Skocz do zawartości
IGNORED

DAC troche z innej beczki

kaviter

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos moze budowal sobie DACa na PCM 1710 burr browna ??? bo lezy u mnie taka kosta i sie zastanawiam czy jest sens sie bawic z nia w cos, ewentualnie jakie inne przetworniki polecacie do konstruowania DAC i jakie dekodery PCM ????

poz.

https://www.audiostereo.pl/topic/2712-dac-troche-z-innej-beczki/

Zbudowałem na 2 (układ mono-różnicowy) CS4390, chcę to w przyszłości zrobić na AD1853. Filtr wyjściowy na AD825, własny (prosty) zasilacz z własnym trafem. Oceniony (prywatnie) przez fachowca z Sound & Vision - wersja bez SPDIF wbudowana do starego AKAI - niedaleko mu do NAIMa CD-5 (8000pln), a koszt 10 razy mniejszy (licząc razem z CDkiem z giełdy). Załączam ocenę wersji prostszej do wbudowania do CD (bez wejścia SPDIF - z wejściami (Cinch, Toslink, XLR) dopieszczam.

Przymierzam się również do budowy DAC i moje typy to:

AD1955

AD1853

PCM1738/9

CS43122

Do tego chcę dorzucić DIR:

1. CS8414

2. CS8416

3. AD1892

4. DIR1703

Skłaniam się raczej na CS8416

Do tego sekcja analogowa na AD825 lub AD797 albo od BB OPA627

Sorry, ale dawno tu nie zaglądałem. Nie udostępniam SCH, PCB itp - moje rozwiązanie cyfroego rozdzielacza kanałów i odwracacza fazy jest trochę konkurencyjne (6 kości - innym wyszło 100 przerzutników + ileśtam bramek). Będę miał przygotowane moduły (płytka kompletna 10x16cm + trafo) - cena brutto 550zł. Dopiero zaczynam rozpoznawać problem i nie wiem jeszcze jakie CD da się przerabiać - na pewno nie da się z procesorem audio Philipsa SAA7345 (miałem Marantza PMD321 i CAIRNa z tymi kościami) - Philips wymyślił oversampling w procesorze audio zamiast w c/a i podaje dane na wyjście 4x szybciej - odpada. Ogólnie potrzebne są sygnały SCLK (44,1kHz), SDTA, LRCK i MCLK (16,9344 lub 11,2896MHz). ajlepiej jak generator MCLK jest w procesorze audio - jak jest dalej (np. w filtrze cyfrowym jeżeli jest jako osobna kość a nie w c/a) to przetworniki CS4390 nie łapią synchronizacji. Njabardziej pewne rozwiązanie (zawsze działa) to przetwornik zewnętrzny w osobnej skrzynce z wejściami SPDIF - mam taki prawie gotowy (projekt płytki drukowanej skończyłem - rozpoznaję resztę - obudowa itp) - powinny mi wyjść koszty rzędu 1000zł (łącznie z wyżywieniem Millera i innych), a grać będzie co najmniej tak jak oceniony upgrade (a powinien lepiej - lepszy zasilacz itp).

• 2 miesiące później...

Mam takie pytanko......

Wpadł mi taki ciekawy pomysł ostatnio. Czy ktoś z forumowiczów robił może jakiś przetwornik zasilany 12 V ? Myślałem wrzucić przetwornik o samochodu. Co o tym myślicie ?

Też przymierzam się do budowy DAC`a ale po raz pierwszy spotykam się z takimi "tajemnicami" jak w postach powyżej. W materiałach katalogowych Texas Instruments jest DAC łącznie z płytką (na układach Burr Brown).

Jeśli posty powyżej dotyczą jakiejś komercyjnej wersji DAC to proponuję zamieścić je na osobnej wykupionej komercyjnej stronie z oznaczeniem "com".

Nie wyważajcie otwartych drzwi Koledzy. Sch+PCB DACa Kustagona był publikowany:

Duszyński A.

Przetwornik cyfrowo-analogowy The First SE Mk2

Radioelektronik 2002, nr 08 str 11 (możliwość użycia dwóch typów przetwornika Crystala - nowego i starego, regeneracja i formowanie cyfrowego sygnału na wejściu SPDIF, sygnał wyjściowy wariantowo z buforami BUF634 lub bez).

Dariusz Starzyk z Kustagona wspominał w korespondencji, iż przymierzają się do uruchomienia nowej strony domowej z projektami DIY. Stwierdził, że nie publikują schematów dotychczas, bo problemem jest właściwe zaprojektowanie PCB, a także odpowiedni dobór podzespołów, no i sprawdzenie płytki po obsadzeniu. Na to wszystko potrzeba czasu, a u nich z nim krucho.

>R.

Wspominałeś o RE nr 10 i 11, a w nich o artykułach M. Feszczuka. Po Twoim poście jeszcze namierzyłem nr 11. Czy możliwe jest dostanie od Ciebie ksera lub skanu artykułu o układach wejściowych do wzmaków z nr 10. Namiar w o sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.