Skocz do zawartości
IGNORED

Lenco L 75

Rekomendowane odpowiedzi

oskar20051, 11 Lis 2006, 15:31

>Co do przeciwwagi Michella. Tylko czy my mówimy o tej samej aby: ja myślę o tej z obniżoną i

>poprzeczną belką. Jestem przeciw. Raz że próbowałem tweaku tzw TWL (dwa trzpienie ołowiane

>przyklejone do śrób mocujących łożysko regi). Dla denona to nie działa, choć powinno: strasznie

>metaliczne wokale. Nie warto dla mnie. Chociaż oczywiście nie próbowałem michella u siebie. Od tych

>prób wiem że to co się świeci po chwili męczy. W ogóle uważam że przeciwwaga michella to nie jest

>dobra rzecz dla podatnych wkładek. A dla MC nie jestem pewien czy pomoże jakoś na lepsze.

Oskar, Denon103 is the name of the game :) podoba mi sie to haslo.

Niestety co do Michella masz mgliste pojęcie.

Napisalem co nieco w watku 29981.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-689570

Himan: to naprawdę było niezłe. W gorączce dałem się nabrać:) a potem umierałem ze śmiechu na myśl o tym pomyśle. Słowem pierwsze koty za płoty.

No słuchaj makabrycznie się zrujnowałem na JJ 322. Na razie liżę rany i przyglądam mu się z dala czy było aby warto.

Taka mała relacja miłosna ze wzmacniaczem:)

Wygląda tak jakby trzeba było nosić przy nim szlafmycę i fajkę oraz tużurek, dzięki Bogu ten jest w wersji z jasnego drewna i ze srebrną płytą.

Namyślam się tu nad phono od nich no ale to kolejne milion tysięcy.

A słuchaj Ty zdaje się masz kit AN: który i jak to gra. Sam nad tym myślałem, tyle że mam dwie lewe ręce niestety.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-689821

tungsol: to pewnie ja się niefortunnie wyrażam. Dopiero ostatnio widzę, że denon po prostu lepiej gra z ramionami bardzo ciężkimi. Wszystkie porównania i próby robię ostatnio tylko na Lenco i do tego się odnoszę (sorry, że togo nie zaznaczyłem). Nie mogę wątpić, że przeciwwaga Maichella działa, mogę wątpić, że da się znacznie poprawić regę na lenco za tą pomocą. Na Lenco wszelkie próby dają niewyraźne skutki. Obecne ramię jest blisko trzykrotnie cięższe od regi i to daje mi pojęcie co za potencjał w tej wkładce jest.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-689833

Oskar,

mysle, ze mimo opinii iz najlepiej zestawic 103 z ciezszym ramieniem jak np. SME, Twoja rega nie powiedziala ostatniego slowa. Najwazniejsze to wywalic siano ze srodka i ciezarek.

Poza tym rezonans powinno sie zweryfikowac praktycznie. Przytocze fragment takiego testu:

Example No. 3: let's calculate the rf for my SME 3009 Improved Fixed Head shell tonearm and Shure V15VxMR cartridge.

The effective mass rating for the arm is 6.5 grams

The weight of the cartridge is rated at 6.6grams

fastener weight: .5 grams

Compliance is rated at 25 (x 10¯6 cm/dyne)*

(6.5 + 6.6 + .5) * 25 = 340

sqrt 340 = 18.4391

159 / 18.4391 = 8.6230 hz calculated

HFNRR test result: side 2 band 2 low freq. horizontal resonance test......10 hz

Notes about the discrepancy between the test record figure and the calculation. The test record value is considered to be the valid reference. One of the variables in the calculation must be incorrect. Perhaps effective mass rating of the tonearm may actually be lighter in the real world situation. The finger lift was not used and so does not contribute to the effective mass. I have no accurate means to measure the weight of the finger lift. I used the shortest possible screws in the cartridge mounting. Said screws and nuts are aluminum."

Nie chce przynudzac, zerknij jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bardzo obiecujaco wyglada opis tweaku Pedersena pod rege w gyrodecu.

mysle, ze jest w tym potencjal. mozesz zrobic analogiczne porowananie na swoim lenco, zwlaszcza, ze eksperymentujesz z podkladkami.

Ja tego na pewno sprobuje, gdyz licze na poprawe góry (przydałoby się więcej powietrza i delikatnosci),

ale z tego co wiem 103 nigdy nie bedzie Lyrą Dorian:( w tym aspekcie...

