Skocz do zawartości
IGNORED

DVD i audio w jednym - jakie opinie ?

lszymc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem kupna zestawu kina domowego, który chciałbym jednocześnie wykorzystywać jako sprzęt audio. Chciałbym prosić Was o rady, opinie i rekomendacje w tej kwestii. Wiem, że pytanie jest bardzo ogólne, ale jestem laikiem w sprawach sprzętu i nie mam zapędów audiofilskich. Będę zatem wdzięczny za wyrozumiałość i precyzyjne odpowiedzi.

Słucham bardzo dużo bardzo różnej muzyki (rock, klasyka, muzyka dawna, etno, okolice jazzu, gatunkowe pogranicza) i zależy mi na co najmniej przyzwoitej jakości odsłuchu, choć nie mam obsesji na tym punkcie. Chciałbym jednak uniknąć kupowania osobno sprzętu stereo i osobno zestawu kina domowego. Zakupy rozpocząłem od kupna dobrego, 50-calowego, telewizora plazmowego Pioneera, teraz chciałbym kupić odtwarzacz DVD/audio i w następnej kolejności wzmacniacz z kompletem głośników. Ciekaw jestem, czy Waszym zdaniem można te dwie sprawy pogodzić i mieć dobrej jakości zestaw kina domowego, który jednocześnie sprawdza się jako zapewniający dobrą jakość odsłuchu sprzęt audio. Bedę wdzięczny za konkretne rekomendacje w rozsądnym (tzn. nie high-endowym) przedziale cenowym. Jeżeli powinienem sprecyzować moje pytanie i podać dodatkowe informacje - proszę o sygnał. Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Łukasz

PS. Ten sam post umieściłem w katalogu "Stereo".

https://www.audiostereo.pl/topic/26805-dvd-i-audio-w-jednym-jakie-opinie/

Audiofil powie Ci - nie, to nie do wykonania chyba ze wydasz multum $...

Ja osobiscie postawilem na średnio-nisko budżetowy zestaw i jestem zadowolony, stereo (w pokoju dokładnie 22m2) brzmi jak na moje ucho bardzo dobrze (nie rozdrabniam sie w szerokości sceny czy cośtam, poprostu dla mnie ślicznie) a kino domowe to już pełnia szczęścia.

Mój zestaw składa się z:

- Amplituner Pioneer VSX-415 (teraz kupowałbym VSX-516, polecam, znajomy ma i jest lepszy niz 415)

- DVD Pioneer DV-490

- zestaw kolumn Jamo | fronty: Jamo E350 | centralny: Jamo E3CEN | surroundy: Jamo E310 | subwoofer: JAMO E5SUB.2 (kompletowane, nie kupowane w zestawie)

i gra to to slicznie (moim zdaniem) i nadaje sie i do kina i do stereo, no ale na forum sa osoby madrzejsze odemnie i lepiej wez pod uwage tez to co oni napisza :)

Na wstępie powiem im lepszy sprzęt tym radość ze słuchania muzyki większa. Po prostu więcej słychać a dźwięk zbliża się do naturalnego. Tańszy sprzęt gubi szczegóły, zniekształca brzmienie itp. Niestety topowy sprzęt jest poza zasięgiem normalnego człowieka - tak samo jak luksusowe samochody. A wracając do tematu - do plazmy Pioneera polecałbym jednak sprzęt z średniej półki budżetowej.

wzmacniacz Denon AVR 2807 jak za drogi to 2106 albo Cambridge Audio

DVD Denon 1920 albo Samsung HD-950 - oczywiście ja jestem zwolennikiem dzielnia audio i video - żadne DVD nie zagra tak dobrze jak CD - to słychać gołym uchem.

Kolumny - jakiś zestaw w okolicach 5-7K - B&W, Usher, Dali, JBL, Acoustic Energy, Mission, Paradigm

i oczywiscie porządne kable i interkonekty - zadziwiajace jaki wpływ mają kabelki na ostateczny efekt

Nie proponuję droższych zestawów, a to co podałem to uważam za sprzet o najlepszym stosunku cena/jakość.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witaj lszymc,

Do plazmy Pioneera (którą też wkrótce kupuję) pasowałyby klocki tejże firmy. Właśnie niedawno zmieniłem swój "stary" zestaw KD tj. Pioneer VSX AX-3 i DV-668 (ten jeszcze na gwarancji) na półkę wyższy tj. VSX AX-5 i DV-868, choć poprzedni grał rewelacyjnie i nadal mam wątpliwości, czy warto było go zmieniać (podobno czasem lepsze jest wrogiem dobrego). Tak, czy inaczej, "stary zestaw" mam do wydania. Jeśli chciałbyś posłuchać to daj znać na maila.

