Skocz do zawartości
IGNORED

Hotline nowa Polska firma kablarska

JARO 66

Rekomendowane odpowiedzi

Jaro88, nigdzie nie napisalem, ze kablologia nie ma zadnego sensu. Napisalem jedynie, ze nie ma WIEKSZEGO sensu, czyli jakis ma, ale niezbyt duzy. W dalszym ciagu uwazam, ze audiofilska brac przyklada zbyt wielka miare do znaczenie kabli w systemie. Zreszta pisano o wszystkich za i o wszystkich przeciw tysiace razy na forum.

Narazie przez 2 dni nie będe miał dostępu do komputera, dopiero w niedzielę późnym wieczorem. Kyuss3 jeśli miałbyś ochotę zapoznać się z tym kabelkiem to moja propozycja jest aktualna, myślę że możesz zmienić zdanie.

Firma Hotline popelnia blad opisujac swoje kable tak jak by to byly filtry. Z opisow wynika, ze tak wlasciwie kazdy z ich produktow znieksztaca dzwiek w pewien sposob. Przez to firma zaklada tez, ze ich kable beda zachowywaly sie identycznie we wszystkich systemach. Taka propaganda moze kupi im kilku niedoswiadczonych milosnikow dobrego dzwieku, ale nie na dlugo. Osobiscie od kabli oczekuje tego by nie znieksztalcaly muzyki.

W odroznieniu od Piotrek608 uwazam, ze nie ma zadnych podstaw by uwazac iz kable Hotline sa w jakikolwiek sposob technicznie zaawansowane. Pewien poziom techniczny w dzisiejszych czasach jest oczekiwany od kazdej firmy wkraczajecej na rynek. Jest zbyt wiele firm typu "me too" probujacych sprzedac tani towar owiniety mitologicznym papierem.

Jesli kable sprzedawane przez Hotline sa dobre to sie obronia same. Jesli nie, to bedzie o nich glosno na Forum przez kilka miesiecy, a potem zapelnia one dzial ogloszen.

Najciekawsze jest to, jak różny kolor izolacji zmienia dźwięk tych kabli :)

Nie pytam o "unikalne technologie izolowania" i "specjalną selekcję" "wyjątkowo czystej" miedz, bo to pewnie tajmnica firmy. Każda miedź rafinowana elektrolitycznie ma czystość przynajmniej 99.99%, a innej się chyba nie spotyka?

Mam te kable od dłuższego czasu - dostałem je przez przypadek nie wiedząc co to za firma ani skąd pochodzi. Mam 2 rodzaje obecnie silver spiral i blue spiral, obydwoma jestem zachwycony (jak za taką cenę) oba grają podobnie lecz silver jest jaśniejszy.

Cóż zgadzam się z opinią że to bardzo dobrze ulokowane pieniądze i na pewno ich nie żal.

Słucham tylko muzyki.

Molibden -zerknij na stronę Hotlina to dowiesz się że nie kolor izolacji jest istotą żeczy tylko to z ilu tych samych żył skręcony jest każdy model,jest to także uzasadnienie zmieniającej się ceny i jakości przekazu.

zapomniałem dodać że te kable są cholernie sztywne - choć to nie ujma ani nie przeszkadza w dźwięku :) to jednak jest to dość uciążliwe w stosowaniu. Zarabianie faktycznie nie jest łatwą sprawą - choć i nie przesadzał bym z komplikacją - ot po prostu dość dużo czasu trzeba mieć i cierpliwości.

Słucham tylko muzyki.

ech nie można edytować wpisów - no trudno - tutaj znajdziecie recenzję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chm... no nie do końca się z nią zgadzam ale zawsze to słowo pisane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słucham tylko muzyki.

Parsec zaprawde powiadam ci ze po zarobieniu pary kabli kupowanych ze szpuli ..bedziesz miał wrecz świete przekonanie o technicznym zaawansowaniu..gwarantuje Ci to..

Cały wekend miałem przyjemność gościć u siebie Hotline i bardzo obiecujaco zagrały wkrótce napiszę opinie bo póki co nie moge sie do tego zabrac jakoś wena mnie opusciła:)Ach ta Jesień...

Przy calym respekcie k waszym audiofilskim uczuciam - ale na zdjeciu jest najzwyklejszy miedziany kabel elektryczny. Caly zabieg audiofilski polega na skreceniu zyl i nalozenia koszulki termokurczliwej. Oczywiscie - wcale nieoznacza to nic zlego - lecz 139zl/m.... w tej dziedzinie mozliwe jest juz chyba wszystko!

To chyba rzadkość, aby "najzwyklejszy miedziany kabel elektryczny" miał izolowane wszystkie 24 żyły. A poza tym, wiesz Ivan, wojującym kablarzem nie jestem, ale np. wzmacniacz który posiadasz, to też tylko kupa najzwyklejszych elementów elektrycznych, wyprudukowanych w Chinach za jakieś 10 dolców.

Zawsze bardzo ciekawią mnie opinie osób które nie miały styczności z produktami o których mowa choćby w tym wątku,natomiast mają swoje zdanie na temat wykonania i dżwięku.Szanowni koledzy 90%dobrych kabli to ,,zwykłe" miedziaki!!

