Skocz do zawartości
IGNORED

pomoz zlozyc stereo

twister2005

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od dawna mysle o zakupie czegos co sprawi ze moj pokoj wypelni sie cieplym i przyjemnym dzwiekiem

zbieralem zbieralem i mysle ze czas przyszedl na wymiane starej/kiepskiej wiezy Daewoo z jeszcze gorszymi glosnikami Philipsa z 30 letniego radia

jak kazdy prawdziwy sluchacz zalezy mi na jakosci dzwieku a w porownujac osiagniecia mojego sprzetu do innych ktore slyszalem sprawa jest priorytetowa

mialem przez jakis czas creative p5800??? i tam czulem znacznal roznice w samej jakosci dzwieku wiec musi byc strasznie

sprzet ma byc podlaczony do komputera i do tej wiezy bo potrzebuje radia i odtwarzacza cd

chcialbym prosic Was o pomoc bo to chyba najlepsze miejsce w sieci na takie pytanie a przegladajac tematy widze ze juz wielu osobom pomogliscie i wiele zadowolonych ludzi Wam dziekuje

na wstepie prosze by mnie nie odsylac do wyszukiwarki bo spedzilem dlugie godziny na studiowaniu pokrewnych tematow a jednak musialem zalozyc swoj wlasny bo i problem jest wlasny

szukam kompletnego stereo ktore bedzie bujac moje uszy przez kilka godzin dziennie bo jestem fanatykiem muzyki a dokladniej rapu (spokojniejszego, opartego na soulu i jazzie) soulu jazzu fanku i pokrewnych czyli poszukuje czegos z jakoscia a nie uderzeniem bo raczej glosno muzyki nie slucham

mysle ze na razie wystarczy mi wzmacniacz plus 2 kolumny

buzdzet ktorym dysponuje to jedynie 800-900zl (wliczone przesylki) i kolejna prosba... prosze mnie nie splawiac i kazac zbierac dalej bo mam dopiero 19 lat brak dochodow i zadnych lepszych perspektyw

wracajac do tematu to oczywiscie poszukuje czegos uzywanego i najlepiej z allegro wiec tez mile widziane linki do aukcji

co do wzmacniacza to po przeczytaniu dziesiatek tematow to wybralbym Denona 250SE lub cos innego z tej firmy... dobry wybor czy polecilibyscie mi cos innego? to jakies 300-350zl

czyli jeszcze jakies 400-500zl zostaja na kolumny tylko tu nie mam juz pojecia jakie

czy nowe czy stare czy podlogowe czy jeszcze pchac sie w podstawki

jakiej firmy i jaka moc...............

podkreslam jeszcze raz ze nie musza byc glosne bo nie o to chodzi!!!

dzisiaj sie dowiedzialem ze okablowanie to tez duzy wydatek

czy przy starym sprzecie z dolnej polki potrzeba cos drogiego? myslalem ze takie kable kupie za grosze w kazdym sklepie? napiszcie mi co powinienem zrobic przy takiej cenie

moze dokupic jeszcze jakis stary odtwarzacz cd do 100zl?

duzo to jakosc miedzy zwykla wieza a stacjonarnym odtwarzaczem a odtwarzaczem 3x drozszym?

aha jeszcze musze dokupic jakas karte muzyczna ale to pewnie bedzie jakis creative 5.1 sb live! w okolicach 50zl czy lepiej Audigy SE za 89zl tylko czy jest sens a przy moim kompie duronie 800 i 128 ram to moze nie pojsc

co do pokoju to 3,9x3,6x2,4 ale niedlugo moze sie zmienic na akademik/stnacje :( wiem ze to problem

co jeszcze powinienem widziec?

napiszcie mi cos o tych kablach

chcialbym to zlozyc juz do polowy lipca bo pozniej kiepsko z netem

ps. o co chodzi w kolumnach przodach? maja byc przedemna? skierowane na mnie?

