Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - jakość za te same pieniądze

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

stempur, 6 Lip 2006, 14:23

>Zollery wydały mi się nieco za suche, za "chude", za chłodne.

Kwestia systemu. Z systemem Primare na pewno nie mogłyby dobrze grać. Ciekawe jak zagrają dzisiaj z Manley integrą.Dostaję na próbę.

>A co do MA, to ja mam pierwszy model, Silver 5i a nie późniejszy S5

Miałem na myśli Silver 5 a nie S5. Ja słuchałem kiedyś Silver 9 i bardzo mi się podobały. Ale Zollery są lepsze - przynajmniej półka wyżej.

stempur, 6 Lip 2006, 14:23

>Zollery wydały mi się nieco za suche, za "chude", za chłodne.

Kwestia systemu. Z systemem Primare na pewno nie mogłyby dobrze grać. Ciekawe jak zagrają dzisiaj z Manley integrą.Dostaję na próbę.

>A co do MA, to ja mam pierwszy model, Silver 5i a nie późniejszy S5

Miałem na myśli Silver 5 a nie S5. Ja słuchałem kiedyś Silver 9 i bardzo mi się podobały. Ale Zollery są lepsze - przynajmniej półka wyżej.

Graaf

Nie bede z Toba dyskutowal z prostej przyczyny - z Toba nie da sie dyskutowac

Dyskusja to wymiana pogladow Ty zas nie przyjmujesz do wiadomosci prostego faktu ze ktos inny MOZE MIEC INNY POGLAD NIZ TY

Dyskusja z Toba w zbyt wielu przypadkach konczyla sie padajacymi z Twojej strony "ostatecznymi argumentami " typu "matolek" itp Moglbym idac za Twoim przykladem posluzyc sie cytatami ale mi sie po prostu nie chce

A czepiac sie ? Wiesz - czasami mi sie nudzi...:-)

Snape, 6 Lip 2006, 11:40

>McGyver

>

>Caly watek przeczytalem dokladnie-naprawde !

>Ale prosze nie traktuj Forumowiczow jak dzieci ok?

Snape, nadal twierdzę że nie przeczytałeś dokładnie, lub też celowo przekręcasz to co napisałem lub czego nie napisałem. A napisałem: (...) "Stempur takich nie chce, więc w tym kontekście masz rację."

oraz (...)"wiem że Stempur nie chce kolumn handmade, nawet o tym WSPOMNIAŁEM w swoim poście, więc nie upatruj tutaj znowu czegoś czego nie ma"

O co Ci więc chodzi?

McGyver

W wielkim skrocie to chodzi mi o to ze w swoim wpisie z 5.07.2006 godz 17:15 zasugerowales kol.Stempurowi m.in

kupno kolumn "handmade" u , jak to pieknie okresliles "u jednego ze sprawdzonych konstruktorów" Przyznaje ze na swoja renome pracowales dlugo...

To ze kol.Stempur nie jest zainteresowany ani DIY ani "handmade" okazalo sie 5.07.2006 o godz;17:42 a zatem po Twoim wpisie.

Druga sprawa to to ze mimo wszystko ciagle traktujesz wiekszosc Forumowiczow jak dzieci . Twoj wpis odebralem( i okazuje sie ze nie tylko ja) jako ZAWOALOWANA PROBE ZWROCENIA UWAGI NA TWOJA OFERTE HANDLOWA Owszem- konkretna propozycja handlowa nie padla ale nie czarujmy sie Kolego - obaj wiemy o co chodzi... Nie jest to pierwsza akcja w tym stylu w Twoim wydaniu - i o tym tez wiemy obaj ... To ze tego typu akcje nie sa na Forum mile widziane - o tym tez wiemy W koncu temu aspektowi Twojej dzialalnosci poswiecono tu na Forum naprawde sporo miejsca

Pomijam fakt czy prowadzisz legalna firme czy funkcjonujesz w szarej strefie - nie jestem inspektorem Urzedu Skarbowego .

Czy teraz stalo sie dla Ciebie jasniejsze o co mi chodzi?

