Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy i amplituner AV

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam testować kable głośnikowe. pierwsze zaskoczenie gdy podłaczyłem podwójnie końcówke z Avancami od razu dzwieku przybyło. W gniazdach wysokotonowych sparwdza się Monitor Atmos 195 Silver w niskotonowych wpiąłem Qedy XTuby 300. Efekt- dość potężny dzwięk, dynamiczny ale wygładzony, miekki, plastyczny bardzo przyjemny. Ale mam obawe czy w miare rozgrzewania końcówki, kabli efekt wygładzenia się nie pogłebi a to nie byłoby dobre. Dlatego chciałbym sie dowiedzieć czy nie lepiej przejść np. na jasniejsze przewody np. Qed Silver Anniversary. Wszystko zalezy od tego czy dżwięk pójdzie w kierunku dalszego ocieplenia czy raczej w kierunku uszczegółowienia i wiekszej rozdzielczosci? Ciekaw jestem jak to wygladało w podobnych sytuacjach?

Bardzo zaintrygował mnie wpis dotyczacy innej mozliwości podłaczenia Amplitunera AV w tryb stereo. Będe wdzięczny za dodatkowe info. Czy w moim systemie mozna tak poeksperymentować. Posiadam równiez nieuzywany wzmacnicz Onkyo 9211. Czy mozna by go uzyc? Czy może warto pomyślec o wzmacniczu z drugiej ręki. Czy gdybym dysponował przedwzmaczniaczem innej firmy mógłbym go wpiąc do swojego systemu i słuchać zarówno w trybie stereo jak i KD bez pzrełazcania kabli?

Kilka słów o rozwiązaniu, o którym pisałem, tj. HT (Home Theater - tak myślę) DIRECT. W wolnym tłumaczeniu jest to bezpośrednie wejście na końcówkę mocy. W praktyce słucha się stereo całkowicie niezależnie, przy wyłączonym amplitunerze (fronty są podpięte pod wzmacniacz), po włączeniu ampli naciskamy na panelu czołowym ht direct i mamy 5.1 (wzbogacone o końcówkę mocy). U mnie za ampli służy HK 635 i sprawdza się to znakomicie. W MF A 3.5 jest też wyjście preout gdyby komuś było mało. Pzdr.

• 2 miesiące później...

Podpinam się pod ten temat bo mam pewną wątpliwość.

Z dwóch salonów mam dokładnie przeciwne opinie dotyczące zastosowania stereofonicznej końcówki mocy do amplitunerów kina domowego.

W jednym zdecydowanie odradzają takie połączenie twierdząc, że charakter brzmienia się nie zmieni. Zyskam jedynie na zmianach związanych z tym, że kolumny będzie łatwiej wysterować.

W drugim salonie twierdzą, że jeżeli odsłuchuje się z amplitunerem w trybie direct to o charakterze brzmienia decyduje głównie końcówka mocy. Różnice pomiędzy przedwzmacniaczem amplitunera i np. przedwzmacniaczem dedykowanym (w takim trybie pracy) są kosmetyczne, w każdym razie nie wpływają na charakter brzmienia.

Oczywiście mam na myśli tutaj przedwzmacniacze oparte na tranzystorach. Podejrzewam, że przedwzmacniacze oparte na lampach zdecydowanie więcej dodają od siebie. Bardzo jestem ciekawy która opinia jest Waszym zdaniem bliższa prawdy.

Nie ukrywam, że charakter brzmienia mojego Denona 2106 nie do końca mi odpowiada. Jeżeli po podłączeniu końcówki mocy dalej miałaby być podbita wyższa średnica to takie zestawienie amplitunera i końcówki nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam.

Ostatnio stoję przed podobnym problemem - a właściwie mój kumpel a ja mam mu doradzić - tylko, że rozważam użycie tutaj ampli kina (bo kolega chce mieć kino wielokanałowe i porządne stereo) i integry denona 1500 AE. Wojciechu, chyba ty rozważałeś taki pomysł? Dźwięk stereo będzie szedł do integry z DVD wyjściem specjalnie do audio - czyli będzie to tradycyjne stereo. Dźwięk kinowy natomiast będzie szedł przez wyjścia "kinowe" z DVD - do amplitunera - tyły i central będą zasilane przez ampli a fronty będą szły przez wyjście preampowe z amplitunera do końcówki mocy w integrze 1500AE. I wtedy przełączało by się tylko tryb pracy w tej integrze (wybór preampu albo z integry albo tryb końcówki mocy dla kina i za preamp robił by amplituner) i na DVD przełączało wyjścia specjalnie do stereo lub do filmów. Wojciechu, czy próbowałeś tego rozwiązania?