Pozdro.

ważna sprawa jaka kasa ????

gdzie to ma grać ?? na ilu metrach ??? jakie masz możliwości ustawienia ?? wnioskuje na zdrowy rozumek, że pokój spory skoro 50" plasma.

czy czegoś już słuchałeś i co najbardziej odpowiadało ???

każde kino zagra w "stereo" ... czy bedziesz zadowolony? to zależy od oczekiwań i od pieniędzy... AVR mają swoje ograniczenia ale pamiętaj, że skromni audiofile - stereofile .. jeszcze pare lat temu słuchali na podobnym poziomie i z okien nie skakali;)

kompromis w muzyce nie oznacza jeszcze wielkiego zawodu ... najwięcej mają napewno do powiedzenia kolumny.

jest jeszcze możliwośc zostawienia sobie furtki do lepszego stereo - przez "PRE-out" już niektóre całkiem budżetowe ampli posiadają taką opcję.

witam

jeśli do plazmy Pioneera / jest do końca miesiąca w promocji/ to w rozsądnej cenie sprawdź

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

VSX amplituner 1016 - nowy model , dvd 696 - z HDMI i kolumny Warhardale lub JBL.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Ze względu na małą powieszchnię mieszkania (kawalerka) jestem zmuszony do rozwiązania dvd+audio w jednym. Kupiłem nagrywarkę Sony RDR-HX910, która będzie musiała się sprawdzić w roli dvd, cd i magnetowidu. Teraz stoję przed dylematem - amplituner + kolumny. Mam sporą kolekcję plyt CD z muzyką (głównie rock typu Pink Floyd, Omega), dlatego chciałbym, żeby zestaw służył zarówno do słuchania muzyki jak i jako kino domowe. Nie podam górnej poprzeczki cenowej bo chciałbym ją ustalić po kilku wypowiedziach Kolegów. W stronę jakiego amplitunera i kolumn powinienem patrzeć, żeby mieć satysfakcję ze sprzętu a jednocześnie niepotrzebnie nie wyrzucać pieniędzy na walory, których w moim mieszkaniu nie wykorzystam?

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o amplituner to wybór jest spory:

Denon 1906, 2106

Yamaha 459,559,659

Cambridge Audio

każdy z nich zagra dobrze

kolumny to spory problem ... nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyć

a co do nagrywarki to na 100% zagra źle jako CD, niestety

czyli cokolwiek kupisz i tak będzie źle ze względu na nagrywarkę .....

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A może wzmacniacz + procesor dźwięku KD? Rozwiązanie chyba najkorzystniejsze, gdyż w każdej chwili możesz skupić sie na czystym odsłuchu stereo. Co do kolumn, to zdecydowanie większą różnicę odczujesz dokładając do kolumn niż do ampli/wzmaka - takie jest moje zdanie. Skup się na odbrym frontach i centralu - w kinie to podstawa i warto, aby zestaw dobrze się zgrywał.

Pewnie że każdy zestaw KD zagra w stereo i to jak ? Właśnie Pioneer objawił nowy odtwarzacz DVD wieloformatowy 696. Jeśli kupisz parę rarytasów audiofilskich w postaci płyt DVDAudio 24/192 lub dobrych stereofonicznych SACD to w kategorii stereo wstapisz o kilka klas wyżej. Do tego dobry nowy amplituner z prawdziwym DIRECT STEREO i będzie pozamiatane.

