Skocz do zawartości
IGNORED

co na góre do M18WH ?

stmaniak

Rekomendowane odpowiedzi

takie rzeczy zaczyna sie od wodospadu. Na wykresie widac jaka f trzeba ominac na gorze. teraz musisz juz tylko dobrac wysokie o fr 2-3 razy mniejsze od tej najwyzszej f odtwarzanej dobrze przez te 18. Wydaje sie ze wiecej niz 1200-1500hz w te glosniki basowe nie mozesz wpuscic. Megaline chodzily do 1200 ale ciete to bylo aktywnym filtrem na rozbudowanej elektronice.

bemol, 19 Lip 2006, 12:42

>Jest jeszcze Eton25SD1,to bardzo dobry glosnik.Forumowy Gipsy2 robil takie zestawienie,moze tobie

>cos podpowie.

Potwierdzam, też go posiadam. Bardzo dobry głośnik.

>domino

Najciekawsze jest to że nikt nie chce sie podzielić filterkiem do tej pary głośników, nie wierze że leżą one w szafie. Chyba że wszyscy zapłacili za filtr i teraz sie nie podzielą :)

Wcale się nie dziwie że dziś wybrał bys inny glośnik, nie jest prosto zrobić dobry filtr do morela - ale sie da :) nie ma się co poddawać.

GNAKED

Filtru udostepnionego nie ma bo nikt nie ma pomierzonego, smiem twierdzic ze wszyscy posadacze najpopularniejszych forumowych glosnikow jada na przerabianej zwrotnicy z ostinato badz robionej na ucho. Wszystko jasne. Garstka osob ktora robi pomiary nie miala tej pary glosnikow i zwrotnicy pozadnej do tego nie ma.

Gdzie ta fachowosc sie podziala to nie wiem.

Kable zmieniajcie sobie na "jasniejsze, ciemniejsze, cieplejsze, chlodniejsze" Bog jeden wie jakie, a z zwrotnicy dupa. Wstyd konstrora nic pozatym.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

borysgo2, 19 Lip 2006, 13:38

>Filtru udostepnionego nie ma bo nikt nie ma pomierzonego, smiem twierdzic ze wszyscy posadacze

>najpopularniejszych forumowych glosnikow jada na przerabianej zwrotnicy z ostinato badz robionej na

>ucho. Wszystko jasne. Garstka osob ktora robi pomiary nie miala tej pary glosnikow i zwrotnicy

>pozadnej do tego nie ma.

Możliwe ale z osobna pewnie są pomierzone. Myśle żeby zrobic baze pomiarow - otwartą - coraz więcej ludzi ma sprzęt. Jakis FTP by się znalazł i gotowe. Może nie wszyscy udostępnią, ale zalążek wspolnej pomocy by był.

piekna sprawa taka zwrotnica ale bez wodospadow tych glosnikow nic nie wyjdzie. Mistrz Waldemar przemodelowal wszystie zwrotnice po dokladnych pomiarach wodospadowych swoich glosnikow. I rezultaty ostateczne sa oszalamiajace!!!! nareszcie gra to w sposob skonczenie doskonaly!!!!

tak niesamowite ale Mistrz Waldemar robi a nie gada a wy zaraz zaczniecie sie klocic o kolor izolacji na kablach i ogolnie bedzie do chrzanu A Mistrz Waldemar spokojnie , rzeczowo i profesionalnie mierzy impulsowo glosniki oblicza zwrotnice ............i jest super!!!!

firma Edyton niestety strona juz troche przestarzala bo cala fala nowych glosnikow jest na warsztacie i to doslawnie nowych glosnkow bo Mistrz Waldemar sam robi glosniki bardzo trudna metoda spiekania membran. Sa lekkie i sztywne i pieknie brzmia a te najnowsze sa super. Do tego nowe zwrotnice zaprojektowane po dokladnych pomiarach wodospadem.

domino, 19 Lip 2006, 17:24

Nie zastanawiałeś się dlaczego ludzie , którzy hobbystycznie lub zarobkowo buduja głośniki nie robia pomiarów i nie konstruują takiego układu M18WH + Morel MDT 29 ?

...there is no spoon...

stmaniak, 19 Lip 2006, 19:03

>arturp. Mc Gywer robi kolumny na tym układzie i wiele osób które je słuchało, chwali je.

No ale McG robi to tylko dla samej frajdy :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ten głośnik gra bardzo dobrze - niesamowicie przestrzenny i diabelnie szczegółowy ... Jednakże jest okrutnie trudny do opanowania (to raz wrzeszczy, to raz syczy) i bez conajmniej poprawnych pomiarów i kilkunastu odsłuchów to go odrzuć. Dużo czasu kosztowało mnie aby umiejętnie zestroić monitorki Bemola i muszę powiedzeć że efekt końcowy był w niektórych aspektach nawet niesamowity jednakże był to najtrudnieszy głośnik wysokotonowy jakim kiedykolwiek się w życiu bawiłem. Ten głośnik też nie każdemu się podoba - jest za bardzo szczegółowy i obnaży niedoskonałości źle nagranych płyt CD i reszty sprzętu - oczywiście to nie jego wada tylko cecha brzmieniowa.

Osobiście poleciłbymbym Ci coś z Ushera na wysokie tony.