Acha, myślę tu o połączeniu Integry Denona 1500AE i Ampli Denona AVR-1907. Zadziała to?

Nie ma problemu z połączeniem ampli Denona 1907 ze wzmacniaczem 1500 AE lecz ja nie jestem przekonany do końca co do tego wzmacniacza. Miałem okazję go słuchać i pomimo, że była to przepaść jakościowa jeśli chodzi o porównanie z moim amplitunerem to zabserwowałem pewne uwypuklenie wyższej średnicy co zasadniczo kłuci się z moimi preferencjami (Snajper to potwierdza). Zwłaszcza obecne kolumny (chorusy 716S) w kiepsko wytłumionym pomieszczeniu aż się proszą o wzmacniacz który by ocieplił brzmienie (lekko wycofał przełom średnicy z wysokimi) lub był przynajmniej w tym zakresie neutralnym. Problem w tym, że w tym zakresie cenowym wśród wzmacniaczy z funkcją końcówki mocy nie ma praktycznie czego szukać. Miałem okazję posłuchać np. Rotela RA03. Zasadniczo taki typ brzmienia bardziej mi odpowiadał od Denona. Z tego co wiem to wzmacniacz ten nie jest przystosowany do pracy jako końcówka mocy i stąd powstał pomysł żeby zamiast integry zastosować samą końcówkę np. Rotel RB06. Tylko zastanawiam się teraz czy po takim połączeniu będę miał brzmienie bardziej Rotela czy Denona.

W przypadku odtwarzania stereo pomijany był by przecież preamp amplitunera a wykorzystywany preamp wzmacniacza czyli w tym przypadku np rotela... o ile można tego rotela w ten sposób podłączyć. Z tym, że wolał bym już komplet czyli wtedy chciałbym aby wział ampli też od rotela. A jeśli chodzi o synergię z kolumnami - to już kolejny problem, zupełnie odrębny:)

ja dolozylem starego Denona PMA 260 do mojego kinowego 2106 i roznica w brzmieniu jest olbrzymia na plus (kupilem tak na probe cos tanszego z mysla zeby wogole przetestowac jak sie sprawdzi koncowka mocy, ale wyglada na to ze ten wzmacniacz na dluzej u mnie zagosci :))

co mnie wczesniej denerwowalo przy 2106 to "płaski", malo dynamiczny dzwiek, ktorego nie dalo sie wyregulowac, w spokojniejszej muzyce to jeszcze w miare nie przeszkadzalo ale pech chcial ze ja slucham bardziej rozrywkowej muzyki, potrzebujacej nieco "kopa" :P

teraz jestem w 100% zadowolony, mam to czego chcialem - roznica jest w skrocie taka jak bym wlaczyl jakas funkcje typu "loudness" denonowi 2106, tzn dzwiek stal sie bardzo dynamiczny, bas ktory wczesniej byl anemiczny teraz to prawdziwy wulkan energii :)

testowalem sprzet rowniez w ten sposob ze podlaczylem dvd cinchami bezposrednio do PMA 260 (drugie podlaczenie to coaxial do 2106) i porownywalem jakosc przelaczajac zrodla we wzmacniaczu - roznica byla ale doslownie minimalna na korzysc wzm. stereo (dzwiek ciut "czystszy", w PMA 260) ale nie wystepowala absolutnie roznica "charakteru" brzmienia tzn kazde pasmo bylo identycznie eksponowane (obydwa klocki to Denony wiec bardzo prawdopodobne ze po prostu graja podobnie)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przede wszystkim Denon PMA 260 jak i zaden Denon z tej serii nie pracuje jako zewnetrzna koncowka mocy. Jedynie PMA 1560 ma wyjscie PRE OUT z przedwzmacniacza. PMA 260 to bardzo niski i bardzo kiepski wzmacniacz. Swoja droga nie swiadczy to dobrze o amplitunerach kina domowego...