dziekuje z gory za kazda wnoszacal odpowiedz

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/

twister,

na sam początek: nie daj się wpuścić w kable! To, że tu się dużo o tym mówi, to nie znaczy, że to jest najważniejsze. Kasę rozdziel mniej więcej: 600 zł kolumny 300 wzmacniacz. Kable kup ZWYKŁE po 3-5 zł/metr. Interkonekty też! Jak kiedyś usłyszysz różnicę próbując innych kabli to sobie zmienisz. Jeśli masz mało miejsca i przeprowadzkę do akademika w perspektywie pomyśl o małych kolumnach podstawkowych i tylko obudowa zamknięta, lub bas reflex DO PRZODU. Jak wybierzesz bas reflex do tyłu, to w małym pomieszczeniu możesz mieć duże problemy z ustawieniem (wymaga odległości od tylnej ściany!). Narazie możesz grać z komputera, CD możesz dokupić później, bo za 100 zł raczej kupisz byle jaki CD.

Jeśli grasz w gry 3D, to koniecznie Sounblaster Audigy, NIE Live. Warto, uwierz mi.

Ogólnie największą uwagę zwróć na kolumny, one zdeterminują Ci brzmienie, postaraj się posłuchać ich przed kupnem! Używane w dobrym stanie to dobry wybór, bo za te same pieniądze kupisz 2 razy lepsze. Marki KEF, Dali, Tannoy są warte zainteresowania. Tani wzmacniacz np. Cambridge Audio powinien Ci wystarczyć. Ale inne opcej też są warte rozpatrzenia.

Powodzenia!

P.S.

jeszcze raz: nie daj się wpuścić w kable!

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562504

Witam krz ;)

Moja opinie na temat wzmacniacza i glosnikow znasz.

Co do kabli to najlepszym wyborem w niskobudzetowym stereo bede Cordiale.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli chodzi zas o karte to wiekszosc sie zgodzi ze pcm2702 bedzie najlepszym rozwiazaniem (koszt ok 150zl)

Ukryta Zawartość

CD mozna kupic przy nastepnym przyplywie gotowki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562507

przegladajac te marki kolumn ktore podales nic nie znalazlem w swojej granicy cenowej

jedynie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale kwota max i jeszcze staty rzeba kupic a ato tez wydatek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562585

w kable przy budżecie "mikro" nie inwestuj bo zostanie Ci już tylko na "szrot". Gdyby w kasie którą posiadasz nie miały się mieścić kolumny to zdołałbyś pewnie kupić jakieś nawet fajne cd+wzmak, ale cóż, masz co masz.

Ale tak na przyszłość - możesz się zdziwić wpływem okablowania. Powiem, że sam tematu kabli w najmniejszym stopni nie traktowałem poważnie. Ale przypadek zrządził, że usłyszałem różnicę na tanich klockach (przy okazji przepinania kabli, wcale nie kombinowałem w celu "aby było lepiej" na podstawie jakichś "cudów" które gdzieś wyczytałem) co mnie samego niezwykle zaskoczyło. Ale na to przyjdzie czas później. Odradzam tylko inwestycję w kable aby na klock cokolwiek zostało, a przy takim budżecie każda złotówka niezwykle cenna.

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562587

Kable sobie daruj, jak juz chcesz poeksperymentuj ze skretka CAT5, przy tej kasie moze porozgladaj sie za Sanyo JA220 czy Sanyo JA224, sam takie w komisach pare razy widzialem za grosze a fajnie graja jak za taka cene. Jesli nie zalezy Ci na "potedze" basu mozesz rowniez rozgladac sie za Sonic Impact t-amp, trudny do dostania, ale tani i imho gra fajnie :) Co do kolumn, moze jakies uzywane Mission.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562590

sorki, doczytałem teraz, że na pierwszy rzut" wzmak + kolumny. 900zł to już przyzwoita kasa w polowaniu na używki.