Dolnoślązacy jeśli macie ochotę sprawdzić kabelki z tego wątku to mogę udostępnić na testy,jestem z Sycowa natomiast jeśli macie ochotę mnie odwiedzić na odsłuchowe spotkanie to serdecznie zapraszam

Budowa tego kabla Hotline przypomina kabel CAT5 : odzielnie izolowane zyly AWG 24. OFC CAT5 rowniez jest dostepny.

Nie mowie, ze Hotline sprzedaje wariacje CAT5, ale sugerowanie, ze kabel ten jest zaawansowany technicznie gdyz ma odzielnie izolowane zyly jest smieszne.

Na forum byla juz mowa o robieniu kabli glosnikowych z CAT5.

Dla tych ktorzy chce sie pobawic:

Speaker cables TNT Triple T

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@kobayashi, 2 Paź 2006, 18:56

>To chyba rzadkość, aby "najzwyklejszy miedziany kabel elektryczny" miał izolowane wszystkie 24

>żyły. A poza tym, wiesz Ivan, wojującym kablarzem nie jestem, ale np. wzmacniacz który posiadasz, to

>też tylko kupa najzwyklejszych elementów elektrycznych, wyprudukowanych w Chinach za jakieś 10

>dolców.

Kabel na obrazku niema izolowane pojedyncze zyly. Czy ma go z kazdej pojedynczej zyly sciagniete? Czy ta izolacja jest to, co od 40 lat nazywa sie lakierowanie?

Ale dobra - kazdemu co woli i co slyszy. Nie czepiam sie wiecej - wiem, ze to pozycja bez szans.

Oczywiscie - jak sie na podstawie obrazka myle - to przepraszam

"Głębokość basu jest zależna od przekroju kabla."

Glebokosc basu - to czestotliwosc. Przekroj kabla nie ma najmniejszego wplywu na czestotliwiosc basu. Bylobyto w koncu dosyc idotyczne - bo kabel potrafil by rozwalic muzyke - basa by grala nizszy ton. Wystarczyl by tylko gruby kabel. Jezeli ma na cos wplyw, to na amplitude lub glosnosc basu. Mniejszy przekroj = wieksza rezystancja a tym wieksza strata napiecia a tym mocy przy duzym pradzie. Przy malym pradzie = cichym sluchaniu niebedzie ani straty glosnosci i juz wogole niebedzie braku "glebokosci" basu.

IvanM- jako że to jest mój kabel to odpowiadam jeszcze raz że wszystkie żyły posiadają osobną izolację i aby można było je podłączyć tżeba zdjąć izolację ze wszystkich 48 żył czyli naprawdę jest co robić,natomiast jakość dżwięku w moim systemie wynagrodziła mi to z nawiązką.

IvanM-jest to trochę kłopotliwe ze wzgłędu na to że po 24 żyły posiadają osobną izolację i aby to pokazać potrzeba zniszczyć trochę kabelka,ze względu na cenę zamówiłem odcinki na styk a jeszcze obcinałem aby zrobić zwory.Napisz lub zadzwoń do Hotlina facet z którym załatwiałem wypożyczenie jest bardzo miły i uczynny nic nie robi mu problemu.Zadzwoniłem do niego przed wyjazdem do Krakowa jako że nie znam miasta to umówiliśmy się w miejscu do którego wiedziałem jak dojechać i nie było problemu.

Nie ma co porównywac tego kabla ze skretka CAT5.

Jako ze mam eksperymenty z tym kablem dawno temu za soba gdzies długi czas temu jak kolega Mathhew(przepraszam jeżeli przekreciłem) zaczał w dziale DIY robic swoje plecionki z teflonu czyli z pół roku temu jak nie dalej(nie chce mi sie szukac w wyszukiwarce)..i no nie powiem ale te komputerowe kable grały tak do dupy że krew z nosa normalnie...zdjałem je po 15 minutach...a skrętki ci u mnie pod dostatkiem bo pracuje w dziale teleinformatyki..do dzis g. lezy mi w szufladzie...

Niestety ale Hotline to nie CAT5..ich tajemnica tkwi prawdopodobnie nie tylko w miedzi ale w izolacjii.

Jesli te kable graja dobrze to graja dobrze. Nie ma jednak nic nadzwyczajnego w ich budowie.

Porownanie z CAT5 mialo na celu obalenie twierdzenia, ze wielka sztuka zrobienie jest kabla z wiazka oddzielnie izolowanych przewodow. Podobienstwo do CAT5 jest uderzajace. Nawet srednica druto ta sama.

LDPE (Low-density polyethylene) tez nie jest czyms niesamowitym jesli chodzi o izolacje. Sa bardziej pozadane tworzywa sluzace izolacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie! Nie wytrzymam!Kabel z CAT5 jest do dupy !?

Sam mam zmontowany taki kable na bazie Beldena i rzaden kabel do 100-150zł/m mu nie podskoczył.

Pawcio, powiedz czy ten kabel u mnie zle gra ?

Kurcze , chetnie bym tego Hotlina przetestował.

;)

Leszek B-zadzwoń do Hotlina jeśli chcesz przetestować,ten kabelek o którym napisałem jest najdroższy w ofercie ,cała linia spiral zaczyna się od 30 zł/m.Jeli wybierasz się w stronę Wrocławia to zapraszam do siebie na mały teścik.

Kabel CAT5 grał u mnie moze nie "do dupy"poprostu bardzo wypchana agresywna średnicą ..np na niektórych starszych nagraniach brzmiało to swiezo i żywo..ale z koleii na płytch z 90 lat ..kiepsko..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.