Skocz do zawartości
IGNORED

Rowland 102/Grace 902

Jazz :-)

Rekomendowane odpowiedzi

W domu mam dość sporego zwierza...Jasne, że małe ma swoje ograniczenia i w bezposrednim porównaniu (jesli oba zestawy grają rownie prawidłowo) słychac, że może być lepiej. Ale, moim zdaniem, to nie dotyczy efektu, jaki uważa się za kłopoty z wysterowaniem. W Jak w jednym tak i w drugim przypadku można usyskać świadomość udziału w spektaklu.;-)

jar1

Dobry i bardzi dobry wzmacniacz (również DIY), nie ma kłopotów z wysterowaniem dobrych i bardzo dobryxh kolumn (również DIY).

"Kłopoty", występują ze sposobem przekazywania informacjii, zawartych na płytach.

A to już sprawa pregerencji.

Coś czuję (z tej rozmowy), żeby przezyć muzyczne Wydarzenie, to uszy, to nie wszystko :-)

Pozdrawiam

Kubedes, zgadzaloby sie. Zauwazylem na wkrecie zaciskowym (niestety Rowland w 102 - najtanszym modelu nie rozpieszcza klientow toczonym i grawerowanym alumunium) wykonanym z odlewu plastikowego logo cardasa. Nastepna drobna uwaga co do mechanicznych wlasciwosci urzadzenia, stopy pod urzadzeniem wykonane z neoprynu, lub czegos podobnego powoduja, ze caly zestaw jezeli nieobciazony, lub na szorstkiej powierzchni musi byc dobrze zbalansowany z waga kalbli glosnikowych i reszty podlaczen, zeby stac w jednym miejscu. Brak jest rowniez wylacznika, ale biorac pod uwage, ze wzmacniacz funkcjonuje w rozpietosci VAC 85-265, wylaczanie moze byc nieistotne. Grace lub Rowland powinni od siebie kupic projekt i zintegrowac te dwa urzadzenia w kompaktowej formie.

jar1

O obrażaniu, nie ma mowy.

Z preferencji, np. nie odpowiada mi "ciepełko" i inne "romantyzmy", niespotykane w naturze :-)

Moga być przyjemne, ale wolę sluchać przez "czystą szybę" (vs "brudna szyba") :-)

Pozdrawiam serdecznie

Logo Cardasa widać też na samych zaciskach na zdjęciu powyżej. Co ciekawe na stronie Cardasa sa też nakrętki "custom made' z logo Rowlanda...

PS Grace chyba nie musi korzystać z projektu Rowlanda, bo w srodku 102 'siedzą' moduły ICEpower B&O.

Cekawe tylko czy są to standardowe płytki, czy zmodyfikowane wg specyfikacji JRDG...

Polecam stronę ICEpower - References:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

102 jest fajna, ale za te pieniądze wolałbym monobloki Audiomatusa - AM250 zbudowane są o duzo lepsze moduły (250ASP ICEpowera) niż 102ka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No wlasnie ! Z ust, zescie mi to wyjeli !

Mialem wlasnie zapytac , jak ta 102-ka, mialaby sie do Audiomatusa !

Czy jestescie ABSOLUTNIE pewni, iz ze wzgledu na lepsza kosc, Audiomatus - MUSI grac - lepiej ?!

Żeby to była tylko sama kość, ale ICEpower to gotowe moduły (płytka ze wszystkimi elementami). Różnice (istotne) mogą dotyczyć np zasilacza (w audiomatusie zdaje się zintegrowany z modułem), jakości niektórych podzespołów (np kondensatory) czy okablowania wewnetrznego. Niestety zdjęcia szczegułów wnętrza zrobiono tak, zeby nie było widać szczegółów ;-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem. ICEpower 250A (bez zasilacza) kosztuje $211/szt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to, jakby nie liczyc, ponizej 700 PLN !

Obudowa i zasilacz, niech - drugie tyle, to mamy ponizej 3.000 za stereofoniczna - pare !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monobloki na modułach 500ASP "made in Denmark" mozna kupić za 1600euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eh tam, zawracanie glowy. Wole zadzwonic do JRDG, podac numer karty i miec za dwa dni wzmacniacz stereo z 5 letnia gwarancja za 4.5kzl. W koncowym efekcie wychodzi znacznie taniej i znacznie lepiej.

• Redaktorzy

Jazz, wspomniałeś o wygrzewaniu. Audiomatus podaje 100 godzin dla nowego urządzenia, oraz jakiś tam dość długi okres po każdym wyłączeniu z sieci. I na podstawie tego, co wysłyszałem, ma rację. Tak więc te Rowlandy mają prawo grać stopniowo coraz lepiej.

• Redaktorzy

Aha, i jeszcze pewniem pomysł. Jak już mamy takie małe i tanie monobloczki (czy to Jeffy, czy Audiomatusy), to chyba bi-amping jest de rigeur, co wy na to?

