Skocz do zawartości
IGNORED

No oversampling DAC na AD1865

morris

Rekomendowane odpowiedzi

>V1...V5 itd, co nie oznacza ani wielkości napięć.

A tego to nie wiedziałem:) Mało jest chętnych, ja no-oversampling nie jestem zainteresowany, a do układu powyżej to ja wolę popełnić płytkę do Twojego gotowego braketu z 1704 i to pewnie byłoby najlepsze rozwiązanie. Dla mnie;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Jak nie jak tak? Ja na przykład się ujawniłem na poprzedniej stronie. Może mam potwierdzać moją "deklarację chęci" co drugi post? W sumie można, tylko trochę to uciążliwe, nie uważacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj trwa zamówienie na dyskretne stabilizatory przeznaczone do wstawiania zamiast scalonych stabów trójnóżkowych, tak więc płytkę do DACa można uprościć.

Ukryta Zawartość

Noooooo proszę :)))) nieźle, nieźle

aby płytka powstała to ponawiam pytanie - jakie umieszczamy stabilizatory w części cyfrowej - proponuję LT1761 i LT1763, drogie, ale grają, w wersji budżetowej mozna kupic tansze zamienniki,

w części analogowej to zapewne TL431, chociaż padła propozycja dyskretna, ja jestem otwarty, bo obie zagraja dobrze, a dzwięk i tak jest ukryty w częścicyfrowej przetwornika i IU,

powyższe to tylko moja propozycja i prosze o zabranie głosu, bo nie ufam "milczącemu akceptowi" :)))

drugie pytanie - pod jaką obudowę AD? są dwie różniące się ilością nóżek, a ja nie mam żadnego takiego AD (jeszcze) więc nie mam propozycji,

naprawdę, aby był sens zabierać się za płytke to schemat musi być na 100%(min99%)

Jak już pisałem, dla zachowania uniwersalności można zaprojektować płytkę pod standardowe staby trójnóżkowe. Skoro obok mamy możliwość zamówienia płytek pod staby dyskretne do wstawienia zamiast trójnóżkowych, to można darować sobie wyważanie otwartych drzwi ;-)

Lepiej zostawić miejsce pod standardowe stabilizatory-bo każdy lubi inne.wg mnie np.te-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) straszliwa cienizna.

Ukryta Zawartość

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Waldi_06

>w części analogowej to zapewne TL431, chociaż padła propozycja dyskretna

Ale co to za propozycja dyskretna? Pytam z ciekawości, bo ja sam do stabilizatórów scalonych nie mam żadnych uprzedzeń, wręcz przeciwnie.

>pod jaką obudowę AD? są dwie różniące się ilością nóżek

Załączam stosowne fotki.

A, jeszcze jedno. Chodzi mi po głowie możliwość poszerzenia o wersję zbalansowaną, ale ze względu na wymiary raczej widziałbym ją w formie "kanapki".

Ukryta Zawartość

post-13337-100000857 1246771781_thumb.jpg

post-13337-100000858 1246771781_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę sensu poproszę.

o ile dobrze zrozumiałem, to w części cyfrowej i analogowej staby trójnóżkowe np LM2949 i LM2990,

płytka będzie pod obudowę 24nóżkową,

>gagacek

wersji zbalansowanej nie będę robił, bo musiałbym wstawić układ invertera danych cyfrowych dla danego kanału (takowy jest zaszyty w PCM1704, ale ten AD go nie ma) co powodowałoby nadmierną komplikację i brak pewności co do zgodności czasowej takiej inversji, skolei układy sprawdzone są zastrzeżone,

dlatego proponuję stosować specjalizowany układ symetryzatora (był taki w wątku o DACu by tj autorstawa tomek_j).

Skoro koledzy kleca w sukcesem regulator Kanedy w watku:

Ukryta Zawartość

moze faktycznie nalezaloby skorzystac z tego co zrobili Panowie Sulzer, Jung i Didden

i szarpnac sie na "z prawdziwego zdarzenia" super-regulator wzorowany na najlepszych?

Czy kto ma doswiadczenia w tej materii? Problemem moga byc oscylacje, wiec

dobry sprzet do analizy FFT bylby bardzo na miejscu?

Sorry za brak PL literek ale to z kompa Linux-live ;-)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Po chwili innych zajec przyszła kolej na AD1865 :)

Poniżej pierwsze czytanie, czyli wstepna propozycja schematu DACa.

Co do zasilania: zasadniczo sa cztery stabilizatory: dwa plusowe na układy cyfrowe i dwa +/- na AD, zaproponowałem klasyczne na LM317 - ponieważ przy założeniu, że w układzie koledzy będą grzebać to najlepiej zasilania proste (łatwo uruchomić) a tuningować zawsze potem można,

Dla AD myslałem o LM2940 i LM2990 na 5v i TO220, ale one maja inne wyprowadzenia (co mi nie przeszkadza, ale nie wiem jaki jest ukad wyprowadzeń na stabie alternatywnym/dyskretnym dla LM317a).

Narazie prosze o uwagi co do schematu, oczywiście w celu lepszej rozdzielczsci poproszę adres email na PW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Powstała zmodyfikowana wersja tego co powyżej, modyfikacja polega na zmianie na staby LM2940 i 2990, dostawiony SitchDip na DFa do ustawiania formatu wejsciowego filtra, rezygnacja z wewnętrznej konwersji IU w AD1865 i wyprowadzenie "prądu" na zewnątrz do niezależnej konwersji - w tym miejscu się zastanawiam, czy nie wstawić dwóch zworek do alternatywnego uzycia wewnętrznej IU (chociażby do uruchomienia).