Ukryta Zawartość

i jeszcze jeden tweak, gdzie mozna pobawic sie rezonansem;)

Ukryta Zawartość

Przeciwwaga michella to bardzo precyzyjne i przemyslane urzadzenie, tweak ktory masz na mysli ( z ciezarkami) w pewnym sensie wykorzystuje podobna zasade zaczerpnieta z rozwiazan w unipivotach, zminimalizowanie wychylow bocznych i to daje duza poprawe w definicji dzwieku, ale nastrecza problemy z prawidlowym ustawieniem

antyskatingu. Technologicznie oba rozwiazania dzieli przepasc.

miales racje co do wygrzewania denona, uzyskal więcej ogłady po tych 50-ciu:) godzinach.

zycze owocnych modyfikacji

pozdrawiam

tungsol

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-690371

W środku dnia pracy tylko szybciutko: czytam bardzo uważnie wszystko co podsuwasz. Niemniej dotąd udało mi się skonstatować następujące rzeczy: dociążałem Regę ponaddwukrotną masą i nie odczułem poprawy mimo, że masa efektywna wzrosła bardzo znacznie. Wydaje mi się, że winą trzeba obarczyć albo lenco, w którym prawdopodobnie pasożytują bardzo wysokie energie silnika i których nierównomiernie rozłożona masa nie tłumi (chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego nie) albo dalej trzeba myśleć o redze: na razie kable Cardasa są zamontowane, sprężyna nadal tkwi w środku (tyle że ustawiona na 3 g z kompensatą przez przeciwwagę, no i nie mam przeciwwagi Michella.

Na pierwszy rzut oka jednak wydaje mi się, że to masa własna ramienia tłumi po prostu świetnie wibracje decka i chyba coś ma to wspólnego z rozłożeniem masy w ramieniu. Dlaczego gra to lepiej niż dociążona rega - nie mam na razie pojęcia? Może podstawa ciężkiego ramienia lenco faktycznie supermasywna działa jak tweak Pedersena (nie uwzględniając tutaj CLD w konstrucji jego armboardu). To już od razu brzmi obiecująco bo zalatuje analogią. Nawiasem tylko garrardowcy ostatnio także licznie opowiadają się za kombinowanym i cieżkim armboardem i lekką plintą.

Będę się zastanawiał i czytał Twój materiał. Na razie zamówiłem kable AN i klipsy Cardasa z rodu, co do Michella waham się, bo ramię lencowe gra tak dobrze, że chwilę jeszcze go posłucham na nowych kablach.

Mój JJ to ostatni zakup na lata i całą uwage poświęcam teraz na dopracowanie gramofonu, a więc nie zwariuję od zmian lamp - albo mi się tylko wydaje:)

Dzięki za pomoc i pozdrawiam,

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-690485

Przy okazji zabawna rzecz. Znalazłem na Audioasylum co najmniej jeden histeryczny tekst gościa, co cierpi na tę samo opinię o zestawieniu lenco-rega-denon i zadaje pytanie: gdzie się podziały ciężkie ramiona w przedziale 20-30 gram. Sam się zastanawiam i trochę nie znam odpowiedzi które to niby są, poza vintage'owymi z Lenco czy Empire'a?

Jakby kto wiedział które to i poradził u których producentów szukać...

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-690490

Pierwsze odsłuchy Lenco;na łapu-capu ustawione ramię:łagodny barwowo,duży bas,bardzo dobra dynamika,przy okazji zapomniałem odkręcic śrub i zastanawiałem się czemu silnik pracuje tak głośno! he he,/czeski błąd/.Teraz pojedzie do kolegi na montaż denona 103,przesmarowanie i bedę relacjonował dalej...

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691389

Dobry Boże: himan, dziś wieczorem będę zasypywał dom kilometrami papieru w celu dotarcia do rdzenia z tektury:))

Niech mnie to Ty jesteś jeszcze bardziej niż ja:)

Dzięki za pomysł, niezwłocznie raportuję efekty w weekend.

Pozdrowienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691438

Mimo, że nie mam Lenco L-75, to muszę Wam się przynać, że ten wątek o Lenco jest moim ulubionym wątkiem na tym forum z racji tego, że to wątek "ludzi pozytywnie zakręconych" - jak mawia redaktor Orłoś ;).

Czekam Oskar na relacje z odsłuchów :)

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691484

Lenin: to naprawdę przemiłe usłyszeć coś przyjaznego i zakładającego dobre intencje. Przejrzałem dziś wątek i zdaje się, że umknęło mi Twoje pytanie o ramię. To ramię z lenco l-85, kupione od Pana z Allegro. Cały gramofon kosztował mnie 150 złotych. W tym sensie nie wiem ile kosztuje samo ramię.

Na ebayu niesłychanie rzadko, chyba że z całą maszyną.

To ramię bardzo przypomina profesjonalne (a właściwie po prostu osobno sprzedawane) ramię l-77, niesłychanie efektowne, które - sprawdziłem - kosztowało u zarania więcej niż SME 3009 i drogie ramiona Ortofona. Bardzo mnie ta informacja ucieszyła bo gra naprawdę fantastycznie z denonem, a ciężkie jest jak licho.

