Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator - lamerskie

Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko troche lamerskie na temat transformatora15

15

Mam 2 x 12V/400VA15

Wyglada to tak, ze sa dwa czerwone przewody15

oraz pary 2 x niebieski i 2 x bialy15

Rozumiem za niebieski i bialy to 2 x 12V15

Ale gdzies musi byc masa do ukladu15

Pomiedzy ktorymi?

https://www.audiostereo.pl/topic/2702-transformator-lamerskie/

Zrób tak:

zewrzyj jeden niebieski z jednym białym przewodem a na drugim niebieskim i drugim białym zapodaj woltomierz. Jeśli po włączeniu zasilania masz ok 24V, to jest OK, w przeciwnym wypadku (napięcie bliskie zera) należy do wybranego wcześniej białego kabelka podłączyć drugi niebieski.

Arek napisał(a):

> Zrób tak:

> zewrzyj jeden niebieski z jednym białym przewodem a na drugim

> niebieskim i drugim białym zapodaj woltomierz. Jeśli po

> włączeniu zasilania masz ok 24V, to jest OK, w przeciwnym

> wypadku (napięcie bliskie zera) należy do wybranego wcześniej

> białego kabelka podłączyć drugi niebieski.

Ale koniecznie pierwszy niebieski w tym momencie trzeba odłšczyć

bo będzie bum.

Również nie jest konieczne żeby od razu podłšczać transformator do sieci.

Można bezpieczniej zrobić to poprzez dołšczenie tych dwu czerwonych kabli

uzwojenia pierwotnego podłšczyć do wyjcia jakiego czynnego innego transformatora, lub zasilacza koniecznie z napięciem przemiennym,

niestety stabilizowany nie zadziała musi być pršd przemienny, AC.

To też mnie wkurza na polskich transformatorach, że nie zaznaczane są innymi kolorami początki i końce uzwojeń. Trezba kombinować.

Napewno oba czerwone to sieć.

Trzeba złączyć jeden biały i jeden niebieski (to jest potem nasze zero zasilacza). Na ogół wybieram końcówki biały i niebieski, które 'wychodza z jednego' miejsca. Potem podłaczam do sieci i mierzę napięcie pomiedzy dwoma nie połączonymo końcówkami. Jesli jest dwa razy tyle co na pojedynczym (między biały-biały lub niebieski-niebieski) to jest OK. Jeśli jest bliskie zeru to trzeba zamienić któryś z przewodów. Oczywiście mierzymy napięcia zmienne.

Pozdrawiam

Jarek

• 2 lata później...

Witam

Pytanko zadaje w tym wątku, bo jest o transformatorach i jest lamerskie.

Potrzebuję transformator do zasilania symetrycznego pre słuchawkowego (OPA552).

Mam domu trafo z odczepem. To nie jest 2x 18,5V. Mogę takie użyć?

pomiędzy żółtym a czerwonymi jest 9V, pomiędzy żółtym a bialymi 18,5V

>>lancaster, 19 Mar 2006, 16:09

Raczej się nie nada :((, ale w ostateczności można - jako rozwiązanie tymczasowe - Pierwsza możliwość to podwajacz napięcia z dwoma diodami, dwoma kondensatorami o sporej pojemności i stabilizatorami (wykorzystując napięcie 18,5V kondensatory jakieś 4700uF/35 i stabilizatory na 18V). Druga możliwość to zasilanie scalaczka z pojedynczego napięcia z kondensatorem na wyjściu. Żadne z tych rozwiązań nie jest niestety dobre...

• 3 lata później...

można podłaczyć dwa transformatory sieciowe pracujące w jednym urzadzeniu do JEDNEGO gniazda IEC?

Mam jeden toroidalny z trzema odczepami pierwotnymi ktory zasila DAC, oraz jeden na rdzeniu EI który zasila lampizator dla DAC. Aktualnie podlaczone są pod dwa rózne gniazda, ale mam dość takiego rozwiazania, stad moje pytanie.

Pewnie, że można, bez żadnego uszczerbku.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Inne pytanie. Czy umyślne stosowanie oddzielnych transformatorów zamiast typowego z podwójnym uzwojeniem wtórnym może mieć jakiś uzasadniony sens/korzyść? Chodzi konkretnie o normalne, symetryczne zasilanie wzmacniaczy mocy.

>Piotr_1, 15 Lut 2010, 01:08

Raczej nie.

Jak są do wyboru takie same napięcia i moc całkowita w transformatorze pojedynczym i dwu oddzielnych, osobiście wybrałbym w jednym.

1. Wygoda zastosowania

2. Zazwyczaj lepsza symetria nap. wtórnego

3. Oszczędność miejsca

Jeśli dysponujesz tylko dwoma identycznymi oddzielnymi transformatorami, nie musisz szukać pojedynczego, też się nada.

Inna sprawa, gdy wchodzi w grę zasilanie wzmacniacza "dual mono", jednak wtedy stosuje się dwa trafa symetryczne, oddzielne dla każdego kanału, (więc fotki wnętrza takiego ustrojstwa mogą być mylące).

A prowadził ktoś takie badania? To dziwne że dwa uzwojenia pozostają niezależne na jednym transformatorze bez żadnych interferencji. Niestety w działanie transformatora nie zagłębiałem się.

Czy w trafach z Toroidy pl.(Lachowski) środkowe koncowki uzwojen (0) , sa łaczone tylko na skreconych i zlutowanych końcach , czy wewnatrz uzwojenia.

Odebrałem pod GC 22-0-22 i ma wspólny połaczony środek ,wiem ze zmierzyć ,ale padła mi bateria w mierniku :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.