Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - jakość za te same pieniądze

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do pytania z tematu to z własnego doświadczenia wiem że najlepszy stosunek jakość/cena można osiągnąc odkupując od producenta egzemplaże demonstracyjne :-) Do home-made jakoś nie mam przekonania, ok na niskim poziomie cenowym na pewno przebije firmy z zapleczem technologicznym bo tutaj kwestią są koszta, ale na wyższym to już nie jestem przekonany.

Z drugiej strony wg mnie niestety w firmowym hi-fi panuje brzydki mechanizm polegający na tym że robi się tzw. serie które mają grać na danym poziomie. Tani sprzęt ma zagrać kiepsko (wystarczy że nie gorzej od konkurencji na tym poziomie) bo nikt by nie zapłacił więcej za produkt z wyższym "numerkiem" i wyższą ceną. Seria średnia ma grać dobrze, ale nie za dobrze itp. Najlepiej to widać w firmach kabelkowych (np audioquest). Chodzi o to żeby wyciągnąć jak najwięcej kasy od ludzi.

A co do pytania czy najniższy model lepszej firmy czy wyższy kiepskiej to na pewno nie ma reguły. Jeśli firma podchodzi rzetelnie do tematu to na każdym poziomie cenowym powinno ładnie grać. Wystarczy znaleźć taką firmę :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Teraz nurtuje mnie inny problem. Powiedzmy,

>że mam do wydania kwotę X. Za te pieniądze oferta głośników wolnostojących jednych firm dopiero się

>zaczyna, innych - kończy, a jeszcze inni producenci oferują za te pieniądze kolumny ze środka

>swoejgo katalogu, czyli takie "średnie".?Mam więc pytanie do bardziej doświadczonych audiofilów:

>czy lepiej uwagę zwrócić na najtańsze głośniki zacnej firmy za daną kwotę czy może raczej TE SAME

>pieniądze lepiej zainwestować w najdroższe zestawy innej firmy

Witam

Zdecydowanie polecam Ci kupno kolumn z drugiej reki, za okolo 10 tys zl mozna nawet dostac cos z okolic 20 tys zl (nowych) swego czasu mialem takie Cabasse. Jesli planujesz kiedys za pare lat jakies wymiany ( prawdopodobnie tak bedzie) to takie kolumny latwo sprzedasz i niewiele stracisz a sprzedaj teraz cos z DIY - zapomnij, wiec zdecydowanie odradzam DIY. Nie wiem jaki masz pokoj ale generalnie nie radzilbym szalec z wielkoscia obudowy szczegolnie przy bass-reflex bo mozesz miec problemy z basem, wg mnie lepiej jest go mniej a lepszej jakosci niz odwrotie. Ciekawe kolumny robi HGP tylko niewiem czy jest gdzies w Polsce dystrybutor. Poszukaj kolumn z obudowa zamknieta chociaz tutaj wybor jest bardzo maly, ewentualnie zainteresuj sie elektrostatami pod warunkiem ze Twoj wzmak je pociagnie. Do Musicala to generalnie lepiej metalowe lub kevlarowe glosniki np (Monitor Audio, JmLab, Cabasse, B&W itd)

Natomiast ja majac okolo 10 tys zl kupilbym system sluchawkowy Stax Omega za prawie tyle mozna miec nowy - ale to tylko taka moja uwaga na boku jako wielbiciela ostatnio takiego rozwiazania.

Pozdrawiam

Graaf

6 Lip 2006, 12:08

popieram McGyvera

choć "sprzętofilów" nie przekona nic co nie ma salonowej metki, tak głęboko wierzą w kosmiczne profesjonalne fabryki kolumn i technologie z NASA

Nie rozumiesz w czym rzecz czy tylko udajesz?

W temacie.

Zdecydowanie byłbym za tym żeby jednak szukać w dlonych rejonach dobrych firm. Czyli jak radzi dirt.

Używka, która straciła już 50-60% ceny sklepowej.

A jeśli chodzi o nowe. Często jest tak że firma produkująca tylko na górna półkę robi wyrób, którym chce zachęcić mniej zamożnych.

Ale nie może sobie pozwolić na gniota, bo natychmiast straci "twarz", opinię, czy jak to zwać.

Czasem jest to ta sama górna półka tylko trochę "zepsuta".