Znacznie też lepsze niż (wg. moich prób) oryginalne ramię z L-75/78.

Bardzo chętnie bym się dowiedział czy ktoś zna ciężkie ramiona, vintage'owe lub nowe o masie efektywnej powyżej 20-25 gramów. Dla tej wkładki to wymarzeni partnerzy. nie przesądzając - idąc tropem - tungsola że nie da się poprawić regi dla współpracy z tą wkładką (i tak gra wyśmienicie).

Pozdrowienia

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691580

Gracz: nie nie, w L-78 jest identyczne ramie jak w L-75, ja używam ramienia z lenco paskowego l-85, które bardzo przypomina ramię P-77 z jednego z wcześniejszych modeli idlerowych.

I jedno i drugie nie do znalezienia.

Próbuję się zorientować jaką ma faktycznie masę efektywną. Jeśli prawdą jest że to z l-75/78 ma masę w granicach 22-27 gram (różnie różni mówią) to to moje jest jeszcze cięższe - sądząc po różnicy w wadze ciężarka od antyskatingu (strasznie się różnią ciężarem).

Słowem trudno będzie te moje poglądy stestować, bo nie ma jak za bardzo. Ja osobiście wątpię by był tu ktoś kto używa denona dl103 z ponad 35 gramowym ramieniem. Jeśli jest niech da znać koniecznie.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691856

Co do danych: z tablic, które znowu darzę większym zaufaniem, wynika, że denon ma właściwy rezonans 11Hz masie wkładki i ramienia od granicy 35(ramię)+8,5(denon), czyli razem c. 43 gramy. Straszne ale tak to właśnie wygląd i gra olśniewająco.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691860

Znalazlem cos takiego:

How to calculate Compliance based on a Test record result for resonant frequency:

C = 25330 / ((eff mass + cart mass + fastener weight) x (rf squared)

Example: Denon DL103R cartridge mounted to an Expressimo modified RB250

approximate effective mass of the Expressimo RB250: 10g

cartridge weight: 8.5g

fastenener weight: .5g

test record lateral rf result: 11 hz

((10 + 8.5 + .5) x 11^) or 19 * 121 = 2299

then

25330 / 2299 = 11.0178 (compliance)

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-691916

tungsol: znam te obliczenia i nie mogę ich zapewne z braku aparatu krytycznego odrzucić. Wiem natomiast ponad wszelką wątpliwość, że Denon 103 gra znacznie lepiej na ciężkim ramieniu, i to nie jest drobiazg w rodzaju lepszej prezentacji tej czy innej cechy nagrania. To jest po prostu lepsze o klasę.

Pewnie Cię zirytuje posługiwanie się argumentem "na ucho" ale ja tu próby A vs B przeprowadzam sto razy dziennie, żeby wreszcie osiągnąć spokój.

Dodam także, że używam 103 wymiennie ze 160 (HO MC), co do której tablice podają właściwy rezonans od 13 g ramienia i sięga ten właściwy rezonans aż do 30 gramów (tyle widać na tablicach, ale pewnie i więcej). I muszę Ci powiedzieć, że 160 gra nie lepiej, ale o niebo lepiej na 35 gramowym ramieniu. Mnie to ustawia w sytuacji bez wyjścia trochę, bo - o ile nie mogę odrzucić matematyki - to mam w tych zestawieniach już bardzo wytrawne ucho.

Co do dociążania regi, zakładem, że błąd tkwi w konstrukcji zawieszenia, jego po prostu zapewne nie można obciążać taką mają i stąd brak efektów.

Żeby się upewnić do końca, kupię nowego goldringa który pasuje idealnie do średniej wagi regi i zdam relację jak to gra na lenco.

Pozdrowienia

Oskar

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-693852

oskar

>Pewnie Cię zirytuje posługiwanie się argumentem "na ucho" ale ja tu próby A vs B przeprowadzam sto

>razy dziennie, żeby wreszcie osiągnąć spokój.

absolutnie mnie to nie irytuje;) wrecz przeciwnie. teoria to jedno a praktyka to drugie.

szczerze Cie podziwiam, kalibracja to ladne 2 h....

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-694026

tungsol: no to była te sto razy lekka przesada, ale zdarza mi się taką zmianę zrobić 2-3 razy dziennie. Po przejściu przez połamanie cantilevera moje ukochanego Goldringa 1042 dziś zajmuje mi to średnio 20 minut. No potem poprawki ale w sumie napewno nie 2 godziny.