W przypadku mojego kumpla to nie musi być tu audiofilskiej jakości - końcówka jest potrzebna do innych celów:) Słucha on muzyki głośnej, dynamicznej typu drum and basse (czy jak się to pisze:)) i innych odmian techno. Dlatego w jego przypadku chodzi raczej o mocne i silne uderzenie i solidna basowoą podstawę - czyli masowanie wnętrznosci za pomoca fal dźwiękowych. Nie wiecie które głośniki pasowały by do denona i spełniały wyżej wymienione warunki? Acha, niech nie kosztują więcej jak 500 - 700 funtów (powiedzmy z 4 5 tyś pln). Czy Paradigmy się nadadzą?

Ja kupiłem Focale właśnie ze względu na bas. Takiej szybkości, energii, "wykopu" nie doświadczyłem na żadnych innych głośnikach. Trzeba mieć na uwadze, że napędzane były tylko amplitunerem Denona 2106. Bas jest na tych głośnikach podawany w dużej ilości oraz jest wysokiej jakości. Jedynym ograniczeniem jest pasmo przenoszenia. U mnie w domu to się idealnie komponuje bo pomiesczenia uwypukla mocno częstotliwości 35-40 Hz i spadek w tym zakresie efektywności basu w kolumnach jest jak najbardziej wskazany. Nie wiem tylko czy w techno bez suba kolega byłby zadowolony?

pewnie ze PMA 260 nie ma zadnego porownania do np PMA 1500, ale akurat taki strasznie kiepski chyba nie jest, przynajmniej jest jedna wypowiedz w dziale "opinie" i autor tekstu ma jak widac inne zdanie od Twojego :)

zreszta mowimy o nieaudiofilskim sprzecie za 150zl wiec nie wymagajmy zbyt duzo :)

to byla odpowiedz skierowana do discomaniaka71 (sorry ze nie zalaczylem cytatu)

jeszcze tak z ciekawosci zapytam czym sie rozni takie wejscie pre-out we wzmacniaczu np w tym pma 1560 od zwyklego wejscia sygnalowego (np cd, tape itd) ?

--

Seba78 - te 4-5 tys. to ma byc na caly zestaw kolumn do kina domowego czy na stereo ??

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Denona PMA 1560 mozna w ten sposob uzyc jako przedwzmacniacza do zewnetrznej koncowki mocy.

PMA 260 to delikatnie rzecz ujmujac shit. Najnizszy model w katalogu 1990. Ten kto pisal opinie nie powienien nawet brac pod uwage ze pochodzi on z serii x60 bo nie ma z nia tak naprawde nic wspolnego oprocz nazwy. Nie ma tam petli New Optical Class A, 50 watt owszem ale przy 4ohmach nie przy 8. Przy 8 producent podaje 36watt (przy 4 dokladnie 53). Wazy cale 4,8kg. Wiele zalezy od tego do czego go porownywac. Uwazam ze 150zl to sporo za duzo za ten wynalazek. 560 jest duuuzo lepszy i mozna go dostac nawet ponizej 400zl. Pomiedzy 260 a 560 jest jeszcze 360.

Kolumny tylko do stereo. Resztę do kina ma - sam sobie zrobił:) Od nich w sumie to zbyt wiele nie trzeba wymagać. najwazniejsze są fronty.

Co do basu - jak to bez suba nie da rady? zresztą nie bardzo wyobrażam sobie suba przy tak dynamicznym dźwięku jak d'n'b. Tu potrzeba chyba porządnego szybkiego głośnika aby się nie zlewało to w jedną ścianę dźwięku.

Dodam jeszcze coś od siebie na temat jakości dźwięku z amplitunerów KD.

