Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana autka

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

witam kolegow

chcialem moze nie zmienic ale dodatkowo zakupic auto

mam mala ciezarowke

a mysle o ciezarowce bardziej osobowej

Volvo 240

co sadzicie o tym m odelu Volvo i na co zwracac uwage przy zakupie?

odwazylem sie zapytac , bo kolega Jozwa swoje poszukiwania zakonczyl zakupem Volvo

chyba za wasza rada

Jak szukasz Volfa kombi to polecam serię 700 lub 900. Można wyrwać w dobrej cenie, stanie. Poza tym łatwiej o klunkry :-). Najfajniejszy motor w tych cegłach to 2,4TD - ekonomia i kop. Poszperaj sobie tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jazz, przetłumacz prosze (translejt pliz) bo metnie nieco bylo LOL

xajas, i bardzo dobrze ze jezdzi, nie on jeden z duzych szefow:) smialam sie tylko z malego czerwonego posrod nieco jednak zbyt duzych limuzynos na parkingu.

>michal stabro

:-) ...Klunkry - części zamienne, spare parts ... Mimo że to najlepsze produkty Volvo (200,700,900) w całej historii firmy to czasami trzeba coś wymienić :-).

Pozdrawiam

Chciałam się dopisać, ponieważ widzę, że na wątku sporo miłośników volvo.

Jestem właśnie przed zakupem samochodu... Moim wielkim marzeniem jest Saab 900.

Którykolwiek Saabik z serii 900 (nawet pierwsze "krokodyle") wywołuje u mnie gwałtowną potrzebę skoku na maskę i namiętnego całowania wycieraczek.... Nie ma moim zdaniem, lepszego, ładniejszego, bardziej kochanego i bardziej niezawodnego samochodu.

Musiałam z wielkim żalem przemyśleć tą decyzję i zrezygnować: używam auta tylko na długie trasy, ale często, a Saab 900 pali jak smok (na gaz nie przerobię, świętokradztwo!), diesle nie występują.

Przeczytałam cały wątek i volvo diesel byłoby niejako kompromisem pomiędzy marzeniem o Saabie, a zakupem VW Golfa (TDi) na którego prawie już się zdecydowałam (prosty, zwykły, praktyczny, bez fajerwerków, a jeździ).

Stąd pytanie: ile taki (V)olverine pali (mam na myśli diesla - im mniej tym lepiej)?

Czy części są drogie (np. w porównaniu do Golfa)?

I ostatnie (zawsze miałam małe samochody): czy naprawdę łatwo zaparkować taki karawan (powiedzmy w porównaniu do małej corsy)?

(a propos zdjęcia z tym czerwonym: Mini Cooper jest produkowany przez BMW, niestety)

Z pozdrowieniami,

Icicle

z ta jakoscia bym nie przesadzal

szczegolnie ze krokodyle dawno juz nie produkuja

wiec stan tych aut nie zawsze jest taki cacy

wymagaja jedak regularnego zagladania do ''warstatu''

natomiast klubowicze z saabklub polska

to fajne chlopaki , wiec milo jest do nich dolaczyc

Saab 900 (krokodyl) to prawdziwy Saab - kolega użytkuje cały czas: 2l benz turbo pali mu w sezonie 10-11 po mieście.... Póżniejsze 900tki to Opel ....

Volf 700/900 2,4TD w automacie po mieście pali koledze 10-11l ropy ...ale ma dużą nogę (auto ma prawie 2 tony tak na marginesie - znaczy bezpieczne jest ).

Co do parkowania: auta z przednim napędem nie mają kłopotów ( V 200,700,900) - skręt jak w starej beczce (mieczysław). Nigdy nie miałem problemów z parkowaniem. Mój sedan ma jakieś 4,80 długości - zawracam tam gdzie poldek np robi to na 3 razy....

Pozdrawiam

czy ów "krokodyl" to ten śliczny Saabik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>saczek:

"Uprasza się o niewklejanie" zdjęć Saabowców, ponieważ jestem w pracy i muszę się zachowywać przyzwoicie, jako że miejsce jest a) publiczne; b) poważne:))

>tomek7776

Jak pisałam w swoim poście wyżej, bariera astronomicznego zużycia paliwa przez rakietę Saab jest dla mnie nie do przeskoczenia. Już byłam w ogródku i witałam się z gąską, ale posiadanie auta, które stoi i wygląda, a uruchamiane jest od święta, żeby podrzucić babcię na modły czy koty do weta, to nie dla mnie. Nawet te z najmniejszą dostępną pojemnością silnika (1.9 chyba) palą, według mnie, zbyt dużo. Szukam auta dla siebie, kosztów paliwa nie mam sobie jak odliczyć od czegokolwiek.