Jak się robi coś bardzo dobergo, to ciężko o partactwo. Odwrotnie tak samo.

Bardzo drogie produkty budżetowych firm, mogą (nie muszą) być próbą podniesienia prestiżu firmy - "Ocho! Zobaczcie! Mamy wyrób wybitny, potwierdza to cena..."

OT.

McGyver, 6 Lip 2006, 09:39

>Parsec, DIY (handmade) spokojnie pobije używki.

A jaką konstrukcje zaproponowałbyś za 10 kPLN?

graaf, 6 Lip 2006, 12:08

>popieram McGyvera

>choć "sprzętofilów" nie przekona nic co nie ma salonowej metki, tak głęboko wierzą w kosmiczne

>profesjonalne fabryki kolumn i technologie z NASA

Graaf,

W fabrykach w R&D pracuja tacy sami entuzjasci jak McGyver z tym, ze maja lepsze zaplecze, wiedze i mozliwosci. Dlatego sa podstawy by twierdzic, ze robia fajne rzeczy. Fakt, ze za to, ze takie mozliwosci maja trzeba zapalcic ale z drugiej strony nie ma niebezpieczenstwa wpadki tak ja kto jest w przypadku DIY. Ktos kto jest malo osluchany moze ulec czarowi tego czy innego elementu dzwieku DIY a jednoczesnie nawet nie zauwazy, ze pod innymi wzgledami jest kicha. Dzwiek to delikatna materia i dopiero zadbanie o wiele spraw daje dobry efekt calosciowy a nie jest tylke efektownym wodotryskiem pokaznym dla znalezienia klienta.

Dla mnie takze ciekawym przykladem jest sporo nowych polskich firm, ktore raczkuja i nie maja za duzo doswiadczenia. Czytajac to co pisza recenzenci o tych nowych produktach (czesto z duza zyczliwoscia) jest niemal regula, ze jakis istotny czynnik w dzwieku jest oceniany jako bardzo marny (np. bas, dynamika czy skutecznosc). Mysle, ze to wlasnie brak doswiadczenia i zaplecza. Z czasem jezeli te firmy przetrwaja probe czasu to pewnie stopniowo poprawia sie w wielu aspektach. No i beda moze jak giganty, ktorych takze mozna sie czepiac ale tylko w sposob typu 'nie podba mi sie ten rodzaj dzwieku' a nie, ze jakis wazny element dzwieku jest po prostu przewalony.

Technologie NASA - smiej sie ale czytalem na tym forum o kolumnach, ktore sie 'rozeschly' i powstaly szpary w obudowie. Przy dobrej technologii producenci pozwalaja sobie na 7-letnia gwaracje. Jaka gwarancje daje ci DIY? Dlaczego jakies pianki krusza sie, okleina dostaje babli, zawieszenie membrany pada? Technologia, taka zwykla, wcale nie z NASA.

I jeszcze na koniec - w norweskim pisemku o hi-fi czytalem kiedys artykul o DIY- didzeju, i jego kolumnach. Fakt, wygladaly interesujaco. Redaktorzy w porozumieniu zreszta z tworca przebadali te kolumny tak jak to zwykle robia z fabrycznymi oraz dokonali recenzji. Pomiary lab pokazly, ze 'nie jest tak zle' aczkolwiek kolumnom brakowalo sporo do liniowosci, poprawnej charakterystyki fazowej czy efektywnosci. Takze dzwiek okreslono jako 'udany' ale bez szafowania przymiotnikami. Dlaczego to pisze? Ano milo by mi bylo zobaczyc jakies szczytowe osiagniecie McGyvera poddane wlasnie takiemu standardowemu testowi. Ciekaw bylbym wyniku. Mysle, ze pisemko 'Audio', ktore ma zaplecze techniczne chetnie podjeloby sie takiej proby.

pzdrw

soso

Re: kubedes, 6 Lip 2006, 12:36

>A jaką konstrukcje zaproponowałbyś za 10 kPLN?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

powinien się zmieścić w 10 kPLN :-)

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Re: soso, 6 Lip 2006, 12:40

>Ano milo by mi bylo zobaczyc jakies szczytowe osiagniecie McGyvera poddane wlasnie takiemu