Ja akurat dużego doświadczenia nie mam, ale coś jednak słyszę :) i dzięki temu forum zamieniłem dotąd posiadane wzmaki (Onkyo A-9511 i Cambridge'a A1) na leciwego Marantza PM-64. Potwierdzam -świetny klocek, żywy, z basowym fundamentem i charakter brzmienia wydaje się być uniwersalny. W porównaniu z Onkyo ("zasłona z koca" na dźwięku), Cambridgem A1 (detalicznyczny ale taki trochę "suchotniczy" - może wina innych elementów toru) ten Marantz to ekstra klasa. Kosztował 395 na Allegro, stan bdb. Nie wiem czy za tą kasę dostanie się coś lepszego, koledzy pewnie doradzą.

Gra to z Tannoyami M1 i jest ok - ale kolumny w tym połączeniu mogę w pełni polecić dopiero, gdy je zmodyfikuję (na dniach jak otrzymam części).

Jeśli miałbyś wydać "stówkę" na cd to może lepiej na razie dołożyć do w/w zestawu? Chyba żeby trafić jakiegoś bezproblemowo działającego cd-ka na TDA1541 do ewentualnej późniejszej modyfikacji jak pojawi się trochę kasy (jest sporo firm i modeli z tą "kością")- nieprzebrane mnóstwo wątków na ten temat w forum. Ostatnio - dla przykładu - taki Philips cd-630 z TDA1541 poszedł na Allegro za 61 zł. Wg. opisu sprawny (jak w rzeczywistości nie wiem:)).

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562595

no i ten "kultowy" Nad 3020 - mała moc ale fajna rzecz. Bas jak najbardziej obecny, przestrzeń i miło małej mocy w niedużych pomieszczeniach potrafi zagrać nawet głośno. Te jego waty to przynajmniej nie "folderowe" jak u znakomitej większości "japończyków":) Sam poluję na Allegro. Nie spieszy mi się więc zaczekam na jakąś okazję (może jak wszyscy wyjadą na wakacje i nie będą ślęczeć przy kompie a komuś zabraknie kasy na przedłużenie wyjazdu wakacyjnego to trafię:)).

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562601

Ukryta Zawartość

poczytaj o głośnikach z pianocrafta - cieszą się dobrą opinią. Powinny wystarczyć. nie będą droższe jak 500 pln

Ukryta Zawartość

te też powinny ładnie grać, cena to może powyżej 500, 600 - więcej nie opłaca się chyba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz to np taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale ten lekko poturbowany. Do 250 pln może i by było warto....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu też lekka rzeźnia, ale za niewielką kasę może być dobrze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to może za mocne trochę, ale ogólnie niezła maszyna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym, że najpierw kupił bym kolumny a potem starał się dobrać do nich wzmacniacz. Do większych kolumn (trudniejszych do napędzenia) oczywiście mocniejszy wzmacniacz. Z kablami bym nie przesadzał, ale też nie kupił zwykłych za 2 pln od metra. Kable nawet w budżetowym systemie mogą wiele zepsuć jeśli będzie np zbyt krzykliwie. albo kable będzie zaciemniał zbytnio...

osobiście kupił bym tego luxmana i do niego np te tanoye albo yamachy od pianocrafta a do tego jakieś kable w granicach 50 - 80 pln. I jeszcze jedno, mocno decytujące dla dźwięku są stendy! albo cokoły pod podłogówki. Często jest to niedoceniane. Ale to można z czasem dokupić lub dorobić niewielkim kosztem. Kartę to polce dokupić później - i polecam na PCM 2702:) sam niedawno kupiłem i jestem bardzo zadowolony. Jeśli nie to to może jakiegoś gainwarda albo herkulesa na Via envy 24 i solidnych przetwornikach c/a. najlepiej sprzęt dobierać małymi krokami aby nie kupować rzeczy zbyt tanich i które potem będą nadawały się na śmieci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562608

Z tym NADem, to niezły pomysł, ale wersja 3020i (literka "i" na końcu jest ważna), mocy Ci nie zabraknie - to na pewno. Wcześniejsze wersje wyglądają raczej na starocie i zwykle bywają w dość opłakanym stanie.

masz ofertę 3020i, ale zaraz się ona kończy...