>ahaja

Dziękuję za konkretne wartości. O Saabowcu wiedziałam, natomiast volvem mnie zaszokowałeś.

Nie ma jakichś z mniejszym silnikiem?

Mój ojciec ma golfa kombi TDi, nie jest to może wybitne auto, ale można w nim zaparkować mały czołg, a w trasie pali około 4 do 5 litrów ropy!

Prędkości maksymalnych nie mam zamiaru rozwijać, jako że korzystam z dróg publicznych, a nie z prywatnych torów wyścigowych.

Szukałabym więc czegoś podobnego w sektorze volvowym, bo podobnie jak saab, dobrze mi się kojarzy i podoba (obowiązkowo manualna skrzynia, lubię biegi zmieniać). Mam jakieś szanse? Doradzisz coś?

Dodam również, że wartości ekologiczne/ochrona środowiska są dla mnie istotne. Również z tego powodu nie chcę samochodu, który pali jak prom załogowy.

>saczek_XTRM

To właśnie krokodylek :-)

>Icicle

Najmniejsze (prawdziwe V - te serie wymienione przeze mnie wyżej) miały motory 2l ale to benzyna. Najmniejsze diesle w nich to 2,4 TD lub bez turbo (ale nie warto). Wiesz - trochę spalić to musi ... :-). W trasie spada spalanie do 7-8l. Jeden z kolegów poddał takiego TD tuningowi ... efektem było 180KM i 400Nm...

Mniejsze pojemności tak - seria 400 (starsza) : 1,9TD lub benzynowe... ale tu kombi nie występuje.

Krzysztof

saab nie jest za bardzo paliwozerny.

Ukryta Zawartość

tu jest wszystko o tej marce.

ja ostatnio jezdze saabem 900 NG. 12l benzyny w miescie,a moge zejsc i do 9l przy delikatnej jezdzie.

Ukryta Zawartość

>ahaja

No to za dużo, nawet te 7-8 litrów. Jak pomnożę razy 300 km, plus droga powrotna, to dla mnie wniosek: "Intercity - zapraszamy kierowców":)

Nie jestem wielką zwolenniczką gazu, "ukochanego" samochodu nie przerobię, tym bardziej, że strasznie lubię i old, i youngtimery: saaba chciałam kupić, aby już go nie sprzedać, do karawanowych volvo mam podobny stosunek (więc LPG to świętokradztwo).

Mówiłeś wcześniej, że 4xx to krapy:)) Chyba jednak muszę poprzestać na zwykłym, prostym Golfie: mało pali, a prędkość dźwięku, jak już pisałam mi niepotrzebna. Już się kiedyś rozbiłam i nauczyłam tej prostej prawdy w najbardziej dosadny sposób.

>tomek7776

Nie mogę tam zajrzeć, bo nie jestem zalogowana:( nie chcę zakładać konta, bo narobię sobię tylko ochoty, a już pogodziłam się z faktem, że Svenska Aeroplan Aktiebolaget musi poczekać, aż zostanę wstrętnym, bogatym snobem;-P. Bo 12 litrów to dla mnie za dużo. Idealnie: max 6 w trasie, po mieście to tylko wożę koty, bo są wygodnymi snobami;))

Jak ktoś zna saabowca albo volvo, które tyle pali i nie psuje się (tzn. psuje się mało), to proszę o zapoznanie mnie z takowym.

900 convertible, ta wersja z 1986, mmmh... To najpiękniejszy kabriolet jaki powstał do tej pory, IMO.

Dla mnie odpada, teraz i zawsze ze względu na koty. Ale oczy nacieszyć można.

a co powiecie o takim Volvo 240

silnik 2,4d?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

licile napisała, że prawie zdecydoiwała się na golfa tdi ale szuka dalej. Może więc Octavia 1,9 TDI? Dość duży, również mało pali , części dość tanie i dostępne bardzo dobrej cenie zamienniki w jeszcze niższej cenie. Poza tym dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Jednym słowe można się zastanowić.... no i komfort jazdy spory.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>v40, jest lepsza od avensis

z takimi wypowiedziami bylbym ostrozny.

Sam jezdze rownoczesnie Toyota Camry (od 13 lat) jak i Volvo XC90 (od 2 lat). Toyota ma ponad 220 tys km i jedyne co dotychczas zmienialem to olej i klocki hamulcowe. Nawet tlumik jest jeszcze oryginalny - jednym slowem niezniszczalna!!! Volvo, mimo ze nowsze mialo juz drobne usterki, i nie wierze, ze bedzie rownie stabilne jak Toyota (mimo ze jestem bardzo zadowolony)...

xajas

www.jaschiks.com

Tomek ,to bardzo odkrywcze stwierdzenie-7 Lis 2006, 19:32

tez zdecydowanie polecam v40,jest lepsza od avensis.