>standardowemu testowi. Ciekaw bylbym wyniku. Mysle, ze pisemko 'Audio', ktore ma zaplecze techniczne

>chetnie podjeloby sie takiej proby.

ciekawy pomysł - jestem za!

a jeszcze fajniej byłoby jak by przyjęli złożonego przez kogoś w Polsce Oriona do recenzji

pozdrawiam!

graaf

pawcio, 6 Lip 2006, 12:58

>wiedziałem że foxbat się nie powstrzyma, hehe

Hieh... widzisz, bo gdyby McGyver choc troche myslal, kupilby sobie ten watek sponsorowany juz dawno i chyba nikt by sie nie czepial... Przeciez to marne 70zl miesiecznie... Jedno wyjscie z zona na pizze mniej...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

soso, 6 Lip 2006, 12:40

Duzi producenci mają swoje zalety, które trafnie ukazujesz. Jednak przeceniasz je i nie dostrzegasz ich wad.

>W fabrykach w R&D pracuja tacy sami entuzjasci jak McGyver z tym, ze maja lepsze zaplecze, wiedze i

>mozliwosci.

Dopóki w fabryce pracuje najwyżej kilkanaście osób być może tak, jak w "fabryce" Dieter Burmestera. Jeżeli jest ich ponad setka, to są to ludzie z naboru, którzy szukali po prostu pracy, a entuzjazm w większości mogli poudawać na rozmowie kwalifikacyjnej. W audio ja bardziej wierze w jednego gościa, który czuje bluesa, niż w laboratorium pełne białych fartuchów.

Jaka

>gwarancje daje ci DIY? Dlaczego jakies pianki krusza sie, okleina dostaje babli, zawieszenie

>membrany pada? Technologia, taka zwykla, wcale nie z NASA.

"DIY" nie produkuje pianek ani zawieszeń do głośników. Te rzeczy to oni kupują przecież od tych wielkich. Do kogo więc te pretensje?

Pomiary lab pokazly, ze 'nie

>jest tak zle' aczkolwiek kolumnom brakowalo sporo do liniowosci,

To zdarza się największym i najdroższym i samo w sobie nie jest wyznacznikiem klasy sprzętu. Ci duzi często sami celowo zakłócają liniowość, podbijając np. bas, żeby kolumny lepiej się sprzedawały.

>poprawnej charakterystyki fazowej

Nie można mieć wszystkiego, często jeden parametr poświęca się na korzyść drugiego (obojętnie czy mniej czy bardziej świadomie). Jedni producenci dążą do jak największej liniowości, inni poświęcają ją na korzyść innych parametrów. JM Laby np. nie są przesadnie liniowe fazowo.

>czy efektywnosci.

Są kolumny mniej i bardziej efektywne. Wśród jednych i drugich są tanie i drogie, złe i dobre. Super drogie MBL dobrze oceniane zarówno w Europie jak i USA mają rekordowo niską efektywność.

Mysle, ze pisemko 'Audio', ktore ma zaplecze techniczne

>chetnie podjeloby sie takiej proby.

Bo ja jestem głuchy, nie wiem, co myśleć, o tym co słyszę, no więc niech redaktorzy mi w końcu powiedzą co i jak.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

a zanim doczekamy się "autorytatywnej: ;-) recenzji Kisiela czy innego polskiego redaktora, żeby wszyscy mogli "uwierzyc" ;-) możemy sobie poczytać m.in. tu:

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostępne w przedruku tu:

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostępne w przedruku tu:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graaf, 6 Lip 2006, 12:45

>>A jaką konstrukcje zaproponowałbyś za 10 kPLN?

>

>

Ukryta Zawartość

>powinien się zmieścić w 10 kPLN :-)

To jest KOPIA.

Kopię pewnej legendarnej konstrukcji właśnie sobie strugam w domu samodzielnie.

Mnie chodziło o AUTORSKIE rozwiązanie za 10 kpln.

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

i tu jeszcze mozna zajrzeć bo opinia nie przebiera w mocnych słowach

Ukryta Zawartość

gdyby coś takiego napisał np. Elberoth to już by wielu sprzętofiów z naszego forum się posikało - bo gdyby red. Kisiel napisał, to już niekoniecznie ;-)

choć ani Elberoth ani Kisiel nie mają jakiegoś certyfikatu, którego by brakowało panu Ernestowi Naples...