Ukryta Zawartość

albo ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562610

Do tego luxmana to jeszcze warfadale mogły by pasować. Powinno się to łądnie zgrać a mocy mu wystarczy aby je napędzić. Do jazzu i innych miekkich brzmień powinno być dobrze no i w budrzecie się mieścisz. Standy może ktoś Ci zrobi, pomalujesz sam i będzie dobrze. A CD jak koledzy mówili można dokupić zawsze, nawe za 100 pln się utrafi dobrze grający, choć nie najmłodszy.

Luxmana ma siostra i naprawdę fajnie gra.

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562614

:):):) no, i jak nie kupisz kabli jak radził stempur, to bierz pierwsze lepsze klocki na Allegro, byle najtańsze. Wyjdzie wtedy i tanio i dobrze. Zwróć najwyżej uwagę czy obudowy ładne, niezniszczone, żeby Cię w oczy nie "kłuło, bo w uszy to napewno nie:):):)

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562640

>stempur

Tylko czytając "o mnie" wychodzi, że kabli jednak trochę zgromadziłeś:). Ale jak zasugerował >Nienormalny, pewnie po wypięciu doznałeś objawienia:), w postaci braku zniekształceń, podbarwień itd.... Potwierdzam to:):):). Teraz to nawet moja połowica i sąsiedzi (choć i tak uciążliwy nie jestem) są zadowoleni z obecnej "konfiguracji" sprzętu:):):). Żona nawet spytała, czy teraz już może postawić na skrzynkach kwiatki - to byłoby już całkiem "the best":):):)

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562652

Jak mozesz przejdz sie po salonach hifi i posluchaj kolumn do 1000 pln. Moze cos wpadnie w ucho a ze ida wakacje moze jakas znizka trafi sie tak ze lepiej bedzie miec nowe i odsluchane niz zakup w ciemno a raczej w glucho? :)

A nawet jak nie kupisz w sklepie to bedziesz mogl porwownac swoje odczucia z odsluchow z opiniami na forum.

Poniewaz modele kolumn sa srednio w sprzedarzy kilka lat to mozesz posluchac w sklepie a kupic na allegro.

Co do wzmaka to o charakterze dzwieku a wiec tego co sie Tobie podoba decyduja glownie kolumny.

I na nich skup uwage. A za 300 pln kupisz juz kupisz przyzwoity wzmacniacz na allegro.

Dobry Harman Luxman Rotel nie jest zly. Raczej nikt sie na te marki i modele z lat 90tych nie skarzyl.

Kable to gora 50 pln za glosnikowe i interkonekt. Nie daj sie wciagnac w kabelki bo to ostatni szlif systemu.

IMHO wybierajac cd na allegro sprawdz czy jest zadbany i czy ma tani laser w razie ewentualnej wymiany.

Powodzenia

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562654

odpuszczam już satyrę:)

i rada a propos kolumn używek (nowe cholernie drogie i ja już przestałem po salonach ganiać z myślą o zakupie). Wzmacniacz to chyba najmniej ryzykowny element w zakupie bez opcji "widziały gały co brały". Z cd-kiem gorzej. Ale zakupu używanych kolumn za kilka stówek bym nie ryzykował. Najlepiej wyselekcjonować te, które Cię zainteresują i znależć gdzieś stosunkowo niedaleko miejsca zamieszkania aby odebrać osobiście wcześniej sprawdzając. Istnieje duże ryzyko, że ktoś na Allegro sprzedaje "pierdzące" które tylko dobrze wyglądają, a mają już uszkodzone przetworniki. Jak podłączysz i będzie coś "nie tak" to spodziewaj się tłumaczeń typu: "u mnie było ok", "były w świetnym stanie" i "pewnie Pan żle podłączył i sam Pan coś nabroił" itd, w ten deseń. A wymiana przetworników to sporo kasy (trzba szukać "od ręki" nowych i drogich, o ile wogóle są jeszcze do dostania). Tak, że przestrzegam i polecam zakup dopieero po odsłuchaniu egzemplarzy, które masz nabyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562657

Tak, tak, kolumn TRZEBA posłuchać przed zakupem.