Pamiętaj- żeby na zwykłym sprzecie stereo typu 2- kanałowy wzmacniacz + CD otrzyma jakoś porównywalną do zestawu wielokanałowego z SACD musisz wyda majątek na sam odtwarzacz CD. Kiedyś Teac chwalił się że za milion dolarów sprzedaje odtwarzacz CD który gra jak DVD (SACD) - bezsens.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

privaten nie mac ludziom w glowach... bzdety ktore piszesz o plastiku z marketu wolaja o pomste do nieba... high end z Tesco:D a ile masz w swojej kolekcji tych plyt SACD czy DVD Audio? 2? 3? a moze 23?:D bo ja mam ponad 2000 plyt CD - watpie zeby znalazlo sie choc kilkanasicie wydanych na martwych formatach... niestety sa to unikaty...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

akurat nie o tego Pioneera chodzi... ogolnie o poglady privatena... szlag mnie trafia jak czytam porady zeby facet zamiast kupic sobie porzadne CD kupil sobie blyskotke za gora 500zl a tak ostatnio doradza privaten... pisze o SACD i DVD Audio ze to nowe mega super formaty itp... tymczasem to niszowe formaty... plyt jest tyle co kot naplakal... nawiasem mowiac plastik z Tesco (jeszcze raz mowie nie mam nic przeciwko temu Pioneerowi - pisze raczej o Mantach i im podobnych wynalazkach) nawet na nich nie pierdnie... potrzeba porzadnego kloca zeby posluchac co to ma do zaoferowania... za pare Kzl... bo inaczej mamy impulsowy zasilacz wielkosci pudelka zapalek i mala plytke na ktorej upchane jest pare "nowoczesnych" scalakow po 1 USD od sztuki... wszyscy po drodze musza na tym zarobic wiec jak klocek (?) kosztuje 300 czy 500zl to koszt jego wytworzenia nie przekracza 100 - 150zl... a co mamy za te pieniadze? nawet napic sie porzadnie nie mozna...

->discomaniac71

OK. Zgadzam sie jak najbardziej jesli chodzi o Manty i inne tego typu cuda. Z gestych formatow bardziej interesuje mnie SACD i choc mam ich niewiele (10) w porownaniu z Audio CD to ich sluchanie sprawia mi duza przyjemnosc. Z wyborem tytulow jest juz znacznie gorzej, ale mimo wszystko ten format nie umarl i mam nadzieje nie umrze.

Właśnie tę nagrywarkę kupiłem, ponieważ w testach w prasie pisali o niej (a konkretnie o modelu 710, różniącym się jedynie wielkością HDD), że jako jedyna sprawdza się w audio, gra jak CD z przyzwoitej, choć nie najwyższej półki. Mam nadzieję, że tak będzie, bo na tym stwierdzeniu oparłem swoją koncepcję budowy KD-audio.

Mam nadzieję Pable że dobrze Ci zagra ...

testowałem kilka DVD pod kątem audio ... dla mnie tragedia choć w testach pisali że gra "dobrze".

W bezpośrednim porównaniu z napędem CD każde DVD do 3K zagra dużo gorzej.

Jeśli zależy Ci na jakości i radości z muzyki nie da się pogodzić CD i DVD w jednym napędzie (mówimy o strefie budżetowej).

Oczywiście póki nie porównasz bezpośrednio CD i DVD to będziesz zadowolony z DVD jako CD ;-) - stracisz tylko przestrzeń, czystość dzwięku , scenę dzwiękową, szczegóły - ale kto by się tym przejmował poza garstką wariatów piszących na takich forach ?

@Piopio:

Gdy kupię amplituner i kolumny (mam nadzieję, że najpóźniej w sierpniu) podłączę swoje stare CD Technicsa i porównam brzmienie. Najwięcej problemów obawiam się będzie się wiązać z zakupem reszty sprzętu. Amplitunery KD źle się spisują w stereo, a tu też czeka mnie kompromis :-(

Spox nie jest źle bo masz stare CD ;-)

Jeśli chodzi o amplitunery to obecne modele grają całkiem dobrze w stereo. Naprawdę dobrze. Przed zakupem ampli też myślałem, że w stereo to będzie tragedia. Puściłem moje ulubione płytki i przyznam, że tego da się słuchać, a nawet bas mam lepszy niż miałem ;-). Oczywiście trochę brakuje w innych miejscach ale różnice są małe. Natomiast między CD a DVD jest przepaść. Dźwięk z DVD od razu odrzuca.

Nie wiem ile chcesz przeznaczyć kasy na kolumny ale jeśli chcesz się cieszyć muzyką i kinem to zainwestuj minimum 5k w komplet.