...psychologia forum

Ukryta Zawartość

>To jest KOPIA.

>Kopię pewnej legendarnej konstrukcji właśnie sobie strugam w domu samodzielnie.

>Mnie chodziło o AUTORSKIE rozwiązanie za 10 kpln.

ale twojego czy czyjegoś autorstwa, bo nie rozumiem.

Re: kubedes, 6 Lip 2006, 13:27

>To jest KOPIA.

to nie jest "kopia" tylko zestaw do samodzielnego montażu czyli do DIY :-)

nie ma żadnego "oryginału" Oriona

on POWSTAŁ Z ZAŁOŻENIA JAKO jako zestaw do samodzielnego montażu

dopiero później Linkwitz zaczął oferować złożóne Oriony w odpowiedzi na popyt na taki wariant

>Mnie chodziło o AUTORSKIE rozwiązanie za 10 kpln.

"autorskość" jest celem samym w sobie?

Orion jest alternatywą DIY dla drogich kolumn hi-end ze sklepu

myślałem, że o to chodzi?

o to czy DIY jest "najlepszym rozwiązaniem" i w związku z tym jakie sę opcje DIY w budzecie 10 kPLN

pozdr.!

graaf

Less, 6 Lip 2006, 13:14

>soso, 6 Lip 2006, 12:40

>

>Duzi producenci mają swoje zalety, które trafnie ukazujesz. Jednak przeceniasz je i nie dostrzegasz

>ich wad.

To tylko moja opinia - mozesz miec inna. Ja jednak ma argumenty.

>>W fabrykach w R&D pracuja tacy sami entuzjasci jak McGyver z tym, ze maja lepsze zaplecze, wiedze

>i

>>mozliwosci.

>Dopóki w fabryce pracuje najwyżej kilkanaście osób być może tak, jak w "fabryce" Dieter Burmestera.

>Jeżeli jest ich ponad setka, to są to ludzie z naboru, którzy szukali po prostu pracy, a entuzjazm w

>większości mogli poudawać na rozmowie kwalifikacyjnej. W audio ja bardziej wierze w jednego gościa,

>który czuje bluesa, niż w laboratorium pełne białych fartuchów.

W kazdej fabryc jest 'jeden gosc', ktoremu sie wierzy. Poza tym to nie sa jakies tabuny w bialych fartuchach a kilku, kilkunastu gosci, ktorym sie placi za 8 godzin pracy i nawet jezeli przyszli z musu (jak ci sie wydaje) to sa w stanie zrobic cos czego sie od nich wymaga. BTW - nie chcialbys pracowac przy konstruowaniu kolumn? ;-) Ja tak.

>Jaka

>>gwarancje daje ci DIY? Dlaczego jakies pianki krusza sie, okleina dostaje babli, zawieszenie

>>membrany pada? Technologia, taka zwykla, wcale nie z NASA.

>"DIY" nie produkuje pianek ani zawieszeń do głośników. Te rzeczy to oni kupują przecież od tych

>wielkich. Do kogo więc te pretensje?

To jakie pianki, kleje, glosniki sie wstawia to jest wlasnie decyzja projektu i oni wymagaja jakosci. DIY wystarczy dobra cena by byl zadowolony. W sytuacji kryzysowej uzyje gumy do zucia i farbki wodnej na bazie pasty do zebow.

>Pomiary lab pokazly, ze 'nie

>>jest tak zle' aczkolwiek kolumnom brakowalo sporo do liniowosci,

>To zdarza się największym i najdroższym i samo w sobie nie jest wyznacznikiem klasy sprzętu. Ci duzi

>często sami celowo zakłócają liniowość, podbijając np. bas, żeby kolumny lepiej się sprzedawały.

Dretwy ten argument. Wymysl cos bardziej sensownego.

>>poprawnej charakterystyki fazowej

>Nie można mieć wszystkiego, często jeden parametr poświęca się na korzyść drugiego (obojętnie czy

>mniej czy bardziej świadomie). Jedni producenci dążą do jak największej liniowości, inni poświęcają

>ją na korzyść innych parametrów. JM Laby np. nie są przesadnie liniowe fazowo.

>

>>czy efektywnosci.

