Skocz do zawartości
IGNORED

DX25TG-05-04 kto słyszał

ralph

Rekomendowane odpowiedzi

DX25TG-05-04 kto słyszał

proszę o opinię

zamierzam wykonać zestaw dla córki do słuchania głownie Rock'a

więc zależy mi na trochę ostrzejszym brzmieniu (byle bez syczenia i trzeszczenia )

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/26998-dx25tg-05-04-kto-s%C5%82ysza%C5%82/

Dosyc dobry , dźwięczny i dynamiczny dźwięk.

Jest jednak kilka problemów :

- wysoka efektywność powoduje konieczność silnego tłumienia a przy niskej rezystancji jest to nieco skomplikowane bo rezystor w szeregu za głosnikiem nie powinien byc wyższy od jego rezystancji, zastosowanie rezystora w równoegłego ( typowy lpad ) powoduje ,że elektrycznie trzeci rząd wygląda jak pierwszy

- głosnik nie chce się filtrować gładko- powsataje kolano w okolicy 3-5kHz

- nieco ostry i szeleszczący

Za te pieniądze to dobra opcja ale trzeba uważać bo na rynku wtórnym wystepuje czasem wersja pierwsza . Obecnie produkowane głośniki maja inne wewnętrzne tłumienie pod membraną i równiejsza charakterystykę - starsza wersja miała charakterystyke mocno opadająca powyżej 7kHz.

...there is no spoon...

Fatalny wg. mnie. Miałem, bawiłem się, oraz słuchałem w konstrukacjach RSLa... nieszczegółowy, wykastrowano mu góre kosztem niskiego tłumienia, szeleszczący. Poprostu jedna wielka prawie pierścieniowa kiła mogiła. Alternatywy to wspaniała D25, oraz Morel MDT29. DX w każdym razie to dla mnie głośnik fatalny.

zgadzam się z vovo ,dodam iż DX 25 jest przymulony i gra jak przez koc,to powinien przynajmniej nie syczeć,a syczy!!a stereofonia uboga.Najlepsza vifka w historii tej firmy to D25 AG, znakomita stereofonia ,ulotny jedwabny dzwięk bardzo przestrzenny,przyzwoity jest również D26 TG i PL27.Morele polecam od MDT 29 do SUPREME.

Uwe mój drogi, pewnie nie pamietasz ale jescze nie kupiłes DXa a ja już Ci go odradzałem :) Cóz ... przez niektórych guru tego forum DX stał sie wysokotonowcem uniwersalnym i przez tą swoja pseudo uniwersalność - najlepszym, a tak naprawde to niezbyt dobry głośnik.

DX tragiczny to moze nie jest, ale właściwie jedyną jego zaletą jest cena. Choć nawet w tej cenie można kupić sporo o wiele lepszych głośników. Choćby pogardzanyPeerless DT100 jest o niebo lepszy od DX, jest także lepszy od każdej tekstylnej Vify, i od wielu Seasów. Mimo to forumowi "fahofcy" z upodobaniem obrzucają go błotem.

Wtrace sie do polityki. W tym calym politykowaniu trzeba uwzglednic jeszcze jeden fakt, kazdy ma jakis gust czy to sie komus podoba czy nie i to wlasnie przedewszystkim trzeba uwzglednic przy wyborze glosnikow. Jednemu bedzie sie podobac glosnik A a innemu B i B bedzie chwalil. Wniosek - brac poprawke na swoje ucho bo glosnika bedziesz sluchal TY. Soja droga nie nalezy oceniac glosnikow, ktorych sie dobrze nie zna.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

MCGYVER zgodze sie z tobą DT 100 jest bardzo dobrym głośnikime i bardzo wytrzymałym. co do DX to jak pisze Borys mi przypadł bardziej do gustu niż DT 100 a najładniej grał SS 9700 ale kazdy innaczej słyszy.

Miałem okazję posłuchać MDT zaaplikowanego przez "fahofca",odechciało mi się tego Morel-a na zawsze.

DX- a i Morela MDT 29,można wrzucić do jednego wora.

Obydwa to budżetówka , DX zdecydowanie ładniejszy.

Mnie sie też podobało jak gra, ładny to on jest;) zależy dla kogo budżetówka, punkt widzenia zależy od punktu siedzienia. Głośnik ten stosuje się w konstrukcjach za 15kzł a ProAc go sobie upodobał więc taką budżetówką bym go nie nazwał. Za 120zł świetny wybór moim zdaniem.

