Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrania audiofilskie

Bastian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś z Was mógłby polecić jakieś dobre wydania CD, które mogłyby być nazwane "audiofilskimi" tzn. nienagannie nagranymi technicznie i brzmieniowo. Chodzi o płyty które na dobrym sprzęcie przybliżają wrażenia i akustykę studia, czy sali koncertowej. Wiem, że oddanie akustyki koncertu nie jest możliwe do osiągnięcia w domu, ale są nagrania które potrafią dosłownie "zwalić z nóg" swoim brzmieniem i o takie mi chodzi.

Mam bardzo rozległe zainteresowania muzyczne więc sugestie z każdego gatunku muzycznego byłyby super.

Nie chodzi tu tylko o drogie wydania SACD, ale również zwykłe dobrze nagrane CD.

Np. kiedyś kupiłem przypadkiem zwykłe wydanie "Sahary" Rippingtons (made in USA) i szczęka mi opadła po pierwszych dźwiękach. Tak wciągającego, świetnie nagranego i brzmiącego nagrania nigdy przedtem nie słyszałem (pomimo, że nie słuchałem jazzu wcześniej). Później zacząłem szukać takich nagrań i okazało się, że większość płyt pozostawia wiele do życzenia pod względem jakości ich nagrania. Po latach sięgnąłem po stare płyty Ala Jarreau i okazało się, że brzmią fantastycznie w przeciwieństwie do najnowszych wydań. Z innej beczki - ostatnio kupiłem składankę Genesis i mimo, że to wspaniała muzyka, trudno mi się pogodzić z tym, że realizator dźwięku był chyba głuchy, naćpany, albo przynajmniej pijany jak ją nagrywał.

Czy macie podobne doświadczenia ???

https://www.audiostereo.pl/topic/26939-nagrania-audiofilskie/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bastian, 30 Cze 2006, 09:16

>Witam,

>czy ktoś z Was mógłby polecić jakieś dobre wydania CD, które mogłyby być nazwane "audiofilskimi"

>tzn. nienagannie nagranymi technicznie i brzmieniowo.

W Trafficu w W-wie jest cały stojak z płytami "audiofilskimi".

Można w ciemno coś wylosować, ZTCW to wszystko raczej takie "plumkanie".

Mnie się zawsze wydawało, że płyty się kupuje bo się podoba zarejestrowana na nich MUZYKA...

Może chciałeś zadać inne pytanie:

"Czy ktoś może polecić audiofilskie wydania Mozarta/Dire Straits/Motorhead/ ... / *

*właściwe podkreślić, ew. dopisać swoje

>Mnie się zawsze wydawało, że płyty się kupuje bo się podoba zarejestrowana na nich MUZYKA...

>Może chciałeś zadać inne pytanie:

>"Czy ktoś może polecić audiofilskie wydania Mozarta/Dire Straits/Motorhead/ ... / *

Tak ! to oczywiste, że kupuję płyty z muzyką która mi się podoba, ale czasami bywa tak, że na coś zwrócisz uwagę ze względu na ciekawe brzmienie czy realizację nagrania. Jako, że lubię ciągle szukać czegoś nowego i jest niewiele gatunków muzycznych których nie słucham - jestem ciekawy Waszych ulubionych "audiofilskich" pozycji.

Cześć,

od czasu gdy kupiłem pierwszą "złotą płytę" jestem zauroczony dźwiękami wydobywającymi się z tych krążków , możesz kupować wszystko wydane przez MFSL i DCC, ponad to b.dobrej jakości są japońskie card sevle colection.

Pozdrawiam Andrzej Dobry

Bastian, 30 Cze 2006, 12:05

>ale czasami bywa tak, że na coś

>zwrócisz uwagę ze względu na ciekawe brzmienie czy realizację nagrania.

No to przeczytaj sobie xajasa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.