>Są kolumny mniej i bardziej efektywne. Wśród jednych i drugich są tanie i drogie, złe i dobre. Super

>drogie MBL dobrze oceniane zarówno w Europie jak i USA mają rekordowo niską efektywność.

Tak, ale skad ta niska efektywnosc? Dynaudio maja np. niska efektywnosc bo przykladaja wage do malych znieksztalcen wynikajacych z petli histerezy obwodu magnetycznego. Wowczas glosniki sa trudne do wysterowania i testowy sygnal z kolumn daje niewielka skutecznosc w pomiarze. Dynaudio same robi drivery do swoich kolumn.

Ale ja mowie o czym innym. Glosniki standardowe, np. takiego producenta jak Vifa czy Seas sa wstawiane do konstrukcji fabrycznych i do DIY. W tych fabrycznych produktach kolumny maja np. 89 dB a jak to samo zrobi np. polski producent malej skali to na tych samych driverach mamy 86dB. To jest wada konstrukcyjna a nie zamierzony efekt. 3 dB to o polowe ciszej! Nie dochodze teraz dlaczego tak jest - zwrotnica, otwory basrefleksow czy inny problem ale wiem, ze nie jest to wynik, o ktory chodzi.

>Mysle, ze pisemko 'Audio', ktore ma zaplecze techniczne

>>chetnie podjeloby sie takiej proby.

>Bo ja jestem głuchy, nie wiem, co myśleć, o tym co słyszę, no więc niech redaktorzy mi w końcu

>powiedzą co i jak.

No wlasnie, pewnie masz jakies DIY i wydaje ci sie, ze swietnie gra i nie potrzebujesz opinii innych ani zadnych porownan. Wiesz, to jest swietna metoda - zakopac glowe w piach i byc w niebie ;-)

pzdrw

soso

Re: zdezintegrowany_3PO, 6 Lip 2006, 13:32

>Panowie nie zaśmiecajcie stempurowi wątku !!!!

w kwestii formalnej:

temat wątku brzmi "Kolumny - jakość za te same pieniądze"

czy Oriony się w nim nie mieszczą?

nie jest to wprawdzie najtańsza kolumna drogiego producenta ani najdroższa taniego, ale jest to oferta komercyjna - części i plany do kupienia - która może stanowić ciekawą alternatywę

prosimy o wykładnię "autorską" tj. autora wątku :-)

hej Stempur! wypowiedz się :-)

jeśli zaśmieciłem - przepraszam!

w każdym razie tematu zestawów do samodzielnego składania ja nie wywołałem :-)

graaf, 6 Lip 2006, 13:34

>Re: kubedes, 6 Lip 2006, 13:27

>

>>To jest KOPIA.

źle się wyraziłem.

To byłaby kopia w sensie: biorę gotowy pomysł (projekt) i tylko go sklejam, skręcam, lutuję i maluję.

>>Mnie chodziło o AUTORSKIE rozwiązanie za 10 kpln.

>

>"autorskość" jest celem samym w sobie?

autorskie w przypadku McGyvera - takie jak Mimasy tylko 4 razy droższe.

>Orion jest alternatywą DIY dla drogich kolumn hi-end ze sklepu

>myślałem, że o to chodzi?

o to, o to. Tylko ze stempur nie jest zainteresowany taką produkcją.

proponuję rzeczywiście zakończyć wątek poboczny.

Re: kubedes, 6 Lip 2006, 13:41

>o to, o to. Tylko ze stempur nie jest zainteresowany taką produkcją.

>proponuję rzeczywiście zakończyć wątek poboczny.

może się zainteresuje? przeciez rozsądku mu nie brakuje i liczyć umie :-)

a problem tkwi tu tylko w znalezieniu solidnego stolarza i solidnego elektronika jeśli się nie znajduje przyjemności albo nie ma możliwości harcować z piłą i lutownicą :-)

poczekajmy aż się sam wypowie!

soso, 6 Lip 2006, 13:36

>To jakie pianki, kleje, glosniki sie wstawia to jest wlasnie decyzja projektu i oni wymagaja

>jakosci. DIY wystarczy dobra cena by byl zadowolony.

Rozumię, że wielcy producenci pieniędzy nie liczą i ostatnią koszulę oddadzą klientowi.