Trudno w tą tezę uwierzyć !

O ile przyjąć -ciaśniej,wolniej,drożej,to można przyjąć teorię o wyższości Vałia nad Tojką!

Chiba ,że miałeś na myśli modelum 60 albo i wyżej .

Rambo, 9 Lis 2006, 15:18

>licile napisała, że prawie zdecydoiwała się na golfa tdi ale szuka dalej. Może więc Octavia 1,9

>TDI? Dość duży, również mało pali , części dość tanie i dostępne bardzo dobrej cenie zamienniki w

>jeszcze niższej cenie. Poza tym dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Jednym słowe można się

>zastanowić.... no i komfort jazdy spory.

Jak jest ładna, to oglądnę. Golf jest brzydki (przynajmniej w porównaniu z Saabem 900), więc nie mam do niego serca. Problem w tym, że auto będę kupować za granicą, bo jestem za granicą. Tutaj są cuda motoryzacji, o jakich urodzony za komuny człowiek nie marzył nawet (co ja się naoglądałam i namacałam pięknych youngtimerów...:D ) ale skody nie widziałam jeszcze ani jednej.

Franku awto to siermienże takie nijakie, bez własnego charakteru (oczywiście) mowa o tajocie i idiocie.

Dziwię sie że skoro tak chełpisz się tą marką dotąd jeszcze jej nie masz:)

Wiem wiem- klimatyzacja którą można miec za darmo :):) w tajocie jest za dopłatą :):)

Icicle - skoda jest oparta o silnik, płytę podłogową i inne rzeczy golfa, więc to podobne rozwiązanie- dlatego zaproponowałem. Na Zach. nie warto jej kupować bo ceny są wysokie. Z japończyków - bo o nie idzie spór w ostatnich ostach - zdecydowanie polecam avensis, accord i jeszcze kilka modeli. Ich wykonanie było b. dobre.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Icicle jak bedziesz za duzo liczyla i kalkulowala to niczego nie bedziesz miala wartego uwagi i do tego jeszcze pretensje do niewiadomo kogo. Sam posiadam krazownika, ktory lekko spala 12l albo i wiecej, nie wiem, po prostu "jak trzeba to leje".

Warto, jesli jest tylko mozliwosc w jakis sposob realizowac swoje marzenia a to co bedzie pozniej to mam nadzieje, ze tylko radosc i duma. :)

Na biezace wydatki pieniadze sie zawsze znajda.

Pozdrawiam.

P.S.

Co to za kraj w ktorym nie widac skody? Ten sam co moj? ;]

Może trochę nie na temat, ale mam pytanie czy jest na forum osoba która mogła by mi bezinteresownie pomóc rozwikłać pewien problem elektroniczny w sterowaniu silnika w aucie mojej żony tzn udzielić na maila kilka porad?

A do wszystkich anglistów mam pytanie - co oznacza vac assy sensor?

Rozumię że vac to vacuum, sensor to sensor a assy?

z góry dziękuję i pozdawiam.

Slav, 10 Lis 2006, 00:35

>Icicle jak bedziesz za duzo liczyla i kalkulowala to niczego nie bedziesz miala wartego uwagi i do

>tego jeszcze pretensje do niewiadomo kogo. Sam posiadam krazownika, ktory lekko spala 12l albo i

>wiecej, nie wiem, po prostu "jak trzeba to leje".

> Warto, jesli jest tylko mozliwosc w jakis sposob realizowac swoje marzenia a to co bedzie pozniej

>to mam nadzieje, ze tylko radosc i duma. :)

>Na biezace wydatki pieniadze sie zawsze znajda.

>

>Pozdrawiam.

>

>P.S.

>Co to za kraj w ktorym nie widac skody? Ten sam co moj? ;]

He. He. He. To a propos: "na bieżące wydatki pieniądze zawsze się znajdą"... No ja najwięcej w życiu znalazłam pięć złotych, więc raczej nie u mnie. Samochód, który tyle pali, odpada również ze względów ekologicznych, które są dla mnie ważne. Myślałam po prostu, że taki volvi pali mniej (także mnie od kochanego saaba) i tyle, bez sensu jeździć pociągiem, "a radość i dumę" trzymać w garażu.

Mieszkam w Holandii.

ze wzgledów ekologicznych to moze smart 0,6 diesel ?? pali ze 3 litry ropy , mało części których nie da się zrecyklingować po zakończeniu eksploatacji autka , małe zatrucie środowiska podczas produkcji autka

>Icicle

Skoro mieszkasz w Holandii możesz się rozejrzeć za volfem z inst. gazową - ekologiczne,ekonomiczne. Wkładali do niektórych modeli fabrycznie takie instalacje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.