Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel polecacie ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sprzęt Rotela (ra02 rcd02 b&w 602 5 )

muzyka - różna,głównie metal,rock...

-najpierw był zestaw AQ type 8 (następca type 6 - 2 żyły więcej i zysk w postaci przywalającego dudnienia przy moich warunkach akustycznych)...chociaż winę mógł ponosić int. profigolda za 60 zł..

-potem nastała roczna era wirewizard dreamcaster(głośn.) i enchentress (int.) (zestaw - ok.1000 zł) - przyciągnęła mnia lekkość brzmienia,szybkość - szczególnie basu i ..ostra gitara..obecnie jednak coraz bardziej męczy mnie ten kabel,zaczynam odczuwać brak głębi...zastanawiam się nad czymś innym - może pośrednim pomiędzy AQ a tym co mam teraz...

znajomy proponuje mi jakiś Eagle kabel - w zestawie int.igłośn. ok.1400 zł - zna ktoś? pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/27101-jaki-kabel-polecacie/

Jeśli z Rotelem jest coś za ostre...? Brakuje głębi...? To napewno "polski" bezduszny Sotech z pod znaku Albedo nic tu nie pomoże. Skłaniałbym się do propozycji Mirka Potempskiego. VDH uplastyczni brzmienie. Jasne srebra wprowadzą dodatkowe techno-cyfryzację brzmienia.

Chyba że użyć.... .

odsuniecie glosnikow od sciany poprawi bas

oraz poprawi projekcje planow stereo w glab

chociaz w akademiku

musialbys chyba siedziec na korytarzu

przed poprawnym ustawieniem glosnikow nie ma sensu wydawac duzej kwoty na kable

doradzam od serca , bo nie jestem sceptykiem kablowym

i twierdze , ze maja jednak duzy wplyw na dzwiek

ale szkoda duzo wydac i malo dostac

Przepraszam że się wtrące.

Jeżeli określasz AIR II kablem "bezdusznym Siltechem z pod znaku Albedo" to podejrzewam, że w ogóle nie miałeś do czynienia z tym produktem.

AIR II jest kablem grającym wręcz "ciepło" i analogowo, myślę że to mogą potwierdzić klienci, którzy być może odwiedzają to forum.

Jeżeli chcesz skompromitować czyjś produkt, to zrób to inteligentnie i nie porównuj ( w tym przypadku) dwóch skrajności.

Wiem co piszę, bo znam doskonale swoje produkty:)

Nie znaczy to że AIR II ma Ci się podobać.

Świetne określenie " techno-cyfryzacja" jednak w tym przypadku jak kulą w płot.

Pozdrawiam i znikam i przepraszam za zdemaskowanie :)

Grzegorz Gierszewski

O przepraszam jeśli uraziłem.

Uważam bowiem, że Albedo do tego systemu nie będą pasowały.

Jeśli system miałby to coś... tę duszę, to Albedo jako neutralne połaczenie być może ale nie wtym przypadku.

Termin bezduszny proszę rozumieć jako neutralny czyli nic lub niewiele wnoszący.

Pytającemu jednak chodzi o propozycje korekty jego brzmienia, a tu Albedo sie nie sprawdzi.

Z całym szacunkiem pozdr.

Witam,

ostatnio miałem możliwość testowania kabli głośnikowych Albedo Versus, najwyższego modelu jaki został stworzony przez Pana Gierszewskiego.

Sam kilkukrotnie pisałem różne rzeczy o kablach firmy Albedo bo w moim systemie akurat tak to wypadło ale ten kabel to naprawdę dobry wyrób.

Nie ma żadnego wstydu w porównaniu z innymi konstrukcjami amerykańskimi. Jest to początek drogi ale wspaniały. Sam zastanawiałem się przez moment czy nie kupić tego kabelka.

myślę, że chodziło raczej o to iż VdH ma takie charaktrystycznye, bardzo spójne/głdkie oraz nasycone/masywne/przyciemnione/plastyczne/- takie z mięskiem :) brzmienie, przy dobrej analityczności i kontroli basu.

