Skocz do zawartości
IGNORED

furtwangler i symfonie beethovena

Horst

Rekomendowane odpowiedzi

jakie są tzw."najlepsze" wykonania furta

symfonia lvb z dobrym dźwiękiem i dobra interpretacyjnie

wiadomo, że furt na starość miał kłopoty

z słuchem, żoneczką no i denazyfikacją

da się określić taką symfonię beethovena?

namiary, wydawnictwo, datę itd?

https://www.audiostereo.pl/topic/27129-furtwangler-i-symfonie-beethovena/
  • 1 rok później...

->Horst

Nie wiem czy znasz ta stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam kilka ciekawych pozycji "mistrza"

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zobacz tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Horst ... może miałem nie najlepszy poranek, moze jestem bystry inaczej ale ... ale nie bardzo rozumiem treści Twojego postu, tak ogólnie w całości ... chciałoby sie zapytać: ale o so Ci chodzi ?

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

wiem że dla ałdjofila martina trochę to zaskakujące:

jakie jest dobre dzwiękowo i interpretacyjnie nagranie..

wiem wiem bystry z ciebie chłop, dlatego z właściwą sobie złośliwością,

zamotałem pytanie..

miałem na myśli:

że furt w okresie kiedy technika nagraniowa była lepsza miał powody aby gorzej nagrywać- głuchnięcie, starość, denazyfikacja i podobno problemy "miłosne"..

przepraszam że motam- poranki są piękne! :-)

>Horst

nagrania na DG są gorsze technicznie EMI...cóż za wcześnie się urodził...

...Beethoven też był głuchy...może dlatego W.F. tak dobrze go interpretował...

...mężczyżni generalnie miewają problemy z... kobietami...chyba że "kochają inaczej"...

...denazyfikacja...?....Ziutek Słoneczko chciał go "wyrwać" Amerykanom za każdą cenę...

...kto ma za złe Chopinowi (może wpisać na forum) że grywał dla Wielkiego Księcia i że był ulubionym kompozytorem wyżej wymienionego Ziutka....("Mephisto" Klausa Manna/ Istvana Szabo)....?

Dla maksymalnego efektu Furtwanglera powinno się słuchać w mało wygodnej pozycji...najlepiej na kolanach...

(dokument "Wielcy dyrygenci")

Delikatnie więc z opóźnieniem dowiąże się do odpowiedzi na zadany temat, która pominałem ... otóz odpowiedź brzmi ... " tego o co Pan pytał to NIE MA". a powaznie, wiekszość wydań to wydania wtóne w stosunku do EMI czy DG. Ciekawe nagrania sa na Orfeo D'or, no ale to juz jego krańcowy okres ... więc kontent nie będziesz ... ale może cos sie pojawi, co chwile coś nas zaskauje z wyciąganiem królików ze straych kapeluszy.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

>wiekszość wydań to wydania wtóne w

>stosunku do EMI czy DG.

Nie, no aż tak dobrze nie jest! Trzeba co rusz wyskakiwać z kasy. W Beethovenie (i nie tylko) celuje francuska Tahra (Francuzi zresztą wyjątkowo kochają Furtwanglera, co może dziwić zwolenników muzycznych nacjonalizmów; odradzam IX z Bayreuth na EMI, wielka, ale należy do słabszych; Tahra za to stara się o dźwięk - o, to stamtąd jest wzięta IX do kolekcji Wyborczej!), Brahms zupełnie inny (że nawet duużo lepszy nie trzeba wspominać?) był na Music&Arts... EMI i DG nie sięgają prawie po przedwojenne nagrania, te za to (a wśród nich znowu Beethoveny) są na różnych Kochach i w całej masie drobnych wytwórni, raz brzmiące poprawnie, raz w ogóle. Szukajcie a znajdziecie!

>>Tahra za to stara się o dźwięk - o, to stamtąd jest wzięta IX do kolekcji Wyborczej!)

>

>To akurat żaden argument

>

>Pozdrawiam

pp > a na co chciałeś, by to był argument? Oczywiście że żaden, i na nic. To po prostu wskazanie miejsca popularnego wydania tego nagrania. Czyli osiągalnego łatwiej i taniej, w celu sprawdzenia własnym uchem, niż wydatek 40-50 zł i czekanie na realizację zamówienia w jakimś sklepie.

pozdrawiam również.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.