Niestety nie da sie wykonac zwrotnicy na pomiarach glosnikow od pana A i pana B. Para glosnikow musi byc pomierzona na jednym dobrze skalibrowanym systemie, w takich samych warunkach odniesienia.

senicz

Wodospad jest fajny, ale bez niego tez da sie na skroty poradzic, modelujac sobie filtr w matlabie (zamieszczalem gzies na forum screany). Czesto dobiera sie elementy tak zeby sobie jak najlepiej poradzic char ampl-czest, niekiedy wartosci elementow wychodza dosyc nietypowe (znacznie odbiegajace od wzorcow) wtedy zmienia sie znacznie odpowiedz samego filtru i najeczesciej w takim przypadku pojawia sie narzekanie, ze zestaw np. "nie gra", nie ma sie czemu dziwic, trzeba pogodzic z soba czesc elektryczna i akustyczna, na kompromisy jakies trzeba isc.

Ja tam nie będę oryginalny stwierdzając że większość 18cm midwooferów z miętką membraną nie przetwarza wyższego środka dobrze, zwykle widzimy tam duży wzrost trzeciej harmonicznej a także zniekształceń liniowych (membrana nie pracuje tłokowo) - dlatego najlepiej robić jak najniższy podział przy użyciu gwizdka zdolnego coś takiego wytrzymać. Jako bonus dostajemy mniejszą wrażliwość na przesunięcie osi odsłuchu w górę lub w dół. Dla układu TW na M18WH wydaje mi się że Seas 27TBFC/G poradzi sobie z podziałem nawet tak niskim jak 1.5kHz - i w dalszym ciągu zwrotka będzie akustycznie 4th order - na filtrze elektrycznym najprawdopodobniej 3rd order dla gwizdka i pewnie "popsutym" 2nd order dla midwoofera - żeby uwzględnić naturalny roll-off głośnika. W ten sposób faza całej kolumny nie będzie gorsza w porównaniu do O2000 gdzie też mamy akustycznie czwarty rząd, tyle że przy 3kHz offset centrów akustycznych znaczy więcej (w stopniach dla faz akustycznych) i musimy stosować niższe rzędy elektryczne.

PS. Kopułki Eton'a mają problemy z powtarzalnością parametrów a także z centrowaniem kopułki (kłopot w razie ew. konieczności wymiany tejże).

borys

nie masz racji bez wodospadu nic nie wiesz o tym jaki jest ten glosnik. Czesto maly zabek na charak. glos. na wodospadzie wychodzi jako ciagnacy sie w nieskonczonosc walek rezonansu membrany lub innego elemntu. I czesto tego syfka nie da sie wyeliminowac zwrotnica. Mierzyc i jeszcza raz mierzyc glosniki.

JarekT:

2kHz a i to najlepiej z trzecim rzędem elektrycznym. 9700 wykazuje znaczny wzrost zniekształceń poniżej 2kHz - ciekawe że 9300 jest od niego lepszy poiżej 2k (i gorszy powyżej).

senicz

A jak nie mam mozliwosci wykonania wodospadu to co, mam wyrzucic glosniki przez okno ?? Robie na tyle dobrze na ile pozwalaja mi zdobycze techniki, ktore posiadam w domu. Ps wodospad da sie zrobic w matlabie tylko by sie przydal pozadny mikrofon.

do wodospadu a szcegolnie w tym zakresie ktory nas interesuje wystarczy zykla wkladka elektr. wkoncu zakres 500-5k to kazda przeniesie. I zwykla karta tez wystarczy. Mozna zrobic to chyba demo hobbybox lub innym. A warto to zrobic bo mozna niezle sie napier..... a efekt zaden gdyz nie wiemy ze przyjelismy zle zalozenia dla memebrany.

jarekt , misiomor

mam 9700 i sprawdzałem go z 3 rzędem o łagodnych zboczach . Najpierw chciałem go połaczyc przy 2kHz bo na wykresie wychodził pięknie i tu niemiłe zaskoczenie - zniekształcenia były tragiczne, nie dało sie słuchac tego głośnika ,, solo". Po właczeniu woofera jazgot z 9700 był nieco tłumiony ale i tak po 30 minutach ten zestaw był męczący . Zmieniałem elementy filtra i nachylenia zboczy ale bez poprawy .Obecnie jest 3 rząd na około 2500 Hz i to jest moim zdaniem minimum . Szczerze mówiąc zawiodłem sie - sądziłem ,że ten głosnik zagra uczciwie od 2kHz.

...there is no spoon...

A tutaj jest dynaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10468-100008701 1170296883_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OSTRZEGAM kupiłem od tego gościa głośnik B&W, i cały czas czekam na paczke, nie odpisuje na maila nie odbiera telefonu, wkoncu udało mi sie dodzwonić z innego numeru.

Z rozmowy wynikło ze wysłał juz głośnik ale z "wielką łaską" i paczka już idzie tydzień.

Jeżeli szkoda wam nerwów to darujcie sobie tego gościa chyba że odbiór osobisty.

niestety tak to jest, ze male kopulki 25-28mm swietnie wygladaja na wykresach ale w praktyce sobie radza kiepsko ze srednica wysoka to znaczy 1k. Wynika to z bardzo duzej amplitudy drgan memebrany ktora rosnie w kwadracie do spadku f. malo tego drgania sa duze w stosunku do woofera bo powierzchnia membranyjest bardzo mala. Aby zapobiec thd od amplitudy zrobilem mfb na wysokie. I niestety dla liniowego odtwarzania pasma do 1k drgania kopulki sa widoczne ale mfb tlumi thd o 15-20dB a bez mfb dzwiek jest straszny. Niestety nadal potrzebny jest sredniak a kopulki 25mm to najwyzej od 3k podzial.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.