:)

Albedo i Siltech to dla mnie zupelnie inna bajka. A ze Albedo nic nie wnosi od siebie i nie zmienia dzwieku, to moim zdaniem tylko jego zaleta. Widac "najlepsze" sa te kable, ktore robia z dzwiekiem jakies cuda. Dziwnym trafem, testuje rozne kabelki juz kilkanascie miesiecy i na razie nic lepszego od Air 2 w podobnej cenie nie znalazlem. Air 2 w muzyce rockowej wypada bardzo dobrze, glebi nie brak, jest mocnu i kontrolowany bas, swietna srednia i gora rewelacyjna, bez krwi z uszu. AQ CV-6 to zupelnie inny kabel, o wiele slabszy, choc przyznam, ze ma swoj urok. Opierajac sie na pierwszym poscie autora watku, jestem niemal pewiem, ze Air2 by mu pasowal.

majo, myślę, że dobrze napisałeś, bo jak można radzić się w doborze kabla do powyższego zestawu jak i tak zawsze będzie źle. Nic się nie uzyska, można tylko balansować tak aby na większości płyt zagrał znośnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -ten sprzedawca ma bdb opinię na Allegro, poza tym sprzedaje tanie, profosjonalne kable w atrakcyjnej cenie i z elegancką konfekcją - szkoda, że prasa audiofilska boi się pisać o jego wyrobach, zamiast tego woli się zachwycać sieciówkami od 3 kzł wzwyż :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za wszystkie pomocne rady...a co do wypowiedzi majo i im podobnych - co one niby wnoszą? kogoś zdaniem ten model rotela jest nieudany..ok. ale jak dla mnie jest lepszy od 320 bee i kiedyś zamieniłem te dwa wzmaki po długim słuchaniu na korzystnych warunkach cenowych...i co ? mam się przejmować,że taki mejo czy majo napisze mi ,że np. "mam gówniany słuch" ? co do ceny kabli w związku z ceną całego zestawu - jaki to ma związek? czy jak zestaw tańszy to i kable muszą być tanie bo inaczej nie wypada - według mnie póki słyszymy pozytywną zmianę brzmienia to warto inwestować - oczywiście zgadzam się z istnieniem pewnej granicy cenowo-rozsądkowej - bo jak miałbym zapłacić 5-10 tys. za kable do tego zestawu to wolałbym poszukać np. nowego vincenta i posłuchać czy mi odpowiada...a za 1000 czy nawet 1400 lepszego wzmaka nie znalazłem a nie mam zamiaru (i czasu) przesiadywać w studiach odsłuchowych przez pół roku i w końcu nie wiedzieć czego chcę...

to mi przypomina takie dyskusje na streetracingowych forach pomiędzy miłośnikami np. bmw m a subaru czy evo ("..bo na trasie to bma wymiata bo nie ma strat w napędzie...subaru to gówno i zaliczy killa ... " abo na odwrót..)

zawsze i wszędzie znajdą się takie dupki,które w razie jakiejkolwiek odmienności w gustach od razu prostacko krytykują a później pławią się w brzmieniu swoich tekstów zamieszczając je np. jako status na gg ;)pozdr.

Polecam glosnikowego Cardasa Crosslinka oraz interkonekt Sonus Oliwa.W moim systemie kable te zastapily zestaw Audionovy:Illuminator i Proteus.Dzwiek stal sie bardziej gladki,plynny,jest szczegolowo ale bez wyostrzenia,czy natarczywosci.Przestrzen i lokalizacja sa bardzo dobre. Dodatkowym plusem Cardasa jest mozliwosc bi-wiringu.

• 2 tygodnie później...

...wracam do tematu...przez ostatnie kilka miesięcy albo nie miałem czasu albo nie miałem nastroju na słuchanie ulubionych kawałków...i sam już nie wiem czy mi się "słuch odświerzył" czy płyta densena przesłuchana raz czy dwa na maks godz. 9-10 wzmaka (a tak z reguły słucham) doprowadziła do tego co się dzieje z tym sprzętem - momentami normalnie lubi "zarzęzić" i zaharczeć jakby coś było z głośnikami(np.w say yes say no jak hallford popisuje się głosem a w tle jest ostra gitara i perkusja)....może to jakaś sugestia bo na starym pionierze kumpla z tannoy'ami m1 (te monitorki małe ale bardzo fajne) też jest ten efekt...tyle,że nie damy głowy,że i one nie są uszkodzone i zmęczone..

w każdym razie zanim zacznę cokolwiek poprawiać (kable itd.) biorę wzmaka,cd,kable do top hifi i sprawdzam na tych samych głośnikach...cholera wie - może Rotel i mnie przestał odpowiadać...

a może coś z mojej własnej produkcji wybierzesz,były testowane na rotelu.

a po wikendzie będzie jeszcze jeden,może dwa ,to się zobaczy jak wrócą z testów.niektóre projekty umierają w trakcie tych testów..hehe,a inne wręcz przeciwnie...pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.