Witam,

Podawany przez nas okres wygrzewania nowego wzmacniacza wynosi 100 godzin pracy. Jednak dwuletnie juz doświadczenie z modułami B&O wskazuje że jest to absolutne minimum. Dopiero po około 300 godzinach pracy ( mam tu na mysli wzmacnianie sygnału, anie tylko włączenie do sieci ) wzmacniacze osiągaja pełnie możliwości. Zalecamy również pozostawianie wzmacniaczy cały czas pod prądem, co nie powinno nadmiernie obciążać rachunku za prąd, zważywszy że każdy z naszych monobloków pobiera tylko 7 watów bez sygnału na wejściu.

Korzystając z okazji, chcę również poinformować że wprowadzamy do produkcji stereofoniczny wzmacniacz mocy AS200, na modułach ASC200 (identyczne stosowane są we wzmacniaczach BelCanto i Rowland), w cenie nie przekraczającej 2900 złotych. Szczgólowe informacje o tych wzmacniaczach umieścimy na naszej stronie internetowej www.audiomatus.com pod koniec tygodnia.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

>Andrzej_Matusiak

Witam !

Slyszalem jakis czas temu, od Pana, ktory prezentowal nam Audiomatusy w KAiM-ie,

ze zamierzacie wprowadzic jeszcze jakas wersje (kolorystyka, wykonczenie) plyty czolowej !

Czy mialo to miejsce i czy w przyszlosci moznaby liczyc np. na czarny mat ?! :)

Mimo malkontenctwa i czepiania sie, caly czas jestem b. zainteresowany Audiomatusem !!! :)

Pozdrawiam

Witam,

Nie wiem czy nasze wzmacniacze AM 250 grają lepiej niż 102 Rowlanda. Mogę tylko powiedzieć że wzmacniacze na modułach 250ASP (na nich zbudowane są nasze monobloki AM250) mają nieco wiekszą moc oraz lepiej tolerują obciązenia o małej i zmiennej w funkcji częstotliwości impedancji. Oraz, last but not least, są znacznie tańsze w produkcji. Jednak brzmienie wszystkich modułów IcePower charakteryzuje się podobnymi cechami. Jedyna dosyć poważna róznica pomiędzy modułami dotyczy najmocniejszych w serii, 1000ASP. Ze względu na inny filtr wyjściowy mają one ograniczone od góry, w porównaniu z pozostałymi modułami IcePower, pasmo przenoszenia oraz lepiej tolerują duże obciążenia pojemnościowe. Cech ta jest istotna przy obciążeniu wzmacniacza dużymi kolumnami elektrostatyczymi. Proszę zwrócić uwagę, że bardzo dla nich korzystne, testy wzmacniaczy na modułach 1000ASP przeprowadzone zostały z wykorzystaniem dużych elektrostatów.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

W poprzednim poście omyłkowo napisałem o kosztach produkcji wzmacniaczy na modułach IcePower. Uwaga o znacznie niższych kosztach produkcji dotyczy oczywiście wzmacniaczy opartych o moduły ASC200 (moduły te stosowane są we wzmacniaczach JRDG 102, BelCanto, oraz naszych AS200).

>Andrzej_Matusiak

Czy takie np. Audiostatic-ki, to juz - "duze elektrostaty", czy jeszcze nie ?

Ukryta Zawartość

Czy lepiej wspolpracowalby z nimi wzmacniacz na modulach 250 i 500 czy 1000 ?

(nie znalazlem nic o tym, jakie - "obciazenie pojemnosciowe", stanowia te kolumny !)

Ukryta Zawartość

>Arsen Lupin

Nie wiem jaką pojemność mają te kolumny. Z posiadanych przeze mnie danych o innych elektrostatach wynika że ich pojemność może mieć śladowy wpływ na pracę wzmacniacza na modułach IcePower przry powierzchni membrany większej niż 0,5 - 0,7 metra kwadratowego. Proszę zwócić uwagę na użyty zwrot "może mieć ". Nie oznacza to, że wzmacniacze na modułach słabszych niż 1000 watowe będą z pewnością pracować gorzej. W praktyce obciążenie elektrostatami reprezentuje także składową rezystancyjną, nie tylko czystą pojemność.

>Rust,

W jednym z testów, który ukazał się na łamach duńskiego HighFidelity użyto największego modelu elektrostatów Martin Logan. W podsumowaniu tego testu stwierdzono, cytuję z pamięci, że wszystkie testowane moduły (250, 500, i 1000W) brzmią bardzo podobnie, z delikatnym wskazaniem na moduły 1000W jako zwycięzcę testu i jedne z kilku najlepszych wzmacniaczy na świecie, niezależnie od ceny. Ponieważ wyniki tego testu były dla mnie pewnym zaskoczeniem (na podstawie własnych odsłuchów i danych pomiarowych byłem przekonany, że przy mocach wyjściowych do około 100 watów na 4 omach moduły 250 watowe oferują najlepsze brzmienie), wyjaśniałem jego wyniki z przedstawicielem producenta i jedynym wytłumaczeniem dla takich wyników testu było podejrzenie o interakcję znaczącej pojemności obciążenia z filtrem wyjściowym modułu.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.