Sa watki sponsorowane - ponoc 70zl Jakby co to Cie wspomoge bylebym nie musial natykac na Twoja zawoalowana reklame

PS

Za jedno Ci dziekuje - ze swojego "handmade" nie nazywasz juz DIY Z Twoich wpisow wynika ze chyba rozrozniasz te dwa pojecia ...

Snape, 6 Lip 2006, 16:44

> Twoj wpis odebralem( i okazuje sie ze nie tylko ja) jako ZAWOALOWANA PROBE ZWROCENIA UWAGI

> NA TWOJA OFERTE HANDLOWA

Rany... To już o jakiś absurd się moim zdaniem ociera. :-/

Niedługo McGyver (czy ktokolwiek inny, kto się bawi w sprzedaż swoich) napisze na forum ":)" a ktoś od razu napisze "wszyscy wiedzą, kto to jest McGyver, pojawia się kilka razy w wątku, to jest reklama".

Czy tylko ja tu widzę przegięcie...?

A może powinniśmy dopuścić reklamę w dowolnej postaci na forum? Wszyscy by wiedzieli, że jak McGyver coś powie, to może to być reklama i już.

Ja po prostu mam dosyć czepiania się niektórych ludzi o wszystko, co napiszą. To się robi chore... :-/

Temat wad i zalet DIY/Handmade versus kolumny firmowe był już, panowie, przerabiany sto razy..Nie od rzeczy było by przy okazji zdefiniować, co to jest ten "firmowy producent" ; B&W, Dali, Focal, Thiel , Tannoy - na pewno tak , tu można śmiało mówić o technologii, laboratoriach i zespołach ludzi. A co z kilku(nasto)osobowymi firmami, jak choćby nasz Audio Academy? Czy to konstukcje :firmowe", czy takie większe "home made" ? IMHO nieostry ten podział jak tępa strona noża...

Oceniając producenta na pewno warto ocenić jego możliwości technologiczne, umiejętności , wiedzę i doświadczenie oraz zaplecze, chociażby pomiarowe. Zwłaszcza jeżeli zamawiamy coś Home Made u gościa z bloku :-).

Przedstawiam oficjalnie na forum, zdobyte dzieki znajomoscia w CIA&UOP, nigdy niepublikowane zdjecie narzedzia, ktorym nasz nadworny czarodziej wyczarowuje swoje czarodziejskie kolumny:

1)Nozyk do wycinania konkurencji

2)Otwieracz do butelek piwa, ktore McG pija gdy zmienia sie w Graftona (jako McG pija tylko kawe odsluchowa)

3)Nozyczki wycinajace wszystkie anty wpisy oraz ich autorow (cos jak ignore na forum, ale bardziej wyrafinowane)

4)Pilka, bardzo przydatna podczas produkcji obudow do Minasow

5)Specjalne szczypce na specjalnych przeciwnikow

6)Srubokret do wkrecania kitu klientom

7)Cos czego przeznaczenia nie zna nawet McG

8)Srubokret na bardziej upierdliwych klientow

9)Specjalne ostrze do niszczenia kolumn ProAC

10)Cholera wie do czego to jest

11)Korkociag do wkrecania reklamy na forum

12) Dziwne jakies

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Snajper

Na tym polega wolnosc ze wolno miec swoje zdanie ..... Moje zdanie na temat wypowiedzi kol.McGyvera wypowiedzialem NA JEGO PROSBE - " O co chodzi?" wskazujac jednoczesnie niescislosc( godz "popelnienia" wpisow i ich tresc ) ktorej On sam zdawal sie niedostrzegac

Stempur

IMO sugerowalbym wybrac firme w ofercie ktorej Twoj budzet to srodek oferty . Zazwyczaj w srodku oferty znajduje zastosowanie wiekszosc "firmowych patentow" rozwiazan sprawdzonych czy wprowadzonych w zycie w modelach najdrozszych Tak jak bylo w przypadku np. B&W Wprowadzone w Nautilusach sredniotonowki bez gornego zawieszenia czy wysokotonowki z czasem trafily do o wiele wiele tanszj serii z indexem NT

