Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

No dzięki za wyjaśnienie i to w dodatku tak szczegółowo. Tak się tylko zastanawiam nad tą TDK A - w tej sytuacji trzeba by ją chyba uznać za gorszą od TDK D jak sądzę. Ale czy na pewno? Bo mimo że w katalogach nie występowała to właściwości miała lepsze od TDK D i lepiej też grała, czyż nie?

Ostatnio nagrywałem TDK D z '85 i '86 i uważam że bardzo dobrze wypadają.

A tutaj kilka smaczków SONY. Piękne prawda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Green Apple,

no nie mogę, normalnie miód. :) Skąd Ty żeś to wygrzebał. :) Ja również nigdy nie narzekałem na Sonówki. U mnie zawsze bardzo dobrze brzmiały. A w porównaniu np. z TDK ciężko jest mi stwierdzić, które wypadały lepiej, bo zarówno jedne jak i drugie brzmiały świetnie.

Jak już wielokrotnie tutaj pisano, każdy magnetofon ma swoje upodobania. Jeden będzie twierdził że TDK są najlepsze a drugi że SONY. Przy magnetofonach z kalibracją ilość kaset które dobrze brzmią jest znacznie szersza. Należy jednak pamiętać że w czasach gdy kalibracja nie była bardzo popularna producenci kaset oferowali dużą mnogość modeli taśm dając tym samym dopasowanie danego modelu do swojego magnetofonu.

Sony UX-Master i HF-Pro dostępne były chyba tylko na rynku japońskim, na którym różnorodność kaset w ofercie każdego producenta była zdumiewająca.

Co do TDK A i D - nie mam pojęcia, czy A była gorsza od D. Wydaje mi się, że taśma mogła być podobna; ja sam jakichś znaczących różnic nie zauważyłem. W kasecie A stosowano czarną obudowę, jaka wcześniej stosowana była w D (w latach 84-86). Potem, chyba w 87, w D zastosowano obudowy przezroczyste, bardziej atrakcyjne wizualnie, a stare obudowy stosowano nadal w tańszych produktach. Jednak czy taśma różniła się - nie wiem! Możliwe, że samą taśmę też zmodyfikowano, i że stara taśma D była nadal produkowana w starej kasecie D pod nową nazwą A - coś jak Opel Astra i Opel Astra Classic. A nowa D była nową D.

• 2 tygodnie później...

>>> Cześć Maciek !

Jakoś mnie juz "starość" przygnębia i reumatyzm wiosenny ale z tego co pamietam to z TDK D i A tak było ... pierwsze TDKi D kupowałem w Pewexie gdzieś w połowie lat '80ych w pod koniec tych lat zniknęły D z Pewexów i pojawiły się A - były oszczędniej zrobione i mechanika też jakby trochę odbiegała od standardów D .... i chyba tak było do końca Pewexu ... potem znów pojawiły się D.

Moje skromne dośwadczenie mówi, ze D jest pół-ciuta lepsza od A, choć zgadzam się z Maćkiem, że mogły być to serie robione np. dla Pewexu pod ilość i cenę ... a co było w środku hmmm tego nie wie nikt - może ferric ? ;) Ostatnio nagrywałem TDK D z lat osiemdziesiątych i brzmiała ok.

Witam wszystkich Forumowiczów,

To mój pierwszy wpis, zatem postaram się wkupić w łaski zdjęciem przedstawiającym ładne (tak mi się wydaje) kasetki. Czy były dobre? - proszę o opinie.

Pozdrawiam,

lucas22

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładna kolekcja lukas22, fantastyczne modele i przede wszystkim dużo lepsze niż ostatnia seria Sony UX, UX-S. Nie ma żadnego porównania, bowiem te kasety z tego okresu były dopracowane pod każdym względem i trzymają jakość do dnia dzisiejszego. Jeśli zdecydujesz się je kiedyś rozpakować i nagrać (a uwierz że warto), to sam się przekonasz że mimu upływu prawie 30 lat, grają świetnie. Przed nagraniem musisz tylko je zdrowo przewietrzyć, co polega na kilkukrotnym przewinięciu taśmy "w te i spowrotem".

Ja posiadam z tych kaset które przedstawiłeś jedynie tą fioletową UCX (pierwsza z lewej u góry), trzyma właściwości doskonalei dużo lepiej niż chociażby jej następca po kilku pokoleniach w górę - UX z 1992.

Witaj w klubie zakręconych na szpulki. :)

Chciałbym zobaczyć samą kasetę wyjętą z pudełka tę z lewego dolnego rogu. Coś mi przypomina, niemal na pewno była kiedyś podrabiana i zdaje się, że mam gdzieś dokładnie tak samo wyglądającą kasetę. Ale nie mogę sobie teraz przypomnieć jak ją nazwano przy podrabianiu, bo na pewno nie Sony :)

Podrabiane były kasety najtańsze, np. TDK D, Sony CHF, HF. Podrabianie wyższych modeli nie było chyba opłacalne choćby ze względu na bardziej skomplikowaną budowę kasety - żeby podróbka wyglądała choćby w przybliżeniu na tyle podobnie do oryginału by ktoś dał się na to złapać, koszt jej produkcji byłby zbliżony do oryginału, a więc podrabianie nie byłoby bardzo opłacalne.

Poza tym, kasety wyższej klasy były przeważnie kupowane przez osoby bardziej zorientowane, które najczęściej od razu odróżniłyby podróbkę.

Podróbki były skierowane do najbardziej masowego i przeważnie mało zorientowanego nabywcy - m. in dlatego podrabiano modele najbardziej popularne i najtańsze. A ze względu na prostą budowę takich kaset, produkcja podróbek była mało kosztowna i opłacalna.

