty ani muzyka elektroniczna mnie nie interesują skrzypce violę da gamba fortepian klawesyn klawikord nawet na kasetowym dwugłowicowym CR-240 zapisuję naprawdę bardzo dobrze Rafaell był świadkiem zapisu z parki mikrofonów Tesli AMD 410 N na szpulowym 4200 Monitor taśma EMI i CR-240 SONY-UX -S . Trudno mi nawet stwierdzić do jakiego typu należy niektóre nośniki należy zaliczyć nie staram się szufladkować tylko nagrywać jest jeszcze takie powiedzenie darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby, ale oświadczam są śnieżnobiałe.

Podrawiam

Zbyszek

Masz rację Korwin, zgadzam się z Tobą w całej rociągłości ... Jakość kaset nie jest określana ich typem tzn. im większy numerek tym lepsza taśma ... chciałem zasugerować tylko, że każdy typ (I, II, IV) ma swoje wady i zalety a i wśród metali są te lepsze i gorsze ...

Przypomina mi się kaseta firmy Magna typ II, którą kiedyś próbowałem nagrać koledze - tragedia, skąd wzieli ten nośnik ... ? Nie pałam też miłością do AGFA SR, SRX coś mi w ich barwie nie pasuje ...

Za to cały czas (od lat) jestem pod wrażeniem BASF FerroMaxima czy TDK AR/ARX, które kocham (mam nadzieję, że żona tego nie czyta). Wokale na nich brzmią przepysznie i znacznie bardziej neutralnie niż na metalach ...

1/ Zacząłem kiedyś temat wrzucania fajnych ulotek kaset z tamtych lat ... wrzućcie coś ...

2/ Pamiętam kiedyś był test w Audio Video (starego!) kaset magnetofonowych, wydarłem tą stronę na pamiątkę ale gdzieś zgubiłem - ma ktoś?

3/ Nagrywał ktoś na kasetach Tachnics Angrom? Technics (NX, HG, ME)

Magna, Permaton, to niemieccy producenci, ale to druga liga - te kasety nie są tak złe jak różne zupełnie nieznane marki z Dalekiego Wschodu (w rodzaju International, Standard, Time Ton czy HGS - kiedyś u nas dość popularne, bo można je było bardzo tanio kupić np. w Niemczech), ale nie osiągają poziomu choćby Agfy, o której wyrobach ludzie mają mieszane opinie (ja też). Taśmy Agfy z początku lat 80-tych, zwłaszcza Superferro, Stereochrom i Superchrom miały bardzo "odjechane" parametry: optymalny prąd podkładu i czułość. Niedawno próbowałem parę z nich skalibrować, i przyszło to z największym trudem, w skrajnych położeniach regulatorów (zwłaszcza czułości). Nic dziwnego, że - zwłaszcza bez kalibracji - taśmy te brzmią, powiedzmy, dziwnie. Agfa eksperymentowała wówczas z różnymi materiałami magnetycznymi - do produkcji Superferro używała magnetytu Fe3O4 zamiast hematytu Fe2O3, a Superchrom była w rzeczywistości taśmą dwuwarstwową FeCr, podobną do Agfa Carat FeCr: na warstwie Fe2O3 była warstwa CrO2. Przy takiej budowie taśmy te musiały odbiegać od norm. Późniejsze taśmy Agfy nie były już w żaden sposób wyrafinowane, niestety.

Taśmy Technics Angrom widziałem, niestety, tylko na obrazkach. Nigdy nie były popularne, teraz chyba praktycznie nie do zdobycia.

Z tymi Agfami walczyłem na pionerze CTS 830, CTS 740, CT 737 MKII i wreszcie Akai GX67 z równie marnym efektem - może trochę przesadzam ale z pewnością to nie moja kaseta ;)

Co do Technics'ów Angrom raz widziałem, podotykałem i tyle ... żadnych doświadczeń ...

na e-bayu jest, gosc za 1 sztuke chce 33 euro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Na wstępie nie będe owijał testy zostawmy z boku i recenzje , wiemy co znaczy słowo korupcja i w czasach świetności nośnika magnetycznego też była obecna , żeby towar bobrze było sprzedać trzeba było nie żle smarować i to także dla publiki która czytała wszelakie pisma , było może dwóch redaktorów , osobiście poznałem jednego uczciwych no cóż nikt ich z dystrybutorów sprzętu nie lubił i pismo upadło , nie bede pisał jakie pismo wszak żeśmy nie żle musieli sie nabiegać za nim , nie ma reklam nie ma na nakładu i koniec.

Proszę podajcie ceny za ile kupujecie kasety według rodzaju ???

TYP I 1,5 -2zł

TYP II 3 -7zł

TYP IV Okazjonalnie Od 8 -14zł

To moje wydatki maksymalne zaznaczę tylko że kasety ze średniego pułapu cenowego kupuję najczęściej i jest to kwota za szt nie przekraczająca 6zł

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

--> nikx

ulotki? Oto zabytek z 1983, w dodatku po polsku! Choć widać, że korekty to ta praca nie widziała... :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100001745 1193074123_thumb.jpg

post-15808-100001746 1193074122_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co do doświadczeń z kasetami Agfa (które lubię za dopracowaną szatę graficzną) to w 1990 zdarzyło mi sie kupić (chyba w Baltonie) coś takiego: model CRX. Jakość jest koszmarna! Taśma zostawia na głowicy biały pył, a słuchać się tego da po odkręceniu do końca regulatorów bias, a i tak rezultat jest taki sobie.

Ale trzeba przyznać, że kaseta jest dobrze wykonana, z tworzywa przyzwoitej jakości i ślicznie pachnie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Diabolic, dzięki za ulotkę!

W naszych domach leżą straszne ilości takich różnych unikatów - zbieranych latami ... ja też chyba znisę te paczki ze strychu i zacznę przeglądać ... to od czasu do czasu coś wrzucę ... jak by nie było polecam się na przyszłość :) szkoda, że tyle tro się zmarnowało przy różnych przeprowadzkach i przeciekającym dachu ;)

Ja jednak jestem fanem zapachu starych Maxell ... zwłaszcza po dziewiczym otwarciu ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.