Od razu zaznaczam ze B&W to TYLKO PRZYKLAD

Firmy dla ktorych Twoj budzet to poczatek oferty b.czesto zamiast za konkrety kaza sobie placic za renome , za"marke" zas firmy dla ktorych Twoj budzet to koniec oferty czesto kaza sobie placic za np ekskluzywne wykonczenie tanszych modeli wszelkiej masci wersje SE czy mkII

Pozdrawiam

Snape

zdezintegrowany_3PO, 6 Lip 2006, 17:17

>bo nieważne o czym wątek jest :) ... ważne że na końcu dokopie się McGywerowi ...

Ale tylko do konca lipca jest sezon na leszcza...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

"Firmowy producent" wg. mnie to firma która sama przede wszystkim projektuje i zarazem produkuje własne głośniki a następnie na bazie tych głośników projektuje kolumny, niekoniecznie posiadając już własną "stolarnię",

a takich firm jest tylko może 1-5%. Pozostałe spokojnie można nazwać - określić mianem DIY, (tak znienawidzonym przez część klientów tej branży przemysłu), tylko może z poprawką na DIY na skale przemysłową.

zdezintegrowany_3PO, 6 Lip 2006, 17:17

Nie naleze do fanow McGyver'a wrecz przeciwnie. Kiedys napisalem co na ten temat sadze, wiecej nie zamierzam, nie widze powodu.

Graaf'a zmilcze, rzadko sie z nim zgadzam, nie powod to jednak do tego, zeby czlowieka tepic.

Chodzi mi generalnie o to, ze mozna bylo wszystko zalatwic w paru wpisach, tymczasem watek zdryfowal.

-> Stempur

Jak widzisz argumenty za tanszymi konstrukcjami renomowanych firm sa z tej samej ligi co te za drozszymi najtanszych. Tu mozna powiedziec, ze zastosowano patenty z drozszych konstrukcji tam, ze caly potencjal firmy zostal uzyty do opracowania konstrukcji. Prawda pewnie jak zwykle lezy posrodku :-)

Pozdr.

Panowie ... dosyć tych żartów :)

Stempur -->

niestety nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie :(

Co kupić entry level... środek tabeli czy też sam top ale budżetowego producenta?

Zawsze będzie ten dylemat .... ja osobiście celuję w środek oferty :)

Konstrukcje otwierające ofertę renomowanych producentów często robione są na siłe by nakręcić sprzedaż i dotrzeć do dużej liczby klientów.

Środek oferty to zazwyczaj konstrukcje przemyślane i dopracowane :)

Może napisz konkretniej jakie marki rozważasz ... czasami śpi się spokojniej jak się kupi mkII lub wersję SIGANTURE :)

zdezintegrowany_3PO

Panie Henryku

Czy dobrze zatem zrozumialem ze np Kharma , Avalon , Zoller, ProAc czy wiele innych to DIY ?

Przez analogie do rynku motoryzacyjnego - obecnie wiele aut jest "skladanych" z tych samych podzespolow np silniki zawieszenia itp Czy to oznacza ze producentow samochodow tez jest tylko kilku a reszta to DIY na wieksza skale?

Pozdrawiam

PS

Dla przypomnienia : DIY - Do It Yourself :-)

McGyver -->

ale np. między Totem Model 1 a Totem Model 1 Signature jest przepaść :) ... dlatego trzeba odnieść się do konkretnej marki i modeli przez nią oferowanych.

Oczywiście że tak. Dlatego napisałem, ze bywa różnie. Wszystko w końcu sprowadza się do wielokrotnie powtarzanej tutaj prostej reguły, ze nie ma prostych reguł.

zdezintegrowany_3PO, 6 Lip 2006, 18:01

>McGyver -->

>ale np. między Totem Model 1 a Totem Model 1 Signature jest przepaść :)

No nie wytrzymam z Toba ;-)))

Stempur jest tak: Sluchaj w salonach ile sie da tego co miesci sie w twoim budzecie. Czy "najtansze" WLMy za 16 tys. ;-) zagraja lepiej/gorzej niz T. Mani2 za ta sama cene sprawdzisz tylko jak sam posluchasz.