Chętni na pdfa proszę email na PW

Fajne! A regulatory będą w TO-220 czy smd?

>w tym miejscu się zastanawiam, czy nie wstawić dwóch zworek do alternatywnego uzycia wewnętrznej IU (chociażby do uruchomienia).

Jeżeli masz miejsce to czemu nie? Co do wyjścia prądowego to taki jeden maniak będzie na tę płytkę wpychał rezystorek... eksperymentów nigdy dość;)

Trochę sensu poproszę.

>McGyver, 27 Lip 2009, 18:35

>Gagacek mylisz się. Dwóch maniaków (co najmniej).

Jasne - proponuję wstawic na płytce pada pod rezystor. jaki chcecie? SMD, czy przewlekany i jakiego rozmiaru?

Czyli tam można będzie dać przewlekany i DO213AB? Czemu nie?

A w ogóle to ten projekt ma dwie zasadnicze wady (dla mnie):

1. Brak ławeczki na filtr cyfrowy, nie będzie można nimi mieszać. Szkoda, bo zapas leży w szufladzie. Po co, to już inna sprawa;p

2. Pokrywa gotowego DACa zawsze będzie fruwająca. Przy takiej masie kombinacji palce zawsze będą swędzieć, ktoś kto nie bawi się w diy nawet nie podejrzewa że jeden taki DAC to ekwiwalent kilkunastu/kilkudziesięciu przewalonych przez system tradycyjnych klocków. Wysokiej klasy. I to na dzień dobry:))

Trochę sensu poproszę.

>gagacek

- barwny gość jesteś :)

już pisałem - odbiornik, upsampler i filtr bedą na małej płytce, dokładnie tak jak w innym dacu (1704), mało tego bedą wymienne (do pewnego stopnia), więc nic nie stoi na przeszkodzie, a właściwie było o tym, może powstac druga mała płytka pod inne filtry z, lub bez upsamplera i itp

po drugie - grzeb sobie w sprzęcie ile wlezie - tylko napisz czasami (załóż wątek) o tym !

o kosztach nic nie piszę.

tAKIE drobne uwagi do zasilania:

1. Czy c7-10, cz1,2, c32,33 będą 1206? Ja jestem za.

2. L9-14 smd? Jaka obudowa? Może trochę większe pod koraliki smd?

3. Jeśli byłoby miejsce to moja propozycja blisko nóżek AD obciążyć jego zasilanie shunt tl431; to tylko 3 rezystory w tym jeden w szereg, TL i kondensatory. Zamiast tradycyjnie 2 kondensatorów moja propozycja jeden w obudowie 1210, bdb paramery. Gdyby ktoś tego nie potrzebował wystarczy wlutować rezystor 0R i po kłopocie.

Przepraszam za slang;)

>może powstac druga mała płytka pod inne filtry

spokojnie, czepiam się;)

>tylko napisz czasami

szczerze -nie chce mi się..

>o kosztach nic nie piszę.

obaj wiemy że twierdzenie: diy = małe koszty to mit.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek,

>1. Czy c7-10, cz1,2, c32,33 będą 1206? Ja jestem za.

- narazie wszystkie elementy smd (z wyjatkiem R dla IU)

>2. L9-14 smd? Jaka obudowa? Może trochę większe pod koraliki smd?

- zaproponuj obudowy i ich rozmiary

>3. Jeśli byłoby miejsce to moja propozycja blisko nóżek AD obciążyć jego zasilanie shunt tl431; to

>tylko 3 rezystory w tym jeden w szereg, TL i kondensatory. Zamiast tradycyjnie 2 kondensatorów moja

>propozycja jeden w obudowie 1210, bdb paramery.

- nie kumam, albo późno już jest - co to znaczy ...blisko nóżek AD obciążyć jego zasilanie shunt tl431; to tylko 3 rezystory w tym jeden w szereg, ...

Ale napisałem;) Chodzi o b. prosty układ, dołączenie w zasilanie AD1865 klasycznego shunt regulatora na TL431 umiejscowionego blisko przetwornika. Zawsze można go pominąć wlutowując zworkę zamiast rezystora stratnego. Wysłałem schemat.

Trochę sensu poproszę.

>gagacek,

>Ale napisałem;) Chodzi o b. prosty układ, dołączenie w zasilanie AD1865 klasycznego shunt

>regulatora na TL431 umiejscowionego blisko przetwornika. Zawsze można go pominąć wlutowując zworkę

>zamiast rezystora stratnego. Wysłałem schemat.

Nie tak łatwo.

Aby TL431 pracował poprawnie musi być zasilany napięciem wyższym o wyjściowego o kilka volt, a jak wstawisz LM2940, który jest nieregulowany, to już nic nie zrobisz (LM na 8 volt, a TL na 5 volt więc jak zbraknie TLa to przetwornik zejdzie nagle i nie odwracalnie). Zaradzić można tylko przez wstawienie regulowanego staba w miejsce LMa - ale to bezsensowna propozycja.

Czyli Wasza decyzja co ma być na zasilaniu części analogowej: TL, czy stabilizator dedykowany.

Nie rozumiem w czym tkwi problem. Płytka jest dla tych którzy wiedzą co czynią, a ostateczny wybór zależy tylko od decyzji jakie na nią wlutowujemy podzespoły. Np. ja i tak będę stosował zamiennik LM-a. Dla tych którzy nie wykorzystają shunt regulatora będzie to LM2940 + zworka - i już.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.