Zostałem dwa razy zszokowany. Pierwszy raz gdy pojawił się u mnie Ten Denon. Od razu po podpięciu chciałem go wziąć i oddać sprzedawcy który mnie w niego wrobił. Ale niestety były raty, żona chciała radio i chyba mi się niechciało, może nie wsłuchałem się za dokładnie. W każdym razie na pewno był to powód, że wogóle zaistniałem tu na forum chcąc dokłądniej ocenić współczesną sytuację w dziedzinie audio. Drugi raz jak zakupiłem nowe kolumny. Oczywiście jakość dźwięku poprawiła się zdecydowanie lecz największym szokiem dla mnie było po podpięciu w pokoju syna wolnych już kolumn i przez prawie rok nieużywanego wzmacniacza przypomnieć sobie co mój bardzo stary wzmacniacz Unitry PW7011 (2x25W) wyczynia z równie starymi Tonsilami (trójdrożne duże monitory w obudowie zamkniętej). Nieważne, że coś tam szumiało, dźwięczało ale w końcu dźwięk nie był tak przeraźliwie płaski. Może i bas bez podbicia był słabszy ale ogólnie mimo wszystko odebrałem tę staroć jako zdecydowanie lepszy piec od nowego amplitunera Denona.

Wybacz Seba78 ale techno wyobrażam sobie właśnie jako "ścianę" basu i cykające wysokie jak to nie raz słychać z wypasionych bryk. Sam nie słucham takiej muzyki. Jeśli zaś chodzi o perkusyjne brzmienia to jeszcze raz polecam Focale.

oki - nie brałem ich nawet pod uwagę ale teraz zasugeruję je koledze:)

Ja też miałem "etap amplitunerowy". Przez niego przestałem słuchac wogóle muzyki. Coś mi nie pasowało i nie wiedziałem co! Na szczeście wyleczyłem się, powróciłem do stereo a co najwazniejsze do muzyki. Kolega jednak bardzo chce mieć więcej kanałów w kinie więc szukam jakiegoś kompromisu dla niego...

U mnie powrót do muzyki to pewnie długotrwały proces który na dobre dopiero się rozpoczyna. Po około 20-tu latach marudzenia na jakość dźwięku gdzieś dopiero rok temu zacząłem się mocniej angażować. Zacząłem jak widać od razu od wpadki. Jeśli chodzi o sprzęt to na razie piszę wyprzedzająco. Prawie całą swoją uwagę skupiam aktualnie na aranżacji słabo umeblowanego 17m pokoju w kwadracie co nie rokuje zbyt dobrze. Co gorsza, żona ani o dywanie ani o zasłonach nie chce nawet słyszeć. Jeśli chodzi o styl i o estetykę to poniekąd się z nią zgadzam ale jak tu skutecznie powalczyć z pogłosem. Mam już kilka wariantów i wariantów tych wariantów itd., ale suma sumarum do żadnego z nich nie jestem przekonany. No nic w każdym razie mam nadzieję, że wszystko co najlepsze jeszcze przede mną.

-> discomaniac71, 22 Lis 2006, 13:16

"Przede wszystkim Denon PMA 260 jak i zaden Denon z tej serii nie pracuje jako zewnetrzna koncowka mocy. Jedynie PMA 1560 ma wyjscie PRE OUT z przedwzmacniacza."

Z tego co mi wiadomo, to wzmacniacz stereo, aby mogł działać jako końcówka mocy, powinien mieć wejście main-in, power-in, p.direct itd. (czyli bezpośrednie wejście na końcówkę mocy), a nie wyjście pre-out (czyli wyjście z przedwzmacniacza).

Np. taki HK970 ma wyjście pre-out, ale jako końcówka mocy nie może działać.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wojciechu, kupiłem dzisiaj wielkiego i gęstego fikusa - jedyne 39,- pln w Tesco. Mam wrażenie, że działa a współczynik APZ (akceptacji przez żonę) jest chyba w miarę wysoki. Jeszcze nie wiem czy to autosugestia, ale wydaje mi się, że jest trochę "sprężyściej":) Muszę teraz popracować nad drugą kolumną.

Co do wpadek to wielu tu nas jest. Nawet topic był o naszych wpadkach:) ja powoli prostuję błędy:) Starając nie zapominać o muzyce. Bo chyba zbyt wielu się tu zapędziło i o muzyce zapomniało w pogoni za perfekcją brzmienia:)

Czy ktoś może jeszcze podać markę jakiegoś sprzętu w granicach paru tyś. pln gdzie był by w miarę tani ampli i możliwość podłączenia końcówki na fronty - najlepiej jednej firmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.