A co do DIY moze i to zadziala ale tego nie sprzedasz. Idac za teza ze wszystko to DIY to Prom kosmiczny tez jest reczna robota i tez bys mial problem zeby go sprzedac.

Sluchac trza albo sie przeleciec zeby sprawdzic ;-)

larson, no nie wytrzymam i aż zapytam stempura: tym wątkiem włożyłeś kij w mrowisko - czy naprawdę chcesz wydać 16 patoli na kolumny do wzmaka za "trójkę z groszami" ??

Ale - poza tym - kolumn DIY za tę kwotę (16 kPLN) po prostu sobie nie wyobrażam, może ktoś wrzuci jakąś fotę, bom niewierny Tomasz ;-D

stempur, nie obraz sie, ale twoj problem troche przypomina zyciowe rozterki bohaterow modnego swego czasu serialu 'beverly hills 90 costam costam'. innymi slowy kupa krzyku o nic.

zastanowmy sie - przeciez nie zamierzasz kupowac w ciemno, a skoro masz zamiar wszystkich kandydatow i tak przesluchac u siebie w domu to chyba logiczne, ze wybierzesz to co w tym konkretnym systemie zagralo twoim zdaniem najlepiej. a czy to bedzie flagowiec jamo, srodek oferty proaca, czy entry level legacy ma mnie wiecej takie znaczenie jak dylemat goracy kubek knorra czy moze jednak winiary...

wszystko rzecz gustu, a placac za dany brand czesto kupujesz tylko logo na przednim panelu (gryphon AT -> nad S300, red rose -> korsun itd. itp.) dopuki kupujesz uszami, nic zlego nie moze ci sie przydazyc.

krzych, 7 Lip 2006, 00:14

>Ale - poza tym - kolumn DIY za tę kwotę (16 kPLN) po prostu sobie nie wyobrażam, może ktoś wrzuci

>jakąś fotę, bom niewierny Tomasz ;-D

Za niedługi czas wrzucę. Będą to kolumny z użyciem głośników jak w tej Kharmie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzych, 7 Lip 2006, 00:14

>larson, no nie wytrzymam i aż zapytam stempura: tym wątkiem włożyłeś kij w mrowisko - czy naprawdę

>chcesz wydać 16 patoli na kolumny do wzmaka za "trójkę z groszami" ??

:-)

Porownanie bylo teoretyczne a stempur specjalnie nie podawal kwoty.

Natomiast co do poziomu cenowego to sa dwie szkoly. Falenicka i otwocka. I jedna z nich mowi ze kupuje sie kolumny docelowe a potem do nich podciaga reszte. Tylko nie wiem czy Stempur juz zdaje sobie z tego sprawe, ze tak to sie skonczy :-))))

A w ogole to zamiast jezdzic na jakies tam koncerty i sluchac muzyki na zywo...brrrr ;-) to bys sie w koncu z kolegami spotkal!

larson3, 7 Lip 2006, 00:00

>zdezintegrowany_3PO, 6 Lip 2006, 18:01

>

>>McGyver -->

>>ale np. między Totem Model 1 a Totem Model 1 Signature jest przepaść :)

>

>No nie wytrzymam z Toba ;-)))

>

>Stempur jest tak: Sluchaj w salonach ile sie da tego co miesci sie w twoim budzecie. Czy "najtansze"

>WLMy za 16 tys. ;-) zagraja lepiej/gorzej niz T. Mani2 za ta sama cene sprawdzisz tylko jak sam

>posluchasz.

>A co do DIY moze i to zadziala ale tego nie sprzedasz. Idac za teza ze wszystko to DIY to Prom

>kosmiczny tez jest reczna robota i tez bys mial problem zeby go sprzedac.

>

>Sluchac trza albo sie przeleciec zeby sprawdzic ;-)

larson3 --> dałeś się podejść ;) ... wiedziałem że się odezwiesz :)

pozdrawiam,

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.