Zerknij na to:

Ukryta Zawartość

Chyba dość ciekawa oferta, ale trzebaby posłuchać.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562673

>Edward

Chociaż amplitunery są odradzane na tym forum. Jak się spotykałem z opiniami tutaj, to lepiej kupić osobne klocki (choć to pewnie nie reguła).

Naprawdę polecam tego NADA 3020i - kolega podał wyżej Ci link do aukcji która kończy się dziś wieczór. Na pierwszy rzut oka nie wygląda na żaden egzemplarz "wojenny". Ja też zacząłem licytować, ale kończę na niskiej stawce, bo jak pisałem poczekam na okazję. Mam dobry wzmacniacz, więc z zakupem jego mi się "nie pali", kiedyś dostanę może tanio. Szacunkowo, nie powinien z ceną przekroczyć znacząco kwoty 250zł, a w 300 raczej na pewno się zmieścisz. Jak będzie drożej to pewnie lepiej się wstrzymać.

Ale jeszcze raz: kolumny z uwagi na w/w - KONIECZNIE ODSŁUCHAJ EGZEMPLARZE KTÓRE MASZ NABYĆ, w jakimkolwiek systemie, już nie chodzi nawet o jakość dźwięku, ale o to, czy nie są po prostu uszkodzone. Może wybierzesz z pomocą kolegów coś co Ci się spodoba, a jak nie (różne są gusta i preferencje) to dobrze abyś wybrał jednocześnie kolumny, które w razie czego bez problemu odsprzedasz chociażby z minimalną stratą i w razie czego będziesz miał kasę na szukanie dalej.

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562703

witam.

podam wlasny przyklad.

jakieś pól roku temu zaczynalem swoją przygodę z dźwiekiem lepszym niż ten slyszalny z mini-wieży.

za 500zl kupilem w kapitalnym stanie na solidnych standach monitory Kefa Coda8,

za 150 wzmacniacz denona PMA 250,

za 200zl odtwarzacz denona dcd 860

gralo to wszystko naprawdę dobrze, wiele plyt slyszalem jak po raz pierwszy

niestety potem dopadla mnie choroba i zacząlem wydawać co raz więcej pieniędzy...

a pierwszy zestaw (bez standów) sprzedalem za ... 500zl

warto moim zdaniem poszukać przy ograniczonym budżecie sprzętu używanego. nawet ewentualny zawód nie będzie aż tak kosztowny.

pozdrawiam.

Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562704

co do kolumn:

W kolumnach doświadczenie mam mikre, ale mam Tannoy M1 i jestem zadowolony (biorąc pod uwagę mój budżet). W małym pokoju i basu trochę jest (w dużym gorzej). W zależności od wielkości pomieszczenia polecam Tannoy M1 albo M2 (do większego pokoju). Można z nich wydobyć jeszcze lepszy dźwięk, zmienić tylko kable wewnątrz na lepsze i po jednym kondensatorze w każdej kolumnie na Jantzen. Wartość kondka taka sama, więc ta "przeróbka" nie wprowadza żadnych zmian konstrukcyjnych. Można je spokojnie odsprzedać i odzyskać kasę w razie czego, o ile nie "obujesz" się w przesadzoną za nie cenę.

tak, że 1 typ "bezpiecznych" kolumn - Tannoy M1 lub M2

może koledzy dopiszą kolejne które dobrze znają z doświadczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562710

tylko gdybyś brał pod uwagę te Tannoye Mercury M1 lub M2 , zwróc uwagę, czy to nie modele MX1 lub MX2. Tych nie słyszałem, ale ponoć już nie są tak dobre jak poprzednik (w sprzedaży równolegle były jedne i drugie).

https://www.audiostereo.pl/topic/26893-pomoz-zlozyc-stereo/#findComment-562715
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.