Próbowałem sprawdzić jakie jest zawieszenie w tym ramieniu Lenco, ale boję się to cholera odkręcić żeby czegoś nie schrzanić. Więc na razie nie wiem poza podejrzeniem o dopasowaniu masy do wkładki zbyt wiele.

Swoją drogą jest ten gramofon z którego mam owo ramię na ebay.de: "lenco l-85" idzie za jakąś skandalicznie niską cenę.

Skończyłem prawie prace nad estetyką gramofonu: bardzo łatwo do pięknego natuaralnego forniru czyści się ten mocny lakier, jeśli chcecie zmienić trochę kolor na delikatniejszy i znacznie bardziej elegancką fakturę warto go potraktować papierem ściernym, ale dość lekkim i pomalować ponownie bezbarwnym lakierem. Efekt jest śliczny i bardzo odmładzający.

Usunąłem zupełnie lakier z chassis i wypolerowałem na błysk, do tego błyszczące jak choinka chromowane ramię i wypolerowany talerz (również położona warstwa lakieru bezbarwnego: ten stop ciemnieje zawsze bez tego).

Podoba mi się to teraz ogromnie i zamierzam pożyczyć aparat żeby Wam to pokazać. W oryginalnej ale odmłodzonej plincie pasuje to teraz do moich AN jak ulał.

Słowem jestem blisko końca.

Pozdrawiam,

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-694334

tungsol: no to była te sto razy lekka przesada, ale zdarza mi się taką zmianę zrobić 2-3 razy dziennie. Po przejściu przez połamanie cantilevera moje ukochanego Goldringa 1042 dziś zajmuje mi to średnio 20 minut. No potem poprawki ale w sumie napewno nie 2 godziny.

Próbowałem sprawdzić jakie jest zawieszenie w tym ramieniu Lenco, ale boję się to cholera odkręcić żeby czegoś nie schrzanić. Więc na razie nie wiem poza podejrzeniem o dopasowaniu masy do wkładki zbyt wiele.

Swoją drogą jest ten gramofon z którego mam owo ramię na ebay.de: "lenco l-85" idzie za jakąś skandalicznie niską cenę.

Skończyłem prawie prace nad estetyką gramofonu: bardzo łatwo do pięknego natuaralnego forniru czyści się ten mocny lakier, jeśli chcecie zmienić trochę kolor na delikatniejszy i znacznie bardziej elegancką fakturę warto go potraktować papierem ściernym, ale dość lekkim i pomalować ponownie bezbarwnym lakierem. Efekt jest śliczny i bardzo odmładzający.

Usunąłem zupełnie lakier z chassis i wypolerowałem na błysk, do tego błyszczące jak choinka chromowane ramię i wypolerowany talerz (również położona warstwa lakieru bezbarwnego: ten stop ciemnieje zawsze bez tego).

Podoba mi się to teraz ogromnie i zamierzam pożyczyć aparat żeby Wam to pokazać. W oryginalnej ale odmłodzonej plincie pasuje to teraz do moich AN jak ulał.

Słowem jestem blisko końca.

Pozdrawiam,

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-694335

Zrobiłem eksperyment z ustawieniem na kartonie/ orginalne ramię i wkładka ADC/ i faktycznie poprawiły się takie rzeczy jak przestrzeń ,separacja,lokalizacja instrumentów i to nie była subtelna zmiana!Barwa była taka sama.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-695397

Z czego to wynika że Lenco jest tak wrażliwy na ustawienie. Czy w innych gramofonach też są takie objawy. Czy ktoś próbował może podwiesić swoje Lenco na ścianie i odizolować je kompletnie od podłogi.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-695578

Krystian: tak dokładnie uważam. Trochę skłaniam się do mieszanego podejścia, leciutka półka zawieszona na ścianie lub na bardzo delikatnym stelarzu na ziemi, ale z bardzo przemyślanego materiału ta półka. Na razie już nie mam siły na drastyczne próby, ale zdaje się, że karton to jest to. Trochę myślę o blacie od stolika Ikea, widziałem taki co ma pod fornirem i tam jest jakaś super lekka konstrukcja z kartonowych profili.

Mój thorens 124: którego słucham już bardzo rzadko, nie sprawuje się tak dobrze w lekkiej plincie jak Lenco, ale też nie źle. Gra bardzo lekko i zwiewnie, cięższa plinta dodaje mu uroku. Będę się nim bawił za jakiś miesiąc znowu.

Trochę się poddaję, bo jestem tak zadowolony z obecnego zestawienia, i to najlepszy dowód że jest dobre bo nic nie zmieniam od dłuższego czasu. Supermasywne ramię i pudło z kartonu i cardas w ramieniu na razie górą nad wszystkim co dotąd zrobiłem.

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/9/#findComment-696122
  • Pokaż nowe odpowiedzi