PANOWIE

A czego sie spodziewacie, przeciez mowa w tym temacie jest o najtanszych kopolkach z segmentu danej firmy (czasami jedynych kopolkach).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

A taki Troels Gravesen, który zbudował pewnie dziesiątki układów chwali DX25 i stawia obok scan speaków.

Nie twierdze ,że ma rację ( wręcz przeciwnie ) ale to dowodzi ,że zbyt wiele jest zależności ( aplikacja , preferencje słuchacza , komponenty zwrotnicy itd ).

Jednak w sprawie Peerlessa DT 100 ( WA10 ) to jakby go nie aplikować bedzie grał fatalnie . Wstyd ,że producent , który robi niezłe woofery wypuścił taki słaby tweeter, ale to staroć przypominająca najstarsze Vify , gdzie producent oszczędza nawet na śrubach do przykręcenia płyty czołowej i stosuje zatrzaski ... to o czym tu gadać . Nowy tweeter HDS to zupełnie inna bajka .

...there is no spoon...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi prosząc jednocześnie jeszcze o dalsze sugestje

zakupu muszę dokonać na podstawie zebranych opinii

nie mam możliwości posłuchania wcześniej.

Z tego co tu czytam to raczej DX odpada

Zaproponujcie jeszce modele na która warto zwrócić uwagę

wymagania odstawowe- nie może w żadnym wypadku być zamulone , za kotarą czy temu podobne

musi grać żywiołowo chwilami może być nawet zbyt ostro.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

No to D25. Sam mam i w życiu lepszego głośnika kopółkowego nie słyszałem (oczywiście o takich charakterze grania). Gra jasno, tworzy cudowna przestrzeń z masą powietrza. Gra delikatnie...poprostu klasa. Takie zbliżenie się do tego, co oferuja wstęgowce...ahhh wstęgowce :) Napisz jakie masz midibasy, bo D25 niestety nisko cięta być nie może.

Co do nisko- średniotonowych to mam pewne typy ale chętnie wysłucham rad

Cały problem polega na tym że będzie to grało w małym ponieszczeniu 6m2

Po przeprowadzeniu wielu prób z róznymi gotowcami

w tym

Tannoy M2 ( brak średnicy , kiepski -pulpetowy bas , słaba góra)

Cabasse Antigua 202 ( praktycznie kompletny brak basu)

jakieś tonsile , magnaty itp.

doszedłem do wniosku że po pierwsze kolumny muszą być w obudowie zamkniętej

""anty burczybas"" - nawiązując do jednego z wątków :)

z drugiej jednak strony nie może to być głośnik o bardzo małej średnicy - gdyż nijak Rocka na tym

słuchać nie idzie

A więc szukam czegoś w koszu 17-18 cm

Uwe... ale DX to przedbiegi tego co prezentuje XT... pierścieniowce to jeszcze większa porażka. Dobrze wies że kosztem możliwości niskiego cięcia w pierścieniowcach wysokie częstotliwości zostały praktycznie obcięte!!! Jak ktoślubi cieple kluski i granie do poduchy to fakt - polecam XT, ale to nie ma nic wspólnego z realistycznym graniem. Poprostu sobie gra bo musi. Natomiast kopółki aluminiowe czy ceramiczne grają naprawde delikatnie, bardzo detalicznie, nieporównywalnie wg. mnie lepiej od pierścieniowców. Z resztą ja pierścienia nigdy bym nie kupił. Na AS2006 troche kolumn posłuchałem i żadna z pierścieniowcem, także z revelatorem Scana mnie nie użekła. Natomiast praktycznei wszystkie kolumny które przetwarzały wysokie czestotliwości metalem czyli kopółki aluminiowe i wstęgi miały "to coś" to przykówało uwage.

co do midibasu... jesli faktycznie lubisz dzwięk bezkompromisowy i brzmienie które nie maskuje błędów zarówno sprzętu jak i realizatorów dzwięku to polecam zestawienie Visatona AL170 + Vifa D25 lub Seas 27TBC/G natomiast ... Uwe ma Aurum Cantusa, podobno fajny głośnik. 14cm i co za tym idzie bardzo fajnie połaczył by sięz D25. Co do Vif raczej nie widze obecnie dobrych bo ta XT18WH to takie homo niewiadomo. Mi się nie podoba. M18 zdecydowanie lepiej choć nie lubie ciepłego grania, ale M18 przynajmniej można było sklasyfikować. Możesz też poszukać czegośw ofercie Monacora np. SPH165KEP - głośnik ogólnie nielubiany, jednak borysgo2zrobił na nich ostatnio paczki i sobie je chwali. Mnie tez sięwydaje że jest to głośnik godny uwagi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.