Gdybym miał teraz kompletować kolumny to bym na przody dał Usher S-520 albo B&W CM1. Przód i centralny najważniejsze. Jeśli zależy ci na stereo to ważne żeby przody były wysokiej klasy.

Niestety, to CD mam z dolnej półki: SL-PG360A. Ale porównam. Miałem nadzieję, że zredukuję sprzęt do TV, nagrywarki, amlitunera i kolumn. Będę musiał to przemyśleć. Czy jest jakiś klucz, według którego powinienem wybierać amplituner, żeby był dobry w stereo? Sprzedawcy raz polecają Pioneera, raz Yamahę, a niektórzy Harman Kardon. Mam sporo wątpliwości.

Sprzedawcy raz polecają Pioneera,

>raz Yamahę, a niektórzy Harman Kardon. Mam sporo wątpliwości.

I słusznie. Ja nadal nie rozumiem dlaczego niektórym wydaje sie, ze jesli sprzedawca w Media Markt powiedział, Ze Onkyo jest lepsze, to to już jest to......Wszystko..... Absolutnie....

Kino ma swoje niezaprzeczalne walory ale jeśli ktoś wmawia mi, ze jest w stanie zastapić stereo ( dobre stereo), niestety muszę zaprzeczyć, tytaj nie trzeba byc jakimś szczegolnie obdarzonym osobnikiem pod względem słuchu, róznice usłyszy każdy( chyba, że jest głuchy), dobre kino gra owszem - bardzo przyjemnie( tym przyjemniej im lepszy zestaw kolumn) ale to nadal nie jest to co proponuje dobry zestaw: cd+ wzmak!!!! No chyba, że mówimy o Sl-PG360, nawiasem móewiac to nie jest cd, tylko jego namiastka, moja rada: nie porównywać! Oszczedzisz sobie rozczarowania...

Słuchałem CD technicsa slpg360 przez długie lata, i musze stwierdzić, że był o niebo lepszy niż Pioneer DVD 565 którego słucham od roku. Brzmienie tego pioneera jest nijakie i przymulone na max.

Czegoś nie rozumiem...

Panuje ogólne przekonanie, że jakość dźwięku z odtwarzaczy DVD jest ZAWSZE gorsza od dźwięku z odtwarzaczy CD. Właściwie w każdej recenzji odtwarzacza DVD w pismach audio w rozdziale "dźwięk" nawet gdy opis dotyczy dość drogiego modelu to recenzent określa brzmienie jako conajwyżej poprawne. Nigdy nie spotkałem się z jakimklolwiek zachwytem. W tym wątku niektóre osoby też to potwierdzają.

Dziwi mnie to trochę, bo w nowych odtwarzaczach DVD stosuje się przetworniki D/A o rozdzielczości 24 bitowej potrafiące pracować z częstotliwością 192 kHz. To jest obecnie standard. Oczywiście, że płyta CD ma zapis 16-bitowy i tego się nie przeskoczy, ale jeśli przetwornik potrafi pracować z dużo "gęstrzym" strumieniem, to z 16-oma bitami powinien sobie radzić idealnie. A jakoś tak podobno nie jest.

A co z DAC-ami wbudowanymi w amplitunery? Są też równie wysokiej jakości (przynajmniej jeśli chodzi o paramwetry). Do tego niektóre amplitunery umożliwiają bi-amping, co jest domeną zwykle bardzo drogich zestawów stereo.

Czemu więc DVD i amplituner nie ma prawa zagrać dobrze póki zestaw taki nie kosztuje tyle co nowy samochód średniej klasy?

Jak wcześniej pisałem róznica pomiędzy nowoczesnym amplitunerem a wzmacniaczem stereo jest dużo mniejsza niż pomiędzy CD a DVD.

Testowałem Denon AVR 1906 vs Alchemist Kraken APD6 z 1996 z kolumnami Acoustic Energy Aegis - spodziewałem się przepaści ale okazało się, że denon gra całkiem przyjemnie. Żona nie zauważyła większych różnic.

Natomiast jeśli chodzi o CD - JVC XL- Z050 K2 też z 1996 vs KISS DP-500, Samsung HD950 i Samsung HD850 to istnieje przepaść - pierwsze dzwięki i już wiadomo co gra. Żona od razu słyszała różnicę. Wszystkie te DVD grają w sposób przymulony bez przestrzeni i szczegółów.