Rafał, jeśli Cię to urządza, to mogę pstryknąć kasetę jak wygląda, ale nie UCX-S, tylko tą co jest powyżej - UCX, bo takową posiadam, UCX-S-a niestety nie mam. Wydaje mi się, że poza kolorystyką naklejki na samej kasecie, są to te same kasety, bowiem jest to seria z tego samego okresu, sądzę, że różnic na obudowie kasety nie będzie. Mogę jednak to zrobić dopiero w sobotę wieczorem, bo jestem poza domem do tego czasu.

Nie, UCX i UCX-S nie są to te same kasety. UCX-S została wprowadzona na rynek gdzieś ok. 82 roku, chyba jako następca CD-alpha - i była to przez kilka lat jedyna i podstawowa taśma Sony typu II. W serii wcześniejszej od pokazanych na zdjęciu powyżej była tylko UCX-S. UCX została wprowadzona na rynek dopiero po jakichś dwóch-trzech latach, ok. 85 roku, jako kaseta podstawowa, niższa od UCX-S - to ta seria po lewej stronie na zdjęciu. Kasety po prawej to seria następna, a kolejnej serii zmieniono nazwy: UCX przemianowano na UX, UCX-S - na UX-S, które to nazwy znamy do dziś. Oczywiście poza nazwą, zmieniały się też kasety i taśmy.

Podobny manewr z wrowadzeniem "najniższej" kasety typu II wykonały też inne firmy około 85 roku. Podstawową kasetą typu II TDK była przez kilka lat SA; dopiero ok. 85 roku pojawiła się SF (SD w USA) jako kaseta niższa, podstawowa. Podobnie było u Maxella - przez kilka lat podstawową taśmą była UD-XLII, później przemianowana na XLII, a ok. 85 roku wprowadzono jako podstawową, niższą, UDII (UDS-II w USA).

Zgodnie z życzeniem: odpakowane wersje UCX i UCX-S:

:-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100003389 1210288526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik mnie uprzedził, ale jednak tak jak podejrzewałem, to sa te same kasety kontrukcyjnie biorąc, bo wiem, tam sama obudowa, perforacja, śrubki, okienko, a jedyna różnica pokega na kolorystyce naklejki.

No, firma twierdziła, że taśma jest inna!

Wszystkie kasety Sony z okresu 1980-85 - AHF, BHF, CD-alpha, UCX, UCX-S, FeCr, Metallic, i z rynku amerykańskiego EHF i JHF miały takie same obudowy. Nawet CHF i LNX (z rynku USA) też miały obudowy w zasadzie niemal takie same - tyle, że w całości wykonane z brązowego przezroczystego tworzywa. Później jeszzce ta sama obudowa stosowana była w najtańszych EF.

Porcja ciekawych ciekawostek dla wywołania zaciekawienia...

:-)

Ukryta Zawartość

post-15808-100003321 1210463245_thumb.jpg

post-15808-100003322 1210463245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...i jeszcze jedna.

Ukryta Zawartość

post-15808-100003318 1210463316_thumb.jpg

post-15808-100003319 1210463316_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucas22,

ja myślę, że takiego problemu mieć nie musisz. Teac, to naprawdę solidna firma jeśli o sprzęt chodzi, a jeśli do tego jest to seria Reference, to tym bardziej. Zresztą sprzęt klasy Hi-Fi kazdy jeden jest godzien nagrywania kaset tego typu. :)

Diabolik,

no to powiem Ci, że tych kilka ciekawych ciekawostek dla wzbudzenia zaciekawienia, zaciekawiło mnie ogromnie. A już szczególnie to ostatnie zdjęcie. Fakt, niby zwykła czerwona TDK D, ale co do diabła oznacza litera L i napis INSTANT STARTING? :)

Myślę nad tym zawzięcie, ale nic mi do głowy nie przychodzi.

Znalazłem u siebie coś takiego.Ma ze dwadzieścia lat i przywiozłem ją z wojska.Jest na niej nagrana Metallica-Kill`em all.Słuchałem jej na slużbach.Ach te wspomnienia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak napisał marcins737, Instant Starting istotnie oznacza odmianę kasety D bez rozbiegówki. Z przeznaczeniem na przykład do dyktafonu, gdzie nie można sobie pozwolić na utratę ani kawałka nagrania.

Rozbiegówka w kasecie ma z reguły 5 sekund, do tego chwila potrzebna na reakcję mechanizmu - podczsa zmiany strony przy normalnej kasecie i auto rewersie można było stracić kontakt z taśmą na jakieś 11 sekund.

Firma Sony, wypuszczając kasety serii Walkman, zachęcała: "Short leader tape. Quick access" ("krótka rozbiegówka, szybki dostęp"). Rozbiegówka była, ale zaledwie 2-sekundowa, żeby podczas spaceru ze słuchawkami na uszach przerwa w muzyce nie trwała zbyt długo :-)

No to już wszystko jasne. Swoją drogą ciekawy jestem, jaką taka taśma bez rozbiegówki miała wytrzymałość na zerwanie lub rozciąganie w przypadku nagłego zatrzymania przy szybkim przewijaniu, gdy taśma doszła do samego początku lub końca. A znając prędkość niektórych magnetofonów, to można by się o takie taśmy bać.

Mam do tej pory jeszcze starego Kasprzaka monofonicznego RB-3200 z 1983 roku, który prędkością przewijania bije na głowę wszystko inne co do tej pory miałem okazję testować. Taśmę C-90 przewija od początku do końca (lub odwrotnie) w 55 sekund. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.