>>Pomiary lab pokazly, ze 'nie

>>>jest tak zle' aczkolwiek kolumnom brakowalo sporo do liniowosci,

>>To zdarza się największym i najdroższym i samo w sobie nie jest wyznacznikiem klasy sprzętu. Ci

>duzi

>>często sami celowo zakłócają liniowość, podbijając np. bas, żeby kolumny lepiej się sprzedawały.

>

>Dretwy ten argument. Wymysl cos bardziej sensownego.

A to niby dlaczego? Bo nie wiesz co odpowiedzieć?

W tych fabrycznych produktach kolumny maja np. 89 dB

>a jak to samo zrobi np. polski producent malej skali to na tych samych driverach mamy 86dB. To jest

>wada konstrukcyjna a nie zamierzony efekt. 3 dB to o polowe ciszej! Nie dochodze teraz dlaczego tak

>jest - zwrotnica, otwory basrefleksow czy inny problem ale wiem, ze nie jest to wynik, o ktory

>chodzi.

A słyszałeś o tym, że dane producentów o efektywności są z reguły zawyżane? Kilka lat temu w jakimś artykule podano, że tylko kilka (chyba nawet mniej niż 5) firm tego nie robi. Notoryczne zawyżanie efektywności jest ciągle obnażane w testach Stereophile.

>No wlasnie, pewnie masz jakies DIY i wydaje ci sie, ze swietnie gra i nie potrzebujesz opinii innych

>ani zadnych porownan. Wiesz, to jest swietna metoda - zakopac glowe w piach i byc w niebie ;-)

Ty kupujesz według list rankingowych?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>a problem tkwi tu tylko w znalezieniu solidnego stolarza i solidnego elektronika jeśli się nie

>znajduje przyjemności albo nie ma możliwości harcować z piłą i lutownicą :-)

>poczekajmy aż się sam wypowie!

No solidny sie juz zglosil :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Kociewiaku,

Trudno pobić fajne MA S5,które masz/miałeś w rozsądnej cenie. Nie sprzedaję moich Zollerów i nie sprzedam w najbliższej i ciut dalszej przyszłości, Jak najbardziej polecam. Kolumn natachałem do do mu tyle,że kilka lat temu dostałem przepukliny.Jeśli kolega Mars jeszcze ma na sprzedaż to "seize the day !"

Nie robię także reklamy dystrybutorowi - nie lubię go. Ale uczciwie przyznam,że stać go na więcej aniżeli w ostatnim AV wydrukowane chyba jego notatki bez korekty językowej. Zresztą cały ostatni numer to bełkocik. Jak to bodaj qb_1 skonstatował onegdaj -"...tam wszystkim wszystko się podoba."

Zdezi, popieram w 100 procentach!

Panowie, na temat, proszę Was bardzo serdecznie. Nie róbmy z tego wątku kolejne pyskówki :-)

Dziękuję za merytoryczne wpisy

Stempur

Zildijan

Ująłaś mnie tym Kociewiakiem, mało kto wie, ża taki region istnieje :-)

Powiem tak - jakiś czas temu byłem zakochany w Zollerach Imagination. Tych starych, na Focalach. Co prawda słuchałem ich tylko na Audio Show, ale zachorowałem na nie. Jesienią ubiegłego roku pojawił się w stolicy człlowiek, który chciał się ich pozbyć. Pojechałem, posłuchełem i ..... nie kupiłem. Po prostu wydaje mi się, że przez ostatnie kilkanaście miesięcy osłuchałem się nieco i już jestem troszkę bardziej świadomy, jaki dźwięk taj naprawdę mi siępodoba. A może zmieniły mi się gusta? W każdym razie Zollery - mimo pewnych swoich fenomenalnych cech, taki jak przestrzen, szybkosc, dynamika, stereofonia - wydały mi się nieco za suche, za "chude", za chłodne.

A co do MA, to ja mam pierwszy model, Silver 5i a nie późniejszy S5. Sygnatura dźwiękowa podobna, ale te moje mają lepsze wypełnienie w średnicy i niestety nieco buczący bas. Ale generalni ejestem z nich bardzo zadowolony, ale wiesz, zawsze chciałoby się lepiej :-)

Pozdrowienia Stempur

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.