Kiedyś amplitunery grały w stereo żle ale te czasy minęły. Nie jest to jakość wzmacniacza stereo w tej cenie ale różnice nie są bardzo duże.

pzdr

-> Edward

Tanie dvd grają żle bo są budżetowe tzn. złożone z tanich części, a tor audio jest tylko dodatkiem.

W CD tor audio jest najważniejszy. W drogich DVD konstruktorzy dbają też o tor audio i jest znacznie lepiej.

To cała tajemnica.

Jakość zależy od całej konstrukcji i zastosowanych komponentów. Są DVD za 100 zł i za 30.000 zł. Jest też maluch za 500 zł i luksusowe bryki za 400.000 zł. Chyba wiesz w czym tkwi różnica ?

pzdr

Piopio,

bardzo ciekawy jest Twój wpis, właśnie tego AVR-1906 albo AVR-2106 mam zamiar wkrótce posłuchać. Których kenwerterów D/A używałeś? Tych z DVD czy wbudowanych w amplituner?

Próbowałeś bi-ampigu?

Oczywiście, że niska cena wymusza użycie tanich części, jeśli np. Panasonic produkuje DVD czytające wszystko co się da za około 300 zł to nie da się tam włożyć porządnych części, wiadomo. Porównywanie takiego DVD do porządnego odtwarzacza CD jest nieporozumieniem. Ja jednak myślę, o DVD nieco droższych (np. DVD-1920 skoro jesteśmy przy Denonie). Czy taki też nie ma prawa dobrze zagrać? Akurat ten model ostatnio jest opisywany w prasie audio. Cytuję za Hi-Fi i muzyka 5/2006 fragment opisu tego odtwarzacza: "(...) jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie, zanim DVD zbliżą się w jakości odtwarzania tego zakresu do poczciwych >przestarzałych< cedeków (mowa o basie)".

Nie chce mi się wierzyć, wkrótce sam to sprawdzę :-)

pozdrawiam

-> Edward

Podłączałem DVD kablem analogowym. Nie używałem konwenterów D/A amplitunera - to inna bajka. Choć może skończyć się happy-endem ;-)

bi-amping jeszcze nie próbowałem ale mam zamiar - dzwięk jeszcze się polepszy

gdybym miał teraz kupować ampli to kupiłbym 2106 - zacznij testy od 2106 - 1906 na pewno gra trochę gorzej

sam jestem ciekaw jak gra DVD 1920 - sądzę że będzie o niebo lepiej niż w przypadku dolnej półki budżetowych DVD. Ale nie sądzę, żeby zbliżył się do CD w podobnej cenie - to kwestia zastosowanych komponentów - w CD płacimy tylko za tor audio a w DVD za tor video i audio - siłą rzeczy tor audio musi być gorszy.

Bodajże Pioneer 989i gra już przyzwoicie jako CD. Nie mówiąc o Primare, Arcam itd. Cena jest wyznacznikiem jakości.

pzdr

-> Piopio

porównanie w tym wypadku konwerterów D/A z napędu DVD i amplitunera byłoby ciekawym doświadczeniem. Bardzo jestem ciekawy jak by wypadło.

Porównując jakość dźwięku napędu DVD i CD trzeba oczywiście pamiętać o tym, że w DVD jest więcej elementów i większa funkcjonalność, a zatem porównywanie tych urządzen mających bardzo zbliżoną cenę jest chyba nieporozumieniem z założenia. Wydaje mi się, że rozsądne jest aby CD był około połowę tańszy. To oczywiście nieprecyzyjny wyznacznik, ale coś warto przyjąć. A wtedy dźwięk z Denona DVD-1920 za około 1500 zł powinien konkurować z CD za 750 zł a tu już wyniku testu nie byłbym taki pewien... :-)

Czemu wybrałbyś AVR-2106? Ze względu na Pure Direct? Przy okazji DVD-1920 też ma Pure Direct, więc może warto o to zawalczyć... czyli żeby mieć komplecik.

Osobiście kusi mnie bi-amping, bo moje kolumny zyskują sporo na bi-wiringu, więc bi-amping może im jeszcze dodatkowo pomóc, a 4 audiofilskie monobloki to będzie raczej chora cena... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.